IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - Изградба на црква на плоштад Македонија?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Изградба на црква на плоштад Македонија?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8586878889 114>
Прашање: Дали сте за нова црква со работен наслов “Св. Никола“ на плоштадот?
Одговор Гласови Статистика
49 [25,79%]
140 [73,68%]
1 [0,53%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2009 во 15:30
Originally posted by Isidora Isidora напиша:

Originally posted by zabegan zabegan напиша:

или ај бидејќи сум инает ќе преформулирам голема%20насмевкаКАКВА МАТЕРИЈАЛНА КОРИСТ ИМАМ ОД ЦРКВАТА?имам многу други прашања, само гледам дека заглавивме тука плазење

Ahaaaaaa....tebe toa te interesira?Epa zalam,ama materijalna korist od crkva nema.Ima opstestvena i duhovna korist,sto se mnogu povazni od bilo koj drug licen interes na poedinecot.
фала, само тоа сакав да го слушнам голема%20насмевка
извини, ама во такви времиња сме, каде материјалното е многу поважно од духовното

размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 01:35

Originally posted by zabegan zabegan напиша:

или ај бидејќи сум инает ќе преформулирам голема%20насмевкаКАКВА МАТЕРИЈАЛНА КОРИСТ ИМАМ ОД ЦРКВАТА?имам многу други прашања, само гледам дека заглавивме тука плазење

Ahaaaaaa....tebe toa te interesira?Epa zalam,ama materijalna korist od crkva nema.Ima opstestvena i duhovna korist,sto se mnogu povazni od bilo koj drug licen interes na poedinecot.

Има, има!намигнување
размислување општествена и духовна? збунетостизненадување Има?ма%20ајде

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 14:46
Се сложувам со Zlatnik. Од градењето на дотичниот храм ќе има само материјална корист на почеток во зделката на власта со градежната фирма, а и потоа една континуирана материјална корист на МПЦ во бизнисот со свеќи, икони и разни амајлии што ќе се продаваат на тезгите во и пред овој храм.
Општествената корист евентуално ја гледам во собирањето на граѓаните на Скопје пред тој храм за Велигден каде ќе можат да си се видат, да си се поздрават, да си поприкажат, да шмекнат по некоја женска/дечко и сл. Но истото тоа го правеа и пред Соборниот храм и пред сите други храмови во градов и државава.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јуни.2009 во 19:07
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Се сложувам со Zlatnik. Од градењето на дотичниот храм ќе има само материјална корист на почеток во зделката на власта со градежната фирма, а и потоа една континуирана материјална корист на МПЦ во бизнисот со свеќи, икони и разни амајлии што ќе се продаваат на тезгите во и пред овој храм.
Општествената корист евентуално ја гледам во собирањето на граѓаните на Скопје пред тој храм за Велигден каде ќе можат да си се видат, да си се поздрават, да си поприкажат, да шмекнат по некоја женска/дечко и сл. Но истото тоа го правеа и пред Соборниот храм и пред сите други храмови во градов и државава.

wow бизнис со свеќи, економијава ќе ни процвета среќа
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Isidora Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Март.2009
Поени: 112
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isidora Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 14:08
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Premnogu smesno za da obrnam vnimanie na napisanoto.Se gleda deka nemas nikakvi poznavanja za opstestvenata i duhovnata korist.Pa duri i ako ti ova sto go napisa go smetas za znaenje,toa e znaenjeto na falsifikuvanoto i izvitopereno hristijanstvo,cii plodovi se tokmu ovie.
Кон врв
Popi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Април.2009
Поени: 1664
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 14:15
Nishto ne e smeshno лутина vo vakva ekonomska kriza, lugjeto nemaat leb da jadat...a tie "duhovno ke se izdigaat"??? изненадување  Koja duhovnost bre zheno...KOGA DUSHATA IM JA IZVADOA VEKE NA LUGJETO!!!!??? изненадување лутина

Ima dovolno crkvi za krstenje i duhovno vozvishuvanje, SEGA IM TREBA RABOTA..PARI...PODOBRI USLOVI ZA ZHIVOT ZA DA MOZHAT DA SI JA PREHRANAT FAMILIJATA A I SAMITE SEBE - pa taka dobro nahraneti DA IM SE VRATI DUSHATA SHTO TREBA DA JA VOZVISHUVAAT! намигнување

Изменето од Popi - 23.Јуни.2009 во 14:43
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 14:38

... Premnogu smesno za da obrnam vnimanie na napisanoto.Se gleda deka nemas nikakvi poznavanja za opstestvenata i duhovnata korist.Pa duri i ako ti ova sto go napisa go smetas za znaenje,toa e znaenjeto na falsifikuvanoto i izvitopereno hristijanstvo,cii plodovi se tokmu ovie.

Овде нема никаков одговор, туку само напад на личниот интегритет како и на напад на едно воспоставено и прифатено верување на одредена група луѓе.
Не само Евангелос, туку еве и јас немам „никакви познавања за општествената и духовната корист“ од веќе постоечките храмови! Уште повеќе од градењето на новиот „духовен“ храм! Дали ќе бидеш љубезна да ми (ни’) одговориш, кои се тие општествени и духовни вредности? Те молам!молитва

Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 15:34
sega kje ti pise .... samo da i odgovorat na prasanjeto od OK na partijata голема%20насмевка
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јуни.2009 во 15:40
lele so crkva kje bide za merak
mozebi i kje vlezam vnatre, koj znae

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Isidora Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 29.Март.2009
Поени: 112
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isidora Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2009 во 17:37
Originally posted by Popi Popi напиша:

Nishto ne e smeshno лутина vo vakva ekonomska kriza, lugjeto nemaat leb da jadat...a tie "duhovno ke se izdigaat"??? изненадување  Koja duhovnost bre zheno...KOGA DUSHATA IM JA IZVADOA VEKE NA LUGJETO!!!!??? изненадување лутина

Ima dovolno crkvi za krstenje i duhovno vozvishuvanje, SEGA IM TREBA RABOTA..PARI...PODOBRI USLOVI ZA ZHIVOT ZA DA MOZHAT DA SI JA PREHRANAT FAMILIJATA A I SAMITE SEBE - pa taka dobro nahraneti DA IM SE VRATI DUSHATA SHTO TREBA DA JA VOZVISHUVAAT! намигнување

Spasuvajki se sebesi go spasuvas i svetot vo koj zivees.A da se spasis sebesi,znaci da zivees spored pravoslavnite hristijanski nacela,bidejki pravoslavnite hristijani otsekogas bile lojalni kon opstestvoto i kon zakonodavstvoto.Bidejki,koga site bi bile vernici,togas,razmisli...nema da ima kradci,lazgovci i ke ima lek za se.Togas lebot sto tebe utre treba da ti pristigne,nema da go zeme nekoj nemoralen,koj zaboravil na ona koe go uci crkvata,i zakopan do gusa vo grevot,i vo istiot uziva i dava plodovi tokmu vakvi,koi se strasni za opstestvoto.
Vistinskiot hristijanin znae kako da si go zaraboti lebot-ne samo so molitva,tuku i so motika.
Covekot e sozdaden so slobodna volja,znaci e sekogas postaven pred izbor-da pravi dobro ili da pravi zlo.
Na primer.-zemas edno parce leb.Mozes da go frlis vo gubre ili da gi izedes.Ili pak mozes da zemes casa,koja ili ke ja skrsis ili ke se napies voda.Prost izbor.A da ne zboruvame za pogolemite sekojdnevni nesta koi ne opkruzuvaat i pred koi sekogas sme pred izbor.Znaci,jas ne ti velam deka crkvata e institucija koja ke ti obezbedi 20000 evra kako materijalna pomos,kako sto pravat nekoi od sektite,tuku,crkvata e ziv organizam i na toj organizam glava Mu e Hristos.Vistinskite hristijani koi odat vo crkva se zivi kletki od toj organizam.I sekoj od niv,preku duhovnoto,si go obezbeduva materijalnoto.
A ne vaka,go barame od Boga najgolemiot dar,a ne pravime nisto od ona koe Toj ni go zapovedal.Lugeto bukvalno plukaat po Negovoto ime,a baraat najgolemi darovi od Nego.I tuka,sto e uste pointeresnoto,Bog nikogas nikoj ne go ostavil bez barem edna kriska leb.Znaci ete ja Negovata ljubov.
Moja rodnina seuste nemoze da zabremeni,proba sekakvi nacini,od invitro do raznorazni intervencii,no ne uspea.Na kraj,se obrati vo crkvata,i koga duhovnoto lice ja posovetuva kako da zivee (da se ispoveda,posti,pricestuva,da gi ostavi cigarite,da zivee moralno i sl.),taa toa ne go prifati.A tolku mnogu saka da dobie dete.
E sega kazi mi ti,dali seto ova koe go bara Bog od nas e mnogu?T.e.dali da bides moralna licnost e MNOGU?
Tuku sme zaboravile sto znaci da bides moralen,a pred se,covek.Kako sakame od Nego da ni dade najgolem dar,a ne sakame da ispostime barem edna nedela,i,ete da se otkazeme od nekoj nas porok?
Isto,eden covek koj imase dete bolno od leukemija,neznaese kako da mu pomogne na svoeto dete.Se isproba.Togas,resi da otide da go prasa Starec Pajsij.Starecot prvo,najprvo go prasa:"Dali imas nekoj porok"?Rece deka mnogu pusi cigari,postojano i deka bez niv nemoze.Starecot mu rece deka mora da se otkaze od niv,zatoa sto sekogas za greskite na roditelite plakaat i stradaat decata.Mu rece:"podgotven li si za svoeto dete da se zrtvuvas"?Toj mu rece deka e.I taka napravi.Po nekoe kratko vreme,na deteto mu stanuvase se podobro.Da ne kazam deka stigna do toj stepen,da lekarite se cudea na negovoto napreduvanje.I tatkoto,gledajki deka deteto se sredi,pak pocna so cigarite.Ne pomina dolgo vreme,deteto padna vo krevet,i poveke ne stana.Koga tatkoto so placenje istrca kaj starecot,veke bese docna.
Taka e i so nas,sakame darovi,nesakame trud.Za nas trudot,koj patem ne pravi luge,e smesen.

Nema dobro daleku od Daritelot na dobroto....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2009 во 17:45
ajde da ziveeme spored nacelata na verata i da gi zamolime da PRESTANAT DA KRADAT i da vo ime na VERATA prestanat da krevaat medjuverski tenzii .... ajde da vo duhot na hristijanstvoto gi zamolime da namesto crkvi i djamii napravat nekolku fabriki vo koi fabriki onie koi kje rabotat kje pecalat cesno i vo duhot na verata ( bilo koja ) kje gi vospituvaat svoite pokolenija .... kje gi ucat na moralnite i duhovnite vrednosti ......

Изменето од miroslav_g8 - 24.Јуни.2009 во 17:45
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2009 во 17:52
ajde najprvin da gi naucime deka verata e za veruvanje a ne za politicki marketing i gre**nje kaj narodot .... kako da mu veruvam na nekoj koj voopsto i nema aber sto znaci v'Tenje i kolku vreme se V'ti голема%20насмевка
Кон врв
Diogen Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2009
Поени: 355
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Diogen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2009 во 18:27
Абе каква црква, како тргнало, не ке можеме до плоштад да стигнеме , ако воопшто остане таму слободно место од споменици, триумфални капии, цркви, џамии и којзнае што уште не...
Плоштад претставува отворен простор за собир на граѓани, ние такво нешто наскоро ќе немаме. Ќе се собираме маалски и ќе разменуваме идеи преку медиуми и интернет....
Ајде, да видиме уште некоја „генијална“ идеја, грандиозен проект на плоштадот.....
Кеде отиде светов?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2009 во 18:33
svetot , barem onoj koj e kaj nas i okolu nas , nekade e trgnat .... prasanje e samo vo koja nasoka намигнување
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8586878889 114>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,389 секунди.