IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Најубавите стихови во Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Најубавите стихови во Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8283848586 98>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2013 во 22:13
34 ”Не мислете дека дојдов да донесам мир на земјата. Не дојдов да донесам мир, но меч.

МАТЕЈ Глава  10   

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Blagoj_s Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Август.2009
Поени: 3057
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2013 во 10:39
Псалм 121

1Ги подигам моите очи кон горите: откаде ќе ми дојде помош?
2 Мојата помош е од Господа, Кој ги создаде небото и земјата.
3 Тој нема да остави да се сопне твојата нога и Тој нема да задреме, твојот чувар.
4 Не, не дреме и не спие Тој, Израелевиот чувар.
5 Господ е твој пазител, Господ е твоја сенка, на твојата десна рака.
6 Сонцето нема да ти наштети дење ни месечината ноќе.
7 Господ да те чува од секое зло, да ја чува твојата душа!
8 Господ да го чува твоето излегување и враќање, од сега и довека.

ЕФЕСЈАНИТЕ 6:16-18

А над се, земете го штитот на верата, со кој ќе можете да ги угаснете сите вжестени стрели на лукавиот;
земете го и шлемот на спасението и духотвниот меч, кој е словото Божјо! Со секаква молитва и проба молете се со духот во секое време и грижете се за тоа со постојанство и молба за сите светии,
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Октомври.2013 во 10:54
ИСУС ЛЕБОТ НА ЗИВОТОТ

Јован 6:32-36.

Исус им рече: „Вистина, вистина ви велам, Мојсеј не ви даде леб од небото; а Мојот Татко ви дава вистински леб од небото. Зашто Божјиот леб е Оној, Кој слегува од небото и му дава живот на светот.” Тогаш Му рекоа: „Господи, давај ни го секогаш тој леб.”
Исус им рече: „Јас Сум Лебот на животот; кој доаѓа при Мене нема да огладни и кој верува во Мене нема никогаш да ожедни.
Но ви реков: иако Ме видовте - не верувате. Сè што Таткото Ми дава ќе дојде при Мене, а оној кој доаѓа при Мене нема да го исфрлам;
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2013 во 12:23
Јован 8:12
Исус пак прозбори натаму, велејќи: „Јас Сум Светлината на светот; кој Ме следи, нема да оди во темнина, туку ќе ја има Светлината на Животот.”
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Локација: Macedonia
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Октомври.2013 во 12:30
За толеранцијата и меѓусебното почитување меѓу луѓето и религиите:
Матеј 12:30
„Кој не е со Мене, тој е против Мене; и кој не собира со Мене, растура.“
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Октомври.2013 во 10:41
Откровение: 2:7

Кој има уво, нека чуе, што им говори Духот на црквите: „На оној, кој победува, ќе му дадам да јаде од дрвото на животот, кое што е среде Божјиот рај!”
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Октомври.2013 во 10:05
14 и ако се смири Мојот народ, кој се наречува со Моето Име, и ако се помоли, и го побара Моето лице и ако се откаже од лошите патишта, Јас ќе го послушам тогаш од небото и ќе му го простам гревот и ќе му ја излечам земјата.

==2 Летописи 7:14 ; Библија==
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2013 во 10:34
Исаија: 38:16,17

Господи, моето срце ќе живее за Тебе и ќе живее мојот дух. Ти ќе ме излечиш и ќе ми го вратиш животот, болеста ќе ми се претвори во здравје. Ти ја спаси мојата душа од јамата на уништувањето, сите мои гревови ги фрли зад плеќи.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Октомври.2013 во 11:32
Господ е добар, Тој е тврдина во ден на неволја, ги познава оние, кои прибегнуваат кон Него.

Пророк Наум 1:7
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2013 во 10:31
1 Фалете Го Бога во Неговото Светилиште, Фалете Го во величеството на небесниот свод!
2 Фалете Го заради Неговите силни дела, Фалете Го заради Неговата бескрајна величина!
6 Сè што дише - Нека Го фали Господа! Алилуја!

==Псалм 150:1-2,6 ; Библија==
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2013 во 10:58
“Сине мој, дај ми го своето срце и нека твоите очи внимаваат на моите патишта.”
==Пословици 23,26 ; Библија==

На секому од вас поединечно Господ му вели: “Сине мој, дај ми го своето срце.” Тој го гледа твојот немир и твојата растроеност. Тој знае дека душата ти е измачена од болеста што се вика грев, и сака да ти ги упати овие прекрасни зборови: “Синко ти се простуваат гревовите.” Големиот лекар има лек против секоја болест. Тој во потполност го разбира твојот случај. Какви и да се твоите заблуди и грешки, Тој знае каков лек е потребен. Зарем ќе ја испуштиш можноста да му се довериш?
Секоја душа што во потполност ќе му се посвети на Бога ќе ја следат Неговите благослови. Кога го бараме Бога со сето срце, ние и ќе Го најдеме. Бог сака ова да го сватиме озбилно и во тоа да одиме до крај. Тој преку еден дар ни го подарил целото небо, да имаме доверба во неговата љубов, да гледаме на Голгота...
Бог со право од вас очекува да му го предадете своето срце, своите сили, и чувства, сето тоа треба Нему да му го потчинете, за да може да делува во вас; за да сакате и да постапувате според Неговата волја и да се удостоите со вечен живот.
Кога Христос живее во срцето, душата толку многу ќе биде исполнета со љубов спрема Него и со радост поради непрекинатото одржување на врска со Него што потполно ќе се прилепи кон Него; и во постојаното размислување за Него, сопственото “јас” ќе биде потполно заборавено. Љубовта спрема Христа ќе биде извор на секоја постапка. Оние кои што чувствуваат дека ги води љубовта кон Христа нема да настојуваат во покорувањето на Божјите барања што помалку да се жртвуваат, ниту ќе бараат мерилото на должноста да се спушти што пониско, туку ќе тежнеат кон совршено покорување на волјата на својот Искупител. Тие со најголема желба ќе Му се доверуваат во се, искажувајќи интересирање сразмерно на важноста и значењето на целта кон која што тежнеат. Дух на потчинетост, на потполно предавање и спремност да се биде поучуван, тоа е она што Бог го бара од човекот. Она што на молитвата и ги дава нејзините вистински одлики е фактот дека таа дише со љубов и покорност на срцето.
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Ноември.2013 во 10:52
Откровение: 2:7

Кој има уво, нека чуе, што им говори Духот на црквите: „На оној, кој победува, ќе му дадам да јаде од дрвото на животот, кое што е среде Божјиот рај!”
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Ноември.2013 во 10:56
“Зашто си велеше во себеси: Само ако се допрам до Неговата облека, ќе се излечам. А Исус се сврте, ја виде и и рече: Охрабри се, ќерко. Твојата вера те исцели. И жената беше исцелена од тој час.”

==Матеј 9,21.22 ; Библија==

Да се разговара за верски прашања на површен начин и да се моли за духовни благослови без вистински глад на душата и без жива вера, е малку корисно. Восхитеното мноштво на луѓе кои во турканицата се допирало до Христа не почувствувало никаква живототворна сила од самиот допир со Него. Меѓутоа, кога оваа сирота болна жена ја испружила својата рака и се допрела само до скутот на Христовата наметка, таа почувствувала сила на исцелување. Тоа бил допир на вера. Христос го забележал таквиот допир, и одлучил врз основа на тоа да им даде поука на сите свои следбеници се до свршетокот на светот. Почувствувајќи ја силата на исцелување која што излегла од Него, Тој се свртел кон мноштвото што го опкружувало и запрашал: “Кој се допре до мојата наметка?” Изненадени со ваквото прашање, некои од Неговите ученици одговориле: “Зарем не гледаш колку народ се стиска околу Тебе а Ти прашуваш: Кој се допре?”
Потоа Христос својот поглед го насочил кон уплашената жена што го направила тоа. Нејзината радост била голема, но таа се плашела да можеби со тоа дело не ја преминала границата на дозволеното? Откако видела дека нејзината постапка била откриена, таа пристапила целата тресејќи се, паднала пред Неговите нозе и Му ја кажала целата вистина. Христос за неа немал ниту еден збор на укор, туку нежно и рекол: “Оди си со мир и биди здрава и потполно слободна од болеста своја”.
Овде треба да се истакне разликата меѓу случајниот допир и допирот со вера. Молитвата и проповедањето без жива вера во Бога, ќе останат само како залудни обиди. Но допирот на верата пред нас ги отвара ризниците на небесната сила и мудрост; и така, со посредство на човечкото орудие, Бог прави чуда со својата милост.
Таквата жива вера и денес претставува најголема потреба. Ние мораме да знаеме дека Христос е навистина во нашето срце, дека Неговиот Дух ги чисти и ги облагородува мислите. Кога Христовите верници би имале вистинска вера, какви дела во понизност и љубов би можеле да извршуваат! Какви плодови би носеле на слава и пофалба на Бога!
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Blagoj_s Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2013 во 10:16
Но Бог сака на Земјата да има народ кој Библијата и само Библијата ќе ја истакнува како единствено мерило за секое учење и како темел за секоја реформа. Ниту мислењата на учените луѓе, ниту научните тврдења, ниту симболите на верата или решенијата на црковните собори, толку многубројни и спротивни како и црквите што ги застапуваат, ниту гласот на мнозинството - ништо од ова, ниту сите заедно, не можат да се сметаат како доказ за или против било која точка на библиската вера. Пред да го примиме кое кое учење или пропис, треба да се осведочиме дали тоа е поткрепено со она јасно и посветено начело: “Така зборува Господ.”

Прва и најголема должност на секое со разум надарено суштество е од Светото писмо да дознае што е вистина, и тогаш според светлината и да живее, поттикнувајќи и други да појдат по неговиот пример. Библијата секој ден треба трудољубиво да ја проучуваме, одмерувајќи ја секоја изложена мисла и споредувајќи стих со стих. Со Божја помош мораме сами да формираме свое мислење, бидејќи пред Бога сами ќе полагаме сметка.

“Постојано размислувам за Твоите сведоштва”, вели псалмистот. “Преку Твоите заповеди станав разумен; затоа го замразив секој пат на неправда” (Псалм 119:99, 104).

“Блажен е човекот, кој се здобил до мудрост” (Изреки 3:13). “Затоа што тој ќе биде како дрво посадено крај води, што ги пушта корењата свои крај потокот; тоа не знае како настанува припек, лисјата му се зелени, и во време на суша не се плаши и не престанува да дава плод” (Еремија 17:8).
www.myspace.com/sblagoj
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 8283848586 98>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.