|
Патување низ времето |
Внеси реплика | страница <1 678910 16> |
Автор | ||||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
размисли пред да напишеш глупост
|
||||
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
|
||||
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
а според теориите кои вие ги вадите личи како да ќе го вратиш времето назад или напред ако се движиш многу брзо околу земјината топка
|
||||
|
||||
Dr. Cullen
Група Регистриран: 19.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 58 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Па логично е ова, само не ти да се вртиш околу земјата, туку да има некоја сила која ке ја врти земјата со брзината на светлината во обратен правец од нејзината ротација, а ти да си на месечината, зошто така ке се врати земјата заедно со тебе, ако и ти си на неа. |
||||
DDarko
Сениор Миротворец Регистриран: 14.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 4356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ova e nevozmozhno mislam vozmozhno e no ne so mashina...
Mozheme da patuvame vo minatoto uchejki istorija i da ja posetime idninata so pomosh na fantazijata, a preku mashina ne. |
||||
Sunny
Сениор Fantasy girl Регистриран: 01.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 19874 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Хокингс тврди дека може да патуваме во иднината
Славниот британски астрофизичар Стивен Хокингс кој минатата недела објави дека сосема е веројатно дека вонземјаните постојат, сега изнесе ново тврдење кое повторно ја заинтересира светската јавност. Хокингс е убеден дека луѓето можат да патуваат низ времето. Тој вели дека не му е гајле што некои го прогласуваат за луд научник. Говорејќи во документарниот филм „Stephen Hawking’s Universe“ кој се емитува секоја недела на Discovery Channel рече дека верува дека луѓето можат да патуваат милиони години во иднината и повторно да се вратат назад, со што ќе видат дали Земјата е уништена или не. Тој вели дека по изградбата на вселенските летала со кои ќе може да
се патува побрзо од светлината, еден ден во леталото ќе биде еднаков на
една година на Земјата. Хокингс застана на страната на Ајнштајн и
неговата теорија дека времето се забавува ако се забрзува движењето низ
Вселената. Тоа воедно значи дека теоријата на Стивен вреди само за
иднината, односно дека патувањето во минатото не е можно, бидејќи се
крши основното правило дека причината доаѓа пред ефектот. Професор од Универзитетот во Манчестер рече дека теоријата на Хокинс
има потпора бидејќи сличен експеримент бил направен во Големиот
акцелератор на честички во Женева. |
||||
Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!
|
||||
Marko Polo 1
Сениор venecijaner Регистриран: 20.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9693 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
gravitacijata i vremeto se megjusebno zavisni...
|
||||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
i od hokins da e,..mnogu e!
...znachi,...postojat bezbroj vreminja ,..koi shto ke moze da se "posetat"... ...mozebi i ke moze ,..patuvanje vo idninata ,...vo idnina ama ,...samo vo ... ...eden pravec! |
||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||||
Marko Polo 1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Taka e brza... one way ticket.
|
||||
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
времето не постои!
исто како што не постои метар или килограм |
||||
|
||||
Marko Polo 1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
E sega ti u filozofija vlagas... |
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Tokmu taka. Vremeto e frekvencija na samointerekciite. Ako nema interekcija, nekakvo dvizhenje, zbidnuvanje, proces... nema nitu vreme. Vremeto e samo koncept kreiran od nashata percepcija za Kreacijata. Tokmu zatoa vo posebni kulturi i civilizacii postoi posebno razbiranje za toa kakvo e vremeto. Vo "zapadniot svet" toa e linearno, no kaj Inkite i Maite toa e cirkularno zatoa shto tie zbidnuvanjata vo Kreacijata gi zabelezhuvaat kako postojani repetativni kruzhni procesi (na primer: ciklichnoto menuvanje na godishnite vreminja i kruzhenjeto na konstalaciite vo Vselenata). Zatoa mozhe da se zabelezhat stari simboli na koi e nacrtana zmija shto si ja progoltuva sopstvenata opashka. Deka vremeto ne e nekakov nezavisen parametar se dokazhuva i so negoviot "elasiticizam" - toa se skusuva i prodolzhuva vo zavisnost od frekvencijata na zbidnuvanjata ( brzinata ) i gravitacijata. Tokmu ovaa karakteristika na elastichnost ima mnogu vazhni posledici zatoa shto vo osnova so toa vremeto ja gubu svojata univerzalnost za sekoj i za seshto. Mojata segasnost mozhe da bide nechie minato, a toa minato za nekoj mozhe da bide idnina, dokolku ovie dvajca se dvizhat relativno vo odnos na mene. Bidejki konceptot na ednovremenost ja gubi svojata smisla i znachenje, togash "sega' povekje ne e ednoznachno. Tokmu zatoa Ajnshtajn smetal deka techenjeto na vremeto e samo iluzija, isto kako shto, na primer, smetaat i budistite. Toj napishal oprostitelno pismo po povod smrtta na svojot dobar prijatel Majkl Beso vo koe veli: - Sega toj go napushti ovoj chuden svet malu poskoro od mene. Ama toa ne znachi nishto. Za nas, vernite fizichari, razlikite megju minatoto, segashnosta i idninata se samo tvrdoglavo nastojchivi iluzii. Sv. Avgustin, ushte vo chetvrtoto stoletie, mnogu ostroumno kazha: - Shto e vreme? Ako nikoj ne me prasha, togash znam. No ako nekoj mi postavi prashanje za nego i ako se obidam da go objasnam, togash povekje ne znam nishto za nego. Изменето од Messenger - 09.Септември.2010 во 05:27 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Pejik
Сениор Регистриран: 13.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Каде само тоа си го прочитал,да знам!
Добро ако во западниот свет времето е линеарно,какво е кај нас!? |
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Obligatoren predmet mi beshe nuklearna fizika i kvantna mehanika.
Isto. Nasheto razbiranje e 'zapadno" (kako figurativen izraz), kakvo shto e i elinistichkoto, rimskoto i onoa shto go podrazbirame kako moderna evropska filozofija i nauka. Изменето од Messenger - 24.Септември.2010 во 18:55 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Внеси реплика | страница <1 678910 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |