|
HPV и HPV вакцина |
Внеси реплика | страница <1 678910 12> |
Автор | ||
Glenn
Сениор Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Секој лек, вакцина подлежи на понатамошен развој и доусовршување ама ако јас добро те разбирам велиш како можеле да ја пуштат вакцината во задолжителна употреба а се уште не знаат колку е ефикасна? Па добро незнам во Македонија дали стана задолжителна или воопшто на Балканот или во било која друга земја, ама Британското здравство искача дека се луди што ја спроведуваат, дека незнаат со што се справуваат? Не знам дали е задолжителна, но знам дека е препорачлива и дека масовно се водеше кампања и едуцирање на девојчињата по училиштата, бидејќи вакцината е нели наменета за девојки и жени од-до одредена возраст. Не ми се верува дека доколку здравството не веруваше во вакцината и дека ќе ја изнесеа јавно. Мислам не дека ги земам за репер за најквалитетна и најдобра здравствена заштита на цел свет ама валда овие експерти кои го одобриле ова знаат што прават. И во врска со цела оваа фрка околу ХПВ-то, пишуваме сите како да се заштитиме од рак на грло на матка, рак на матка а колку е голем бројот на луѓе кои не се заштитуваат не користат кондом а менуваат партнери доста често. Дури и оноа во долга врска сме тинтири-пинтири, а у велико шврља народ наоколу се легнува секој со секого и се практикува незаштитен однос. Дали луѓето стално соблекуваат гаќи со помислата-ма тоа на други им се случува, ја сум исклучок, овој/оваа со кој јас легнувам нема шанси да се носители на вирус или некоја болест. Зборувам за хпв од аспект на сексуална пренослива болест, значи ги исклучувам тука другите причини/предизвикувачи за истата. Мака да го фати човек. Изменето од GlenKlouz - 24.Јануари.2009 во 17:12 |
||
Beauty fades, dumb is forever
|
||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Глен
Само прочитај на подфорумот секс за тоа дали употребувате кондом............ќе ти се слоши од одговорите. 90 % се против употреба на кондом. Јас пишував малку за оправданоста на заштитениот сексуален однос и ме нападнаа.....тоа било туширање со чорапи.........ама....... Ќе им дојде на глава, па........ќе се тушираат со солзи....... |
||
Glenn
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ако де, на крај нема никој од страна да обвинуваат, ќе си бидат самите криви и ќе си ги сносат последиците, јали бебе јали влечкање по доктори. |
||
|
||
Renatax
Сениор Регистриран: 27.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 11613 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Najbitna rabota vo prevencijata na HPV infekcija e koristenjeto na kondomot...koristete pred da stane predocna.
|
||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
јесте дабоме |
||
Goldi
Сениор ЗЛАТНО МОМЧЕ Регистриран: 10.Ноември.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 7729 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во Јуни 2006 година во САД беше одобрена првата вакцина против ХПВ. Вакцината е позната под називот Gardasil вакцина. Во клиничките испитувања, вакцината се покажа како многу ефикасна во спречување на инфекција со два типа ХПВ вируси од групата со висок ризик, ХПВ 16 и ХПВ 18. Овие вируси се одговорни за 70% од случаите рак на грлото на матката предизвикани од ХПВ. Вакцината исто така заштитува и од инфекција со ХПВ тип 6 и 11, кои предизвикуваат приближно 90% од гениталните брадавици.
ХПВ вакцината е рекомбинантна вакцина, што значи дека во себе не содржи живи вируси. Вирусот во вакцината е протеин добиен со генетски инжењеринг и не може да предизвика ХПВ инфекција. Се дава во серија од три инјекции во мускул во тек на шест месечен период. Во САД вакцината рутински им се дава на девојчињата на возраст помеѓу 11 и 12 години. Сепак, вакцината може да им се даде и на девојчиња на 9 годишна возраст во соработка со матичниот гинеколог. Најдобро е ХПВ вакцината да се дава пред девојката да стане сексуално активна. Иако жените кои не биле претходно изложени на ХПВ имаат потполна корист од вакцината, се покажало дека од вакцината имаат корист и жените кои веќе претходно биле сексуално активни и притоа биле изложени на ХПВ. Од тие причини се препорачува жените на возраст меѓу 13 и 26 години исто така да се вакцинираат. Жените кои примиле вакцина треба да продолжат да се придржуваат кон редовните гинеколошки прегледи и ПАПА тестови. Вакцината не заштитува од останатите полово преносливи болести па жените мораат да се придржуваат кон вообичаените мерки за заштита од овие болести. |
||
Ako odam na nebo pred tebe, na sekoja zvezda ke go napisam tvoeto ime, taka sto I angelite da znaat kako se vikas, zasto devojkite kako tebe se nepovtorlivi.
|
||
polzavce
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па зошто ако е толку сигурна ( демек Америка рекла сигурна е и сигурна е навистина) мојот гинеколог ми рече ни у лудило вакцинава немој да си ја ставала........? |
||
Glenn
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Полжавче да не ти го критикувам гинекологот но очигледно е премногу „исклучителен/а„ и субјективен/а. Прашај зошто не би требало да се прима?
ПОбарај мислење од друг гинеколог, чисто консултации. Вчера разговарав со персоналот на клиниката за сексуално здравје и баш ги прашав за вакцината дали е „задолжителна„,рекоа ДА би требало да ја примат сите девојчиња од 12-16 год, препорачливо е, ги вакцинираме сите освен оние кои одбиваат да ја примат а нема никој право со сила да ги убедува. Зборувам за В.Британија. Уште една земја која масовно ја применува вакцината. Изменето од GlenKlouz - 28.Јануари.2009 во 13:16 |
||
|
||
polzavce
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Знае ли некој колку чини ХПВ- типизација во приватните клиники? |
||
Biba_G
Сениор Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Можам да прашам,ама од понеделник |
||
polzavce
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Би ти била благодарна......... |
||
blackeye
Сениор The Body Регистриран: 24.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 4058 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
?????????????????
Повлечена ХПВ вакцина што се користи во Македонија
|
||
Ne znam kako da pobegnem
od sna, I ne znam dal' te iko voli kao ja, Al' ne bi ova noc tako bolela, Da me nisi volela.... |
||
ZoraNaSlobodata
Сениор Регистриран: 03.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3392 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!
|
||
polzavce
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Е ај сега де.........Кога зборам јас дека гинекологот ми рече да почекам.......вие ми предложивте да го сменам него.......
|
||
Внеси реплика | страница <1 678910 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |