IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Материјалното или Духовното?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Материјалното или Духовното?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 14>
Автор
Порака
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Статус: Офлајн
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2011 во 09:15

, Messenger, biser si na forumov

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2011 во 09:41
Tochno e toa, deka Bog NE MORA da bide sekogash vo SE.

Zashto TOJ e vekje vo SE ili SE e vo nego.

" Rasechete parche drvo, jas sum vo nego. Podignete kamen i kje me najdete tamu."

Tolku e ochigledno, deka, Onoj shto sozdal SE, mozhe da se pochuvstvuva vo negovite tvorbi(mislam deka ova nekade go napisha KINGDAVID). A kako kje mozhe da se pochuvstvuva vo SE, ako SE, ja nema bozhenstvenata priroda(sushtina)?.

Umot e toj shto razdeluva. Se e "sveto".

Изменето од viktorija123 - 08.Февруари.2011 во 09:52
Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2011 во 14:19
Бог неможи да биди или да не биди во се или во ништо, оти тој Е се, тој е универзумот и над универзумот.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2011 во 14:37
Originally posted by viktorija123 viktorija123 напиша:

Tochno e toa, deka Bog NE MORA da bide sekogash vo SE.

Zashto TOJ e vekje vo SE ili SE e vo nego.

" Rasechete parche drvo, jas sum vo nego. Podignete kamen i kje me najdete tamu."

Ah, значи тука лежел зајакот. Дали можеш да ни посочиш од каде се овие зборови? Јас знам отприлика од каде се, но, нели, подобро е ти да ни посочиш, бидејќи ги истакна, па и да ги протолкуваш.

Tolku e ochigledno, deka, Onoj shto sozdal SE, mozhe da se pochuvstvuva vo negovite tvorbi(mislam deka ova nekade go napisha KINGDAVID). A kako kje mozhe da se pochuvstvuva vo SE, ako SE, ja nema bozhenstvenata priroda(sushtina)?.

Дали Бог може да се почувствува и во гревот? Во злобата? Во човековата желба за уништување и нанесување болка?

Umot e toj shto razdeluva. Se e "sveto".

Бог му го даде умот на човекот за да се разликува од животните. Зошто мислиш дека го стори тоа?
Во однос на констатацијата дека се е свето, само ќе те прашам, дали убиството, блудот, кражбата се свети?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2011 во 16:34

Makedon, Chiva tvorba e chovekovata zhelba za unishtuvanje i nanesuvanje bolka? Malku li govorevme za toa. Mi postavuvash prashanja na koi do sega nekolku pati imam dadeno svoe mislenje i ushte kolku pati treba da dadam?, za da vidish kade lezhi zajakot?

Koga go spomnuvam SE, mislam na ona shto e sozdadeno od "BOGA" a ne ona shto e proizvod na chovekoviot um.

Mozhesh li da mi objasnish kako go tolkuvash zborot "bog", za da znam i jas kade lezhi zajakot?

P.S   Za zborovite, site tochno znaeme od kade se, vekje gi imav citirano na edna od temite i nemoram sekogash da objasnuvam kako shto vie toa go pravite ili moram?
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2011 во 16:52

Makedon, Chiva tvorba e chovekovata zhelba za unishtuvanje i nanesuvanje bolka? Malku li govorevme za toa. Mi postavuvash prashanja na koi do sega nekolku pati imam dadeno svoe mislenje i ushte kolku pati treba da dadam?, za da vidish kade lezhi zajakot?

Koga go spomnuvam SE, mislam na ona shto e sozdadeno od "BOGA" a ne ona shto e proizvod na chovekoviot um.

Гревот е човекова творба Викторија?

Mozhesh li da mi objasnish kako go tolkuvash zborot "bog", za da znam i jas kade lezhi zajakot?

Моето сфаќање на Бог е она кое е во Светото Писмо, кратко и едноставно.

P.S   Za zborovite, site tochno znaeme od kade se, vekje gi imav citirano na edna od temite i nemoram sekogash da objasnuvam kako shto vie toa go pravite ili moram?

Доколку се повикуваш на тие зборови, треба пред тоа да знаеш дали тие зборови означуваат нешто вистинито, или пак се некаков ракопис кој нема никаква врска со вистинитоста.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2011 во 16:56
Grevot e tvorba na chovekoviot UM. Taka jas mislam ili ne smeam da mislam?
Spored mene BOG ne e lichnost.
Dali Ti kje mi kazhesh i dokazhesh shto e Vistinito?

Изменето од viktorija123 - 08.Февруари.2011 во 16:57
Кон врв
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2011 во 17:03

Grevot e tvorba na chovekoviot UM. Taka jas mislam ili ne smeam da mislam?
Spored mene BOG ne e lichnost.
Dali Ti kje mi kazhesh i dokazhesh shto e Vistinito?

Секако дека смееш да мислиш, но сепак ова е форум, па како што ти смееш да мислиш, така и другите имаме право да коментираме и да размислуваме.

Доколку Бог не е личност, што е? Енергија? Материја?

Јас не можам да ти докажам што е вистинито во однос на Бог, затоа што ако се докажуваше, немаше да постои вера, туку наука. Но, затоа можеш и самата да си истражиш и да докажеш кои писанија имаат некаква вредност, а кои немаат .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2011 во 17:06
Ti blagodaram za sovetot

"BOG" e chista svest, koja e iznad sekakva dualnost.

Изменето од viktorija123 - 08.Февруари.2011 во 17:13
Кон врв
DragancoLeskoec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Август.2009
Поени: 984
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DragancoLeskoec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2011 во 17:22

Grevot e tvorba na chovekoviot UM.

Да
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2011 во 21:25

Vo tvorestvoto okolu nas naogjame Nesporedliva Mudrost i Beskonecna Inteligencija.

A kade sto ima Inteligencija, tamu postoi i Um . Stom ima Um, mora da postoi Licnost.

BOG e Licnost.

Ne moze energija ili materija da razmisluva, toa go moze samo Licnost.

SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Февруари.2011 во 23:26
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Vo tvorestvoto okolu nas naogjame Nesporedliva Mudrost i Beskonecna Inteligencija.A kade sto ima Inteligencija, tamu postoi i Um . Stom ima Um, mora da postoi Licnost.BOG e Licnost. Ne moze energija ili materija da razmisluva, toa go moze samo Licnost.

Prekrasen primer za antropomorfizam.

Na krajot trebashe ushte da dodadesh deka e mashko, ima chovechki lik so brada i zhezlo vo raka...

Ete taka!

Ili neshto vaka:

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2011 во 09:44
Bash taka, za zhal, zborot "bog" stanal zatvoren koncept i se ushte koga kje se izgovori stvara mentalna slika kako shto gledame pogore. A od toa pogolemo ogranichuvanje zdravje!

Nevozmozhnosta da se pochuvstvuva povrzanosta so Bitieto dava iluzija na razdelenost od Bitieto i od svetot shto ne okruzhuva. Tokmu poradi toa se pojavuvaat sudiri,strav,grev,stradanje...

Intelegencijata e iznad umot i materijata. Zatoa i nemozhe da se razbere i dokazhe, no mozhe da se dozhivee. Postojat i postoele lugje koi ja osoznale i ja objasnuvaat kolku shto mozhe da se objasni. I velat, deka sekoj chovek mozhe da ja osoznae- ne e dovolno da znae za nea.

Изменето од viktorija123 - 09.Февруари.2011 во 09:51
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2011 во 14:34

Messenger i Viktorija, gledam deka ste mnogu povekje prosvetleni od mene po prasanjeto na BOG, pa znaete deka TOJ ne e Licnost i slicni raboti.

Ajde ve molam prosvetlete me i mene, pa i ostanatite od podforumov na Veroispoved ,koj guru najmnogu go sledite , Dalaj Lama, ili nekoj drug, pa i nie da trgneme po nego da ni kaze kakov e BOG , dali e licnost, sto da jademe i pieme,  pa i nie da citirame od nivnite knigi onaka kako sto vie pravite.

P.S. Bas bi sakal taka da si igram i jas majtap so neprosvetlenive na forumov i da gi omalovazuvam nivnite veruvanja kako sto vie dvajcata pravite забава 

плазење  плазење плазење

SOLI DEO GLORIA
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 14>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 1,000 секунди.