IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Србоман, Србофрон, Македоно-Србин
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Србоман, Србофрон, Македоно-Србин

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 17>
Автор
Порака
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 19:54
Која е разлика,тие Бугари биле или Србофили
Кон врв
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Поени: 1149
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 19:54
Originally posted by чоли чоли напиша:

Originally posted by eptendosadno1 eptendosadno1 напиша:

....го молил да земе со себе сите Бугари, кои се доброволци во српската армија

Усети ли разликата?

Тоа е оксиморонштината во приказната , не го побарал тоа од доброволците - Бугарите туку од Краџорџевиќ .

Ја усети ли ти ?
Кон врв
чоли Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Ноември.2008
Поени: 2973
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 20:00

Усети ли разликата?

Тоа е оксиморонштината во приказната , не го побарал тоа од доброволците - Бугарите туку од Краџорџевиќ .

Ја усети ли ти ?

Ми нели по тоа време Бугарите и Србите са браќа? Се уште е немало деление на "Бугари- чисти Татари" и "Срби - чисти Словени"? По тоа време Бугарите са били будали и са вервали на српското "братство". Спомни си како е завршилл жизнениот пат на хаjдут Велко...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 20:05
весник "Jугословиjа":

Честитим појавувањето на бугарско-српскиот весник "Југославија"!
.....
[Дума, г. I, броj 4 от 17 jули 1871 г.]

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 22:25
OOOOOOOOOO

Кутри тие бугаро-срби смеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеење
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2010 во 23:37

Усети ли разликата?

Ја усети ли ти ?

Ми нели по тоа време Бугарите и Србите са браќа? Се уште е немало деление на "Бугари- чисти Татари" и "Срби - чисти Словени"? По тоа време Бугарите са били будали и са вервали на српското "братство". Спомни си како е завршилл жизнениот пат на хаjдут Велко...

Бугарско - српските односи не се приоритет во темава туку србоманството и србофилијата .

Па затоа те прашувам , што живее денес во Зајачар - Тимок , Србомани или Србофили ?

Изменето од eptendosadno1 - 15.Април.2010 во 00:08
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2010 во 08:24

Усети ли разликата?

Ја усети ли ти ?

Бугарско - српските односи не се приоритет во темава туку србоманството и србофилијата .

Па затоа те прашувам , што живее денес во Зајачар - Тимок , Србомани или Србофили ?

Наверно имаш во предвид Тимошко како регион а не реката Тимок?
Одговор на вопросот ти :што живее денес во Зајачар е лесен. Денес во Тимошко живеат Срби. Тие не са ниту Србомани или Србофили. Од 1833 година кога Тимошко е дадено на Белградскиот пашалак досега са минали 180 години. Кон истиот момент неселението е било бугарско. А 180 години са достаточни да се промени националниот идентитет на 100 %. (Истото можеше да стане и со вас ако бевте 180 години во рамките на србо-хрватското кралство.) До 1833 г. во Тимошко Срби е немало. Во ХVІІ век областа се е обезлjудила. На празното место са дошли преселници од централна Бугариjа - Тетевенско и Котелско. Од север са дошли и доста Власи. За това сведелствува и Вук Караджич.
И Мисирков е писал по вопросот за езикот на тоа население:

ЗНАЧЕНИЕТО   НА   МОРАВСКОТО   ИЛИ   РЕСАВСКОТО   НАРЕЧИЕ ЗА СОВРЕМЕНАТА   И   ИСТОРИЧЕСКА ЕТНОГРАФИJA НА   БАЛКАНСКИОТ   ПОЛУОСТРОВ
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2010 во 11:01

Усети ли разликата?

Ја усети ли ти ?

Одговор на вопросот ти :што живее денес во Зајачар е лесен. Денес во Тимошко живеат Срби. Тие не са ниту Србомани или Србофили. Од 1833 година кога Тимошко е дадено на Белградскиот пашалак досега са минали 180 години. Кон истиот момент неселението е било бугарско. А 180 години са достаточни да се промени националниот идентитет на 100 %. (Истото можеше да стане и со вас ако бевте 180 години во рамките на србо-хрватското кралство.) До 1833 г. во Тимошко Срби е немало. Во ХVІІ век областа се е обезлjудила. На празното место са дошли преселници од централна Бугариjа - Тетевенско и Котелско. Од север са дошли и доста Власи. За това сведелствува и Вук Караджич.

ЗНАЧЕНИЕТО   НА   МОРАВСКОТО   ИЛИ   РЕСАВСКОТО   НАРЕЧИЕ ЗА СОВРЕМЕНАТА   И   ИСТОРИЧЕСКА ЕТНОГРАФИJA НА   БАЛКАНСКИОТ   ПОЛУОСТРОВ

За 130 години што станало со бегалците од Егејска Македонија?
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2010 во 11:08
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

За 130 години што станало со бегалците од Егејска Македонија?

Успели са да се претпазат од грцизиране и србизиране...
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2010 во 11:37
А од Бугаризирање не а?збунетост
Кон врв
val Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 14.Март.2009
Поени: 42
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај val Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2010 во 12:44
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

А од Бугаризирање не а?збунетост

Не! Немало потреба.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2010 во 12:58
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

А од Бугаризира не а?збунетост
И наj вече - претпазили се од Македонизирање
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2010 во 14:09

Усети ли разликата?

Ја усети ли ти ?

Temata e " srbomani , srbofili ... "

Србоман е термин користен од официјалната македонска и бугарска наука како дефиниција за човек од етничко македонско потекло / етничко бугарско потекло кој себе си се смета за Србин, т.е. има српска национална свест.

Денес во Тимошко живеат Срби. Тие не са ниту Србомани или Србофили. Од 1833 година кога Тимошко е дадено на Белградскиот пашалак досега са минали 180 години. Кон истиот момент неселението е било бугарско.

Personata koja sebe se identifikuva kako bugarofil od nemok i panika ja otvori temata bez da dade definicija za srbomani , srbofili , da navede nekoi takvi i slicno .

Dokolku Vie imate ponakva definicija za srbomani i srbofili od onaa koja jas ja pastirav tuka nekolku pari , vie slobodno dajte ja , ke sporime za toa shto e srboman , srbofl i sl.

Vaka , ne ide !

Изменето од eptendosadno1 - 15.Април.2010 во 14:10
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чоли Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2010 во 14:59

Temata e " srbomani , srbofili ... "

Србоман е термин користен од официјалната македонска и бугарска наука како дефиниција за човек од етничко македонско потекло / етничко бугарско потекло кој себе си се смета за Србин, т.е. има српска национална свест.

.........

Dokolku Vie imate ponakva definicija za srbomani i srbofili od onaa koja jas ja pastirav tuka nekolku pari , vie slobodno dajte ja , ke sporime za toa shto e srboman , srbofl i sl.

Vaka , ne ide !

Нашиот термин не е баш истиот видно и от линкот коj сам сочиш:

Србомани е термин за обозначаване на оние жители на географската област Македониja, кои што имаат бугарски етнички произход, и кој што го избрали србството за своja национална ориентациjа.
---
Во таа дефинициjа ударението е сложено на сознателниот избор. Самиот Србоман разбира дека не е ист со Србите, но сепак избрал да биде член на српската заедница. Може да има проблем дали српската етничка заедница ке го прим за рамноправен Србин или ке го сметаат за невистински или пак Србин од втора класа. Не знам, но сум останал со впечатление дека етническите Срби гледат со недоверие на тие што сакат да бидат Срби.
Поимот "Србофил" нема ништо општо со "Србоман". Може да се рече дека и jас сум Србофил зошто ми се допаѓа Горан Бреговиќ например. Или српската скара... или српскиот театар и т. н. Да бидеш "фил" не е исто да бидеш "ман".

Изменето од Македон - 16.Април.2010 во 16:29
Мунгос - цензорот на Мисирков
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 17>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,961 секунди.