|
Рецепти за солени јадења |
Внеси реплика | страница <1 678910 30> |
Автор | |
pajser
Сениор kloshar Регистриран: 04.Март.2011 Локација: Lao People's Dem. Rep. Статус: Офлајн Поени: 13922 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
,,, vo burekdzhilnica ,,kupuvash burek so urda za sirenje,,,,gotov recept,,,
|
|
nesluchajno ne veruvam vo sluchajnosti<>sekoja sluchajnost e kontrolirana
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Полнети домати
Секој домат издлабнете го и оставете ги малку свртени наопаку да се исцедат. Туната исцедете ја од маслото, изгмечете и помешајте ја со ситно сецкан кромид, пченка, капри, маслинки, јогурт и сок од лимон. Додадете сол и бибер, па со смесата полнете ги доматите и оставете да отстојат три часа во фрижидер. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Сварете го морковот во солена вода, исецкајте и помешајте го месотот со ситно исецкан кромиди изматени јајца. Посолете, зачинете со риган и згуснете со презла. Од смесата направете ролат, ставете го во плех премачкан со масло и печете половина час на 200 степени. |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Уштипци од тиквици- 3 тиквици - 4 јајца - малку сол - 1 кесичка пециво - 10 лажици брашно - 300 гр сирење Изрендајте ги тиквиците и посолете ги. Оставете ги малку да отстојат за да ја испуштат водата од нив. Изматете ги јајцата, па во нив додадете ги пецивото, брашното, па додадете ги изренданите исцедени тиквици. На крајот додадете го ситно иситнетото сирење и убаво измешајте. Со помош на лажица ставајте од смесата да се пржи на загреано масло. Изменето од емил - 05.Јули.2012 во 18:31 |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шампињони полнети со спанаќ и сирење
Изменето од емил - 10.Април.2012 во 14:17 |
|
ariana35
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Нов член Регистриран: 08.Април.2012 Статус: Офлајн Поени: 3 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мусака од модар патлиџан
Состојки 3 модри патлиџани 3 лажици маслиново масло 250 гр. мелено месо 1 кромид ситно исечен 2 лукчиња 2 пиперки исечени во кругови 3 бамји сол и бибер по вкус 1 лажичка црвен пипер магдонос сирење рендано Упатство Исечете го модриот патлиџан хоризонтално или вертикално во кругови со дебелина од 4-7 милиметри. Премачкајте ги модрите патлиџани со маслиново масло од двете страни и наредете ги во тавче обложено со хартија за печење или алумниумска фолија без да се преклопуваат межу себе. Печете ги 10 – 15 мин. на температура од 200°C додека да омекнат. Додека се печат модрите патлиџани подгответе го филот. Додадете го кромидот во загреана тава со масло. Пржете го додека не омекне. Потоа додадете го меленото месо и пржете ги десетина минути со постојано мешање. Додадете ги исечените пиперки, околу 1/2 лажичка сол (или по вкус), црн бибер и црвен пипер. Ставете ги доматите во зовриена вода 1 минута. Потоа излупете ги, исецкајте ги на ситни парчиња и промешајте ги со месото. На крај додадете ги магдоносот и лукот. Пропржете ја смесата упте некоја минута. Пригответе подлабоко тавче за печење и намачкајте го дното со масло за готвење. Наредете еден слој од модрите патлиџани. Рамномерно распределете ја половина од смесата со месото врз патлиџаните. Потоа додадете уште еден слој модри патлиџани. Одозгора распределете го остатокот од смесата. Завршете со трет слој од модри патлиџани. Изрендајте сирење врз модрите патлиџани. Печете ја мусаката 15- 20 мин. во загреана рерна на 200°C. Мусаката се сервира топла. Линк до рецептата |
|
http://www.mojatakujna.mk
Највкусни рецепти и готварски совети |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Макарони со руколаПотребни состојки: 350 гр. макарони 3 чешниња лук 120 гр. рукола 300 гр. домати 50 гр. маслинки Сол и црн пипер 3 лажици масло 50 гр. кашкавал 1 лажица вегета Припрема: Макароните сварете ги во солена вода па исцедете ги. Излупете ги доматите, исецкајте ги на коцки, посолете ги, оставете ги да отстојат па исушете ги со впивачка хартија. Во голема тава на загреано масло испржете ги оматите, додадете го ситно сецканиот лук, сецканите маслинки, вегетата и сол и црн пипер, па промешајте. Потоа во тавата додадете ги макароните, малку од течноста во која се вареа и динстајте, па откако ќе испари течноста, додадете ја руколата и кашкавалот и промешајте. Сервирајте во чинии. Добар апетит! |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ќофтиња од спанаќ и печуркиОвие ќофтиња нема да ги замените со ниедни други!!! ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 1 бајата кифла или бајат леб 1 кромид 1 чешне лук 500 грама мелено месо 1 јајце 1 лажица масло за јадење 400 грама шампињони 200 грама спанаќ Сол и бибер Малку мајчина душичка ( свежа или сужена ) Начин на подготовка: Размекнете ја бајатата кифла (или 2 -3 кришки бајат леб) со вода. Исечкајте ја главицата кромид и помешајте ја со месото, јајцето, додадете сол и бибер. Направете ги ќофтињата во големина по Ваша желба и испржете ги на среден оган. Печурките испржете ги во маснотијата од месето, додадете го спанаќот, мајчината душичка, посолете додадете малку вода и издинстајте ги состојките. По 5 минути долијте уште малку вода и додадете ги предходно испрежените ќофтиња и оставете да се динстаат 10 минути. Послужете и … Уживајте!!! |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Крцкави парчиња леб премачкани со туна…Вкусете го овој лесен, но вкусен рецепт Потребни состојки: - 250 гр туна од конзерва - 100 гр путер - 100 гр мајонез - 3 кисели краставички - 1 печена пиперка - пола лажичка копар - 1 лажица сецкан магдонос - 2 лажици кечап - малку табаско - сол и бибер Подготовка: Извадете ја туната од конзерва и исцедете ја. Заедно со пуерот и мајонезот изблендирајте ја. Потоа додајте ги киселите краставички, кечапот, излупената пиперка, зачините и повторно изблендирајте. Добиената паштета намачкајте ја на претходно запечени лебчиња. Уживајте во вкусот на туната! Изменето од емил - 30.Март.2012 во 10:52 |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Солен колач од компирВкусно, зачинето, ароматично… Потребни состојки: - 500 гр брашно - 30 гр квасец - 250 мл вода - 30 мл маслиново масло - 200 гр компир - 200 гр сладок компир Изменето од емил - 28.Март.2012 во 13:43 |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кордон блуПотребни состојки: 4 пилешки шницли 1 врзоп магдонос 150 гр. крем сирење 4 парчиња шунка 1 лажица брашно 2 јајца 3 лажици масло за јадење Сол и црн пипер Припрема: Ситно исецкајте го магдоностот, помешајте го со крем сирењето, посолете и наросете црн пипер. Со остар нож напречно исечете ги стековите, па исчукајте ги. На секој стек ставете едно парче шунка, 2 лажици сирење со магдонос, па преклопете го месото и краевите прицврстете ги со чепкалки. Месото извалкајте го во брашно, па во изматено јајце па во презла. Пржете на загреано масло, па откако кордон блу шницлите ќе се испржат, ставете ги на салфетка за да се упие вишокот на маснотија, па сервирајте ги на чинија за сервирање. Добар апетит! Изменето од емил - 25.Март.2012 во 18:52 |
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Пијани ракчиња
. Коктел сос за скара
|
|
емил
Сениор зависник идивидовски Регистриран: 11.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 85186 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јаглешки бут во рернаПотребни состојки: 1,5 кг. јагнешки бут со коска 1 врзоп мајчина душичка 2 гранчиња рузмарин 2 чешниња лук 6 лажици маслиново масло 1 лажица вегета Сол и црн пипер 200 мл. бело вино 1 гр. компири Припрема: Загрејте ја рерната на 180 степени. Исецкајте ја мајчината душичка и половина рузмарин, па во зачините додадете го ситно сецканиот лук и 3 лажици масло. Измијте го месото и премачкајте го со подготвената маринада, па посолете го и наросете црн бибер. Испржете го јагнешкиот бут на преостанатото масло, па префрлете го во тава, полијте го со 100 мл. вино и печете околу еден час. Излупете ги компирите и исечете ги на коцки, распоредете ги во тавата околу месото, зачинете ги со преостанатиот рузмарин, вегетата, додадете го останатото вино и малку вода и гответе во рерна уште еден час. Послужете го јагнешкиот бут со компирите на чинија за сервирање. Добар апетит! Изменето од емил - 22.Март.2012 во 05:46 |
|
Внеси реплика | страница <1 678910 30> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |