|
Кој ја присвојува историјата? |
Внеси реплика | страница <1 8788899091 147> |
Автор | |||||||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Абе ти цитирај го до утре ако сакаш Пеју Јаворов али фактите и од моја страна неможе да се игнорираат.. Менувај тема, пишти, вришти, пукај, убивај ...не ги брише фактите дека се зборело за Македонци.... Да не цитирам сега и Мисирков што збори мислам нема смисла, одма ште го направите гољам србоман.... Него ајде ја бегам да си завршам некои свои обврски.... А вие после сигналот оставете порака |
|||||||
bulgarian_sunrise_
Група Регистриран: 09.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 57 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
През септември 1989г. журналистът от Скопие Борис Вишински поиска да направи интервю с водача на македонското освободително движение Иван Михайлов
ВЪПРОС:-В цяла Югославия са много актуални разговорите с емигранти – сръбски, хърватски, словенски. Правят се интервюта с Александър Карагеоргевич, сина на принц Павел, после с престолонаследника Александър. В няколко последователни броя загребското списание „Старт“ публикува разговора с Анте Цилига, който е проведен в Рим и други. Всичко това беше немислимо допреди известно време. При това в печата се споменава и един интересен факт. Един македонски историк открито постави въпроса: Какво щеше да стане с Македония, ако Ванчо Михайлов през 1941 беше дошъл в Македония и беше прогласил македонскатадържавност? Интересът към вас в Македония расте все повече и повече. Ще дойде ден, когато и вашите книги и изказвания ще бъдат привлекателни четива за сегашните и идните поколения. Какво трябва да знаят тези поколения за вас, какво бихте им препоръчали вие? ОТГОВОР – Когато в 1941 се отвориха българските училища в Македония, никъде там не се появи бунт и не се поискаха други училища. Във възрастните хора, всред по-старото поколение още бе свеж споменът им за учението им в отделенията на българските училища в Македония при турския режим. Ако в 1941 се създадеше независима Македония, а населението я приемеше с радост, то би се борило, за да запази тази държавност и по-нататък. Но едно е ясно: нямаше да има възможност за измисляне и създаване на „македонска народност“ и „македонски език“. Френският социолог проф. Ги Еро правилно обясни в книгата си „Народи и езици в Европа“, че този език и тази народност са създадени да объркат понятията на хората. Препоръчвам на младите в Македония здраво да държат, че ние сме българи от хиляда години насам. Но и да не избягват от идеята за независима Македония с признатите в нея исторически народности. Свидетели за миналото на българите в Македония са гърците, аромънците, албанците, турците, евреите. Тези народности и днес си живеят с вековните национални техни имена Изменето од bulgarian_sunrise_ - 15.Мај.2008 во 13:14 |
|||||||
Oho Boh
Сениор Регистриран: 09.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 133 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=638CFED168AF95499E2BD7DC4108CB4B
|
|||||||
FLooK
Група Регистриран: 18.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 69 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Нема шифри. Темата е "Koj ja просвоуjва историjта" и пиша точно по ова. Отговорот е НИКОJ. Си прав во се што пишеш, ама и другите са прави. Што е толкоз тешко да се разбере оти ВМРО е дел не само от македонската, но и от бугарската историа. Александар е дел и от македонската и от грцката истории. Царството на Самуил е точно толкова бугарско колко и македонско. Душан е србски, но и македонски цар. Климент и Наум са дел и от Бугарската и от Македонската историа.
Како македонски национален деец Теодосиј Гологанов е дел от "историа на македонския народ" но като митрополит от Бугарската екзархия и член на БАН - бугарски академик е дел от "Историята на Бугария" - па и двете са верни, што чудно има.
Во истото време Димитар Талев, ако и да е македонец по произход, но затоа што е с бугарска национална свест, не е дел от историата ви, не го сакате, зашто ова не е история на територията, а на народот.
Михаил Герджиков исто не е дел от таа историа, ако и да е един от водачите во МРО, другар на Гоце и един от най-силните потдржувачи на идеата за независна Македониа - заради бугарскиа му произход и него не го сакате. Истото е за Jаворов и ред други бугари, деjци на МРО.
Па иди виж на македонската Википедиа, македонци са писали, не бугари. Нема статия "историа на Македониа" има "историа на Република Македониа" - после разпада на JY и се.
Затова и на питането "Koj ja просвоуjва историjта?" нема отговор.
|
|||||||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Па јас не го реков тоа де Флок..
Јас сум рекол дека имало Бугари во МРО сите се сведоци од тука... Татарчев е Македонски Бугарин, он се декларирал пред смртта за Македонски Бугарин тоа неможам јас да го сменам..(пример ова со Татарчев).. Но проблемот е тоа што вие пробувате да ги побугарчите и тие што се декларирале за Македонци...иако направиле некаде исклучоци исто како што Мисирков направил само заради некои други околности...... А кога веќе збориш за Теодосиј Гологанов он, бил тежок Македонист.... Сите го знаат неговото писмо што го испратил до Дионисиј
Ај нека ми објасни Ганчо Михајлов ова?? Ова е уште кога бил во МУДА кај татко му Изменето од Vladimir88 - 15.Мај.2008 во 14:29 |
|||||||
is no good
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 31.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 92 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Jas se soglasuvam!
|
|||||||
www.komiti.org
|
|||||||
bgmk
Група Регистриран: 10.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 66 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Владо:
Имено ова кажувам и jас, кога си граганин на една држава, мобилизациjата не е пресилна. Ово е долг на всеки граганин и задолжение. Ако не се jавиш на мобилизациjата мораш да бидеш суден согласно законот.
Кажи ми некоj коj не бил бугарин (вклучиво македонец) и се школувал во оваа време во Военото училиште во Софиjа? Имам список на сите од први випуск и од осми и окoлу 1/3 се бугари од Македониjа. Има и много бесарабски бугари.
Jавно не си наjасно што е тоа мобилизация. Доброволец си кога не си повикуван при мобилизациjа а се jавуваш и се биеш во воjната. Бугарите од Вардарско и Егеjско не биле мобилизирани, зашто не била грагани на Бугариja, но има илjади доброволци од таму.
Апелот е кон жителите на географскиот регион Македониjа. Затоа апелот е на книжевен бугарски. Зашто "македонци" ке пишуват апел до "македонци" на бугарски книжевен jазик? Дали мораш да го размислуваш ова?
Jас не сум кажаш никогаш специално за твоиде дедовци. Ако ми кажаш имена морам да проверам дали имам некаква информациjа за нив. Но бидеjки не ги знам, не морам да кажувам.
Излегува дека раката на Делчев много добро пишува "БРАТЯ". Зашто Делчев пишува на бугарски на бракjата си "македонци"? |
|||||||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Добро члену над мене со многу „интересен„ ник. Едно прашање до тебе ако може. Ако денес некој (не велам јас за пример зашто не ни помислувам) се пише бугар после 30 години живеејќи како македонец и со потекло македонско....кога ке умре.....ти што ке речеш бугар бил или македонец бил???? баш ме интересира што ке речеш-ама откако ке умре не додека е жив....
Друга работа ...јас досега не видов ниту еден дооообар доказ кој ке ме убеди дека Делчев бил бугар....не знам до кога ке бладате и ке терате инат ама едвај чекам крајот да ви го видам. Трета работа.....ако ја пишам некаде "БРАТЯ"..и откако ке умрам го најдат тоа моите правнуци и внуци...дали тие ке треба да речат дека сум била бугарка??? и немој да ми забегаш со ова третово заш ке треба реферат да ти пишувам за да ти објаснам... Чекам одговор од „бгмк„ Изменето од blueprayer - 15.Мај.2008 во 16:14 |
|||||||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|||||||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Тоа е смешно да се говори, реков и пак ќе кажам.. Македонците пишуваа на бугарски, српски, грчки пред се зошто на Македонците не им беше дозволено да отворат свои школи и не им даваше Турција да отворат свои школи, туку ги пушти Србите, Грците, Бугарите да се тепаат за Македонците....или да ги асимилираат.. Отоманската Империја веќе беше слаба воено и економски И неможеше да си дозволи да ја загуби Македонија, зошто Македонија одсекогаш претставувала стратешки центар на Балканот Затоа и последни од неа си заминаа.. А ако им ги исполнеа Турците, желбите на Македонците тогаш Турција ќе ја загубеше Македонија уште во 1903 година...нормално ќе беше поделена меѓу Србија, Грција и Бугарија... Или со еден збор Отоманците водеа политика Раздели па владеј.. Изменето од Vladimir88 - 15.Мај.2008 во 16:23 |
|||||||
bgmk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
1. За мен "македонец" е географски поим, ке речам дека е македонски бугарин. Jас сум исто македонец, но географски, и овде колегите ми во универзитетот ми викаат "македонец" но немаат предвид дека сум "етники македонец", "небугарин", "од друга народност" и таку натаму. Викат ми македонец зашто сум од македонскиот краj. 2. Делчев сам пишувал "што ке праиме како сме си бугари и сите страдаме од една општа болест" (и ова на чист бугарски во едно писмо) 3. Ако цел живот ти "македонката" пишуваш на своите бракja "македонците" винаги на чист бугарски, и си пишувала во писма дека си "бугарка", jас немам право да ти менувам идентитетот од бугарски на некаков друг, коj во оваа време е со географски карактер. Сеедно братоучед ми од Северна Бугариjа да пишува дека е "Мизиец" или "Добруджанец" и аз да му вметувам некаков идентитет (бил тоj Мизиjски или Добруджански). Важно е да се разбере, дека jас не сакам да менувам идентитетот на ниокоj... коj како сака така да се нарекува. Jас сакам да не се менува идентитетот на ора што jасно кажували ваква е техната етничка принадлежност. "Македонски бугарин" означува еднинствено и само бугарин од исторско-географската област Македониjа. |
|||||||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Тоа е смешно да се говори, реков и пак ќе кажам.. Македонците пишуваа на бугарски, српски, грчки пред се зошто на Македонците не им беше дозволено да отворат свои школи и не им даваше Турција да отворат свои школи, туку ги пушти Србите, Грците, Бугарите да се тепаат за Македонците....или да ги асимилираат.. И не е битно на кој јазик е напишано битно е каква содржина има Може да биде напишано на бугарски, српски, татарски, грчки, монголски, арапски, идиотски но едно е битно Ако пишува Македонија на Македнците и Македонски народ постои..тогаш тоа и значи тој текст...без разлика на кое писмо е напишано Отоманската Империја веќе беше слаба воено и економски И неможеше да си дозволи да ја загуби Македонија, зошто Македонија одсекогаш претставувала стратешки центар на Балканот Затоа и последни од неа си заминаа.. А ако им ги исполнеа Турците, желбите на Македонците тогаш Турција ќе ја загубеше Македонија уште во 1903 година...нормално ќе беше поделена меѓу Србија, Грција и Бугарија... Или со еден збор Отоманците водеа политика Раздели па владеј.. Изменето од Vladimir88 - 15.Мај.2008 во 16:30 |
|||||||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Па ете ти велиш си бил Македонец а збориш бугарски...значи треба бугар да те викаме нели? И пак не одговори на моето прашање. И како што гледам погоре имаш одговор од Владимир зашто збореле секако освен чисто македонски... П.С. уште сто пати да речеш бил Бугар Делчев уште сто пати ке ти речам оди лечи се!!!!!! Изменето од blueprayer - 15.Мај.2008 во 16:29 |
|||||||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|||||||
bgmk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Моментално ако пишуваш писмо на татко си, дали ке го пишуваш на бугарски или на македонски книжевен jазик?
Jас мислам дека ке го пишуваш на jазикот на коj наjдобро ке бидеш разбран нели, на родниот ти jазик? |
|||||||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Да, ама едно е битно тука Дали некој им даде дозвола на Македонците да учат на својата сопствена азбука и јазик.. Јас колку што знам Мисирков се бореше за тоа но не успеа... Можеби сакаш да видиш на каква азбука пишувал Мисирков? Ова де, дека немало Македонска азбука вие викате постара од 100 години..а ја имам факсимил тука.. Изменето од Vladimir88 - 15.Мај.2008 во 16:33 |
|||||||
Внеси реплика | страница <1 8788899091 147> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |