IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Посетување психолог или психијатар
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Посетување психолог или психијатар

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6789>
Автор
Порака
Hedonistka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Shapeshifter

Регистриран: 17.Јуни.2010
Статус: Офлајн
Поени: 282
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Hedonistka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2010 во 14:51
bravo, odlicen 5
If you are reading this, get a life!
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2010 во 14:52
куче   среќа
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Септември.2011 во 16:33
Веќе извесен период посетувам психотерапија, прво индивидуална одев еден период а сега посетувам групна психотерапија и сум многу повеќе од задоволна.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2011 во 17:30

Vo nashava balkanska sredina s'e ushte postoi stigma okolu koristenjeto psiholoshka ili psihijatarska pomosh.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2011 во 20:23
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Vo nashava balkanska sredina s'e ushte postoi stigma okolu koristenjeto psiholoshka ili psihijatarska pomosh.
Многумина не ни прават разлика меѓу психолог, психијатар и психотерапевт(иако сите тие можат да се бават и со едно и друго, зависно дипломата, сертификатите и тн.) за многумина таму оди само некој кој е „нездрав„ а всушност некој кој се впушти во процесот наречен психотерапија всушност може да биде поздрав од останатите „здрави„ затоа што согледува дека има проблем и превзема конкретни чекори да го реши, за разлика од ненормалните кои сметаат дека немаат тие проблем, светот околу нив има проблем.
Бог повторно му говори денес на човештвото преку Неговата пророчица, Габриеле од Вирцбург. Тој не ја говори речта на Библијата!
Кон врв
saguaro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Август.2011
Поени: 482
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај saguaro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2011 во 20:24
Не се согласувам дека постои стигма, затоа што повеќе мои пријатели кога имаа големи животни проблеми идеа и на психолог и на психијатар.

Некои се разведуваа, па сакаа да слушнат совети како нивните деца полесно да го преболат разводот и одвоеното живеење...Други имаат некои стравови кои ги кочат во животот, па бараат помош преку анализа како да ги надминат тие стравови. Други имаа деца наркомани, па имаа потреба од стручна помош итн.

Јас лично сум била еднаш на психијатар многу одамна, кој толку убаво ја одржа сеансата, што од неа ми даде до знаење дека решението на сите проблеми можам да го најдам во себе. Човекот беше цар, за жал почина!
Од тогаш никогаш не сум имала повеќе потреба за такво нешто, но факт е и дека мајка ми е психолог, па можеби затоа
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2011 во 20:25
Originally posted by Majkl Majkl напиша:

Многумина не ни прават разлика меѓу психолог, психијатар и психотерапевт(иако сите тие можат да се бават и со едно и друго, зависно дипломата, сертификатите и тн.) за многумина таму оди само некој кој е „нездрав„ а всушност некој кој се впушти во процесот наречен психотерапија всушност може да биде поздрав од останатите „здрави„ затоа што согледува дека има проблем и превзема конкретни чекори да го реши, за разлика од ненормалните кои сметаат дека немаат тие проблем, светот околу нив има проблем.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2011 во 20:31
Originally posted by saguaro saguaro напиша:

кој толку убаво ја одржа сеансата, што од неа ми даде до знаење дека решението на сите проблеми можам да го најдам во себе.

Fala Bogu !

Site problemi, site prashanja, site odgovori i razvrski ne se nikade nadvor gore, nitu dole, nitu levo, nitu desno, tuku se tokmu vnatre, vo nas samite.

Ama na lugjeto im e beskrajno polesno da gi kudat site drugi i da povikuvaat na bukvalna Apokalipsa i unishtuvanje na Svetov otkolku da se poglednat i preispitaat samite sebe si.
Кон врв
ednorog Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јануари.2011
Поени: 23
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ednorog Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2011 во 20:36
psihijatar...ma site od ovde sme za tamu
zivotot e ubav ako umees da go ziveesh
Кон врв
saguaro Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Август.2011
Поени: 482
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај saguaro Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Септември.2011 во 20:43

кој толку убаво ја одржа сеансата, што од неа ми даде до знаење дека решението на сите проблеми можам да го најдам во себе.

Fala Bogu !

Site problemi, site prashanja, site odgovori i razvrski ne se nikade nadvor gore, nitu dole, nitu levo, nitu desno, tuku se tokmu vnatre, vo nas samite.

Ama na lugjeto im e beskrajno polesno da gi kudat site drugi i da povikuvaat na bukvalna Apokalipsa i unishtuvanje na Svetov otkolku da se poglednat i preispitaat samite sebe si.

Во секој случај корисно е да се отиде и да се поразговара со стручни лица, затоа што можат да понудат одлични техники за решавање на проблеми. Некои техники на анализа се извонредни за личен напредок и самосправување со идни проблеми.
Кон врв
zamislena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Јануари.2010
Поени: 14566
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zamislena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2012 во 09:46

Психотерапијата подразбира процес во кој клиентот треба да остане подолго време, само на тој начин ќе се предизвика трајна промена во личноста, клиентот може да добие многу - да креира едно поинакво "јас", ќе научи да презема одговорност за сопствениот живот

Ако некогаш одењето на психијатар и психолог беше табу-тема и нешто на кое многу луѓе гледаа со резерва, денес е многу поинаку. По истражувањето кое го направи редакцијата Вечер, дојдовме до заклучок дека денес на психијатрите во Македонија и не им е толку лошо. Кога пробавме да стапиме во контакт со некој од психијатрите и психолозите добивме објаснување дека тие се презафатени со своите пациенти и дека треба да закажеме термин, за да разговараме со нив.

Она што како потврда стои дека Македонците посетуваат психијатри, се и многуте портали на интернет на кои мислењето по оваа прашање е најчесто позитивен.
- Јас разговарам со психотерапевт и можам да кажам дека откако почнав со тој процес се препородив. Се менувам за 360 степени, свесна сум за тоа, ја чувствувам секоја промена на себе како да гледам филм, прекрасно е чувството и сознанието дека правам нешто добро за себе, дека не тапкам во место со милијарда проблемчиња во глава и на срце. И секогаш со душа ја чекам таа средба, имам фантастичен психотерапевт кој не би го менувала ни за милион долари, вели нашиот соговорник.

Според гешталт-терапевтот Каролина Костадиноска, нема ништо срамота во одржување на менталното здравје туку баш напротив, може да имаме само бенефит прво лично за нас, а со тоа и нашето семејство па и заедницата во која живееме и делуваме. 
- Статистичките податоци велат дека најчести пациенти кои бараат помош се од 30 до 45-годишна возраст, од кој само 95 посто се жени. Од нив најмногу доаѓаат на терапија сами отколку во пар, вели психотерапевтот Каролина Костадиноска.

Причините поради кои најчесто пациентите бараат помош се проблеми како што се стрес, фобија, повлеченост, несигурност, зависност, чувство на осаменост, чувство на вина, недостаток на самодоверба, незадоволство од себе, чувство на инфериорност, нереални очекувања и барања од себе си, потешкотии во односот со спротивниот пол, сексуални дисфункции, неадекватен успех, конфликтни ситуации во семејството, разни видови на нарушувања во однесувањето и навиките итн., додава Костадиноска.

Според неа во последните две до три години се насетува дека е намален бројот на негативните размислувања околу одењето кај психолог и психијатар, додавајќи дека луѓето се уште не ја знаат вредноста на менталното здравје.
- Да се побара помош од психолог и психијатар не значи да се биде слаб, значи дека си свесен, потенцира Костадиноска.

пренесено  од Вечер 

Кон врв
goran-twin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Јануари.2012
Поени: 385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goran-twin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Април.2012 во 12:52

Fala Bogu !

9 и ќе те благослови Господ, твојот Бог, во секоја работа на рацете твои, во плодот на утробата твоја, во плодот на добитокот твој, во житата на земјата твоја; зашто Господ, твојот Бог ќе се сврти кон тебе и ќе ти се радува постојано на тебе, правејќи ти добро, како што се радуваше на татковицте твои,
10 само ако го слушаш гласот на Господа, твојот Бог, и ги извршуваш сите заповеди и наредби Негови и повелби Негови, напишани во книгата на овој закон, и ако се свртиш кон Господа, твојот Бог, со сето срце свое и со сета душа своја.
11 Зашто оваа заповед, што денес ти ја давам, не е тешка за тебе, ниту далеку од тебе.
12 Таа не е на небото за да може да се каже: "кој од нас би се воздигнал на небото и би ни ја земал и донел да ја чуеме, та да ја исполниме?";
13 ниту е преку море, за да може да се кажи: "кој од нас би отишол преку море и би ни ја земал и дал да ја чуеме, та да ја исполниме?"
14 Но оваа заповед е многу блиска до тебе, таа е во устата твоја и во срцето твое, за да ја исполнуваш.
15 Ете, јас денес ти предложив живот и добро, смрт и зло.

Messenger пораката ти е грешка.Напротив баш зошто мислиш погрешно дека верата ги бара site problemi, site prashanja, site odgovori i razvrski некаде далеку и надвор затоа и така погрешно се изразуваш.Мојсеј вели:"Зашто оваа заповед, што денес ти ја давам, не е тешка за тебе, ниту далеку од тебе.Таа не е на небото...ниту е преку море.."А пак ти велиш дека Мојсеј вели барајте на небото,на земјата,преку море...

Што се однесува до темата,кој не верува нека се потпре на психијатар,а пак кој верува добро прави што се потпира на психијатар.
Кон врв
ekszi88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
In Love

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 7008
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ekszi88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2012 во 22:46
Па најискрено, пукнат ми е филмот од денешната средба. Јас имам уште бес за истоварање. Јас не знам зашто побогу одам уште таму кај што одам изненадување

Си велам, абе Екши ако не ти се допаѓа што се форсираш? Зошто си го правиш тоа? 

Ќе спомнам нешто убаво дека ми се случува и одма да ме разниша наместо да ми го пренасочи фокусот. Кога спомнав дека сум вљубена одма почнаа некои прашања у стилот да ме разниша... кога ќе спомнам дека има промени во мене одма ми се наметнува моментот - ти рационализираш! изненадување Од кај знаеш бе што правам? Како излгеда човек што не рационализира? Што е тоа, некој јазик што не го познавам? Да не треба да почнам на француски да зборувам? Е како до вчера сакаше да се убиеш а денес си толку расположена? Така беше и минатата недела, ти премногу одиш во екстреми.. доста е Ако како стручњак знаеш да се справиш со мојата состојба, океј, да почнеме да работиме, не туку ми се понашај агресивно дека јас не чувствувам во ред. Не видов ништо конкретно туку само лепење дијагнози. Стварно ми е од помош тоа... поготово да му лепнеш дијагноза на човек со висок степен на самокритика, одлично... стручно. Значи како ги гледам работите кај луѓево.. да не те видат дека се опоравуваш оти нема џепарац. А малку подобро одма јас не сум во контакт со реалноста, јас не сум ова јас не сум она... Си останувам кај оној што и всушност ме бодри да продолжам даље и што не гледа да ме спушти туку гледа да ме издигне... за да стигнам до оној степен да почнам да се издигнувам себеси. Во одреден период од животот психилозите се добри.. ама внимателно кај кого.. некој се тука обидувајќи се да ве оправат несвесно да псотават сопки... и да ви ги негираат чувствата, доживувањата...  Кој не оди во екстремни крајности? Кој не отишол? Зарем треба да се фокусираме само на проблемите? Зошто да не се фокусираме на убавото додека е убаво и одма да се пренасочува вниманието? Па зарем не треба да научам да се фокусирам повеќе на позитивната страна на животот? Зошто всушност се обиде да ми го пренасочу фокусот? Зошто па ја дозволив волку да ме дирне? Што пак јас скокам како прле пред магаре... И ЗОШТО НЕ ПРЕСТАНАМ ДА АНАЛИЗИРАМ И НЕ СЕ ОПУШТАМ МАЛЦЕ? грррррррр...лутина
Never apologize for being sensitive or emotional. Let this be a sign that you've got a big heart aren't afraid to let others see it. Showing your emotions is a sign of strength!!
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2012 во 10:31
Мило, отпушти се... и препушти се на љубовта.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 6789>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.