|
Кој ја присвојува историјата? |
Внеси реплика | страница <1 8384858687 147> |
Автор | ||
bulgarian_sunrise_
Група Регистриран: 09.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 57 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
най-лошото за ХОРАТА В МАКЕДОНИЯ, е че самите те не си знаят борците, кои са, какви са и ЗА КАКВО СА СЕ БОРИЛИ....НАПРИМЕР НЕЗНАЯТ МНОГО ВАЖЕН ФАКТ, ЧЕ ПРЕДИ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ И СЪЗДАВАНЕТО НА ВМРО ТЕ СА СЕ БОРИЛИ ГЛАВНО ПРОТИВ НАСТЪПВАЩАТА ГРЪЦКА ДУХОВНОСТ И ПРОСВЕТА И ЗА ВЪЗРАЖДАНЕТО НА РОДНАТА ИМ БЪЛГАРСКА КУЛТУРА. ТАМ КАДЕТО ИМА БЪЛГАРИ ИМА И УЧИЛИЩА
И ЦЪРКВИ И ХОРАТА С ТРЕПЕТ И РАДОСТ НА СЪРЦЕТО СА ЗАПИСВАЛИ ДЕЦАТА СИ В ТЯХ. ЗА ТОВА И ВИДНИТЕ БЪЛГАРСКИ МАКЕДОНЦИ ОТ ВМРО СА БИЛИ УЧИТЕЛИ И СА ОБУЧАВАЛИ НА БЪЛГАРЩИНА ЕДИН ОТ МАЛКОТО ЩАСТЛИВИ МИГОВЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД МАКЕДОНИЯ Изменето од bulgarian_sunrise_ - 14.Мај.2008 во 13:49 |
||
LouWeed
Сениор I AM THE KING OF ROCK&ROLL Регистриран: 28.Мај.2005 Статус: Офлајн Поени: 13012 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
obiscam TATAR sauce
|
||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во Варна е најстариот кирилски запис... Важно е Бугарче, важно е А неможат да бидат ваши зошто Аспарух говорел Протобугарски и пишувал грчки , и бил следбеник на друга култура несловенска.. Со кое право па ти словен, ќе се декларираш за потомок на Аспарух, човек кој не бил словен, кој не ширел словенска култура, и човек кој пишувал на грчки?? Ете БГМК гледаш зошто ние се декларираме за потомци на древните Македонци.. Како и вие што се имате претопено со Прабугарите, така и ние се имаме претопено со Македонците.. Примерите се пред тебе, само треба да подразмислиш малку.. Ако ја неможам да се декларирам за потомец на древните Македонци, тогаш па кое е тоа твое право ти да го сметаш Аспарух за твој владетел, човек кој припаѓал на различна култура и различен не словенски народ..? И знаеш кој има најголема заслуга за раширувањето на Кирилицата.....и Глаголицата Византија...не Бугарија И затоа не се пукај во гради кога знаеш од кого добиваше пари Борис за ширење само на КИРИЛИЦАТА.... А Глаголицата не ја ширеше вашата држава.......и Кирилицата што ја ширевте ја ширевте со грчки пари зошто на чело на Бугарската црква имаше Грчки поглавар, и таа црква беше директно управувана од Патријаршијата во Цариград... Ништо чудно, затоа Кирилицата е повеќе грчко писмо отколку Глаголицата..... Изменето од Vladimir88 - 14.Мај.2008 во 13:56 |
||
bulgarian_sunrise_
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
НИЕ СМЕ СЛАВЯНО-БЪЛГАРСКА НАЦИЯ И ИМАМЕ СЪЩИТЕ ОБИЧАИ И КУЛТУРНИ ЦЕННОСТИ КАТО ДЕДИТЕ НИ СЛЕД ПОКРЪСТВАНЕТО....И ЗА ТОВА ИМАТ ЗАСЛУГА КУБРАТ,АСПАРУХ,КРУМ,БОРИС....А ТВОЯ АЛЕКСАНДР Е БИЛ ПЕДЕР И ПОЛ И КУЛТУРАТА МУ НЕМА НИЩО ОБЩО С ТАЗИ НА СЛАВЯНОБЪЛГАРИТЕ ...ДЕМЕК МАКЕДОНЦИТЕ
|
||
Vladimir88
Сениор "Arbeit macht frei" Регистриран: 20.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кој Кубрат??? Кубрат паганот и неговите Протобугари кој колел Христијанско население?? Него го чекам овој БГМК да ми одговори.... И другар ако не си знаел Александар Македонски ги учеше грците дека може да спијат и со ЖЕНИ Не беше КОЊУШАР како твојот АСПАРУХ И Роксана е Бугарска Принцеза Кој културни цветности бе теле едно Вашите мили протобугари пишуваа на грчки и следеа култура која не беше словенска(ти зборам за ПРЕД БОРИС).. Изменето од Vladimir88 - 14.Мај.2008 во 14:00 |
||
bulgarian_sunrise_
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
НЕЗНАМ ДАЛИ ЗНАЕШ НО КУБРАТ Е ИЗРАСНАЛ ВЪВ ВИЗАНТИИСКИЯ ИМПЕРАТОРСКИ ДВОР И Е БИЛ ПОКРЪСТЕН
ЕТО ТЕЗИ БЪЛГАРИ ОТ МАКЕДОНИЯ НА СНИМКАТА ЩЕ ТИ ГО КАЖАТ |
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
bulgarian_sunrise_
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
[QUOTEако не си знаел АлександЪр Македонски ги учеше грците дека може да спијат и со ЖЕНИ
ТОВА БЕШЕ ДОБРО Изменето од bulgarian_sunrise_ - 14.Мај.2008 во 14:06 |
||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
добро дека вистина
|
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И затоа од што беше покрстен колеше Христијанско население.. И кого лажеш бе кога Борис беше прекрстен од Византија а не Кубрат Борис беше прекрстен и го доби името Борис Михаил... Него еве ти го твојот прекрстен Блгарин што правел тука.. Зборувал грчки, ширел култура која не била словенска, и уште ги сметаат за нивни владетели.. OMFG Изменето од Vladimir88 - 14.Мај.2008 во 14:10 |
||
bulgarian_sunrise_
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
АМИ ТОВА ГО ИМА ЗАПИСАНО В ХРОНИКИТЕ НА Теофан Изповедник и патриарх Никифор
Е БРАТО В ТЕЗИ ВРЕМЕНА НА ВОЙНА ШЕ КОЛЯТ(ХРИСТЯНСКИ ВОЕННИ) КВО ДА ПРААТ Изменето од bulgarian_sunrise_ - 14.Мај.2008 во 14:15 |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Е убаво чим го има..... Еве ти ги покрстените Блгари од времето на Кубрат..... Како второ покрстувањето нема никаква врска со културата..... Мене ме интересира културата која ја ширел Аспарух.. Дали била таа словенска, дали он бил словен, дали он говорел словенски јазик, дали он пишувал на грчки..... Не говорел словенски јазик Не пишувал на словенски, туку на грчки.. Не ширел словенска култура...... Кој е тој словен кој не ширел словенска култура....кое е тоа твое право да го сметаш ти Аспарух за твој Остави им го на Чувашите..Аспарух е Чуваш а не Бугарски Словен Изменето од Vladimir88 - 14.Мај.2008 во 14:14 |
||
bgmk
Група Регистриран: 10.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 66 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кои се ваши и кои наши? Значи jас сум словен, а наши биле само прабугарите? Нема ваши, нема наши - има една држава коjа наjмного спомогнала за разпространуването на азбуката и таа држава била Бугариjа. Дали е управувана од прабугари или словени нема значение. Важна е државата=>народот! Аспарух е "моj" владетел, затоа зашто бил владетел на Бугариjа, толку ли е сложно да се разбере? А Алескандар бил владетел на грчка држава, коjа по териториjа нема ништо опшсто со исторско-географската Македониjа, коjа се формирала како регион илjади години после Александар. Еве мапа на Античка Македониjа: Таа не била воопште во Пиринско, и имала мал дел во Вардарско. Начело на бугарската црква бил бугарски архиепископ и после 927 г. бугарски патриарх. Инаку била под покровителството на Константинополската патриаршиjа неколку години. После станала незавсна. А глаголицата се разпространувала во Бугариjа, ова е факт. Се пронаjдени многу глаголични надписи по тогавашните ни земи. |
||
Vladimir88
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па по се изгледа си погрешил со мапата на Античка Македонија Пајонците се народ кој живееле во Вардарска Македонија и под владеењето на Филип они се МАКЕДОНИЗИРАЛЕ.. Некои викаат и дека биле Античко Македонско племе Дури и да одиме по таа логика, кажи ми Егејот до 47 година од кој беше најмногу населен Се сеќаваш дека беа протерани 1 милион Егејци или си заборавил на тоа???? И ден денес живеат 400 000 Македонци во Егејска Македонија Брзо заборавате вие некои работи...друго знаеш ли дека Кирил и Методиј се словени, знаеш ли како ја создале они глаголицата.....врз база на говорот на словените што живееле во и околу Солун...... И не е битно дали бил владетел на Бугарија, битно е која култура он ја ширел... Он не ширел словенска култура, ти денеска ја продолжуваш словенската култура. А ако не ја шириш протобугарската култура, а ја шириш словенската култура тогаш ти немаш никакво право врз Аспарух зошто тој е Протобугар а ти си Словен Него ајде да те потсетам нешто низ вековите... А чим овие потклекнале на Македонската кауза и во Римската Империја тоа се сметало за Македонска територија тогаш и Пиринска Македонија веќе станала Македонија... Изменето од Vladimir88 - 14.Мај.2008 во 14:20 |
||
Внеси реплика | страница <1 8384858687 147> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |