IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Кој ја присвојува историјата?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Кој ја присвојува историјата?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8788899091 147>
Автор
Порака
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 13:11
Originally posted by pagane pagane напиша:

Тоя събор утвърждава един устав на революционната организация, почти копие на стария български, твърде оригинален с положението, че само екзархисти българи се приемат за членове на комитетите. Обаче такъво едно решение беше тъкмо съобразно с условията, при които се работеше.

В
онова време революционната идея трябаше да издържа твърде мъчна борба
преди всичко с екзархията и нейните многобройни органи в страната. Тя
прочее трябаше да стане обща за национално самосъзналото се българско
мнозинство, че тогава да подири път и в средата на елементи, върху
които всевъзможните златни и сребърни пропаганди бяха упражнили едно
крайно развратително влияние. Все пак революционернте не можеха да
избягнат случайни сблъсквания с казаните пропаганди, вследствие на
което се отиваше до големи крайности. И често борбата вземаше даже
тъмен шовинистически цвят. Гоце - човек на твърде широки възгледи, дига
ръка за предметния член в устава без какви да е резерви. Но туй не
тряба да ни учудва, защото той беше и практически деятел в най-строга
смисъл. По-късно, щом обстоятелствата се поизмениха, Гоце пръв
настояваше да се измени и устава. Тогава революционната организация
отбеляза, че за постигане гонимата цел тряба да бъдат сплотени всички
потиснати народности в страната 6.
И вече съзаклятник можеше да бъде и българинът, и гъркът, и всеки,
който би бил кадърен да принесе някаква полза на освободителното дело7.

Абе ти цитирај го до утре ако сакаш Пеју Јаворов али фактите и од моја страна неможе да се игнорираат..
Менувај тема, пишти, вришти, пукај, убивај ...не ги брише фактите дека се зборело за Македонци....
Да не цитирам сега и Мисирков што збори мислам нема смисла, одма ште го направите гољам србоман....
Него ајде ја бегам да си завршам некои свои обврски....
А вие после сигналот оставете порака
Кон врв
bulgarian_sunrise_ Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Мај.2008
Поени: 57
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bulgarian_sunrise_ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 13:13
През септември 1989г. журналистът от Скопие Борис Вишински поиска да направи интервю с водача на македонското освободително движение Иван Михайлов

ВЪПРОС:-В цяла Югославия са много актуални разговорите с емигранти – сръбски, хърватски, словенски. Правят се интервюта с Александър Карагеоргевич, сина на принц Павел, после с престолонаследника Александър. В няколко последователни броя загребското списание „Старт“ публикува разговора с Анте Цилига, който е проведен в Рим и други. Всичко това беше немислимо допреди известно време. При това в печата се споменава и един интересен факт. Един македонски историк открито постави въпроса: Какво щеше да стане с Македония, ако Ванчо Михайлов през 1941 беше дошъл в Македония и беше прогласил македонскатадържавност? Интересът към вас в Македония расте все повече и повече. Ще дойде ден, когато и вашите книги и изказвания ще бъдат привлекателни четива за сегашните и идните поколения. Какво трябва да знаят тези поколения за вас, какво бихте им препоръчали вие?

ОТГОВОР

– Когато в 1941 се отвориха българските училища в Македония, никъде там не се появи бунт и не се поискаха други училища. Във възрастните хора, всред по-старото поколение още бе свеж споменът им за учението им в отделенията на българските училища в Македония при турския режим. Ако в 1941 се създадеше независима Македония, а населението я приемеше с радост, то би се борило, за да запази тази държавност и по-нататък. Но едно е ясно: нямаше да има възможност за измисляне и създаване на „македонска народност“ и „македонски език“. Френският социолог проф. Ги Еро правилно обясни в книгата си „Народи и езици в Европа“, че този език и тази народност са създадени да объркат понятията на хората. Препоръчвам на младите в Македония здраво да държат, че ние сме българи от хиляда години насам. Но и да не избягват от идеята за независима Македония с признатите в нея исторически народности. Свидетели за миналото на българите в Македония са гърците, аромънците, албанците, турците, евреите. Тези народности и днес си живеят с вековните национални техни имена

Изменето од bulgarian_sunrise_ - 15.Мај.2008 во 13:14
Кон врв
Oho Boh Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Мај.2008
Поени: 133
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Oho Boh Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 13:22
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=638CFED168AF95499E2BD7DC4108CB4B
Кон врв
FLooK Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 18.Септември.2007
Поени: 69
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај FLooK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 14:20
Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Другар..

И прадедо ми бил Османски поданик(присилно мобилизиран војник) па пак се декларирал за Македонец
Што има врска тоа со  Мехмед Паша Соколовиќ
Друго ти знаеш ли како прво и прво на што се мисли со тоа
Историја на Македонскиот народ....
Дека Македонски народ постоел, со посебна Македонска Историја и дека не била грчка, српска, бугарска..
Што е толку тешко да се разбере тоа?
Што ти е поентата да ми докажеш со ова стварно неможам да те разберам..
Дека и Бугарите и Македонците се измислен народ едните во 19 другиот во 20 век тоа ли сакаш да ми кажеш??
Не зборувај во шифри, премини на главното...
И проблемот е тоа што и во тие периоди имало Македонски декларирања..
Значи неможе така ти да викаш ако се гледа сега од Македонска страна он е Македонец незнам си што
И тогаш луѓето од МРО пример се декларирале за Македонци....
А тоа ми дава еден заклучок дека терминот Македонец не е измислен во времето на Коминтерната..и дека не е термин туку свест..

Нема шифри. Темата е "Koj ja просвоуjва историjта" и пиша точно по ова. Отговорот е НИКОJ. Си прав во се што пишеш, ама и другите са прави.  Што е толкоз тешко да се разбере оти ВМРО е дел не само от македонската, но и от бугарската историа. Александар е дел и от македонската и от грцката истории. Царството на Самуил е точно толкова бугарско колко и македонско. Душан е србски, но и македонски цар. Климент и Наум са дел и от Бугарската и от Македонската историа.

Како македонски национален деец Теодосиј Гологанов е дел от "историа на македонския народ" но като митрополит от  Бугарската екзархия и член на БАН - бугарски академик е дел от "Историята на Бугария" - па и двете са верни, што чудно има.

Во истото време Димитар Талев, ако и да е македонец по произход, но затоа што е с бугарска национална свест, не е дел от историата ви, не го сакате, зашто ова не е история на територията, а на народот. 

Михаил Герджиков исто не е дел от таа историа,  ако и да е един от водачите во МРО, другар на Гоце и един от най-силните потдржувачи на идеата за независна Македониа - заради бугарскиа му произход и него не го сакате. Истото е за Jаворов и ред други бугари, деjци на МРО.

Па иди виж на македонската Википедиа, македонци са писали, не бугари. Нема статия "историа на Македониа" има "историа на Република Македониа" - после разпада на JY и се.

Затова и на питането "Koj ja просвоуjва историjта?" нема отговор.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 14:23
Па јас не го реков тоа де Флок..
Јас сум рекол дека имало Бугари во МРО сите се сведоци од тука...
Татарчев е Македонски Бугарин, он се декларирал пред смртта за Македонски Бугарин тоа неможам јас да го сменам..(пример ова со Татарчев)..
Но проблемот е тоа што вие пробувате да ги побугарчите и тие што се декларирале за Македонци...иако направиле некаде исклучоци исто како што Мисирков направил само заради некои други околности......

А кога веќе збориш за Теодосиј Гологанов он, бил тежок Македонист....
Сите го знаат неговото писмо што го испратил до Дионисиј

Originally posted by bulgarian_sunrise_ bulgarian_sunrise_ напиша:

– Когато в 1941 се отвориха българските училища в Македония, никъде там не се появи бунт и не се поискаха други училища. Във възрастните хора, всред по-старото поколение още бе свеж споменът им за учението им в отделенията на българските училища в Македония при турския режим. Ако в 1941 се създадеше независима Македония, а населението я приемеше с радост, то би се борило, за да запази тази държавност и по-нататък. Но едно е ясно: нямаше да има възможност за измисляне и създаване на „македонска народност“ и „македонски език“. Френският социолог проф. Ги Еро правилно обясни в книгата си „Народи и езици в Европа“, че този език и тази народност са създадени да объркат понятията на хората. Препоръчвам на младите в Македония здраво да държат, че ние сме българи от хиляда години насам. Но и да не избягват от идеята за независима Македония с признатите в нея исторически народности. Свидетели за миналото на българите в Македония са гърците, аромънците, албанците, турците, евреите. Тези народности и днес си живеят с вековните национални техни имена

Ај нека ми објасни Ганчо Михајлов ова??

Ова е уште кога бил во МУДА кај татко му

Изменето од Vladimir88 - 15.Мај.2008 во 14:29
Кон врв
is no good Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Јули.2007
Поени: 92
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај is no good Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 15:39
Originally posted by bulgarian_sunrise_ bulgarian_sunrise_ напиша:

нали знаеш че Тодор Александров е некоронованият крал на македония
Jas se soglasuvam!

www.komiti.org
Кон врв
bgmk Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 10.Април.2008
Поени: 66
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bgmk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 16:07
Владо:

Цитирај А Србите не ги мобилизираа Македонците во Српска војска нели??

Имено ова кажувам и jас, кога си граганин на една држава, мобилизациjата не е пресилна. Ово е долг на всеки граганин и задолжение. Ако не се jавиш на мобилизациjата мораш да бидеш суден согласно законот.

Цитирај А за тоа што кажа погоре шефе.....да он беше во офицерско школо во Софија, и тоа нема никаква врска со неговата определеност..

Кажи ми некоj коj не бил бугарин (вклучиво македонец) и се школувал во оваа време во Военото училиште во Софиjа? Имам список на сите од први випуск и од осми и окoлу 1/3 се бугари од Македониjа. Има и много бесарабски бугари.

Цитирај Прво и прво нема доброволно, кога си во војна.....има итна мобилизација

Jавно не си наjасно што е тоа мобилизация. Доброволец си кога не си повикуван при мобилизациjа а се jавуваш и се биеш во воjната. Бугарите од Вардарско и Егеjско не биле мобилизирани, зашто не била грагани на Бугариja, но има илjади доброволци од таму.

Цитирај Инаку го читам и апелот на Македонците до Атина што бил испратен од ТМОРО знаеш
И таму никаде не пишува за Бугари, него само за Македонци.

Апелот е кон жителите на географскиот регион Македониjа. Затоа апелот е на книжевен бугарски. Зашто "македонци" ке пишуват апел до "македонци" на бугарски книжевен jазик? Дали мораш да го размислуваш ова?

Цитирај Е ова беше нешто, дојде Бугарот да ми кажува како што се осеќале моите дедовци, а дедо ми секој ден седел, пиел, и јадел со нив и ги знаел и како дишат????

Jас не сум кажаш никогаш специално за твоиде дедовци. Ако ми кажаш имена морам да проверам дали имам некаква информациjа за нив. Но бидеjки не ги знам, не морам да кажувам.

Цитирај Инаку апелот е од ТМОРО од оние кој бил напишан нивниот устав лично од раката на Делчев

Излегува дека раката на Делчев много добро пишува "БРАТЯ". Зашто Делчев пишува на бугарски на бракjата си "македонци"?
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 16:13
Добро члену над мене со многу „интересен„ ник. Едно прашање до тебе ако може. Ако денес некој (не велам јас за пример зашто не ни помислувам) се пише бугар после 30 години живеејќи како македонец и со потекло македонско....кога ке умре.....ти што ке речеш бугар бил или македонец бил???? баш ме интересира што ке речеш-ама откако ке умре не додека е жив....

Друга работа ...јас досега не видов ниту еден дооообар доказ кој ке ме убеди дека Делчев бил бугар....не знам до кога ке бладате и ке терате инат ама едвај чекам крајот да ви го видам.

Трета работа.....ако ја пишам некаде "БРАТЯ"..и откако ке умрам го најдат тоа моите правнуци и внуци...дали тие ке треба да речат дека сум била бугарка??? и немој да ми забегаш со ова третово заш ке треба реферат да ти пишувам за да ти објаснам...

Чекам одговор од „бгмк„

Изменето од blueprayer - 15.Мај.2008 во 16:14
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 16:23
Originally posted by bgmk bgmk напиша:

Владо:

Цитирај Имено ова кажувам и jас, кога си граганин на една држава, мобилизациjата не е пресилна. Ово е долг на всеки граганин и задолжение. Ако не се jавиш на мобилизациjата мораш да бидеш суден согласно законот.

Дојди кажи му го тоа на дедо ми...по се изгледа ти ја знаеш подобро од него неговата историја....
Или пак гледаш на гравче....

Да не зборам како му се заканувале Бугарите на дедо ми...

Цитирај Кажи ми некоj коj не бил бугарин (вклучиво македонец) и се школувал во оваа време во Военото училиште во Софиjа? Имам список на сите од први випуск и од осми и окoлу 1/3 се бугари од Македониjа. Има и много бесарабски бугари.

Тоа е само тресење глупости, не е битно каде завршил школо битно е како што се осеќал
Јас реков, и Пулевски и Малешевски ви помагаа на вас во војните па пак се осеќаа за Македонци....
Друго, треба ли од нешто да живеат тие Македонци..
Што, треба да умрат за леб??

[QUOTE[Jавно не си наjасно што е тоа мобилизация. Доброволец си кога не си повикуван при мобилизациjа а се jавуваш и се биеш во воjната. Бугарите од Вардарско и Егеjско не биле мобилизирани, зашто не била грагани на Бугариja, но има илjади доброволци од таму.
Цитирај

Навистина...
Затоа им се закануваа дома дека се живо и диво ќе им запалат ако не се појават сместа..
Да не зборам како ги малтретирале и србите моите роднини

Цитирај Инаку го читам и апелот на Македонците до Атина што бил испратен од ТМОРО знаеш
И таму никаде не пишува за Бугари, него само за Македонци.

Цитирај Апелот е кон жителите на географскиот регион Македониjа. Затоа апелот е на книжевен бугарски. Зашто "македонци" ке пишуват апел до "македонци" на бугарски книжевен jазик? Дали мораш да го размислуваш ова?

На книжевен Бугарски е зошто Бугарската Егзархија била најмногу присутна на територијата на Македонија со школите свои...
И неможе да биде Македонец географски поим, туку Македонски Бугарин......Македонец е веќе националност....

Ајде малку да коментираме за Карпошовото Востание може???
Или пак сакаш за Полкот во Русија
Можеби сакаш да ги погледнеме пописите на Иван Хорват оној кој ги основа Македонските полкови во Русија

Цитирај Е ова беше нешто, дојде Бугарот да ми кажува како што се осеќале моите дедовци, а дедо ми секој ден седел, пиел, и јадел со нив и ги знаел и како дишат????

Jас не сум кажаш никогаш специално за твоиде дедовци. Ако ми кажаш имена морам да проверам дали имам некаква информациjа за нив. Но бидеjки не ги знам, не морам да кажувам.

[quote]Инаку апелот е од ТМОРО од оние кој бил напишан нивниот устав лично од раката на Делчев

Излегува дека раката на Делчев много добро пишува "БРАТЯ". Зашто Делчев пишува на бугарски на бракjата си "македонци"?

Тоа е смешно да се говори, реков и пак ќе кажам..
Македонците пишуваа на бугарски, српски, грчки пред се зошто на Македонците не им беше дозволено да отворат свои школи и не им даваше Турција да отворат свои школи, туку ги пушти Србите, Грците, Бугарите да се тепаат за Македонците....или да ги асимилираат..
Отоманската Империја веќе беше слаба воено и економски
И неможеше да си дозволи да ја загуби Македонија, зошто Македонија одсекогаш претставувала стратешки центар на Балканот
Затоа и последни од неа си заминаа..
А ако им ги исполнеа Турците, желбите на Македонците тогаш Турција ќе ја загубеше Македонија уште во 1903 година...нормално ќе беше поделена меѓу Србија, Грција и Бугарија...

Или со еден збор Отоманците водеа политика

Раздели па владеј..

Изменето од Vladimir88 - 15.Мај.2008 во 16:23
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bgmk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 16:25
Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Добро члену над мене со многу „интересен„ ник. Едно прашање до тебе ако може. Ако денес некој (не велам јас за пример зашто не ни помислувам) се пише бугар после 30 години живеејќи како македонец и со потекло македонско....кога ке умре.....ти што ке речеш бугар бил или македонец бил???? баш ме интересира што ке речеш-ама откако ке умре не додека е жив....Друга работа ...јас досега не видов ниту еден дооообар доказ кој ке ме убеди дека Делчев бил бугар....не знам до кога ке бладате и ке терате инат ама едвај чекам крајот да ви го видам.Трета работа.....ако ја пишам некаде "БРАТЯ"..и откако ке умрам го најдат тоа моите правнуци и внуци...дали тие ке треба да речат дека сум била бугарка??? и немој да ми забегаш со ова третово заш ке треба реферат да ти пишувам за да ти објаснам...Чекам одговор од „бгмк„

1. За мен "македонец" е географски поим, ке речам дека е македонски бугарин. Jас сум исто македонец, но географски, и овде колегите ми во универзитетот ми викаат "македонец" но немаат предвид дека сум "етники македонец", "небугарин", "од друга народност" и таку натаму. Викат ми македонец зашто сум од македонскиот краj.

2. Делчев сам пишувал "што ке праиме како сме си бугари и сите страдаме од една општа болест" (и ова на чист бугарски во едно писмо)

3. Ако цел живот ти "македонката" пишуваш на своите бракja "македонците" винаги на чист бугарски, и си пишувала во писма дека си "бугарка", jас немам право да ти менувам идентитетот од бугарски на некаков друг, коj во оваа време е со географски карактер. Сеедно братоучед ми од Северна Бугариjа да пишува дека е "Мизиец" или "Добруджанец" и аз да му вметувам некаков идентитет (бил тоj Мизиjски или Добруджански).

Важно е да се разбере, дека jас не сакам да менувам идентитетот на ниокоj... коj како сака така да се нарекува. Jас сакам да не се менува идентитетот на ора што jасно кажували ваква е техната етничка принадлежност. "Македонски бугарин" означува еднинствено и само бугарин од исторско-географската област Македониjа.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 16:26
Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Владо:

Цитирај Имено ова кажувам и jас, кога си граганин на една држава, мобилизациjата не е пресилна. Ово е долг на всеки граганин и задолжение. Ако не се jавиш на мобилизациjата мораш да бидеш суден согласно законот.

Дојди кажи му го тоа на дедо ми...по се изгледа ти ја знаеш подобро од него неговата историја....
Или пак гледаш на гравче....

Да не зборам како му се заканувале Бугарите на дедо ми...

Цитирај Кажи ми некоj коj не бил бугарин (вклучиво македонец) и се школувал во оваа време во Военото училиште во Софиjа? Имам список на сите од први випуск и од осми и окoлу 1/3 се бугари од Македониjа. Има и много бесарабски бугари.

Тоа е само тресење глупости, не е битно каде завршил школо битно е како што се осеќал
Јас реков, и Пулевски и Малешевски ви помагаа на вас во војните па пак се осеќаа за Македонци....
Друго, треба ли од нешто да живеат тие Македонци..
Што, треба да умрат за леб??

[QUOTE[Jавно не си наjасно што е тоа мобилизация. Доброволец си кога не си повикуван при мобилизациjа а се jавуваш и се биеш во воjната. Бугарите од Вардарско и Егеjско не биле мобилизирани, зашто не била грагани на Бугариja, но има илjади доброволци од таму.
Цитирај

Навистина...
Затоа им се закануваа дома дека се живо и диво ќе им запалат ако не се појават сместа..
Да не зборам како ги малтретирале и србите моите роднини

[QUOTE]Апелот е кон жителите на географскиот регион Македониjа. Затоа апелот е на книжевен бугарски. Зашто "македонци" ке пишуват апел до "македонци" на бугарски книжевен jазик? Дали мораш да го размислуваш ова?

На книжевен Бугарски е зошто Бугарската Егзархија била најмногу присутна на територијата на Македонија со школите свои...
И неможе да биде Македонец географски поим, туку Македонски Бугарин......Македонец е веќе националност....
Или пак тоа значи Бугарин кој е населен на територија каде некогаш живеела некоја цивилизација...а во овој случај Македонците...
И затоа Македонски Бугарин, Бугарин кој е населен на територијата на Македонија....
Ајде малку да коментираме за Карпошовото Востание може???
Или пак сакаш за Полкот во Русија
Можеби сакаш да ги погледнеме пописите на Иван Хорват оној кој ги основа Македонските полкови во Русија

Гледаш БГМК
Тоа е проблемот, има премногу МАКЕДОНЦИ низ историјата
И пред ПЕРИОДОТ на МРО или БМРО или како сакаш

[quote]Инаку апелот е од ТМОРО од оние кој бил напишан нивниот устав лично од раката на Делчев

[QUOTE]

Тоа е смешно да се говори, реков и пак ќе кажам..
Македонците пишуваа на бугарски, српски, грчки пред се зошто на Македонците не им беше дозволено да отворат свои школи и не им даваше Турција да отворат свои школи, туку ги пушти Србите, Грците, Бугарите да се тепаат за Македонците....или да ги асимилираат..
И не е битно на кој јазик е напишано битно е каква содржина има

Може да биде напишано на бугарски, српски, татарски, грчки, монголски, арапски, идиотски но едно е битно

Ако пишува Македонија на Македнците и Македонски народ постои..тогаш тоа и значи тој текст...без разлика на кое писмо е напишано
Отоманската Империја веќе беше слаба воено и економски
И неможеше да си дозволи да ја загуби Македонија, зошто Македонија одсекогаш претставувала стратешки центар на Балканот
Затоа и последни од неа си заминаа..
А ако им ги исполнеа Турците, желбите на Македонците тогаш Турција ќе ја загубеше Македонија уште во 1903 година...нормално ќе беше поделена меѓу Србија, Грција и Бугарија...

Или со еден збор Отоманците водеа политика

Раздели па владеј..

Изменето од Vladimir88 - 15.Мај.2008 во 16:30
Кон врв
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 16:27

Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

Добро члену над мене со многу „интересен„ ник. Едно прашање до тебе ако може. Ако денес некој (не велам јас за пример зашто не ни помислувам) се пише бугар после 30 години живеејќи како македонец и со потекло македонско....кога ке умре.....ти што ке речеш бугар бил или македонец бил???? баш ме интересира што ке речеш-ама откако ке умре не додека е жив....Друга работа ...јас досега не видов ниту еден дооообар доказ кој ке ме убеди дека Делчев бил бугар....не знам до кога ке бладате и ке терате инат ама едвај чекам крајот да ви го видам.Трета работа.....ако ја пишам некаде "БРАТЯ"..и откако ке умрам го најдат тоа моите правнуци и внуци...дали тие ке треба да речат дека сум била бугарка??? и немој да ми забегаш со ова третово заш ке треба реферат да ти пишувам за да ти објаснам...Чекам одговор од „бгмк„

1. За мен "македонец" е географски поим, ке речам дека е македонски бугарин. Jас сум исто македонец, но географски, и овде колегите ми во универзитетот ми викаат "македонец" но немаат предвид дека сум "етники македонец", "небугарин", "од друга народност" и таку натаму. Викат ми македонец зашто сум од македонскиот краj.

2. Делчев сам пишувал "што ке праиме како сме си бугари и сите страдаме од една општа болест" (и ова на чист бугарски во едно писмо)

3. Ако цел живот ти "македонката" пишуваш на своите бракja "македонците" винаги на чист бугарски, и си пишувала во писма дека си "бугарка", jас немам право да ти менувам идентитетот од бугарски на некаков друг, коj во оваа време е со географски карактер. Сеедно братоучед ми од Северна Бугариjа да пишува дека е "Мизиец" или "Добруджанец" и аз да му вметувам некаков идентитет (бил тоj Мизиjски или Добруджански).

Важно е да се разбере, дека jас не сакам да менувам идентитетот на ниокоj... коj како сака така да се нарекува. Jас сакам да не се менува идентитетот на ора што jасно кажували ваква е техната етничка принадлежност. "Македонски бугарин" означува еднинствено и само бугарин од исторско-географската област Македониjа.

Па ете ти велиш си бил Македонец а збориш бугарски...значи треба бугар да те викаме нели?
И пак не одговори на моето прашање.
И како што гледам погоре имаш одговор од Владимир зашто збореле секако освен чисто македонски...

П.С. уште сто пати да речеш бил Бугар Делчев уште сто пати ке ти речам оди лечи се!!!!!!

Изменето од blueprayer - 15.Мај.2008 во 16:29
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Група
Група

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bgmk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 16:30
Моментално ако пишуваш писмо на татко си, дали ке го пишуваш на бугарски или на македонски книжевен jазик?

Jас мислам дека ке го пишуваш на jазикот на коj наjдобро ке бидеш разбран нели, на родниот ти jазик?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2008 во 16:33

Моментално ако пишуваш писмо на татко си, дали ке го пишуваш на бугарски или на македонски книжевен jазик?

Jас мислам дека ке го пишуваш на jазикот на коj наjдобро ке бидеш разбран нели, на родниот ти jазик?

Да, ама едно е битно тука
Дали некој им даде дозвола на Македонците да учат на својата сопствена азбука и јазик..
Јас колку што знам Мисирков се бореше за тоа но не успеа...
Можеби сакаш да видиш на каква азбука пишувал Мисирков?
Ова де, дека немало Македонска азбука вие викате постара од 100 години..а ја имам факсимил тука..

Изменето од Vladimir88 - 15.Мај.2008 во 16:33
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8788899091 147>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.