IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Историја и политика
  Активни теми Активни теми RSS - САД или Русија?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

САД или Русија?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 27>
Прашање: Na koja strana treba da se orentira makedonskata politika?
Одговор Гласови Статистика
34 [60,71%]
22 [39,29%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
dudulovski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Статус: Офлајн
Поени: 998
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dudulovski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2008 во 03:16
Како и да се одвиваат работите, сигурно дека нема да остане на тоа што е сега. Америка е сила и ќе биде сила, но Кина и Русија навистина напредуваат. Има пазарна економија, има странски капитал, има руски капитал во странство. А во бизнисот нема многу емоции, нема ваши и наши, се`се врти околу парите (за жал). Ни Кина не е онаа заостаната земја од 60-тите. Многу работи и таму се изменија. Таму се` уште се комунистите на власт, задржани се некои основни начела на комунистичката идеологија, но во исто време имаш цели индустриски зони и цели области, во кои нема речиси никакви ограничувања за развојот на пазарот на капитал. И неслучајно Кина економски толку бргу напредува. Русија веќе од поодамна не е со комунистички режим, целосно е ориентирана на пазарот на капитал, полека си освојува свој простор на делување и сосема е природно да се развива. И таму има врвни економски експерти, има стратегии за развој... Во секој случај, тоа веќе не е истата онаа бедна Русија од крајот на 80-тите и средината на 90-тите. Америка нема ни случајно да биде маргинализирана, таа и натаму ќе остане силен меѓународен фактор, но сигурно нема да биде единствена. Да не ја заборавиме и ЕУ. Колку и да изгледа дека ЕУ и САД се први сојузници (и во НАТО), сепак на прво место е економијата. А европската има и тоа каков интерес да и парира на американската. Така што, работите се далеку од едноставни.
Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.
Кон врв
ivan_grozni Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Април.2008
Локација: Western Sahara
Поени: 267
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivan_grozni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2008 во 09:35
Originally posted by Duduk Duduk напиша:

Vladimir,ubavo velish,"BEA", minato,svrseno vreme,ende,fin,konec,kraj,kaput,nema vise.Kapish,comprende,razbiras ??!! Se se menuva ,se raga ,sozreva,staree,umira,priroden zivoten ciklus,samo nie kako duduci teski,zatucani,zatapeni,se na edna ista nota cupkame,tapkame vo mesto... Da ja prasam baba mi kako i bilo vo Rusija??Ili babata na baba mi ?? Ili da mu se javam na prijatelot sto e sega vo Moskva, od prva raka da mi kaze kako mu e tamu ?! Na Amerika i se klanjas ??Odi trcaj...Jas cekam samo da se smeni parkot vo "Dzordz Dzedaja Bush" pa da mu se pomocam na demokratijata negova vo prvata grmuska na koja ke naletam.Ich ne mi e gajle ako ima kup luge..ma i pred niv ke se pomocam...

газење%20од%20смеење

Изменето од moira - 13.Април.2008 во 16:50
VOLIM PARTIZAN ..... CRNO BELE BOJE ....GROBARI SU NAJJACI ......
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2008 во 09:37
Originally posted by Duduk Duduk напиша:

Vladimir,ubavo velish,"BEA", minato,svrseno vreme,ende,fin,konec,kraj,kaput,nema vise.Kapish,comprende,razbiras ??!!
Se se menuva ,se raga ,sozreva,staree,umira,priroden zivoten ciklus,samo nie kako duduci teski,zatucani,zatapeni,se na edna ista nota cupkame,tapkame vo mesto...
Da ja prasam baba mi kako i bilo vo Rusija??Ili babata na baba mi ?? Ili da mu se javam na prijatelot sto e sega vo Moskva, od prva raka da mi kaze kako mu e tamu ?!
Na Amerika i se klanjas ??Odi trcaj...Jas cekam samo da se smeni parkot vo "Dzordz Dzedaja Bush" pa da mu se pomocam na demokratijata negova vo prvata grmuska na koja ke naletam.Ich ne mi e gajle ako ima kup luge..ma i pred niv ke se pomocam...

Другарче...

Овој ми зборуваше за комунизмот, јас му објаснував за комунизмот..ми тврдеше дека имале леб во комунизмот...
А и сега што се сјајни што да ти кажам, само ајде подобри се од порано ж
А на тебе ДУДУК би ти препорачал да читаш подобро.
И прашај кој ти душа сака.....
Некој што РАБОТЕЛ и ЖИВЕЕЛ таму да прашаш..ок????
Јас тоа го кажав...
А имам доста луѓе од моја фамилија кои работеа во Русија, пратени од фирмите од Југославија и ми кажувале што било и како било..
Него кај беа тие снимките со "работливите" руси?

Изменето од Vladimir88 - 13.Април.2008 во 09:45
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2008 во 09:42
А еве ги..

де погледни ги снимките
Види го каратистов
Или пак сакаш да ја видиш рускава дама???

Не дека и АМЕРИКАНЦИТЕ не се дебили..
И они незнаат некои од нив каде се наоѓа Македонија на карта, и исто така повеќето незнаат кој бил Хитлер, али барем не се продаваат за една флаша водка, и за 5 марки(како што прават и ден денес русите на пример)...

Изменето од Vladimir88 - 13.Април.2008 во 09:45
Кон врв
kire_nedelkov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 23.Февруари.2008
Поени: 1228
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај kire_nedelkov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2008 во 09:50
Cisto za potsetuvanje koj e koj... Rusija e gore desno... vo drzavickata New York. T.e. celiot BDP na rusija e ko eden grad u Amerika... hahaha....

Изменето од kire_nedelkov - 13.Април.2008 во 09:51
Кон врв
DelijaSkopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Март.2008
Поени: 1580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DelijaSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2008 во 15:06
А бе Владимир ,уште памет не ти доаѓа... Па нормално дека во САД не се продаваат за водка и 5 марки... Таму се продаваат за виски и 5 долара...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2008 во 15:48
Originally posted by DelijaSkopje DelijaSkopje напиша:

А бе Владимир ,уште памет не ти доаѓа... Па нормално дека во САД не се продаваат за водка и 5 марки... Таму се продаваат за виски и 5 долара...

Кој кубанките, и мексиканките???
А нели кубанките потекнуваат од земја каде владее и ден денес социјализмот?????

Него не ми одговори..
Праша ли за ова што ти кажав да прашаш??
Дека немале флаши за пиво, дека пиво точеле во ќеси??
Дека леб немале за јадење??
Дека русинот за една флаша водка, и жената сопствена ја давал?????
Ова во Америка малку потешко, не сум го сретнал тоа уште...

И праша ли некој од твоите?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivan_grozni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2008 во 15:52
lele ... ovoj zamina i na kuba da go resi prasanjeto so covekovi prava ..... ce ne ispokara i so tie koi i ne slusnale za nas ..... strasno nesto ...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2008 во 15:54
Originally posted by ivan_grozni ivan_grozni напиша:

lele ... ovoj zamina i na kuba da go resi prasanjeto so covekovi prava ..... ce ne ispokara i so tie koi i ne slusnale za nas ..... strasno nesto ...

Па Америка каква земја е???
Од каков народ се состои Америка??
Мислиш дека правите американци работат во Америка??
Правите Американци се газди, работат оние што се од Мексико, Куба, и.т.н. од посиромашните земји.
И не ги вади работите од контекст, му објаснував само на мојов православен брат Делија како е во Америка, он ја спомна сепак, не ја.

Изменето од Vladimir88 - 13.Април.2008 во 15:55
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivan_grozni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2008 во 15:58
i medju drugoto , ne zaboravi da spomenes i od makedonija .... na gurbet ... pecalba .... i jas ne gi vadam rabotite od kontekst , tuku samo spomenav deka ne treba i so kuba da gi zaladime odnosite samo da mu se dodvorime na usa uste povece ... patem , samo za tvoja informacija , nitu so venecuela bas najdobro ne im odi na amerite u zadnje vreme ....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2008 во 15:58
Originally posted by dudulovski dudulovski напиша:

Како и да се одвиваат работите, сигурно дека нема да остане на тоа што е сега. Америка е сила и ќе биде сила, но Кина и Русија навистина напредуваат. Има пазарна економија, има странски капитал, има руски капитал во странство. А во бизнисот нема многу емоции, нема ваши и наши, се`се врти околу парите (за жал). Ни Кина не е онаа заостаната земја од 60-тите. Многу работи и таму се изменија. Таму се` уште се комунистите на власт, задржани се некои основни начела на комунистичката идеологија, но во исто време имаш цели индустриски зони и цели области, во кои нема речиси никакви ограничувања за развојот на пазарот на капитал. И неслучајно Кина економски толку бргу напредува. Русија веќе од поодамна не е со комунистички режим, целосно е ориентирана на пазарот на капитал, полека си освојува свој простор на делување и сосема е природно да се развива. И таму има врвни економски експерти, има стратегии за развој... Во секој случај, тоа веќе не е истата онаа бедна Русија од крајот на 80-тите и средината на 90-тите. Америка нема ни случајно да биде маргинализирана, таа и натаму ќе остане силен меѓународен фактор, но сигурно нема да биде единствена. Да не ја заборавиме и ЕУ. Колку и да изгледа дека ЕУ и САД се први сојузници (и во НАТО), сепак на прво место е економијата. А европската има и тоа каков интерес да и парира на американската. Така што, работите се далеку од едноставни.

Видовме што се случи со фамозната кинеска економија пред 1 година кога им удрија блокада на нивните продукти....момциве од Европа
Кон врв
DelijaSkopje Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Март.2008
Поени: 1580
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DelijaSkopje Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2008 во 16:01
Немале па немале, добро што сакаш со тоа да кажеш не ми е јасно??? Немале, ама сега имаат еден вентил кој кога ќе го завртат малку, европа ја фаќа одма паника А? Така е???
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ivan_grozni Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2008 во 16:01
da .... pocna kina da tone .... a kako trgnale rabotive , mislam deka nekade vo ovoj mig se skoro i potonati .....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2008 во 16:02
Originally posted by ivan_grozni ivan_grozni напиша:

i medju drugoto , ne zaboravi da spomenes i od makedonija .... na gurbet ... pecalba .... i jas ne gi vadam rabotite od kontekst , tuku samo spomenav deka ne treba i so kuba da gi zaladime odnosite samo da mu se dodvorime na usa uste povece ... patem , samo za tvoja informacija , nitu so venecuela bas najdobro ne im odi na amerite u zadnje vreme ....

А да видиш што работат тие во Америка што одат од Македонија на гурбет????
Или тоа тешко.....ајде....
А шефе гледам некако и на русите им оди потешко со НАТО проширувањето, уште 1, 2 земји и на порти ќе им се стават......
По се изгледа на "Големата" Мечка ќе и стават капија на нејзината пештера...и ќе нема така лесно да се движи надвор

Originally posted by DelijaSkopje DelijaSkopje напиша:

Немале па немале, добро што сакаш со тоа да кажеш не ми е јасно??? Немале, ама сега имаат еден вентил кој кога ќе го завртат малку, европа ја фаќа одма паника А? Така е???

Ама и Русите ќе немаат пари ако не е Европскиот пазар

Изменето од Vladimir88 - 13.Април.2008 во 16:03
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 27>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.