|
Кој ја присвојува историјата? |
Внеси реплика | страница <1 8586878889 147> |
Автор | |||
tanas_76
Нов член Регистриран: 10.Мај.2008 Локација: Afghanistan Статус: Офлајн Поени: 22 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Македонско национално самосъзнание реално съществува след 1992 година. Преди 1945 преобладаващо е било българското национално самосъзнание, за което има тонове апрхиви и документи и което е безспорен факт! Всичко останало е научна фантастика !
Всички знаем какво се случило през периода 1945-1992, масови убийства без съд и присъда, тотална фалшификация на историята и слава богу неуспешна сърбизация! Резултата от всичко това е новъзникналото македонско национално самосъзнание! Това е реалносттта за съжаление! |
|||
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ма, Владе шо си се уфатил со Аспарух.
Наш си е он. Па ти тамо си збори за Алекс Мегало. Той е по- интересен. Най веке от гледна точка на сексуалната ориентация. Иначе е досаден- завоевателя на безлюдни земи. |
|||
bulgarian_sunrise_
Група Регистриран: 09.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 57 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ВСИЧКО ТОВА СЕ Е СЛУЧВАЛО И ПРЕДИ 1941 И ТО В ПО-ЖЕСТОКА ФОРМА...ЗАТОВА МУ СЕ СЛУЧИХА НЕПРИЯТНИ НЕЩА НА Александър Караджорджевич |
|||
FLooK
Група Регистриран: 18.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 69 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Па коj ти е кажал Владко, оти нема македонска нациjа и македонци? Очигледно е дека има, постои и е факт. И за тоа факт нема никаква потреба от докази. Проблемот е друг. Проблемот е оти не правите разлика мегу племе, етнос, народ и нациа. За вас се е исто. Кога ке излезете от фактот дека постои македонска нациа, се вракjате назад во времето и налагате ова нацинална свест на се што садржа термина "македонско". Сега да се вратим на темата. Ги гледах повеке от 10 македонски саjта дека се пише за историа. Апсолутно насекаде "Историа на Македониа"="Историа на македонскиа народ", като "македонски народ" се разбира "македонска нациа". Во македонската википедиа воопште нема статиjа "Историа на Македониа" а само "Историа на македонскиа народ" Истото е и овде http://www.historyofmacedonia.org/ - 2500 години историа на Македониа и македонската нациа. И сега, кога ке гледаш историата само от една гледна точка (националната) е нормално да видиш присвоjуване, крадене и т.н. Ке видиш само патриоти и предавници. Да, ама нации на балканот има само от последните 200 години и историата на нациите е само един малак дел от човешката историа.
И што сега, ако бараме само националната гледна точка Александар што да то правим, да го пишем за Грк или Македонец (со език, прадедо на сегашниот македонски - доказ розетскиот камен)?
Дали Мехмед Соколу (Соколович) е србин патриот (обновил Печката патриаршиа), или босненец (роден во БиХ), а може би турчин (един от наj-великите турски управници, велик везир при неколко султана)? И коj от кого краде и присвоуjва: србите от турците или от босанците. Турците от некоj си или пак босанците от не знам кого?
Византиските мисионери и дипломати Кирил и Методи дека да ги пишеме, само во Византиската историа?
Империjта на Карл Велики дали е на французите или на германците, и кой от кого присвоjува?
Историата на Киевска Рус, коj jа присвоjува и краде. Русите от украинците (пошто е на териториата на Украйна) или обратно, пошто е Рус. Или може би и едните и другите jа крадат от шведите, оти първите руски князе били викинзи (от династиата Рюриковичи) от шведското племе Ross.
Па Jyгославиа што сега, след сто години ке се карат за неа срби, хрвати и македонци? Чиj став да земеме:
Србскиот - Jyгославиа е србска пошто србскиот крал jа основал првата таква држава.
Хрватскиот - Jyгославиа е хрватска пошто наj-велика беше по времето на Тито, а он е хрват.
Или Македонскиот - Jyгославиа е македонска пошто след разпада и само ние имахме право да користиме овоj термин во кратенката ПJРМ. Изменето од FLooK - 15.Мај.2008 во 10:44 |
|||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Како прво и прво работата со Карло Велики е друга, работата т.ест и Французите си имаат проблеми со Германците...зошто Франките биле германско племе а Французите се Келти и го имаат наследено само името од тоа Германско племе, а Германците тврдат дека они се Германско племе (зборуваат за Французите дека се германско племе) а на Балканот и сите овие гомна што се случуваат се благодарение на Мајка Русија, Австро-Унгарија, и Грција само треба да ги отвориш очите и да видиш кои ги создаде сите овие лајнарии на Балканот... Инаку што треба ја да кажам кога ти посочувам доказ каде населението пр. во 17 век на оваа територија, се двои на Македонци, Срби, Бугари, Власи..... Што дека немало Македонска национална свест.. Кога ти посочувам писмо од Леополд каде збори за двајца Македонци што треба да кажам.. Дека немало Македонска национална свест, дека немало Македонци??? Како ти очекуваш да ти поверувам дека сите ние сме Бугари?? Па човеку имаш и во периодот на МРО луѓе кои се декларирале за Македонци...и што сега треба да кажам јас.. Инаку многу добро знаеш дека Александар не бил Грк, туку дека пишувал на грчки само поради тоа што влијанието со јазикот на грците било многу јако Ако не си знаел имало грчки колонии и во Тракија и во Македонија..... И веќе ти појаснив некои работи горе. Словените кога се населиле на овие простори, формирале Словенски кнежевства...Бугарите во тоа време имале основано своја држава, ама на чело со човек кој следел сосем друга култура и тој човек не ја основал таа држава специјално за Бугарите....туку ја основал само заради тоа што била една ограбувачка орда дојдена со една цел да палат и да крадат...но тие со текот на времето земале словенки за жени, и исчезнале.. Инаку да се согласувам дека Нација е понов термин.. Додуша сум разговарал за ова со Историчари ми објаснуваа нешто.... Вие само го имате добиено името од нив ништо друго..... Но проблемот е тоа што имало Македонци бе човеку, имало Македонска национална свест, и не се 1, два 5 10 100 1100 Македонци туку се многу повеќе далеку многу повеќе.. Како и словените во Бугарија така и словените во Македонија се имале претопено Македонците кои не биле грци и каде на милион места се двојат од грците, и факт е дека тие два народи имале премногу битки меѓу нив и премногу востанија ..... и факт е дека Александар Македонски не основал Грчка туку МАКЕДОНСКА империја.. Тогаш кога дошле словените на територијата на Македонија се имаат претопено со Македонците кои веќе биле присутни тука..... Ние го имаме добиено името од нив а и по генетика имаме нешто населедено од нив...а и ден денеска си го сакаме ние нивното знаме, сонцето си го осеќаме како наш симбол, сонцето бил симбол на Македонците... Имаш икони бе од цркви каде светците се бележани со тој симбол... Монаси имаш кои се декларирале за Македонци Затоа неможеш мене да ме убедуваш дека Њама македонска свест сичко било блгарско.. Неможеш ти мене да ме убедуваш дека ние сме измислица на Коминтерната и незнам си што кога имаш докази дека 200 години пред Коминтерната се декларирале луѓе за Македонци....... Јас сега така те разбрав(дека ми зборуваш за ова што кажав сега пред малку) па ако сум грешка објасни ми поубаво зошто и јас понекогаш си имам проблеми со вашиот јазик И кога си веќе кај Југославија Не ги мешај работите.. Знаеш убаво кој беше почетниот проект Балканска Федерација на сите словенски држави сосе Бугарија.... Затоа не ги мешај идеалите на комунизмот со монархијата.. Знаеш кои беа идеалите на комунистите.. Изменето од Vladimir88 - 15.Мај.2008 во 11:05 |
|||
bulgarian_sunrise_
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
абе Владо, прочети малко Ванчо Михайлов...или не го четеш ти а ?
|
|||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Јас сум го читал Ганчо Михајлов... Само прашањето е дали Ганчо може да ми одговори зошто пред МРО има луѓе кои се пишувале за Македонци и зошто востаниците на Карпош(1690) биле Македонци?? |
|||
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Very funny |
|||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
bulgarian_sunrise_
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
абе явно не си чел Иван Михайлов щом незнаеш , че тези мъже които са на снимките в подписът ти са се декларирали за българи борещи се за независима македония
|
|||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Види, за ова со Дуле имам разговарано преку 1000 пати..... Немам намера и тебе да ти се повторувам Ако толку сакаш да знаеш читај го интервјуто на Карев што друго да ти кажам... Да ти постирам тука докази немам намера.. Ги имам, ама нема да ти ги постирам зошто смачено ми е веќе од вакви глупи дебати со Бугари кои цело време ги игнорираат фактите на Македонците... |
|||
bulgarian_sunrise_
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
нали знаеш че Тодор Александров е некоронованият крал на македония
|
|||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Само ти тапшај се по рамо |
|||
bulgarian_sunrise_
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
питам те сериозно бе брато
|
|||
Внеси реплика | страница <1 8586878889 147> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |