IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали христијанството забранува алкохол?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали христијанството забранува алкохол?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910>
Автор
Порака
Nya Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 26.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 17
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2009 во 00:12
Што ми се смешни ова муслиманиве. Прво излегоа со тезата дека Библијата забранува алкохол, па кога видоа дека не им држи тезата, сега велат медицината вели трт прт. Дедо ми си пие по една чашка вино редовно после ручек и ене го жив здрав кук*рек, со румени образи, поздрав и од мене црвенеење
Се што е од Бога е добро, а се може и да се злоупотреби. И солта е здрава, ама ако се прејадеш сол ќе умреш.
И јас ви препорачувам да престанете да гњавите по темава. Прашавте дали христијанството забранува алкохол? Ви одговоривме дека не забранува и сега чао пријатно! (зборувам за православието, а не и за адвентистите зашто тие имаат искривено учење и не се никаков репер).
Кон врв
Niko777 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Декември.2009
Поени: 170
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2009 во 11:50
Koga mladi deca si gi gorat bubreziite so alkohol i umiraat mladi, od kogo im doaga ovoj primer ? koj e kriv? i koj go nosi grevot deka so svojot licen primer ne se potrudil da im pokaze na tie deca deka alkoholot e los ?

Koj moze da gleda kako novite generacii propagaat vo pijanstvo, i se tesi "ne e moj problem", toj ne go saka toa sto Gospod go napravil, i ne mu smeta da gleda kako toa propaga sto Gospod go napravi i nema socustvo da pomogne, pa ako ne so poveke, barem so licniot primer deka ne pie alkohol.

Pozdrav,
Кон врв
Maran Ata Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Август.2008
Поени: 3669
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Maran Ata Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2009 во 12:12
Откако убаво беше Библиски објаснето дека алкохолот бил благословен од Бога и од Господа Исуса Христа, кој муслиманите го сметаат само за Пророк, баш ме интересира како сега ќе ја оправат работата, затоа што излегува дека двајца нивни пророци Исус Христос и Мухамед, си контрираат еден на друг во однос на алкохолот. Зошто муслиманите одбрале да го слушаат Мухамед што вели, а не Господ Исус Христос?
+ Љубовта покрива многу гревови +
Кон врв
Nya Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 26.Јуни.2008
Поени: 17
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2009 во 12:49
Според исламското поимање Исус не пиел алкохол и затоа тие не им се контрираат. Јас немам ништо против тоа муслиманите да си веруваат дека Исус не пиел алкохол или пак дека алкохолот не е благословен од нивниот алах. Ама нека не се мешаат таму каде што не им е местото (во православието) и во наше име да зборуваат дека нашиот Исус, нашата вера забранувала алкохол. Нека си ја гледаат нивната вера и нека си сонуваат за реките вино во рајот, а од завист (дека ние можеме и тука да си пиеме вино среќа) да ни префрлаат неточни информации за нашата вера.
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2009 во 14:45

Ок, срцки, како ќе речете вие, така нека биде.
Кон врв
blagorodna Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Декември.2007
Поени: 568
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај blagorodna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2009 во 17:30
Krivo im jet na musljaminite sco nam sve nijet dadeno a tija moraa za kapka vino da ceka do raj
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2009 во 17:35
Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

Koga mladi deca si gi gorat bubreziite so alkohol i umiraat mladi, od kogo im doaga ovoj primer ? koj e kriv? i koj go nosi grevot deka so svojot licen primer ne se potrudil da im pokaze na tie deca deka alkoholot e los ?

...

Секој кој што се пијани, го одобрува пијанството и дава на другите пример за опивање, тој засигурно или не верува на ЕВАНГЕЛИЕТО БОЖЈЕ (Исус Христос) или криво верува и со тоа го извртува СОВРШЕНОТО УЧЕЊЕ !

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2009 во 17:46
Nema odobrenie za pienje alkoholni pijalaci vo Biblijata.
Problemot e sto nemale 2 razlicni zbora da razlikuvaat pomegu sok od grozje i fermentirano vino. Bibljata *ne* ne uci da se pie alkohol, tuku sok od grozje.

Isus ne uci deka 2te najvazni zapovedi se: sakaj go Gospod, i sakaj go blizniot, i na ovie dve pravila e celiot zakon.
Koj saka da si gi gleda decata i prijatelite ispijaneti, bolni, i kako brborat gluposti, toj ne go saka blizniot svoj. A koj preku licen primer na nepienje alkohol ne go sprecuva sirenjeto na alkoholot, i koj nema da go ukori toj sto pie, toj go nosi grevot za drugiot.

eve eden link (angliski) covekot ispituval istoriski, i vo Angliski, Latinski, Grcki, i Hebrejski ne postoele dva zbora za da se razlikuva nefermentiran sok od grozje od fermentiran alkohol.

a isto taka se dadeni referenci za stihovite vo biblijata koi go spomenuvaat
1) sokot od grozje vo pozitivna akonotacija, i
2) fermentirano vino vo negativna akonotacija.

http://www.biblicalperspectives.com/books/wine_in_the_bible/1.html

The survey shows that the four related words—wine in English, vinum in Latin, oinos in Greek and yayin in Hebrew—have been used historically to refer to the juice of the grape, whether fermented or unfermented.

Pozdrav,
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2009 во 18:20
Originally posted by Niko777 Niko777 напиша:

Nema odobrenie za pienje alkoholni pijalaci vo Biblijata.
Problemot e sto nemale 2 razlicni zbora da razlikuvaat pomegu sok od grozje i fermentirano vino. Bibljata *ne* ne uci da se pie alkohol, tuku sok od grozje.

Isus ne uci deka 2te najvazni zapovedi se: sakaj go Gospod, i sakaj go blizniot, i na ovie dve pravila e celiot zakon.
Koj saka da si gi gleda decata i prijatelite ispijaneti, bolni, i kako brborat gluposti, toj ne go saka blizniot svoj. A koj preku licen primer na nepienje alkohol ne go sprecuva sirenjeto na alkoholot, i koj nema da go ukori toj sto pie, toj go nosi grevot za drugiot.

eve eden link (angliski) covekot ispituval istoriski, i vo Angliski, Latinski, Grcki, i Hebrejski ne postoele dva zbora za da se razlikuva nefermentiran sok od grozje od fermentiran alkohol.

a isto taka se dadeni referenci za stihovite vo biblijata koi go spomenuvaat
1) sokot od grozje vo pozitivna akonotacija, i
2) fermentirano vino vo negativna akonotacija.

The survey shows that the four related words—wine in English, vinum in Latin, oinos in Greek and yayin in Hebrew—have been used historically to refer to the juice of the grape, whether fermented or unfermented.

Pozdrav,

eve za tie sto nemaat moznost da citaat angliski

Vinoto od Bibliska perspektiva
   1) nefermentiran Sok od grozje vo Pozitivna akonotacija, i
   2) fermentirano vino vo Negativna akonotacija vo Biblijata.

1) nefermentiran sok od grozje vo pozitivna akonotacija moze da se najde vo:
(Gen/Bitie 27:28; 49:10-11); (Deut/Vtorozakonie 33:28); (Joel/Joil 2:18-19); (Jer/Eremija 31:10-12); (Amos 9:13, 14); (Is/Isaija 55:1); (Ps/Psalmi 104:14-15; 4:7); (Num/Broevi 18:12); (Deut/Vtorozakonie 14:23); (Ex/Izlez 29:40); (Lev/Levit 23:13);

2) Fermentirano alkoholno vino vo negativna akonotacija:
(Is/Isaija 28:7; Prov/Poslovici 23:33); (Lev/Levit 10:9-11); (Gen/Bitie 9:21; 19:32); (Hab/Habakuk 2:15); (Is/Isaija 5:11-12); (Prov/Poslovici 23:20-21); (Hos/Osija 7:5); (Is/Isaija 19:14); (Ps/Psalmi 60:3); (Prov/Poslovici 31:4-5); (Lev/Levit 10:9-11); (Ezek/Ezekiel 44:23); (1 Tim/1 Timotej 3:2-3); (Titus/Tit 1:7-8).

Pozdrav,
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2009 во 18:31
Јас лично - одвреме навреме - со благодарност и здоволство кон БОГА пијам безалкохолно пиво, иако знам дека и тоа има восебе еден одреден минимален промил на алкохол!
Одредени овошни сокови - или дури овоштијата самите во себе - содржат слично голема “концентрација“ на алкохол како и моето пиво.

in Time & Eternity!

Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2009 во 18:54
И ако каснеш овошје па после тоа леб, или заедно, а може и овошје со др. храна-истата ферментира и создава некој % алкохол во крв. Просто, неизбежен еголема%20насмевка, еве баш сега си налеав една мала чашка црно винце да се згреам од надвор, но си ја знам мерката. Пивнам ли повеќе-ќе налевам вода во вазните со суво цвеќе. Наздравје!
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Niko777 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2009 во 22:27
ne mozam jas da sudam Drug ke ne sudi, ne mozam jas da baram rska, dodeka imam greda vo moeto oko.
Ama mozam da apeliram,

so takvi narodni mudrosti gluposti "jas si ja znam merkata" mu se otvara vratata na zloto.
gadovite po kafeanite posle pokazuvaat so prst na takvite "umereni" primeri kaj postarite i gi lazat decata da pijat.

site nosime odgovornost kako Hristijani, koj e pojak karakter i moze da se kontrolira, sepak treba da se vozdrzi da dava primer koj sto nekoj drug poslab karakter go nosi do propast, toa e vrskata na ljubovta kon drugiot sto treba da apelira do sovesta.

a koj vika "sto me interesira, ne e moj problem", tie ne gi ocekuvam da citaat na Hristijanski forum, pa nema da komentiram.

samo tvrdi i zakoraveni se srcata, sinki nema parno i termo pecki da great.

Alkoholot e zlobna navika, stara i dlaboko zakoreneta, no toe ne ja pravi ispravna ! i prestanete da si ja tesite svesta so hemiski istrazuvanja.

pred 2,000 godini site imale zakoreneta navika da bidat pagani, pa toa sepak ne znaci deka bilo od Boga. (a da ne zboram kolku Hristijanska krv bila proleana od tie pagani)
Fermetirano alkoholno vino ili bilo kakov alkhol nema sto da bara vo zivotot na Hristijaninot, bez razlika kolku generacii e stara taa tradicija, tradiciite na gresnicite ne se merka za ispravnost pred Gospod.

Pozdrav,
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 05:11

Niko777, da ne filozofirame i da ne troshime zborovi popusto , kazhi ni kratko i jasno, kakvo vino piele gostite na svadbata vo Kana Galilejska i kakvo vino napravil Isus? Dali bilo alkoholno ili ne? Za kakvo vino se zboruva tamu?

Eve go citat od Biblijata za da ne troshish vreme da go barash:

Јован 2: 1 На третиот ден имаше свадба во Кана Галилејска и мајката на Исус беше таму.

2 На свадбата беа поканети и Исус и Неговите ученици.

3 А кога приврши виното, Му рече мајка Му на Исус: „Им снема вино.”

4 Исус и рече: „Што бараш од Мене, жено? Уште не дошол Мојот час.”

5 Но мајка Му Негова им рече на слугите: „Се што ќе ви рече, направете!”

6 А таму имаше шест камени садови за вода, поставени за миење, според јудејскиот обичај, што собираа по две до три мери.

7 А Исус им рече: „Наполнете ги садовите со вода!” И тие ги наполнија до горе.

8 Па им кажа: „Нацрпете сега и однесете му на старосватот!” И му однесоа.

9 И кога вкуси старосватот од виното, што беше станало од вода - а тој не знаеше од каде е, но слугите, што ја беа донеле водата, знаеја - тој го повика младоженецот,

10 и му рече: „Секој човек најнапред го изнесува доброто вино, а кога ќе се поднапијат гостите, тогаш полошото; но ти си го чувал доброто вино до сега.”

11 Така направи Исус почеток на Своите чуда во Кана Галилејска и ја покажа славата Своја; и учениците Негови поверуваа во Него.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2009 во 13:30

Што е важно за погоре цитираниов текст да се каже, е дека Исус ја претвора водата во вино по изразита молба на Неговата Мајка и (примерно) поради Љубовта кон неа.

Виното најповеќе се употребува - во терапевска смисла и доза - телесно како лек за подобрување на крвотокот и заштита на клетките (поради посебните киселини кои ги има) а психолошки за опуштање, ослободување од грчеви, против депресијата, стравот, ... и е само една сенка на Духовното Вино кое е КРВТА ХРИСТОВА од Која и во Која е СОВРШЕНИОТ ЛЕК за сите човечки тегоби, но без никакви контаиндикации како оние кои можат да настанат од предозирањето со гроздовото вино!

Поздрав до сите, а посебен поздрав до чедата на Слободата кои не ја злоупотребуваат истата за безбожен живот!

Шалом + Селам + Мир вам!

in Time & Eternity!

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.