![]() |
|
РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 8081828384 242> |
Автор | ||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Ма каде виде ти крв тука? Суштината не е во мензисот....
|
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
![]() |
||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
|
sustinata e vo srzta
a srzta stvara crveno krvni zrnca a koga e neso crveno e krvavo do gusha ![]() |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
![]() |
||
Omer El Faruk ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
|
Pricala je Ajsa: Ja i Vjerovijesnik (s) smo se obicno kupali iz jedne posude, a oboje smo bili dzunub. Za vrijeme moje menstruacije uobicajavase mi zapovjediti da obucem Izar (odjeca od polovine nadole) pa me uobicajavase tako milovati. Dok bi bio u Itikafu (boravljenju u džamiji), prinosi bi svoju glavu blizu mene pa bih je ja prala, a to je bilo dok sam imala menstruaciju. Sahih Buhari dio 1, knjiga 6, hadis 298 Ljubav u kuci Poslanika, s. a. v. s. Poslanik je postavio temelje bracne idile kroz ljubav, samilost i moral. Mi cesto izbjegavamo zaviriti u njegov privatni život i mislimo da za tim nema potrebe. Naši brakovi su ugroženi, a mi necemo da se ugledamo na Poslanika svjetova i njegov privatni život, koji, ustvari, nije privatni jer nas i njime poucava kako opstaje porodica, kako se održava zajednica, odnosno kako kontinuira ljudski rod. Sve pocinje od braka i ljubavi u braku. Ako brak ne funkcionira kako treba, ne mogu ni ostale pojedinosti u životu ici svojim redovnim tokom. Nered u braku utice na covjeka i kad je na poslu, i kad je u društvu i kad se osami itd. Ugledajmo se na Poslanika, s. a. v. s., i njegove casne supruge: Poslanik, s. a. v. s., rekao je Aiši, r. a: "Ja sam prema tebi u bracnom i ljubavnom odnosu kao Ebu-Zer' prema svojoj supruzi". (Ebu-Zer'ov odnos prema supruzi je bio primjer bracnog odnosa i, kad bi neko htio pokazati kako izgleda idealan brak, onda bi ga usporedio sa Ebu-Zer'ovim.) A ona mu, puna ljubavi, odgovara: "Ti si prema meni bolji nego Ebu-Zer' prema svojoj supruzi". Ovaj hadis nam govori da su lijepe izjave sastavni dio braka. Poslanik, s. a. v. s., bio je upitan: "Ko ti je najdraža osoba na svijetu?" "Aiša", odgovorio je. Nije se ustrucavao reci da je njemu najdraža i navoljenija osoba Aiša, r. a. Od Aiše, r. a., prenosi se: "Pila sam iz caše, a imala sam menstruaciju. Dala bih cašu Poslaniku, s. a. v. s., a on bio svoje usne stavio na mjesto gdje su bile moje usne, a potom bi pio. Svojim ustima bih uzimala meso iz Poslanikovih usta, a zatim bi ih približila usnama Poslanika, s. a. v. s. On bi naslonio svoja usta na moja i zubima preuzimao komadic mesa iz mojih usta.” Od Aiše, r. a., prenosi se: "Ja i Poslanik, s. a. v. s., kupali smo se u jednoj posudi; ja sam gledala u njega, a on je gledao u mene". Od Aiše, r. a., takoder: "Poslanik bi našao utocište u mome krilu i ucio k*r'an, iako sam ja imala u menstruaciju". Poslanik, s. a. v. s., rekao je: "Od dunjaluckih stvari su mi najdraže žene i mirisi, a radost moga srca je u namazu". "Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama. A ja sam medu vama najbolji prema svojoj ženi." Bit cete nagradeni za sve u cemu tražite Božije zadovoljstvo, cak i za hranu koju stavljate u usta svoje supruge. Ovo su izvodi iz Poslanikovog privatnog života u cemu je pouka za one koji ga vole i koji ga žele slijediti. Блазе си и на жената муслиманка,колку само е ценета и почитувана во исламот. ![]() |
||
![]() |
||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
|
Poslanik, s. a. v. s., bio je upitan: "Ko ti je najdraža
osoba na svijetu?" "Aiša", odgovorio je. Nije se ustrucavao reci da je
njemu najdraža i navoljenija osoba Aiša, r. a
Да... Колку им било убаво на другите жени да знаат дека една е поомилена од другите. ![]() Ако, малку љубомора не шкоди во бракот ![]() |
||
|
||
![]() |
||
Omer El Faruk ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
|
![]() ![]() |
||
![]() |
||
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
|
abe nebilo do menzisov
![]() ona be ... a... sustinata ![]() NO BILO DO RIBLJA CORBA ![]() Изменето од anakin - 03.Мај.2008 во 01:15 |
||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
||
![]() |
||
|
Зошто специјално? Зар прашањето/констатацијата не е логична? Ако Пророкот ви рекол дека 4 жени ви се дозволени....под вакви и такви услови, а меѓу нив И ДА ГИ САКАТЕ СИТЕ ПОДЕДНАКВО, како услов, а самиот тој ПРЕФЕРИРАЛ една жена пред другите а вам ви рекол: НО ВИЕ ТОА НЕ ГО МОЖЕТЕ...(да ги сакате сите исто), нели е тоа само по себе контрадокторно? ![]() |
||
|
||
![]() |
||
|
Да е до мензисот-лесна работа... Суштината е крвава како коскената срж, убаво си кажа ти... Освен тоа, види ја контрадикторноста на пророковите зборови наспроти постапки... |
||
|
||
![]() |
||
Aisha ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
|
Ako VNIMATELNO ja sledese temata za poligamija, togas ke procitase, deka mazoto treba da bide ednakov vo zadovoluvanjeto na zenata vo materijalan aspekt...
A sepak ljubovta ne e vidliva, i samo covekot znae kogo najmnogu saka.
Znaci toj moze da ja saka ednata zena poveke od drugata, no toa ne smee da go pravi na vidliv nacin, i poradi toa da ja zakine vo nekoi prava koi i se dozvoleni vo Sehrijatskoto semejno pravo.
|
||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||
![]() |
||
Aisha ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
|
Draga ne go poznavas islamot, nitu nudis dokazi za da TVRDIS deka stanuva zbor za kontradiktornost vi zborovite na pratenikot.
Malku respect za cuvstvata i veruvanjeto na muslimanite, ok ![]() Изменето од Aisha - 03.Мај.2008 во 01:21 |
||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||
![]() |
||
|
POKAZAL NE POKAZAL
NEGI SAKA ISTO TOA E FAKT MARIJA E VO PRAVO |
||
|
||
![]() |
||
|
Pa tuka nema nisto kontradiktorno, aloooo se citate li...
|
||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||
![]() |
||
|
АЈША; ајде уште еднаш, со сета почит кон твојата вера, но овде сме за дискусија, нели... Poslanik, s. a. v. s., bio je upitan: "Ko ti je najdraža osoba na svijetu?" "Aiša", odgovorio je. Nije se ustrucavao reci da je njemu najdraža i navoljenija osoba Aiša, r. a Од друга страна Пророкот ви рекол дека 4 жени ви се дозволени....под вакви и такви услови, а меѓу нив И ДА ГИ САКАТЕ СИТЕ ПОДЕДНАКВО, како услов, а самиот тој ПРЕФЕРИРАЛ една жена пред другите а вам ви рекол: НО ВИЕ ТОА НЕ ГО МОЖЕТЕ...(да ги сакате сите исто), нели е тоа само по себе контрадокторно? Нема љутиш |
||
|
||
![]() |
||
Burak ![]() Група ![]() Регистриран: 26.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 42 |
|
Marijo ako sakas da se omazis za musliman, bi trebalo prvin uslov da mu postavis..ako me razbiras!
|
||
„Ние Вселената со моќта Своја ја созададовме, а Ние, навистина и ја прошируваме.“к*р’ан,Ez-Zarijat, aјет 47
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 8081828384 242> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |