IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование > Наука
  Активни теми Активни теми RSS - Патување низ времето
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Патување низ времето

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 16>
Автор
Порака
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јули.2009 во 18:27
Originally posted by Соловиев Соловиев напиша:

Originally posted by zabegan zabegan напиша:

абе како можеш да патуваш како тело низ нешто што не постои?
и како тоа времето зависи од брзината на движењето на телата? јас можам да се движам и со 10 и со 100 км на час во една минута, но на крај сепак ќе помине една минута

остајте теории ова она, гледајте малку реално

Ајнштајн,не би се согласил со тебе.Што е тоа што не постои?

па баш бидејќи не постои за него нема дефиниција
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јули.2009 во 18:28

се согласувам дека времето не постои, тоа е само величина која човекот ја вовел за да си ги објасни сите појави во светот и пошироко, на пр. нема физичка равенка во која нема време
исто така не знам дали тука го прочитав ова, ама нели времето го определуваме како минато, сегашност и иднина, минатото го гледаме како збир од настани низ кои сме поминале, но не го гледаме всушност самото време, сегашноста секој ја сфаќа како секунда, час, ден,година, но сепак не постои најмала единица со која ќе го објасниш моментот на сегашност, а иднината пак е нешто што го имаме замислено, и таа воопшто не постои се до моментот кога ќе помине она што сме си го замислиле како сегашност
и за крај можам да кажам дека времето е она што го гледаме на часовник голема%20насмевка

ако некој успеа да ме разбере, времето според мене не постои
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Јули.2009 во 18:30
а според теориите кои вие ги вадите личи како да ќе го вратиш времето назад или напред ако се движиш многу брзо околу земјината топка плазење
Кон врв
Dr. Cullen Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Април.2009
Поени: 58
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dr. Cullen Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Август.2009 во 23:36

а според теориите кои вие ги вадите личи како да ќе го вратиш времето назад или напред ако се движиш многу брзо околу земјината топка плазење

Па логично е ова, само не ти да се вртиш околу земјата, туку да има некоја сила која ке ја врти земјата со брзината на светлината во обратен правец од нејзината ротација, а ти да си на месечината, зошто така ке се врати земјата заедно со тебе, ако и ти си на неа.
Кон врв
DDarko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Миротворец

Регистриран: 14.Мај.2009
Поени: 4356
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DDarko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Август.2009 во 15:08
Ova e nevozmozhno mislam vozmozhno e no ne so mashina...
Mozheme da patuvame vo minatoto uchejki istorija i da ja posetime idninata so pomosh na fantazijata, a preku mashina ne.
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2010 во 20:52
Хокингс тврди дека може да патуваме во иднината

Славниот британски астрофизичар Стивен Хокингс кој минатата недела објави дека сосема е веројатно дека вонземјаните постојат, сега изнесе ново тврдење кое повторно ја заинтересира светската јавност. Хокингс е убеден дека луѓето можат да патуваат низ времето. Тој вели дека не му е гајле што некои го прогласуваат за луд научник. Говорејќи во документарниот филм „Stephen Hawking’s Universe“ кој се емитува секоја недела на Discovery Channel рече дека верува дека луѓето можат да патуваат милиони години во иднината и повторно да се вратат назад, со што ќе видат дали Земјата е уништена или не.

Тој вели дека по изградбата на вселенските летала со кои ќе може да се патува побрзо од светлината, еден ден во леталото ќе биде еднаков на една година на Земјата. Хокингс застана на страната на Ајнштајн и неговата теорија дека времето се забавува ако се забрзува движењето низ Вселената. Тоа воедно значи дека теоријата на Стивен вреди само за иднината, односно дека патувањето во минатото не е можно, бидејќи се крши основното правило дека причината доаѓа пред ефектот.

Ако патувањето во минатото биде овозможено, тогаш човекот ви можел да се убие себеси.

- Верувам дека работите не мoжат да се прават невозможни. Меѓутоа кога вселенското летало ја достигне брзината на светлината, луѓето ќе ги „прескокнат“ годините на Земјата. Така секој ден на бродот би бил година на Земјата. При таа брзина, патувањето до работ на галаксијата би траело само 80 години за оние во леталото, изјави Хокинс.

Професор од Универзитетот во Манчестер рече дека теоријата на Хокинс има потпора бидејќи сличен експеримент бил направен во Големиот акцелератор на честички во Женева.

- Кога ќе ги забрзаме честичките на 99.99 отсто од брзината на светлината, времето кое го доживуваат е само 1/7000 од она што ние го доживуваме, изјави Брајан Кокс.

Хокинс во филмот призна дека е опседнат со патувањето низ времето, и откри дека ако може да се врати во минатото би ги посетил Мерлин Монро и Галилеј.

Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Август.2010 во 18:11
gravitacijata i vremeto se megjusebno zavisni...
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Август.2010 во 18:20
i od hokins da e,..mnogu e!изненадување

...znachi,.збунетост..postojat  bezbroj vreminja ,..koi shto ke moze da se "posetat"...изненадување

...mozebi i ke moze ,..patuvanje vo idninata ,...vo idnina 

ama ,...samo vo ...

...eden pravec!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Август.2010 во 18:24
Taka e brza... one way ticket.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Септември.2010 во 18:51
времето не постои!
исто како што не постои метар или килограм
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2010 во 17:55

времето не постои!исто како што не постои метар или килограм

E sega ti u filozofija vlagas...
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2010 во 19:50

времето не постои!исто како што не постои метар или килограм

Tokmu taka. Vremeto e frekvencija na samointerekciite.

Ako nema interekcija, nekakvo dvizhenje, zbidnuvanje, proces... nema nitu vreme. Vremeto e samo koncept kreiran od nashata percepcija za Kreacijata. Tokmu zatoa vo posebni kulturi i civilizacii postoi posebno razbiranje za toa kakvo e vremeto. Vo "zapadniot svet" toa e linearno, no kaj Inkite i Maite toa e cirkularno zatoa shto tie zbidnuvanjata vo Kreacijata gi zabelezhuvaat kako postojani repetativni kruzhni procesi (na primer: ciklichnoto menuvanje na godishnite vreminja i kruzhenjeto na konstalaciite vo Vselenata). Zatoa mozhe da se zabelezhat stari simboli na koi e nacrtana zmija shto si ja progoltuva sopstvenata opashka.

Deka vremeto ne e nekakov nezavisen parametar se dokazhuva i so negoviot "elasiticizam" - toa se skusuva i prodolzhuva vo zavisnost od frekvencijata na zbidnuvanjata ( brzinata ) i gravitacijata.

Tokmu ovaa karakteristika na elastichnost ima mnogu vazhni posledici zatoa shto vo osnova so toa vremeto ja gubu svojata univerzalnost za sekoj i za seshto. Mojata segasnost mozhe da bide nechie minato, a toa minato za nekoj mozhe da bide idnina, dokolku ovie dvajca se dvizhat relativno vo odnos na mene. Bidejki konceptot na ednovremenost ja gubi svojata smisla i znachenje, togash "sega' povekje ne e ednoznachno.

Tokmu zatoa Ajnshtajn smetal deka techenjeto na vremeto e samo iluzija, isto kako shto, na primer, smetaat i budistite.

Toj napishal oprostitelno pismo po povod smrtta na svojot dobar prijatel Majkl Beso vo koe veli:

- Sega toj go napushti ovoj chuden svet malu poskoro od mene. Ama toa ne znachi nishto. Za nas, vernite fizichari, razlikite megju minatoto, segashnosta i idninata se samo tvrdoglavo nastojchivi iluzii.

Sv. Avgustin, ushte vo chetvrtoto stoletie, mnogu ostroumno kazha:

- Shto e vreme? Ako nikoj ne me prasha, togash znam. No ako nekoj mi postavi prashanje za nego i ako se obidam da go objasnam, togash povekje ne znam nishto za nego.

Изменето од Messenger - 09.Септември.2010 во 05:27
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Pejik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Ноември.2008
Поени: 313
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pejik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Септември.2010 во 21:35
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ako nema interekcija, nekakvo dvizhenje, zbidnuvanje, proces... nema nitu vreme.  Vremeto e samo koncept kreiran od nashata percepcija za Kreacijata.

изненадувањеКаде само тоа си го прочитал,да знам!

Vo "zapadniot svet" toa e linearno,

Добро ако во западниот свет времето е линеарно,какво е кај нас!?збунетост

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Септември.2010 во 18:54
Originally posted by Pejik Pejik напиша:

Ako nema interekcija, nekakvo dvizhenje, zbidnuvanje, proces... nema nitu vreme.  Vremeto e samo koncept kreiran od nashata percepcija za Kreacijata.

изненадувањеКаде само тоа си го прочитал,да знам!

Obligatoren predmet mi beshe nuklearna fizika i kvantna mehanika.

Originally posted by Pejik Pejik напиша:

Vo "zapadniot svet" toa e linearno,

Добро ако во западниот свет времето е линеарно,какво е кај нас!?збунетост

Isto. Nasheto razbiranje e 'zapadno" (kako figurativen izraz), kakvo shto e i elinistichkoto, rimskoto i onoa shto go podrazbirame kako moderna evropska filozofija i nauka.

Изменето од Messenger - 24.Септември.2010 во 18:55
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.