IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Државна администрација
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Државна администрација

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789>
Автор
Порака
marsovec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2010
Статус: Офлајн
Поени: 3378
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2010 во 10:49
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Никој не е против Академија, ама Академија на која ке се прекфалификуваат кадри од еден во друг домен. Но да го тераш да оди на Академија некој кој завршил факултет за струката (правник, лекар, професор...и да не набројувам) работи на струката барем 15 години, што значи ја испекол и праксата и сега наеднаш го обучува некој партиски кадар- ( кој по некоја случајност е кадар на сите партии-јагула, лизга не се држиголема%20насмевка) кој со 10 дневна обука ваму, таму, во овој проект, во оној проект популарно - Бранче е срце...Лупче е срце...Грујо е срце...) се смета себе си за компетентенизненадување и да му кажува како треба, ама не дека има потреба туку дека ова го праеле таму едикојси и дека и ние треба да го правиме ( иако можеби сме го правелезбунетост)Тука фер е да се спомне  -секоја чест на исклучоците има таму луѓе со кои може разумно да се разговара и да се најде компромис- кој отворено кауваат дека знаат дека ова е работено ама ете нека помине и ова кога поминале толку работи.тагаИ што е најтрагично, на тие обуки заради неукост на некои кутри обучувачи (кои досега не се сретнале со тоа што го обучуваат оти се од друг домен) се држат до наученото и чим бидуваат нешто прашани веднаш се збунуваат и почнуваат да се лутат -демек се опструирани.изненадување
Па затоа бе мамамд, потребен е еден друг начин на пристап и организирање на обуките: со професионален стручен кадар, кој ќе биде со неопходно искуство од областа и со сите неопходни квалификации и најважно - непартиски кадар. И не само за преквалификација од еден во друг домен, туку за доусовршување или обука за нови методи и начин на работа кои се имплементираат на работните места, а вработените слабо или воопшто не ги познаваат. И да има некој тест или испит, сметам дека не е проблем за еден службеник со соодветно образование, стручни квалификации и неопходно искуство да ја помине проверката.  Ова е повеќе за прочистување на апаратот од несоодветните и нестручни кадри, кои преку валоризација на знаења и квалификации постепено ќе се отстрануваат од администрацијата и ќе се упатуваат да си бараат друго работно место. 

Проблемот е многу поголем.Со приватниве факултети...нели кружи вицов...дека може некој ...студент...да падне....само ако се спрепне на скали.Инаку денес е проблемот во школскиот систем, лиценците кои се пред се врзани со пари а не со знаење, потоа дипломи за кои никој не знае од каде ли се купени и....А уште поголем е проблемот поради притисокот на партиските војници кои ОЧЕКУВААТ тие да бидат ПРИВИЛЕГИРАНИТЕ од нивната партија и налогодавач.А во име на рејтингот и победа на изборите тоа и се случува.Никој не е спремен да ја изгуби дури и власта ама да отвори нова страница во демократијата кај нас.
Сега дури и стануваме пототалитарна држава во однос на тоталитарните држави од 20 век.Многу тешко ќе оди ако од натвор не не стегнат со одредени условувања во однос токму на прашањево, кое никој не е спремен да го реши.А не го решава мислејќи дека ќе ги изгуби изборите и власта која им носи моќ и пари.
ЗА ПАРИТЕ КОНЕЧНО СЕ РАБОТИ.

Изменето од marsovec - 14.Јуни.2010 во 10:51
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2010 во 10:57
Е па тоа е, сите знаеме ама не знаеме како да се искорени. И решенијата кои ги предлагаат некои од експертите априори се отфрлаат, затоа што ниедна власт досега не била спремна да си ја сече гранката на која седи, ниту се покажува спремност да се промени таквиот тренд.
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2010 во 03:44
Значи нема кај нас средина: или сме на чело на некоја листа (обично по лошо) или сме последни... или никаде не нема (како на последната листа на Њусвик).

Според статистиката (не пишува од кај е преземена), процентуално имаме трипати повеќе вработени во јавен сектор од земја (или земји?) од ЕУ??? изненадување

И покрај оние рамковно вработените, кои уште си седат дома чекајќи прераспределба во некое министерство и затоа си земаат плата, веќе се очекуваат нови неколку стотици “рамковни“ кои ќе легнат на терет на буџетот! И уште оправданија - не било тоа оптеретување!

Алооооо, има ли пилот во авионот?!! тајм%20аут

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Август.2010 во 08:15
Koga nekoj sedi doma i zema plata cekajki da raboti...koj elan kaj onie koi rabotat a ne zemaat plata ili zemaat so zadocnuvanja.Od druga strana sega opremeni so kompjuteri i softveri so razno razni programi imame pomala efikasnost so skoro poveke od dvojno vraboteni vo administracijata.Birokratskiot aparat taka stanuva samo pobirokratiziran i neefikasen i funkcionalen...No sto e najloso i krajno partiziran...taka da strucnosta e poslednoza sto se vodi griza...Bruka...A 'e mora da se namaluva...barem za nekolku desetici iljadi...No kako i koga...koga izborite zavisat od niv????
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2010 во 21:13
ne znam dali izrael beshe ,.ili hrvatska,..ili...збунетост

...ama imale samo po deveeset pratenika!!изненадувањеизненадување

koj znae neka kaze...ako znae jasno !намигнување
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marsovec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Ноември.2010 во 21:30
Според број на жители ние имаме најмногубројна администрација и најголем парламент...да
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 02:59

Груевски најавува прочистување и доста строги мерки за справување со неефикасноста на голем дел од државната администрација, само да не остане се на предизборен маркетинг:

“Со измени на законите се зголемуваат и казните за административците кои кријат предмети по фиоки и не работат во законските рокови. Казните ќе почнуваат од 1.500 евра за одговорниот работник, до 15.000 евра за раководителот.“ изненадување

Три копчиња ќе одлучуваат за судбината на државните службеници

Како ќе се регулира ова со копчињата, баш ме интересира а да не заврши како злоупотреба, од било која страна? 

Изменето од Анастеа - 03.Март.2011 во 02:59
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 03:04
елиминирајте ја најслабата алка газење%20од%20смеење
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
annaja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Април.2010
Локација: Macedonia
Поени: 531
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај annaja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 13:11
Ако странката ја згреши канцеларијата,службеникот е должен да стане и ја однесе странката во бараната канцеларија....зарем е можно,таа или тој да стане и ја однесе странката на бараното место...научна фантастика за Никола Груевски...
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 13:51
Од линкот на Анастеа ...

Цитирај Односно пред секој шалтер ќе бидат поставени три копчиња со различни бои кои можат да се притиснат. Со ова ќе биде познато дали работникот е на ниво на задачата или не.

Супер, сега ќе можам негативно да ја оценам госпоѓата што ми ги фрли документите како на куче коска, и ми рече дека сум неписмена .. требало на шалтерот до неа ... а на ниеден шалтер не пишува за што се надлежни.не%20знам Зарем треба мисли да читамзбунетост

Цитирај Но, Груевски не објасни кој ќе ги надгледува овие копчиња да не има злоупотреби од страна на службениците за да придобијат позитивни резултати.

Е кога спроведувате нешто, направете го како што трба до крај .. не вака .. тргни па изгуби се во лавиринтотне

Изменето од ФорумскаБаба - 03.Март.2011 во 13:51
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 14:50
Drzhavnata administracija e nuzhno zlo.

Mora da postoi, no nejziniot broj treba sekogash da se drzhi na apsoluten minimum.

Za zhal, vo Makedonija beshe koristena od partiite za zaposluvanje na svoite rodnini i chlenovi kako blagodarnost za nivnata podrshka.

Ushte polosho, bea otpushtani rabotnici samo zatoa shto chlenuvale vo sprotivnata partija i na nivno mesto vednash potoa zaposluvani svoi lugje.

Katastrofa!

Vakvo neshto ne mozhe nitu da se zamisli vo bilo koja od zapadnive demokratii! Samo za eden chovek otpushten ili vraboten po vakvi osnovi vednash kje pagjaat ministri na soodvetnite resorsi, ako ne i celi vladi.

Najzhalnoto e shto vakvoto devijantno, izvitopereno i korumpirano odnesuvanje e prifateno do narodot kako normalen nachin na stopanisuvanje i site chlenovi na partiive smetaat na sopstvenoto vrabotuvanje po ovaa osnova.

I tie imaat doblest so prst da posochuvaat na trnot vo tujoto oko ?!?!

Изменето од Messenger - 03.Март.2011 во 14:52
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 16:08
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Vakvo neshto ne mozhe nitu da se zamisli vo bilo koja od zapadnive demokratii! Samo za eden chovek otpushten ili vraboten po vakvi osnovi vednash kje pagjaat ministri na soodvetnite resorsi, ako ne i celi vladi.

Во западните земји работникот со судска одлука ќе биде вратен на работа, ќе му биде досудена сума на пари која државата ќе мора да му ја плати, а тоа ќе доведе токму до она што ти го кажуваш, паѓање на министерот кој ќе треба да објасни зошто народните пари се даваат за извршување судски одлуки поради непотребни одлуки. За жал, овде тоа не е така.
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Март.2011 во 16:27
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Najzhalnoto e shto vakvoto devijantno, izvitopereno i korumpirano odnesuvanje e prifateno do narodot kako normalen nachin na stopanisuvanje i site chlenovi na partiive smetaat na sopstvenoto vrabotuvanje po ovaa osnova.

Народот отрпнува оти е свесен за својата немоќ.
За 20 години- се изназапослија роднини и пријатели на сите гарнитури во власта на високи административни работни места.
На одреено време се ставаат партиски пулени кои како ротира власта така се отпуштаат.
Едно добро кај сите влади излезе само тоа што се свесни дека нивните не можат да се носат со обврските па работата ја препуштаат на постарите професионалци кои ги подучуваат овие новивеголема%20насмевка

Кон врв
Mindy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Искрена, поискрена здравје

Регистриран: 14.Ноември.2005
Локација: United Arab Emirates
Поени: 14598
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mindy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Мај.2011 во 15:11
Јас сум една од тие која постиојано се жали и плука по Македонија и целата политизирана состојба тука.

Е сега нешто да разјасниме за сите оние на кои не им е јасно како што и мене не ми беше јасно.

Кога се врши селекција на државни службеници во Македонија преовладува spoils системот (системот на плен ) кој се користи за да се означи дека на победничката партија, која ја освоила власта, и припаѓа пленот на службенички места и функции кои може да им ги подели на своите членови или приврзаници.
Треба да се има напомени дека местата во државната служба не ги пополнуваат најспособните и најобучените кандидати.
Критичарите на споилс системот се едногласни во констатацијата дека тој создава неограничени можности за политички притисоци и за корумпираност, со што се доведуваат во прашање и облиците на контрола на администрацијата, предвидени со Уставот и со законите во една парламентарна демократија, како и подведување на јавните интереси во служба на тесните индивидуални интереси, поради фактот што за местата во државната служба се истиснати најдобрите кандидати за сметка на некомпетентни или помалку компетентни лица, вработени без почитување на стандардните процедури и критериуми пропишани со закон.

Искрено, до сега никој ме нема информирано дека ова дури во книга го пишува, па со ова дефинитивно ми е затворена устата.

Нема потреба веќе да плукам по државата кога веќе се е кажано.

Само да ве потсетам дека целата работа не се состои во тоа да бидиш приврзаник на некоја партија, туку да имаш врски намигнување, бидејки и еден обичен селанец може да ја поддржува цело време партијата, ама ништо нема да постигне доколку нема ВРСКИ.

Ок, од денеска ми е појасно, само чудно како тоа сите си траат и не сакаат да објаснат, па морам се сама да испитувам и сама да се осигурам, а што убаво ИСКРЕНО си коментирам на форумов, чиста ми совест среќа
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,639 секунди.