|
Родителите одговорни!!! |
Внеси реплика | страница <1 56789 17> |
Автор | |
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...togash do koga nema da bideme..."nash*te" i "vash*te", dojdi edni na vlast...niknuvaat edni "pecurki" a drugi zaminuvaat vo opozicija, pa obratno... zalosno e da vlezesh vo ucilnica na IV odelenci i mesto dobro utro da te pozdravat so zborovite- Nastavniceke, nema da ne primaat vo NATO... zalosno e koga ke gi prashash zoshto se stepale da dobiesh odgovor...pa i toj me tepashe koga tatko mu/majka mu bea na vlast... e koga nash*te iskopleksirani politicari...opshtinski moknici ke se zanimavaat so kampanji vo koi ke vlozat sopstveni sredstva... i koga nema da sugeriraat ...ovie site ke bidat otpushteni... zatoa shto se od "onie"... ili ovie ucebnici ne cinat... sega ke rabotite po ovie.... vaka ke bide....
|
|
Sanja_Inter
Група Регистриран: 03.Април.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 51 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Apsolutno se soglasuvam. Pa decata se ogledalo na nivnite roditeli! Se slucuva vo skolo na nekoi roditeli da ne im e gajle za nivnite deca, ili nemaat vreme za niv.
|
|
Feromona
Група Регистриран: 07.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 52 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kako toa dete ke go dozivee nastavnikot kako avtoritetna licnost i vrz koi temeli da izgradi tavo mislenje koga negovoto semejstvo koe vtemeluvac na vospitanieto mu ukazuva uste na start vaka ili onaka da se odnesuva na uciliste?Kako moze za 24 ucenici da pretstavuvas AVTORITET ,a za 1 ucenik toa poinaku da go prifaka...a sekako da imas ednakov tretman kon site ucenici...NE toa e domasno vospituvanje!!! RODTELITE SE VINOVNI I KRAJ! I JAS SUM RODITEL I SUM SVESNA KAJ GRESAM KOGA MOETO DETE KE POTFRLI.SE TRUDAM OD PETNI ZILI DA MU OBJASNAM KADE GRESI,DO KADE SMEE DA ODI.DEKA SE` SI IMA SVOJA GRANICA...NO NIKOGAS NE MU VELAM AKO UCITELKATA TE ISKRARA OD X PRICINI SO TRCANJE(ili najnovo gi vikaat po mobilen telefon roditelite,koj za del od sek.ke se nacrtaat)DA MI KAZES,PA JAS KE SE RAZBERAM SO NEA.NAPROTIV KOGA KE NAPRAVI PROBLEM DETETO MOE I DOKOLKU E KAZNAT OD NEA NA BILO KOJ NACIN,JAS MU VELAM:"UBAVO TI NAPRAVILA UCITELKATA,SIGURNO NAPRAVI BELJA"!Posle nekoe vreme na negiranje i obvinenija kon drugite soucenici,razgovorot se sveduva na SAMOpriznavanje deka mu e krivo sto zgresil i deka nema nikogas da ja povtori greskata. |
|
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Kako toa dete ke go dozivee nastavnikot kako avtoritetna licnost i vrz koi temeli da izgradi tavo mislenje koga negovoto semejstvo koe vtemeluvac na vospitanieto mu ukazuva uste na start vaka ili onaka da se odnesuva na uciliste?Kako moze za 24 ucenici da pretstavuvas AVTORITET ,a za 1 ucenik toa poinaku da go prifaka...a sekako da imas ednakov tretman kon site ucenici...NE toa e domasno vospituvanje!!!
Moeto oddelenie vo koe jas ucev broese ne 24 tuku 38 ucenici. site ne bevme od isto semejstvo i so isto domasno vospituvanje. no koga nasiot ucitel ke vlezese na cas , site go pozdravuvavme mirni sekoj na svoeto mesto. i krevavme raka za da prasame nesto a ne kako cavki site na cel glas. i bilo koj da vlezese vo ucilnica , bese pozdraven ... i se znaese deka uzinata e na golem odmor i togas se jade .... site tie raboti ne gi naucivme od majkite doma, gi naucivme na uciliste od nasiot ucitel... a ne bevme edinstveno takvo oddelenie. |
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moeto oddelenie vo koe jas ucev broese ne 24 tuku 38 ucenici. site ne
bevme od isto semejstvo i so isto domasno vospituvanje. no koga nasiot
ucitel ke vlezese na cas , site go pozdravuvavme mirni sekoj na svoeto
mesto. i krevavme raka za da prasame nesto a ne kako cavki site na cel
glas. i bilo koj da vlezese vo ucilnica , bese pozdraven ... i se
znaese deka uzinata e na golem odmor i togas se jade ....
site tie raboti ne gi naucivme od majkite doma, gi naucivme na uciliste od nasiot ucitel... a ne bevme edinstveno takvo oddelenie. ------------------------------------------------------------------------------------------------------- ...me iznenadi brojkata 38 ucenici od isto semejstvo...so isto domashno vospitanie...ama aj nejse...lapsusi se slucuvaat... ...e sega Butel... togash roditelite prvo znaeja da go pocituvaat avtoritetot nastavnik... a toa go prenesuvaa i na decata... nastavnikot imashe "dozvolena vospitna merka" (so koja iskreno ne se soglasuvam) sega nastavnikot ne smee ni ton da povishi zatoa shto toa spaga vo "psihicko i emocionalno rastrojstvo na deteto"... ...deneska mi kazuva prijatelka koja predava matematika vo osnovno... deka imala incident so roditel koj doshol da se buni... zatoa shto ne gi priznala zadacite na deteto koga se postaveni, ama ne se doresheni... toa bile nekorektni kriteriumi... pa dokaz e deka deteto gi postavilo zadacite...a od toa proizleguva deka i znae da gi reshi...toa shto ne gi reshilo ne e argument nastavnikot da ne mu gi priznae... ...da ne dolzam... ni pomalku ni poveke za 5 postaveni...ama ne resheni zadaci roditelot bara 5, a moze kako kazna 5 -... i seto ova vo prisustvo na deteto...pa zaedno so deteto kaj direktorot... pa sigurno i vo opshtina....ili ministerstvoto.... |
|
butel2
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...me iznenadi brojkata 38 ucenici od isto semejstvo...so isto domashno vospitanie...ama aj nejse...lapsusi se slucuvaat...
ne ti ja razbiram zabeleskata ili ne si ja procitala ubavo mojata recenica . ne znam na kakvi dozvoleni vospitni metodi mislis, megjutao ako mislis na tepanje, mojot ucitel ne bi mi ostanal vo prekrasno sekavanje ako se sluzel so takvi metodi a jas ovde, i ti znaes, bidejki si dade svoi komentari , pisuvav za ucitelkata koja go osamari moeto dete. e pa izvini, ama navistina denesnite nastavnicki se mnogu poveke isfrustrirani i netrpelivi i ne znaat da si se postavat . |
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.. prosti mi...ne go vidov ne to...pa mi se procita deka site se od edno semejstvo... moj lapsus.... a za shamarot jas i togash i sega go zastapuvam stavot deka sum protiv tepanjeto....i ne pravi go ona shto ne saksh ni tebe da ti go pravat...
|
|
SINA PTICA
Сениор Регистриран: 05.Април.2008 Локација: Argentina Статус: Офлајн Поени: 109 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако треба да се сноси одговорност поставеноста на нештата есе сосема спротивни. Децата се повеќе со наставниците одколку со родителите. Значи децата се огледоало прво на наставниците а потоа на родителите.
|
|
,,орлите рано летаат,,
|
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...decata do 6 godina, koga se steknuvaat osnovnite rabotni, higienski i kulturni naviki se so roditelite.... .. so ucitelkite se 4 casa dnevno... a so roditelite ostanatite 20... ... so 1 predmeten nastavnik se 45 min.... ...znaci ne se ogledalo na nastavnicite... tuku na roditelite... a za steknatoto znaenje... da odgovornosta e podednakva... |
|
butel2
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
se e toa relativno, nekoi deca se navistina so majkite do trgnuvanje vo uciliste, nekoi so babite, nekoi so bebisiterki, a nekoi od 9 meseci se vo jasli....
|
|
lpartik
Сениор Регистриран: 26.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 402 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
SINA PTICA,СЕ НАДЕВАМ ДЕКА СИ УЧЕЛ(А) РЕЛАЦИИ...ПА ЗНАЕШ ШТО Е ПОГОЛЕМО, А ШТО ПОМАЛО. ДАЈ ОБЈАСНИ МИ КАКО ТОА ДЕЦАТА ПОМИНУВААТ ПОВЕЌЕ ВРЕМЕ СО НАСТАВНИЦИТЕ, ОТКОЛКУ СО РОДИТЕЛИТЕ. |
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...Samo falat asolni zakoni...so tocno precizirani obvrski... na nastavnikot, roditelot, ucenikot... vreme na prestoj vo ucilishte... cena na cinenje na zgrizuvanjeto, ucebnicite... testiranje na postignatite znaenja po zavrsheni obrazovni periodi...
|
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Iako ova moze da odi i vo Semejstvo... nekako poveke mi fati oko za vo obrazovanie. Zoshto? Pa bidejki prosvetniot kadar e nemoken... da go reshi problemot so ... kupuvanje uzinki od bliskite sendvicari... mnogu pari za dzeparac... skapi mobilni telefoni...energetski napitoci...
Енергетските пијалаци бомба за детскиот организам
Вака го опишува своето искуство петтоодделенецот Виктор Маневски откако консумирал поголемо количество напивка за енергија. Оваа „атомска бомба“, која содржи големо количество таурин, кофеин и шеќери, состојки што даваат енергија, е производ што е достапен за секого, вклучувајќи ги и најмладите. Рафтовите во продавниците се преполни со „ред бул“, „гуарана“ „грејт“, „бустер“, „горска мечка“, „тајгер“, „фест енерџи“. Продавачите велат дека децата редовно ги купуваат. - Пијалаците се продаваат како „алва“. Најчести муштерии се учениците – вели еден трговец, чија продавница се наоѓа во близина на основно училиште. Родителите очигледно не се свесни во која мера овие пијалаци може да му наштетат на организмот на детето. ...tekstot vo Nova Makedonija e prilicno dolg... ama bogami prilicno zagrizuvacki... Ke dojde li den... roditelite i obrazovnite instiucii da najdat zaednicki jazik... vo interes na decata... Dali vo trkata za egzistencija i vo prepukuvanjeto okolu kompetenciite za vospituvanjeto na decata... ne gi ispushtivme od raka tokmtie... decata... ucenicite... |
|
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.
_________________________________________________________________________________________ СЕ ЗГОЛЕМУВА БРОЈОТ НА МЛАДИ МАЈКИ 24 деца родиле деца Се зголемува бројот на девојчиња на возраст под 15 години кои стануваат мајки. Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2007 година 24 девојчиња помали од 15 години родиле деца. Најмладите мајки што родиле имале само 13 години. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- .. Ova moze da odi i vo semejstvo, no stavam vo obrazovanie zatoa shto stanuva zbor za ucenicki... Shto se slucuva vo nasheto opshtestvo... semejstvoto... ucilishteto... i ZOSHTO se slucuva.... |
|
Внеси реплика | страница <1 56789 17> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |