Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
дуле
Сениор
Регистриран: 11.Ноември.2006
Статус: Офлајн
Поени: 973
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 12.Март.2008 во 21:22 |
Vladimir88 напиша:
Уфф пардон
Проверив, роден е во Солун. |
Најверојатно Кемал Ататурк е Македонец.
|
|
Vladimir88
Сениор
"Arbeit macht frei"
Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 12.Март.2008 во 21:38 |
Или пак бугарин
Пред 8 години, на 11 ноември 1997 год., весникот "Нова Македонија" пренесе една вест од Софија дека Кемал Ататурк бил Бугарин |
Поголема глупост во живот не сум прочитал...
Кемал Атататурк се декларирал како турчин и го почитувам....тој е човекот кој ја демократизираше Турција(не е баш демократизирана али сепак он премногу работи промени во таа Турција).
Он е турчин и то е то....
Изменето од Vladimir88 - 12.Март.2008 во 21:39
|
|
дуле
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 12.Март.2008 во 22:39 |
Vladimir88 напиша:
Кемал Атататурк се декларирал како турчин и го почитувам....тој е човекот кој ја демократизираше Турција(не е баш демократизирана али сепак он премногу работи промени во таа Турција).
Он е турчин и то е то.... |
Вопросот е сштиот като с Кастриот
|
|
Zdravko81
Сениор
Регистриран: 24.Февруари.2008
Поени: 1690
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 12.Март.2008 во 23:27 |
I se ke beshe odlicno samo da znaev sho ke pravi bugarcevo so iztorijata. Kade ke ja nosi, negoviot zivot nedaj boze moze i sega da zavrshi a oj mi se zapanal ova e ona e vaka e taka e. Aj bratko, ozenise, pravi decinja, gledaj semejstvo, educirajse so napredna nauka i tehnologija zivej go zivotot polesno od vcera, DUDUK EDEN
|
Луѓето имаат избор, но важно е да се држат до тој избор
|
|
Vladimir88
Сениор
"Arbeit macht frei"
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 12.Март.2008 во 23:42 |
дуле напиша:
Vladimir88 напиша:
Вопросот е сштиот като с Кастриот |
Нема никаков вопрос...
Ататурк се декларирал за турчин одсекогаш и турчин си е...
Тоа што се родил на територијата на Македонија и се школувал во Битола тоа во ред...
Ама сега турчин си се декларирал турчин ќе си остане..
|
|
Boogie
Модератор
Слобода или Смрт
Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Март.2008 во 04:05 |
Што стана со Ѓорѓи Македончето,абе Дуле ти ни за априлското востание ништо незнаеш а објаснуваш за Македонија.КОлку сте вие ТуркоМонголите прости не ја познавате сопствената историја а сакате да ја имате Македонската.Шутраци
|
|
|
дуле
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Март.2008 во 06:37 |
Vladimir88 напиша:
дуле напиша:
Vladimir88 напиша:
Нема никаков вопрос...
Тоа што се родил на територијата на Македонија и се школувал во Битола тоа во ред...
|
Кемал Мустафа по произход е торбеш од Солишта. Може и да се е декларирал за турчин ама никоj не може да подмени словенските му гени - бил е рус и синеок. Нали ти си приврженик на генетската теориjа? (Jас не вервам во генетичните показатели како фактор за определане на народносната припадност).
----
А за Георги Кастриот - мигар вашите научници (и форумджии) не изписаха цели кофи со мастило односно македонскиот му произход? (мегьу другото - некоj купи ли си веке книгата на Марлин Барлети за Скендербег?)
|
|
дуле
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Март.2008 во 06:42 |
Boogie напиша:
Што стана со Ѓорѓи Македончето,абе Дуле ти ни за априлското востание ништо незнаеш а објаснуваш за Македонија.КОлку сте вие ТуркоМонголите прости не ја познавате сопствената историја а сакате да ја имате Македонската.Шутраци
|
Зошто? Знам достатачно за хероjот Георги Македончето - Измирлиев
|
|
дуле
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Март.2008 во 06:49 |
Zdravko81 напиша:
I se ke beshe odlicno samo da znaev sho ke pravi bugarcevo so iztorijata. Kade ke ja nosi, negoviot zivot nedaj boze moze i sega da zavrshi a oj mi se zapanal ova e ona e vaka e taka e. Aj bratko, ozenise, pravi decinja, gledaj semejstvo, educirajse so napredna nauka i tehnologija zivej go zivotot polesno od vcera, DUDUK EDEN |
Таа работа со женитбата и децата сум jа свршил веке... На ред е едуцираньето...
|
|
Vladimir88
Сениор
"Arbeit macht frei"
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Март.2008 во 07:38 |
дуле напиша:
Vladimir88 напиша:
дуле напиша:
Vladimir88 напиша:
Нема никаков вопрос...
|
Кемал Мустафа по произход е торбеш од Солишта. Може и да се е декларирал за турчин ама никоj не може да подмени словенските му гени - бил е рус и синеок. Нали ти си приврженик на генетската теориjа? (Jас не вервам во генетичните показатели како фактор за определане на народносната припадност).
----
А за Георги Кастриот - мигар вашите научници (и форумджии) не изписаха цели кофи со мастило односно македонскиот му произход? (мегьу другото - некоj купи ли си веке книгата на Марлин Барлети за Скендербег?)
|
Добро може да е, може да не е...тука јас незнам знам само дека учев дека бил турчин.
А за Скендербег...
Сеуште ништо неможам да коментирам зошто не ни имам читано многу, многу за него али се си мислам дека бил мијак.......Барлети што има напишано знам овака од пријатели што ми постирале на форуми текстови што сум читал, некои наши историчари го негираат Барлети велејќи дека сето тоа било измислица и ќе видиме баш што докази ќе прикажат......Инаку има и доста докази од делото на Барлети кои го поврзуваат со неговото македонско потекло.
Инаку Скендербег бил христијанин.......тоа знам......
И како второ он ги чистел муслиманите(турците) а не христијаните.....и се знае дека бил христијанин.
Како трето овие албанциве што се денеска сигурно дека не се потомци на древните Илири зошто има еден куп докази дека потекнуваат од денешен Азербејџан(Од Кавказ.....имало таму кралство Албанија)..
Дури ги има и во записите на еден антички историчар......кажува дека учествувале во битката кај Gaugamela од страната на Персија против Александар..
П.С.
Потомците на Древните Илири барај ги во Хрватска, во Далмација, во Србија...исто така..не во Албанија.
Изменето од Vladimir88 - 13.Март.2008 во 09:24
|
|
Vladimir88
Сениор
"Arbeit macht frei"
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Март.2008 во 08:02 |
А инаку еве нешто интересно што ископав
Да знае Скендербег дека го прават Албанец, ќе се преврти во гробот
Иван Блажевски
Д-р Петар Поповски е историограф и проучувач на животот на Ѓерѓ Кастриоти - Скендербег, односно, како што тој го именува, Георгија Кастриот - Искендер. Поповски тврди дека тој херој и борец против Османлиите од средниот век не е Албанец, ами чистокрвен Мијак, Македонец, но и оти никоја институција во Македонија не се интересира за истражување на неговиот живот и потекло. Оваа година се одбележуваат 600 години од раѓањето на Кастриот. Нашиот соговорник побарал од градските власти на овој јунак да му се подигне споменик во центарот на Скопје и на него да се напише: Георгија Кастриот - Искендер, втор Александар Македонски. Неговите колеги-Албанци воопшто не сакаат да го прифатат тврдењето оти најголемиот херој на Албанија не бил Албанец, туку Мијак.
* Зошто ова што го тврдите за потеклото на Георгија Кастриот никој од нас не го учел во училиштата?
Македонската наука досега не беше во позиција да може да истражува, да ги продлабочува и афирмира резултатите од тие истражувачки зафати поради ропската положба. Во Титова Југославија можеше да се истражува, но не беше можно да се истражуваат настани и личности од историјата присвоени од некои други нации, членки на Федерацијата, без оглед на тоа што на нив полагала право некоја друга нација. Да го земеме за пример кралот Георгија Кастриот (1405-1468). Во негово време, предците на современите т. н. Албанци (Гегите), не биле присутни на просторите во Матија, денешна Албанија, а всушност, го сметаат за свој национален јунак. Денес може да се истражува на такви чувствителни теми, но поради владините коалиции со Гегите не може да се добијат средства за истражување или за печатење вакви научни трудови. Нема да претерам ако кажам дека кај владејачките кругови во Македонија од поодамна постои тенденција да се затапи, да се задуши македонската наука и научна мисла.
* Имате ли предвид дека ваквите тврдења ги допираат националните чувства на Албанците. Сигурно и ги навредуваат...
Тоа не се мои лични измислици и конструкции. Тоа се веродостојни аргументирани историски факти и сведоштва. Еднаш засекогаш вистината мора да излезе на видело и оние што се во заблуда таа вистина треба да ја примат мирно, без возбуда и емотивни чувства и потреси. Конечно треба да се види кој е и што е тој. Така подобро ќе се разбираме и почитуваме. Доста беа импровизации и лицемерства. Немам намера да навредувам ничии чувства. Тие, т.н. современи Албанци, во најголем дел и самите знаат дека Георгија не бил к*рд - Гега. Имено, кога Георгија Кастриот - Искендер (Александар), тој средновековен витез и крал на македонскиот народ, би знаел дека еден ден ќе биде прогласен за Гего-Мирдит, за к*рд-Арнаутин, сигурно би се превртел во сопствениот гроб! Би бил среќен кога моите тврдења би се демантирале аргументирано, со веродостојни и издржани факти и сведоштва.
* Наведете ми неколку научници што низ вековите пишувале за Георгија Кастриот како за кнез на Мијаците, односно на Македонците?
Прв што посведочува дека Георгија имал македонско (мијачко) потекло е италијанскиот писател од 16 век (1514 г.), Теодор Спандучи. По него се јавуваат цела една плејада еминентни научни работници со светски глас, меѓу кои: М. Цамиле Паганел, Дју Фрезна; Џорџ Гордон Бајрон, Муратори, Јулиус Писко, В. Макушев, Иричек, Јастребов, Селиштев, Иван Снегаров, Иширков, Тома Смиљаниќ, познатиот грчки историчар Папаригопуло и многу други. Сите тие го нарекуваат „роден Мијак“, односно „кнез на Мијаците“. Неговиот биограф и современик, бискупот Марино Барлетио, го нарекува „крал на Епир и на Македонија“. Во своето дело „Хисториа“ Спандучи на едно место вели: „...Георгија Кастриот бил толку многу заслужен што го ценеле и го почитувале не само неговите соплеменици - Мијаците, туку и сите други народи, та дури и Турците. Мајка му била Воислава, исто така, Словенка - Македонка, од неговиот род, ќерка на еден господар од Полог, кој претставува дел од Македонија...“, а потоа заклучува: „Мијаците и сите Словени по род, имаат многу причини што го слават и што пеат јуначки песни за Георгија Кастриот, бидејќи се борел за заштита на словенството, за христијанскиот крст и за чесната слобода, но и затоа што го носел најблагородното свето име во својот род - Георгија..!“.
* Може ли да ни кажете нешто за тие мијачки песни? Каде се собирани?
Една песна носи наслов „Сон сонила кралица Воислава“, друга е песната „Момче-ѕвезданарче“, потоа „Елегија за убавата Марија Андроника“, сопругата на Георгија и други. Сите нив ги собрал учителот од Лазарополе Аврам Жунгула во периодот помеѓу 1887 и 1891 година, а му ги испеале најграмотните жени во тоа време во малореканскиот предел. Наспроти Мијаците, Гегите (Албанците), кои Георгија го сметаат за свој национален јунак, не испеале ниту една строфа за неговото витештво и јунаштво.
* Сепак, Георгија Кастриот кај нас повеќе се доживува како албански национален херој.
Точно, но вистината е друга. До 1912 година, кога Англосаксонците на вештачки начин ја склепаа денешна Албанија, отцепувајќи ги Македонците од неговото матично ткиво, колонистите на тие простори - Тоските и Гегите (Албанците), не знаеја дека на територијата што ја колонизирале постоел некој голем витез и крал по име Георгија Кастриот. Оваа историска личност им ја прилепија неупатените англосаксонци. Тие, имено, направија два грева, не само спрема Георгија, туку и спрема македонскиот народ, бидејќи е негов син. Освен што им го прилепија, тие исто така му ја сменија и именската придавка од Искендер (Александар), во Скендер-бег, што претставува своевиден фалсификат. Георгија никогаш не бил ни Скендер, ни бег, ниту пак Гега (к*рд), туку чистокрвен Македонец. Барлети во своето капитално дело зборува дека неговите борци не биле составени од Тоски и Геги, туку од Трибали и Бугари, што значи од Словени, односно од Македонци.
* Ова што го велите многу ми личи на ставовите на прогонетиот албански научник, академикот Каплан Ресули.
Токму така. Станува збор за истоветни научни сознанија, погледи и поставки. Каплан само ја потврди вистината за романтизмот врз кој се темели и се гради албанската наука и научна мисла и ништо повеќе.
* Велите оти Кастриот е дел од македонското мијачко племе. Како се нашле Мијаци во Албанија во средниот век?
Па, тие од најстаро време ја населувале територијата на Матија (Албанија). За тоа сведочи не само старомакедонската топографска номенклатура на тие простори, која и денес е во употреба, туку и сакралните споменици и карактеристичниот мијачки (охридско-галички) стил на архитектурата. Сите цркви и манастири, сета зографија е дело на Мијаците. Тоските и Гегите немаат ниту грам материјална култура во Албанија, што зборува за нивното отскорашно присуство на тие простори. Сите предмети што се пронајдени при археолошките истражувања во Матија, во илирските и во подоцнежните раносредновековни тумули и некрополи, а работено е речиси на 75 локации, во науката се именувани како „словенски фибули“, што значи дека на тие простори од најстари времиња живеел македонскиот словенски елемент. И уште еден многу важен податок. Имено, меѓу 60 и 65 насто од населението во Република Македонија што денес се декларира како албанско (гегско-арнаутско), е по род мијачко, прво исламизирано, а потоа за да може да опстане на своите древни простори од геноцидот што го спроведувале Гегите - се гегоизирало. Денес или утре таа популација ќе се свести, ќе се осознае себеси и ќе и се врати на нацијата на која и припаѓа - македонската.
* Споменувате дека имате подготвено книга од 1.300 страници каде што го докажувате македонското (мијачко) потекло на Георгија Кастриот.
Да. Книгата е подготвена за печат и останува да се обезбедат само средства за печатење. Освен биографскиот дел за кралот Георгија Кастриот и за војните што ги водел со Турците, ја опишувам историјата на територијата на Матија, за тоа - кој живеел на тие простори во праисторискиот период, во раниот и средниот век, по што ја обработувам етногенезата на династијата на Кастриотите за 12 колена наназад, почнувајќи од Јован Канински, како основач на родот Кастриот. Со него, на документиран начин се посведочува словенскиот карактер на оваа македонска средновековна кралска династија. Круна на таа студија претставува поглавјето на епските народни песни, испеани од неговите соплеменици Мијаците, кои со своето изострено уметничко чувство, вкус и опус, видно ќе ја збогатат македонската народна поезија во сферата на епското творештво.
* Кога ќе ја објавите?
Зависи кога ќе се обезбеди спонзор што ќе го финансира нејзиното печатење. Бидејќи се работи за исклучително значајна личност од историјата на македонскиот народ, за која годинава се навршуваат 600 години од раѓањето, се обратив и до премиерот господинот Владо Бучковски, со молба за покровителство. Но, до денес немам добиено никаков одговор од почитуваниот премиер, што значи дека нејзиното издавање во јубилејнава година е, сепак, неизвесно.
РАБОТАМ САМО СО ОРИГИНАЛНИ ДОКУМЕНТИ
* Врз какви докази ги темелите Вашите тврдења за мијачкото (словенско) потекло на Скендербег?
Исклучиво врз наративни, епиграфски и материјални извори, факти и сведоштва, врз оригинални архивски материјали од архивите во Венеција, Милано, Неапол, Рим, Виена, Дубровник, Задар, Будим, Истанбул и во многу други земји со кои Кралството Епир и Македонија одржувало дипломатски врски и односи. Секаков друг пристап, секакви импровизации и измислици се со краток век и спротивни на научната мисла и етика.
ИСТОРИЧАРИТЕ-АЛБАНЦИ СЕ РОМАНТИЧАРИ
* Очекувате дека вашите колеги историчари-Албанци ќе ги прифатат аргументите за словенското потекло на Кастриот?
Не. Во никој случај. Кон историјата тие гледаат со романтичарски очи. Отворете Интернет и ќе видите дека не само Македон, Филип и Александар Македонски, туку и сите римски и византиски императори, папите, античките историчари и философи и сите други прославени личности, ни повеќе ни помалку, тврдат оти се по потекло Гего-Мирдити (к*рди, односно Арнаути). Овде јас зборувам само за Гегите, не и за Тоските (Шќиптарите). Покојниот Енвер Хоџа, Тоска по потекло, неколкупати ги повикуваше албанските научни работници „да се симнат од облаците, да ги остават Илирите настрана и да почнат да копаат по вистинските корења“, за, како што зборуваше тој, „албанската наука да биде ценета и почитувана во светот“. Но, тие не го послушаа.
Интересен текст
Од Време |
Изменето од Vladimir88 - 13.Март.2008 во 08:06
|
|
дуле
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Март.2008 во 09:33 |
Влади виж тук:
...Исто тако он не пропушта да посведочи да je и само становништво града састављено искључиво од Македонаца.[10]Да се Скендербег необично старао о одбрани овог утврђеног града и о заштити његовог живља говори и податак што je из града дао склонити на сигурно све неборачко становништво. И из овог штурог податка да се наслутити каквим су тананим нитима савезништва и уважавања били повезани Скендербег и наши људи.[11] И управо овде када говори о људима који су бранили Светиград, Марин Барлети покушава поближе да одреди и њихов етнички састав, па каже: "... Superior Dibra montuosa est et aspera, ferax tarnen et Macedoniam tum ipsa loci vicinitate, tum similitudine morum contingens. Bulgari sive Tribali habitant,[12] ferox in armis gens et non minus Scanderbego multis praeclarae virtutis fidelque meritis grata. Propior tamen externis quam Epiroticis moribus[13] et adhorens multo ab Albano cultu, Graecanico ritu victitabant et plerasque eorum superstitiones sequebatur".[14]
----
Па што има под забележки №№: 10, 11, 12 13, и 14:
10. На овом месту М. Барлети не помиње још Македонце као етникон, али се да јасно наслутити да се ради о словенском становништву. И имена појединих његових команданата носе словенско обележје, као на пример, Георги Стрез, a касније помиње и његове рођаке као и друге месне феудалце.
11. Љ. Басотова, н. д., стр. 300.
12. Овде Барлети етникон Трибали употребљава као синоним за "Бугаре", односно, Македонце. Народ на овим теренима званично се није декларисао, ни фигурирао као македонски. Барлетију чак и не замерамо незнање, јер на сличне називе у историографији наилазимо и код озбиљних научника какав je проф. А. М. Селишчев. Славянское население в Албанци. София. Из. Македонского Института, 1931, стр. 3.
13. Опет, веома умешно, Барлети подвлачи да становници Горњег Дебра нису Епирци (читај Албанци), већ нешто сасвим друго. Ту он наглашава да им ни вера није као у Албанаца, већ напротив, они су "грчке вере", значи, православни, а то су управо и били Македонци.
14 Vita. с, 126, књ. 5:"... Горњи Дебар je планински, нераван, али ипак плодан. Има додирних тачака са Македонијом како због близине са њом тако и у односу на обичаје. Насељен je Бугарима или Трибалима, племеном оружјем немилосрдним, а које je било веома драго Скендербегу, jep je вишеструко пројављивало своју изванредну срчаност, а и ради своје привржености к њему. Али ипак, обичаји овог племена били су сличнији туђинским, него епирским. Доста им се разликује и религија у односу на Албанце, jep они припадају грчкој вери, преузимајући многа њена празноверја".
----
Знаеш ли коj е Георги Стрез? (татаро-монгол се разбира)
|
|
kultuzin
Сениор
Регистриран: 03.Декември.2007
Поени: 4903
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Март.2008 во 10:21 |
Cel problem na Tatarite e sto nemozat da svatat deka postojat luge koi se rodile, ziveele se skoluvale vo edna drzava a imaat poteklo od nekoja druga drzava.
Pa taka i Kemal Ataturk, toj bil makedonec so Tursko poteklo.
Vo Bitolsko vprocem imalo mnogu Turci koi ostanale da ziveat po povlekuvanjeto na osmanliskoto carstvo.
Posle vtorata svetska vojna tie poleka se iseluvaat vo Turcija.
Denes tie luge najpoveke se naseleni vo oklolinata na IZMIR.
Ako znaete zimata snimaa serija vo Bitola bea dojdeni oklu 400 luge od Turcija.
Vikaat deka seuste zboruvaat Makedonski i deka toa se prenesuva od koleno na koleno , a prenele i mnogu od Makedonskata kultura tamu.
Eve primer Turkoglu ( NBA Kosarkar ) kako dete ziveel vo okolinata na Prilep i potoa se iselile so roditelite vo Izmir cinam.
Vo edno intervju so Ljubomir Nikolovski toj zboruvase na Makedonski i rece deka ima mnogu ubavi spomeni od Makedonija i deka ja posetuva koga moze.
Moe licno mislenje e deka takov bil i Ataturk, takva e i Majka Tereza na koja iako Makedonka od Skopje Albanskoto poteklo nemoze da i se ospori.
Seto toa na vas Tatarite vi e tesko da go razberete bidejki sekoj sto ke stapne vo Tatarija za vas e avtomatski tatar, pa taka duri i iminjata na Ciganite im gi menuvavte samo za da kazete deka se Bugari.
Za razlika od vas gospoda, nie MAKEDONCITE imame porealno glediste na rabotite.
Изменето од kultuzin - 13.Март.2008 во 10:29
|
|
дуле
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 13.Март.2008 во 10:32 |
kultuzin напиша:
Moe licno mislenje e deka takov bil i Ataturk, takva e i Majka tereza na koja iako akedonka od Skopje Albanskoto poteklo nemoze da i se ospori.
|
Нели и jас истото сборувам.. А другото ти мисленье:
Seto toa na vas Tatarite vi e tesko da go razberete bidejki sekoj sto ke stapne vo Tatarija za vas e avtomatski tatar, pa taka duri i iminjata na Ciganite im gi menuvavte samo za da kazete deka se Bugari.
ич не го разбирам... Што ми е тешко да го разберам? Нема ништо што става по аутомантски... Турците си имат турски именьа. Циганите даже повеке се турчеjат (имаат турски именьа). Има и "бугарски" цигани со бугарски именьа... ама зар у вас нема цигани со помакедончени именьа. Па сите власи ги помакедончихте (Тодор Проjа стана Тоше Проески; лека му прст).
|
|