IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Народноослободителна борба на Македонија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Народноослободителна борба на Македонија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 39>
Автор
Порака
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Декември.2009 во 13:30
http://www.vreme.com.mk/DesktopDefault.aspx?tabindex=0&tabid=1&EditionID=1905&ArticleID=130268

во периодот 1941- 44 г. на територијата на денешна Р. Македонија има околу 45 илјади бугарски војници плус 4. 500 полицајци и агенти.

Вистината е дека против бугарските окупатори во Вардарска Македонија се бореле околу 85. 000 македонски партизани, а жртви на таа окупација се 25. 000 Македонци. Само во една акција на бугарската војска во јуни 1943 г. се опожарени селата Шивец, Ресава и Ваташа и се стрелани 60 мирни селани. Во бројката од 25. 000 убиени не се вклучени жртвите од Пиринска и Егејска Македонија.

СВМ

значи Македонци:окупатори 2:1 - неравна битка е било

и при 2:1 давате 30% жертвиизненадување

Изменето од да бе - 31.Декември.2009 во 13:33
Кон врв
Zeksi71 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 18.Ноември.2009
Поени: 2391
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2010 во 10:36
Vidi dobro prasanje e ova na Spiridon,
Aj i da i veruvame na partizanskata istorija koja kazuva 25 iljadi zrtvi.
Od niv se 7 iljadi makedonski evrei isprateni vo logori.
Okolu 16 iljadi se na Srem zaginati.
Ostanatite se tuka vo MK sto e mnogu mala brojka vo koja se vkluceni site, i partizani, i obicni gradjani itn...

I celata brojka od 25 iljadi isto taka e mnogu mala i neznacitelna koga ke se sporedi vkupniot jugoslovenski zrtven bilans.

Temava e da se diskutira, da se osoznaat sto poveke fakti, bidejki 41-45 god. e mnogu interesen period.

Prasav pred nekoe vreme da dobijam odgovori, koi toa bitki gi vodele partizanite, kolku neprijatelski vojnici isfrlile od stroj, so sto pridonele za konecniot slom na fasizmot, i nekako mi se cini deka nema odgovori.
Sto e problemot????
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јануари.2010 во 13:58
Не сакам вака да ја почнам Новата Година, ама поради речникот, а не ставовите, Spiridone, суспендиран си три дена!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јануари.2010 во 08:56
Za spiridon si vo pravo ama samo za recnikot. Sepak ostanuvaat negovite stavovi a i moite prasanja koi uste cekaat odgovori.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2010 во 02:21
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Не си ми баш многу јасен што сакаш да докажеш со твоите постови?! Како да читам некој Бугарин или Бугарофил. Дека во Македонија немало партизанско движење или пак истото не заслужува почит? Можеби пак во Македонија имало друга помоќна сила која се спротиваставувала на окупаторот?!

Ако толку веќе си загрижен, дај да ја анализираме НОБ на целата територија на Југославија. Таа анализа ќе покаже дека главните дејствија на отпорот биле во Босна. Офанзивите се одвиваат таму и се докуметирани не само од победниците, односно партизаните туку и од Германците и сите кои биле аганжирани таму. 80 дивизии беа ангажирани ако не се лажам. Точно се знае која била целта на тие офанзиви, не од субјективни туку од објективни извори, уништување на главата на отпорот односно Главниот Штаб на НОВ и ПОЈ.

По Ужичката Република и пренесувањето на дејствата преку Фоча во Босна, во наредниот период многу малку се случува во Србија.

По Сутјеска, во Црна Гора има исто така многу малку дејствија. Во Хрватска односно Славонија, Истра, Горски Котар, Загорје немало некој фронт, нели? А во дежела имало “масовно“ партизанско движење!

Без разлика на твоите ставови кому и колку треба да му се одаде почит, сепак партизанското движење било тоа кое го понесува главниот товар во втората светска војна. За тоа сојузниците, без разлика на нивните политички ставови, ја прифаќаат НОВ и ПОЈ како легитимна сила која историски се смета како победник против Оската. Зарем не доволно да се видат документите кои се земји биле обврзани да и плаќаат воени репарации на Југославија, а со тоа и на Македонија?!

Во твоите постови гледам типичен македонски синдром. Успесите на другите се секогаш подостојни за почит, а кај нив тревата е секогаш позелена.

Мој совет би ти било да концентрираш на успесите за кои Македонија се има изборено преку таа борба. Успесите кои резултираат да македонскиот вековен сон постане јаве, сопствен, јазик, култура, образование, сопстевна држава.

Какви сме, кои сме тие сме!
Колку сме, толку сме токму сме!

Единствено ако успесите на Македонија ти сметаат и македонската кожа ти е премногу тесна.

Bravo za postot, toa e eden izdrzan muabet, realen a pred se jas go dozivuvam kako mnogu odmeren.

Kako prvo ne sum bugarin niti pak bugarofil. Kaj mene nema nastavka "fil" kon nekogo ili kon nesto.

Ne rekov deka vo MK nemalo partizansko dvizenje, no deka ne ja zasluzuva mojata pocit ne ja zasluzuva.
Sepak vo MK najmokna sila na krajoot na vojnata bile tie.
Tocno e i toa deka skoro site voeni dejstvija sto gi prevzemale partizanite bile vo Bosna, bidejki vo Bosna bila glavnicata na NOB vo toa vreme od skoro cela JU. Sakam da napomenam i deka vo pocetokot glavninata na partizanskite edinici vo Bosna ja socinuvaat pripadnicite na muslimanite, nesto pomalku srbi i malku hrvati.
Vo drugite republiki koi sto i ti gi nabroja skoro i da nemalo nisto. POsebno vo Srbija kade sto narodot gi podrzuval vojskite na Mihajlovic.
Neznam za koi ofanzivi zboris, samo sto site tie ofanzivi nikade gi nema vo ucebnicite po voena istorija po svetot, osven na odredeni segmenti od takticko-gerilsko vojuvanje.
Za 80 divizii koi sto gi kazuvas samo ke ti kazam eden podatok koj vika deka germanskite borbeni edinici vo vojnata broele pomedju 14500-15500 vojnici po divizija.
Dali se tie 80 divizii realnost na balkanot vo toa vreme proceni sam.
Na balkanot site drzavi na silite na oskata nemale ni priblizno tolkav broj na vojnici.

Vo vtoriot del od tvoeto izlaganje, si potpolno vo pravo, medjutoa povtorno ke kazam deka toa dvizenje nemoze da ja ima mojata pocit poradi mnogu pricini.
A niv gi izbrale za sojuznici 43 god. poradi toa sto Staljin taka sakal, a drugite dvajca ne sakale da se zameruvaat so Rusite bidejki Rusite go nosele glavniot tovar na vojnata.

Vo moite postovi nema nikakov makedonski sindrom deka tudjite uspesi se pogolemi a nasite ne se bidejki moram da izrazam vosh*t za ona sto go napravija Rusite vo taa vojna, za ona sto go napravija Britancite i Amerikancite. Tie se trite nacii dostojni za sekoja pocit vo toa vreme, za drugite sekoja cest se borele, ama bile sitna boranija vo sekoj smisol i nivniot ucinok vo taa borba e i de fakto skoro ednakov na nula.

Na kraj kazuvas i deka so taa borba makedonskiot son stanal jave, komunistite uste pred vojnata vo nivnite stavovi imaat javno kazuvano deka i makedoncite ako tie dojdat na vlast ke dobijat se sto treba. Zosto ako e toa taka, ako narodot toa go znael pak ne im daval masovna podrska na istite dolgo vreme, tuku duri na krajot na vojnata, koj od keif a poveketo bez keif se priklucuvale vo partizanskite redovi!!!

Se barata so cifra od 24000 zaginati od MK. Kolku se procenti toa od oficijalnata cifra na komunistite posle vojnata koja kazuvase 1 milion i 600 iljadi zrtvi vo JU. 1 koma nesto procenti od site zrtvi vo vojnata a jas ke vi kazam i deka poveke od polovinata od tie se padnati na Srem a vo niv se brojat i evreite koi bea deportirani od bugarite.
I nekoj ovde se osmeluva da zboruva za nekakov si znacaj na NOB od MK vo toa vreme. Deka imalo teski borbi, deka imalo ova, deka imalo ona.
Jas ne mislam taka, i sakam koga realno se diskutiraat nestata.   

Zeksi71, во однос на почитта кон партизанското движење, тоа е твоја лична работа, никој ниту смее, ниту може да ти каже да имаш почит кон тоа движење. Тоа е твоја приватна работа.
Но, факт е дека во Македонија само тие се бореле за македонската слобода, ниту еден друг, само тие влегле во судири со бугарската војска, во 1944 година тие го ослободиле северниот дел на Македонија од четничките наезди, а поради својата организирана подготвеност, подобра отколку онаа на Србија, командата на Јужна Србија и дел од Косово беше предадена на НОВ на Македонија.
Не можеме да говориме за значењето на НОБ и да правиме споредби со жртвите на САД, СССР и Велика Британија, затоа што тие три нации имаа свои развиени држави, додека Македонија беше окупирана од други, а беше и неразвиена и аграрна поробена земја. Како очекуваш да постигне такво нешто? Во ниту еден случај не можеше тоа да го стори.
Во однос на цифрата за сета Југославија, не знам кои цифри порано ги кажувале комунистите, не би можел во однос на тоа да говорам, но, цифрата од 24000 во Македонија мислам дека е реална, затоа што тука се вброени и Евреите, цивилните жртви, однесените во логорите во Бугарија ( во Асеновград бил женскиот логор, за другиот не можам во моментот да се сетам ).

Сепак, едно ќе напоменам. На отворањето на Првото заседание на АСНОМ присуствувале и претставници на сојузниците, што говори дека НОВ, со сите свои доблести и маани, успеало да стекне каква-таква почит кај антифашистите.

P.S. Во однос на битките, ти рече дека на Википедија не и веруваш, таму има дадено и битки, а доколку не сакаш да читаш од википедија, најдолу на истата страница, има книги, некои од тие можеш веднаш да ги преземеш.

Изменето од Македон - 04.Јануари.2010 во 02:29
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јануари.2010 во 14:16
Демографски губитоци во текот на втората светска војна по земји

Македонското населени претставувало 8,4% од вкупното население на Југолавија. Додека % на македонското население од вкупните жртви на тогашна Југославија изнесува 2,3%. Помалку него другите.

Среќа голема што во Македонија не сме имале Јасеновац и Блајбург. Меѓу другото во Македонија имало и помал број на домашни издајници, односно петоколонаши. Новите власти немале толку причина да се справуваат со истите како на пример, Србите, Хрватите и Словенците.

Како и да е, вкупниот демографски губиток на Македонија во текот на Бтората светска војна изнесува 1,8% од нејзиното тогашно население.

Овај % споредн со оние на Велика Британија, САД и Бугарија е многу повисок. Демографските загуби во тие земји е 0,2 до 0,3% од нивното население.

Во случајот на Бугарија во овие бројки е вклучен и бројот на загинатите кои се бореле на страна на Оската.

Во бројките за Македонија не се вклучени жртвите од Егејска и Пиринска Македонија. Секако тие жртви се сметаат како демографски губиток на Грција и Бугарија.

Само како индикација, од 271000 изгубени животи во Хрватска, 203000 се усташи. Се прашувам, колку од пресотанатите 68000 се Евреи, Роми, Четници или други, а колку чисти Хрвати, партизани?!

Германицте изјавуваат дека тие се непосредно виновни на 100000 човечки животи. Нивните сојузници и сателити, Италија, Унгарија, Романија, Бугрија и албанските Бали комбатар за уште 50тина илјади. Нормално е да се праша, што станува со преостанатите 877000. Ми наликува на граѓанска војна!

За среќа Македонија не била Босна и НДХ. Несомнено за тоа треба да им заблагодариме и на “нашите“ ослободители кои не поштедиле и ни отвориле 940 училишта. Да го научиме источно македонскиот дијалект, а “бесшумните“ трупи да парадираат низ Македонија и снимаат пропагнадни филмови како од се срце се прифатени од македонското население.

Ослободители, а требеа да плаќаат воени репарации. Е нема правда!    

Изменето од Platenik - 06.Јануари.2010 во 23:38
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2010 во 03:03
Platenik,
Ostavi ti procentite, so niv da se bavat statisticaritete, vakvi statistiki pravi zavodot za statistika, totalno si ja promasil temata, ako se zboruva za necii zrtvi vo toa ne igra uloga samo demografskata steta koja ja naveduvas.

Spored tebe, izleguva deka Makedonija ima povisok udel od edna Britanija na primer.

Vo vtoriot pasos, si mi mnogu nejasen, za koi novi vlasti mi zboris, i za koi domasni predavnici.

Dali ti se na pamet bugarite kako novi vlasti ili pak posle osloboduvanjeto partizanskata vlast.

A sto vikas deka nemalo petokolonasi, tuka si vo pravo. Narodot tuka so sekoj koj sto ke dojde e vo odlicni odnosi. Koga zboram narod, zboram za 95 % i poveke od narodot, normalno e i deka imalo mal del na nezadovolnici, koi pravele od vreme na vreme nekakvi si zvrcki.

Voopsto celiot post ti e poln so nejasnotii, taka da pisuvaj za da mozeme da te razbereme.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2010 во 07:50
Originally posted by Zeksi71 Zeksi71 напиша:

Platenik,
Ostavi ti procentite, so niv da se bavat statisticaritete, vakvi statistiki pravi zavodot za statistika, totalno si ja promasil temata, ako se zboruva za necii zrtvi vo toa ne igra uloga samo demografskata steta koja ja naveduvas.

Spored tebe, izleguva deka Makedonija ima povisok udel od edna Britanija na primer.

Vo vtoriot pasos, si mi mnogu nejasen, za koi novi vlasti mi zboris, i za koi domasni predavnici.

Dali ti se na pamet bugarite kako novi vlasti ili pak posle osloboduvanjeto partizanskata vlast.

A sto vikas deka nemalo petokolonasi, tuka si vo pravo. Narodot tuka so sekoj koj sto ke dojde e vo odlicni odnosi. Koga zboram narod, zboram za 95 % i poveke od narodot, normalno e i deka imalo mal del na nezadovolnici, koi pravele od vreme na vreme nekakvi si zvrcki.

Voopsto celiot post ti e poln so nejasnotii, taka da pisuvaj za da mozeme da te razbereme.

Незнам што не ти е јасно. Окупатосрките власти ги користеле домашните предавници со цел полесно да ги постигнат нивните интереси.

Се знае кои се новите власти и кој се справувал со домашните издајници.

Се знае кој биле окупаторите и сателитите на Оската и кој се требело да плаќа репарации по војната.

Во апсолутен износ доприносот во втората светска војна на една Франција, Англија или САД се многу поголеми од причина што тие биле од 30 до 100 пати поголеми од Македонија. Нормално е да понесат поголем дел од товоарот.

Со цел овие апсолутни бројки да бидат споредливи пожелно би било истите да бидат изразени во проценти, односно релативно. Со покажаните релативни бројки не се утврдува македонскиот допринос во втората светска војна туку штетите кои таа воја и ги нанела на Македонија.

Кога веќе зборуваме за сторената штета тогаш многу е јасно кои се тие кои имаат направено најголема штета.

1. Бугарија
2. Италија
3. Германија
4. Балистите
5. Домашните издајници (пред се во соработка со број 1)

Појасно од ова здравје.

Изменето од Platenik - 09.Јануари.2010 во 07:51
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2010 во 08:04

Kocovic Zerjavic
Националност вкупно

во земјата

странство

вкупно

Срби

487

497

33

530

Хрвати

207

178

14

192

Словенци

32

36

6

42

Црногорци

50

20

-

20

Муслимани

86

100

3

103

Македонци

7

6

-

6

Други Славјани

12

7

-

7

Албанци

6

18

-

18

Роми

60

33

24

57

27

18

-

18

Германци

26

28

-

28

Други

14

6

-

6

Вкупно

1014

947

80

1027

Изменето од Македон - 09.Јануари.2010 во 17:23
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2010 во 08:05
кога цифрите говораат и МАКЕДОНЕЦОТ требе да молчи

шшшшт
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2010 во 08:29
Originally posted by да          бе да бе напиша:

Kocovic Zerjavic
Националност вкупно

во земјата

странство

вкупно

Срби

487

497

33

530

Хрвати

207

178

14

192

Словенци

32

36

6

42

Црногорци

50

20

-

20

Муслимани

86

100

3

103

Македонци

7

6

-

6

Други Славјани

12

7

-

7

Албанци

6

18

-

18

Роми

60

33

24

57

27

18

-

18

Германци

26

28

-

28

Други

14

6

-

6

Вкупно

1014

947

80

1027

Овие две не ми се јасни многу ама ај ке си чекам. Некој веројатно ке објасни.

Изменето од Македон - 09.Јануари.2010 во 17:24
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2010 во 08:46
македонци/општо = 1/160

1 кон 160

изненадување

што сте правили вие во МК през воjната бе?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2010 во 09:15
Originally posted by да          бе да          бе напиша:

македонци/општо = 1/1601 кон 160изненадувањешто сте правили вие во МК през воjната бе?

Нашите предци се бореле против окупаторите?

А вашите што правеле?

“Ослободувале“ или им помагале на “ослободителите“, трето нема.

А после биле љубезно замолени да плаќаат репарации, нели?

Изменето од Platenik - 09.Јануари.2010 во 09:16

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zeksi71 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јануари.2010 во 17:21
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Originally posted by да          бе да          бе напиша:

македонци/општо = 1/1601 кон 160изненадувањешто сте правили вие во МК през воjната бе?

Нашите предци се бореле против окупаторите?

А вашите што правеле?

“Ослободувале“ или им помагале на “ослободителите“, трето нема.

А после биле љубезно замолени да плаќаат репарации, нели?

Nasite predci moze da se kaze deka se borele po seriozno protiv fasistickiot okupator duri na Sremskiot front koga veke se znael pobednikot, i toa poveke na sila nego li so zelba. Bidejki togas veke bile na brojka po seriozna za da mozat da vodat operacii od pogolem kalibar, i pak so ogromna pomos od crvenata armija.
Za toj moment ne sporam.
Problematicen e periodot od 6 april 41 god pa se do sremskiot front.
Vo toj period e naduvan znacajot i doprinosot na NOB od MK vo sevkupniot doprinos na NOB vo Jugoslavija.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 39>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,344 секунди.