|
Љубовна поезија |
Внеси реплика | страница <1 678910 34> |
Автор | |
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
zagor.......kaj gi naodjash??prekrasno
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Т У Ѓ И Н Е Ц О Т -Кого го сакаш најмногу,загадочен човеку, речи: татка си,твојата мајка,сестра ти или твојот брат? -Јас немам ни татко ,ни мајка,јас немам ни сестра, ни брат? -Твоите пријатели? -Вие се служите со еден збор чиешто значење ми останува непознато до овој ден. -Твојата татковина? -Јас незнам под која географска шириналежи таа. -Убавината? -Јас би ја засакал лесно,но божествена и бесмртна. -Златото? -Го мразам како што вие го мразите бога. -О,па што сакаш ти ,необичен туѓинецу? -Ги сакам облаците..облаците што минуваат,оние..таму....најчудните облаци! ШАРЛ БОДЛЕР (1821-1867) |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ovo je pjesma koja će te čekati
iza svakog kuta iza svakog osmijeha pjesma koja ne zna prestati biti draga i samo će te ona prenijeti preko zvjezdanog praga i kad mene ne bude i kad ti oči nekako posive kad na usne padne list jeseni kad se raduješ recimo nečem a u stvari misliš o meni ova pjesma ima stotinu zadaća stotinu razloga da se od tebe ne odvaja ona je tvoj stražar u noći ja sam joj naredio da te čuva kad se miris marelica spusti niz ramena jer znam da je najteže kad nekoga nema a znaš da bi morao biti i kad mene ne bude tamo gdje me tražiš a bit ću tamo gdje ne možeš do mene ova pjesma će ti biti moje ime jer ne želim da ti u očima stanuju zime i da te hladno nešto uvijek boli ovoj pjesmi ja sam naredio da te samo voli Zeljko Krznaric |
|
RUSHKA
Сениор Регистриран: 28.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 2837 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Miruj,miruj, srce moe,neka migot na razdelbata
bide sladok. Neka ne bide smrt, tuku sovrsenstvo. Neka ljubovta se pretopi vo spomen, a bolot vo pesna. Neka letot niz neboto zavrsi so sklopuvanje na krilata nad gnezdoto. Neka posledniot dopir na tvojata raka bide nezen kako noken cvet. O,MIRUJ, MIRUJ, za moment samo i kazi go posledniot zbor za molcenjeto. Se poklonuvam pred tebe i ja podigam vo vis svetlinata , da go osvetli patot tvoj. RABINDRANAT TAGORE |
|
4ISTA SOVEST=MIREN SON
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...Ako zelis ljubavnika Bit cu to sto trazis Ako ljubis druge drazi Na mom licu bit ce krinka Ako pak za srodnu dusu molis Rukom me privuci Ili — ako volis, mahnito istuci, Ovdje sam Sasvim tvoj.... ЛЕОНАРД КОЕН (LEONARD KOHEN) Изменето од zagor - 01.Април.2008 во 01:03 |
|
|
|
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
IX (9)
Моето несреќно срце ако се скрши од љубов,
Во илјада парчиња страдни ќе прсне пред тебе грубо.
Итогаш ќе видиш мила,-секое од нив пак верно
Ко илјада вљубени срца пак ќе те сака и љуби!
X (10)
Откажи се ,синко мој,од онаа жена клета,
Обѕрни се -кому таа му е мила,му е света?
Таа враг е на мажот си,не лажи се ти ко Хафиз,
Кој не знае:го љуби ли, го мрази ли сега светов!...
МУХАМЕД ШАМСАДИН ХАФИЗ (1330-1389)
|
|
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Многу убав вкус имате бре форумџии. Мераци!!!!
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
Quentin
Сениор Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве ви една песна од францускиот поетски гениј Jacques Prevert. Прво ви ја пуштам оригиналната верзија на француски, а потоа и препевот на српски. Жалам, македонски препев од песнава не сум сретнал.
Adrien Adrien ne fait pas la mauvaise tête ! Reviens ! La boule de neige que tu m'avais jetée à Chamonix l'hiver dernier je l'ai gardée Elle est sur la cheminée près de la couronne de mariée de feu ma pauvre mère qui mourut assassinée par défunt mon père qui mourut guillotiné un triste matin d'hiver ou de printemps... Adrien ne fait pas la mauvaise tête ! Reviens ! j'ai eu des torts j'en conviens je suis restée de longues années sans rentrer à la maison Mais je te l'ai toujours caché c'est que j'étais en prison ! J'ai eu des torts j'en conviens souvent je battais le chien mais je t'aimais bien !... Adrien ne fait pas la mauvaise tête ! Reviens ! Et Brin d'osier ton petit fox-terrier qui est crevé la semaine dernière je l'ai gardé ! Il est dans le frigidaire et quand parfois j'ouvre la porte pour prendre de la bière je vois la pauvre bête morte ca me désespère! Pourtant c'est moi qui l'ai fait un soir pour passer le temps en t'attendant... Adrien ne fais pas la mauvaise tête ! reviens ! De la tour Saint-Jacques je me suis jetée avant-hier je me suis tuée à cause de toi Hier on m'a enterrée dans un très joli cimetière et je pensais à toi Et ce soit je suis revenue dans l'appartement où tu te promenais nu du temps que j'étais vivante et je t'attends... Adrien ne fais pas la mauvaise tête ! Reviens ! J'ai eu des torts j'en conviens je suis restée de longues années sans rentrer à la maison Mais je te l'ai toujours caché c'est que j'étais en prison ! J'ai eu des torts, j'en conviens souvent je battais le chien mais je t'aimais bien !... Adrien ne fait pas la mauvaise tête ! Reviens ! Изменето од Quentin - 01.Април.2008 во 17:59 |
|
Quentin
Сениор Регистриран: 12.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 763 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Adrijen
Adrijene nemoj da se duriš! Vrati se! Adrijene nemoj da se duriš! Vrati se! Grudva snega koju si bacio na mene u Šamoniju prošle zime sačuvala sam je Eno je na kaminu pokraj svadbenog venca moje pokojne majke koju je ubio moj pokojni otac što je giljotiniran jednog tužnog zimskog jutra ili proletnjeg ... Grešila sam priznajem znala sam ostati duge godine ne vraćajući se kući Ali nikada ti nisam rekla da je to zato što sam bila u zatvoru grešila sam priznajem često sam tukla psa ali sam te volela Adrijene nemoj da se duriš! Vrati se! I Vrbova grana tvoj mali foksterijer koji je crk'o prošle nedelje sačuvala sam ga! Eno ga u frižideru i ponekad kad otvorim vrata da uzmem pivo ugledam jadnu životinju i to me strašno rastuži! A ipak to sam ja uradila jedne večeri da skratim vreme dok sam te čekala ... Adrijene nemoj da se duriš! Vrati se! Sa vrha kule Sen-Žak bacila sam se prekjuče zbog tebe sam se ubila Juče su me zakopali u jedno divno groblje i mislila sam na tebe i večeras sam se vratila u sobu po kojoj si se šetao go u vreme dok sam još bila živa i čekala te Adrijene nemoj da se duriš! Vrati se! U redu grešila sam duge godine nisam se vraćala kući ali sam ti uvek krila da je to zato što sam bila u zatvoru! Grešila sam priznajem često sam tukla psa ali sam te volela! Adrijene nemoj da se duriš! Vrati se! |
|
zagor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
B E Z I M E N O J
Starinska ura na ormaru spava. Kazaljke njene vec se rdjom zute. Umorna lampa tiho ocrtava prostore uske, samotnicke pute. Ja ne znam gdje sam? Nesto tamno slute umorne oci. Noc je. Topla. Plava. Tako je tesko kada stvari sute i kad se mijesa proslost, san i java. Pa gasim staru lampu, sklapam oci. Nitko mi nece u posjete doci, ni tat, ni gost, ni drug, ni draga zena. Naslonim glavu na krilo samoci i slusam zvizduk vlakova u noci. — O, gdje si sada, gdje si, Bezimena? GUSTAV KRKLEC (1899-1977) |
|
|
|
ZeZnAtA
Сениор Power Регистриран: 26.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 19172 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Првото писмо на првиот збор Нема збор без своја слика. Зборот без слика не се гледа, Петре М. Андреевски
|
|
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
|
|
ZeZnAtA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne čuješ, ne čuješ me.
Gotovo prozirna uz tebe dišem. Kojim imenom nazivaš me kada zamiriše tuga zrcaleći se u šapatu vjetra, čijim usnama putuju tvoji poljupci, u čijem bilu kuca tvoja ljubav kada zagrli te tama, reci mi. Ne čuješ, ne čuješ me. Ni kada u krik pretvara se želja, ni kada misliš da sve je u redu jer se smijem. Ni kada kao prosjakinja darovani novčić čuvam u oku dragocjene sate i obrise tvoje blizine, Ti ne čuješ me. Osluhni srcem tišinu kojom te miluju moje misli, poslušaj, i čuti ćeš u svakoj neizrečenoj riječi koliko sam Tvoja. |
|
|
|
ZeZnAtA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
O dalekim svjetovima i vremenu u kojemu nismo
postojali; O rumenim zalascima Sunca i rascvjetalim jutrima divljine; O ritmu na koji plešu leptiri s krilima u tisuću boja; O mirisima beskrajnih dubina u kojima valovi snivaju; pričale su mi onu noć pred san tvoje oči. Svaka iskrica kojom si me pogledao, jedna je priča. Ja tonem u san uz tebe sigurna, uz tebe sretna. I ne zaboravljam priče koje su mi ispričale tvoje oči. Ne zaboravljam niti jednu riječ. |
|
|
|
ZeZnAtA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Igraš se kao razigrani dječak,
Mojim srcem. Ljubiš me mislima Koje želim otrgnuti mašti I darovati sebi Kao spokoj i nadu. Miluješ me riječima Koje su potpora stvarnosti. Dotičeš me dodirima Koji zatočeni u vremenu razdvojenosti Pronalaze dokaze u istini. Dopuštam Ti neiskazanu misao, Jednostavno je znam. Toliko puta prošla sam Tajne odaje Tvoga uma Brišući nepoznanice, Pretvarajući ih u Lako razumljive isječke Tebe. Dopuštam Ti neizrečene riječi, Uvijek sam ih čula, I kada si šutio. (Tako lako ih je čuti srcem.) Dopuštam ti dodire bestjelesnoga, Osjećam Te i kada nisi tu. Toliko puta sam u snove otplovila Sigurna u Tvojim rukama, Ljubeći Tvoje oči Daljinom pripadanja. |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 678910 34> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |