|
ПРЕГОВОРИ ЗА ИМЕТО - 1 |
Внеси реплика | страница <1 7778798081 256> |
Автор | ||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Asya, какви претензии пројавува Македонија кон Грција?! Па кај живееш ти и во кое време? Дали навистина мислиш дека ваквите романтичарски идеи за обединување на Македонија во едно имаат врска со реалноста?
Тоа може да им послужи само како неубедлив изговор на грците, за затскривање на вистинските причини поради кои ни го спорат името. На што претендираме ние, а што е туѓо? Името? Македонија? Има Грција ексклузивно право на името Македонија? Името на државата е неотуѓиво и неприкосновено право на државите - земји членки на ОН. Ние бевме примени во ОН под референцата ФИРОМ, која требаше да биде привремена, со наметнување 2 дополнителни услови: да бидеме примени привремено како ФИРОМ и да разговараме со Грција за разликите во името. Во знак на добра волја, нашето тогашно раководство на државното име Македонија ја додаде уставната референца Република, како јасна разлика од истоимената северна грчка провинција. А прашањето за името е целосно затворено со референдумот од 8 септември 1991 година, кога народот се одлучи за самостојна и суверена држава Македонија. Одлуката од референдумот е задолжителна и за неа не се арбитрира, се додека не се промени со друг референдум. Затоа и овие бесмислени преговори за името се беспредметни и невалидни. Македонија не претендира кон ништо што му припаѓа на некој друг! Македонија едноставно сака да си го сочува своето државно и уставно име, на кое има право како и секој друг народ кој се самоопределил. И немој само заради ова наше неприкосновено право да не нарекуваш фашисти! И дај, наместо да им препорачуваш на сите членови да читаат историја, земи за промена прочитај и ти малку, ама нешто поразлично од она кое досега си го читала. |
||
Legenda883
Сениор Регистриран: 28.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 701 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Legenda883
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
СПМ: Со вчерашното признание на Грција пропадна политиката на домашната опозиција
Скопје, 20 февруари (МИА) - Социјалистичката партија на Македонија не е изненадена од јавното признавање на Грција за планирано блокирање на интеграцијата на Република Македонија во евроатланските структури. - Со тоа пропадна и јаловата политика на домашната опозиција, на одредени политичари и на јавни личности и нивните заблуди, внесувајќи раздор во македонското национално ткиво, дека е можно изнаоѓање на трул компромис со Грција, а на штета на македонските национални интереси, изјави портпаролот на партијата Малиша Станковиќ на денешната прес-конференција. Тој праша како сега претседателскиот кандидат на СДСМ, Љубомир Фрчковски и неговото опкружување ќе ги оправда неговите изјави за лошата преговарачка позиција на Македонија, коментарите за непродуктивен преговарачки пристап на државата и изјавите за испуштената шанса во Бук*решт за влез на Македонија во НАТО. - Во сегашната ситуација на вистина целата политичка и невладина групација, сконцентирана околу СДСМ, потребно е јавно да и се извини на македонската јавност за штетата што ја направија и за погрешната политика што ја водеа, истакна Станковиќ. СПМ ги повикува сите граѓански и невладини здруженија да ја насочат својата енергија кон широка меѓународна афирмација на Македонија и македонската нација. http://www.idividi.com.mk/vesti/makedonija/506491/index.html |
||
Zlatnik
Сениор Регистриран: 23.Август.2005 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
На чиј народ ти припаѓаш ма? Зарем ти заслужуваш да се нарекуваш македонка? Не ми се верува дека навистина и денес имало овакви продадени души, луѓе без ни малку национално достоинство. Во која држава ќе живееше „твојот“ народ ако не се ослободеше од српската окупација во ’45-та? Ако ја оправдуваш Грција дека тој, егејскиот дел од Македонија е нивен, тогаш (според бук*решкиот договор) прифаќаш дека и пиринскиот дел е на Бугарија и, аналогно на ова, значи прифаќаш дека вардарскиот дел е на Србија? И, која е твојата држава? Но, што ако „утре“ албанците одземат дел и од оваа вардарска Македонија, ти ќе прифатиш дека тие се во право? Дека наша е само таа „???“ (како ќе ја наречеш тогаш таа) Македонија? Незнам дали твојот ментален склоп ќе го сфати ова што ќе го пишам сега, но ќе се обидам на нај прост начин да ти објаснам. Грците не ги страв од македонците дека ќе нападнат со оружје, тенкови, дека со крв ќе ја освојат Егејска Македонија. Тие, но и другите, големите западни сили, се свесни дека „освојувањето“ на Егејска Македонија ќе биде со влегување на Р. Македонија во ЕУ. Тогаш ќе нема граници и целата таа територија ќе се нарекува Македонија. Да не зборуваме за враќањето на присилно одземените имоти, убивањата ... Тоа сонце е од Кутлеш, а откога Грција ја окупира Егејска Македонија, Кутлеш го преименува во Вергина. Е, тоа 16 крако сонце ги претставуваат македонските племиња, во кои секако не спаѓаат елинските. Ц, ц, ц сеуште не ми се верува дека има овакви „македонци“. Па ти си била бетер и од албанциве! |
||
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
|
||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Sekoj narod mozhe da se nareche kako shto saka samo vo skaznite, a vo realniot svet, sekoj e onakov, kakov shto e. Pa, ako ti tvrdish deka si "Makedonec" zatoa shto si direkten naslednik ili potomok na antichkite Makedonci, chie ime go nosish, no zboruvash na jazik poinakov od nivniot i imash razlichna kultura, i toa vo otsustvo na istoriski dokazi za nasledstvo i drzhaven kuntinuitet, togash sekoj mozhe da go ospori tvoeto samovolie, koe shto ti go narekuvash "pravo" Primerot so Fincite i Albancite samo potvrduva deka narodite ne mozhe da bidat priznati vo svetot kako shto sakaat, na svoj majchin jazik, tuku potrebno e opshto razbiranje i prifakjanje na imeto od megjunarodnata zaednica, vo kolku se raboti za drzhava. A toa shto Albancite ne sakaat stranci da im se obrakjaat na nivniot majchin jazik, e neshto sosem drugo. Faktite, koi shto svedochat deka antichkite Makedonci se razlikuvale od Grcite, ne dokazhuvaat deka ti si naslednik na antichkite Makedonci i nivnoto ime. Vprochem, vo antichko vreme, samite Makedonci se razlikuvale pomegju sebe, kako i Grcite, koishto zhiveele vo polisi, a Spartanecot ne mozhel da bide Atinjanin, iako i dvajcata bile Grci (Heleni). Zakonot protiv genocid e izdaden za Evreite, i ne vazhi pred II svetska vojna, bidejki togash ne postoel. Grcija ima pravo na imeto "Makedonija", bidejki Egejska Makedonija pripagja vo nejzinata drzhava. Aleksandar Makedonski sam se proglasil za car na Grcite, koi bile vklucheni vo negovata Imperijalna Armija, i zele uchestvo vo pohodite. Patem, Aleksandar Makedonski shirel helenizam niz osvoeniot svet, a ne makedonizam. Grcija ima pravo da gi shtiti svoite interesi i granici, a za nashata drzhava polezno e da vodi razumna politika, ne da se inaeti, kako shto chini. Изменето од Asya - 21.Февруари.2009 во 05:19 |
||
Legenda883
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
VO SKAZNITE???
I ti si dosloven predstavnik na zemja koja sebe si se predstavuva za "lulka na demokratijata"???
Prestani da ni go truesh forumov so tvoite FASHISTICHKI MISLI I POGLEDI! Ke treba doslovno moderatorite da go preispitaat tvoevo prisustvo ovde...i negovata CEL, pa da odluchat shto da napravat so takvi SPAMERI kako tebe.
Изменето од anastea - 22.Февруари.2009 во 10:58 |
||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A dali ti razbirash deka nashata drzhava se prostira samo na teritorija na Vardarska Makedonija? Za toa shto ja obvinuvate Grcija, sami go chinite, i toa bez nikakov obdzir kon pravata na drugite. Pa, kakvo e toa vashe "pravo", koe gi narushuva tugjite prava? Svoeto za svoe, no nepravdata ne mozhe da bide pravda, duri ni koga "svoi" ja izvrshuvaat! Edno e da se samopredelish, a drugo e da imash pretenzii kon drug. Insistirajki na imeto "Makedonija" bez nikakva opredelba vo granicite na svojata drzhava, sami si davate ekskluzivno samovolie na imeto Makedonija, iako Egejska i Pirinska Makedonija ne vi pripagjaat. Изменето од Asya - 21.Февруари.2009 во 06:46 |
||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Anarhijata nikako ne mozhe da bide "lulka na demokratijata", koja realno ne postoi kako takva, a sama e preduslov za anarhiija. Odnosno, mozhe da se reche, deka demokratijata e lulka na anarhijata. Mojot govor, stav i glas, se moi chovechki prava, a povikuvajki gi moderatorite na diktatura od tvojata "lulka na demokratijata", ti gi narushuvash moite chovechki prava. Tolku od tvojata "demokratija"! Изменето од anastea - 22.Февруари.2009 во 10:59 |
||
Legenda883
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Veruvam deka I OVA tvoe objasnuvanje na "demokratija i chovechki prava se SAMO tvoe pravo na zbor i stav" a NE I LEKCIJA koja ti ovde mi ja odrzhuvash!? Zatoa shto MOJOT stav za tumachenje na demokratijata E SOSEMA RAZLICHEN OD TVOJOT, na koj IMAM pravo, taka? Ili toa pravo vazhi samo za tebe?
Edno e da imash svoj stav a drugo e TOJ STAV DA GO NALOZHUVASH, FORSIRASH i nudish kako edninstvena alternativa i ispravnost na site drugi - koj kako takov bi se svatil kako NASILSTVO, FASHIZAM I SPAMIRANJE!
Isto taka ne mi e jasno kako go podrazbirash toa tvoe "chovechko pravo na stav, mislenje i glas" deka e narusheno vo OVOJ sluchaj a NIKAKO ne e narusheno vo predhodnata situacija, kade TI se izjasni deka "samo vo prikaznite nekoj mozhe da se samoopredeli i kazhe SVOJOT GLAS, MISLA I STAV na koja nacionalnost ili narod pripagja!?
Изменето од anastea - 21.Февруари.2009 во 15:01 |
||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Jas mu pripagjam na mojot narod, no za razlika od vas, znam deka sum Makedonka i nemam potreba da se chuvstvuvam kako takva. Moj dokaz za nacionalnost e mojot makedonski pasosh (validen dokument), i voopshto ne se voznemiruvam koga drugi ja negiraat mojata nacija. Dali ti razbirash deka pred Buk*reshkiot dogovor Makedonija ne bila drzhava? Ako zemjata ne bila drzhava, znachi deka bila nezakonska, a vo toa vreme, sekoj mozhel da ja osvoi ili podeli. Zakonot e toj, koj opredeluva shto komu pripagja. Tokmu taka: Egejska Makedonija pripagja na Grcija, Pirinska Makedonija na Bugarija, a nam ni pripagja Vardarska Makedonija, koja nemashe da ja imame, ako ne vlezeshe vo sostav na SFRJ. Spored toa, treba da mu blagodarime na Boga za Srbija, bidejki od Bugarite i Grcite nikogash ne bi ja dobile. Ochebijno, vo tvojot mentalen sklop, ti ne mozhesh da svatish deka vo EU, vo otsustvo na drzhavni granici Egejska Makedonija ne mozhe da bide nasha, duri i da se raspadnat drzhavnite granici na Grcija. Vprochem, EU e imperija, a Makedonija mozhe da bide samo nejzina kolonija. Sonceto na Vergina e emblem na carskata dinstija na Argeadite, i nema vrska so drugi makedonski pleminja, koi na broj bile povekje od 16. Mozhebi, sledniot pat kje ja pogodish simbolikata. Vo svetot ne postoi zakon protiv okupacija na drugi zemji, a vladee zakonot na silata. Koj im dozvoli na SAD da ja napadnat Irak? I koj mozhe da im zabrani? Nasha sveta dolzhnost e da ja branime svojata drzhava koga e napadnata, no za da imame shto da shtitime, prvo treba zakonski nam da ni pripagja, t.e. da bideme drzhavotvoren narod, kakov shto konechno sme. A shto se odnesuva na Albancite, jas nishto ne im dozvoluvam, tuku koj go dozvoli Ramkoviot dogovor i priznavanjeto na Kosovo? Изменето од anastea - 21.Февруари.2009 во 15:01 |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Изменето од mamamd - 21.Февруари.2009 во 08:39 |
||
Neptun74
Сениор Orbiter Регистриран: 23.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 2643 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Vidi, @%^* Asya,
1.jazikot e ziva materija i se menuval so tekot na vremeto. Sigurno ni angliskiot ne bil vakov, kakov sto e denes, od samiot pocetok. 2.Makedonija denes nema teritorijalni pretenzii sprema svoite sosedi. Edinstveno sakame da ne priznaat kako narod so sopstveno ime i jazik, onaka kako sto nie gi priznavame. So toa sakame da go priznaat i naseto malcinstvo sto zivee tamu i da im ovozmozat osnovni covecki prava. Ova se osnovni raboti na koi sto imame pravo i nikoj ne smee da ni go ospori. Naprotiv, nasite sosedi iljadapati se izjasnile deka ne ne smetaat za avtohton narod i deka nasata teritorija e nivna. Sega TI proceni koj e "los". 3. NIe sme najmlada drzava na balkanot. Znaci, sekoj pred nas mozel da si go "prisvoi" imeto Makedonija, ako se osekjal taka. No ne e taka. Nie sme Makedonci, i mozat samo da ni ljubomorat za toa. I da, Egejska i Pirinska Makedonija denes ne se vo sostav na Makedonija. No tamu zivee makedonski narod. Duri i jas doma imam dokaz deka toa e vistina. Tie imaat pravo da se narekuvaat kako cuvstvuvaat, a se izjasnile deka se cuvstvuvaat kako Makedonci. Mi se gadi od osobi kako tebe. Ti si od onie - ako nekoj gi siluva, ne samo sto ke se pomiri so toa, tuku i ke se zaljubi vo siluvacot. P.S. Nad 120-30 drzavi vo svetot ne priznaa kako Makedonija i Makedonci. Sega TI se najde popametna od 75% covestvo da ne ucis koi sme i sto sme... Prasanje e sto si ti, koja amorfna forma na zivot?? Изменето од Neptun74 - 21.Февруари.2009 во 13:02 |
||
DeepBlue
|
||
Rafiz Aliti
Сениор Регистриран: 04.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 111 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nov predlog od mediatorot NIMIC
Pod A - Republika Severna Makedonija B- Republika Nova Makedonija C- Republika Karpatija |
||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Задржи си ги предлозите за тебе, посебно третиот.
И без провокации! |
||
Внеси реплика | страница <1 7778798081 256> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |