IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - ПРОТЕСТ ПРОТИВ МЕНУВАЊЕТО НА УСТАВНОТО ИМЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРОТЕСТ ПРОТИВ МЕНУВАЊЕТО НА УСТАВНОТО ИМЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 45>
Автор
Порака
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2008 во 22:51
Originally posted by Vladimir88 Vladimir88 напиша:

Тој дел со Мувата на капата не разбрав што поточно сакаш да кажеш но нема везе...
А инаку и темата не е за борците туку е за протестот за името........на борците никој не им брани да дојде...напротив...Ти кажав секој е добредојден само оружје да му биде знамето......или транспарентот, не палката или камењата.....

Офф топик..
Те мачи ли нешто во врска со мене или??
Само прашувам...

Премал си синко за да ме мачи нешто во врска со тебе. А, мувата одма си ја покажа. Сега знам и кој те ангажира, но и тој е премал. Воинот е секогаш спремен на се и до крај останува воин.
Партијата шах, играјтеја достоинствено- нека не ве мамат крстосниците. И многу не прашувајте.
А, ние само си ја работиме нашата работа.
И не свртувај се синко.

,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
Vladimir88 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2008 во 23:06
Originally posted by orlov orlov напиша:

Тој дел со Мувата на капата не разбрав што поточно сакаш да кажеш но нема везе...
А инаку и темата не е за борците туку е за протестот за името........на борците никој не им брани да дојде...напротив...Ти кажав секој е добредојден само оружје да му биде знамето......или транспарентот, не палката или камењата.....

Офф топик..
Само прашувам...

[COLOR="#999900" size="2"]Премал си синко за да ме мачи нешто во врска со тебе. А, мувата одма си ја покажа. ]

Епа да ти кажам нешто...
Мене никој не ме ангажира..ако сметаш дека тоа што ми пропадна фирмата во 97 заради СДСМ и после тоа мајка ми се мачи на 3 работи(откако умре татко ми во 2000 година од излив на мозок) до ден денеска, тогаш можам да ти кажам едно нешто....

Кога незнаеш нешто не ни зборувај...
Сега ме разбра или треба да ти повторам??

П.С. И мене ми умре другар во војната од бомба во Тетово на плоштадот и сега се превртува во гроб , но кога сме глупи како народ, кога не ни текнува да се организираме за тоа тогаш......

Али утре не треба да размислуваме за лошите работи..треба да размислуваме за доброто на државата...и за нејзиниот прием во НАТО под уставното име!

Толку од мене па сега ти како сакаш разбери го ова..

Поздрав
П.С.

Можам за мене уште многу да ти раскажувам али ако ти ја кажувам мојата приказна(не дека сум единствен) ќе треба да ти ја раскажувам со саати...

Изменето од Vladimir88 - 18.Февруари.2008 во 23:08
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2008 во 23:32

Originally posted by orlov orlov напиша:

Офф топик..
Само прашувам...

[COLOR="#999900" size="2"]Премал си синко за да ме мачи нешто во врска со тебе. А, мувата одма си ја покажа. ]

Епа да ти кажам нешто...
Мене никој не ме ангажира..ако сметаш дека тоа што ми пропадна фирмата во 97 заради СДСМ и после тоа мајка ми се мачи на 3 работи(откако умре татко ми во 2000 година од излив на мозок) до ден денеска, тогаш можам да ти кажам едно нешто....

Кога незнаеш нешто не ни зборувај...
Сега ме разбра или треба да ти повторам??

П.С. И мене ми умре другар во војната од бомба во Тетово на плоштадот и сега се превртува во гроб , но кога сме глупи како народ, кога не ни текнува да се организираме за тоа тогаш......

Али утре не треба да размислуваме за лошите работи..треба да размислуваме за доброто на државата...и за нејзиниот прием во НАТО под уставното име!

Толку од мене па сега ти како сакаш разбери го ова..

Поздрав
П.С.

Можам за мене уште многу да ти раскажувам али ако ти ја кажувам мојата приказна(не дека сум единствен) ќе треба да ти ја раскажувам со саати...

Без нервоза синко.  Таа никаде не те води. Релаксирај се малку. Не ми зборувај за ратиштата, не  поготово за  ПОЛОГ-2001,  немој. Една од главите која  беше на нишанот на шиптарите  беше и мојата, и тоа со малку повисока цена. Затоа смирисе.
Еден ден тивко и спокојно ќе ги споиме заедничките точки, стрико има доста да каже за 2001-година.
Твојот другар ја имал таа судбина, но и други ја имаа истата. Зошто за нив не жалиш?
Околу фирмата:
...пропадна и доста други. Но сега не е ни време ни место за тоа да се полемизира. Излегуваме надвор од темата, која носи наслов:
ПРОТЕСТ ПРОТИВ МЕНУВАЊЕТО НА УСТАВНОТО ИМЕ.
Ако со тоа ( горе наведената ) мотивација даваш свој прилог за темата тогаш да ти кажам, немој- не е ни време ни место.
Затоа утре, достинствено и мирно да се излезе и тивко но масовно и сложно да се каже: ова РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА.

Кон врв
misterX Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2008
Поени: 342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај misterX Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2008 во 23:36
Bi sakal realnosta da e poinakva ida bide na stranata na onie koi imaat argumenti no ne e taka. Smetam deka moze da ni se sluci istoto sto im se sluci na srbite pred nekoj den i zatoa e podobro da se prifati nesto koe ke bide podobro odkolku FIROM. Ziveevme so godini kako bivshi,ziveevme so vekovi bez ime i prezime pod tuga cizma no mislam deka sega mozeme da pokazeme deka sme pametni i da gi svrtime konecno rabotite vo nasa polza. Kolku i da ve nosi zelbata vo srceto ne pravete nesto za koe podocna ke se kaete. Bidete realni i poglednete kako denes srbite nemo gledaat na ona za koe trebase poinaku da postapat veke poodamna. Dali dokolku uspeeja da vlezat vo eu(a toa znaci dokolku ne bea vo vojna so cel svet) ke go izgubea Kosovo? Sigurno deka nemase da dozvolat zatoa sto ke imaa pojaki pozicii. I makedonija nema nikakvi pozicii vo svetot. Se plasam deka golemite sili ke ne izdadat a nie ke ostaneme obikoleni od drzavi koi sakaat po uste edno parce od Makedonija. Site go slusate srceto no ako prodolzime vaka,naskoro ke ne zaboli i dusata.
Pozdrav i se nadevam deka dobro ke se zurkame vo Skopje i posle samitot vo Rumunija.
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2008 во 23:37
eeeeeeh ......
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Февруари.2008 во 23:45
Originally posted by misterX misterX напиша:

Bi sakal realnosta da e poinakva ida bide na stranata na onie koi imaat argumenti no ne e taka. Smetam deka moze da ni se sluci istoto sto im se sluci na srbite pred nekoj den i zatoa e podobro da se prifati nesto koe ke bide podobro odkolku FIROM. Ziveevme so godini kako bivshi,ziveevme so vekovi bez ime i prezime pod tuga cizma no mislam deka sega mozeme da pokazeme deka sme pametni i da gi svrtime konecno rabotite vo nasa polza. Kolku i da ve nosi zelbata vo srceto ne pravete nesto za koe podocna ke se kaete. Bidete realni i poglednete kako denes srbite nemo gledaat na ona za koe trebase poinaku da postapat veke poodamna. Dali dokolku uspeeja da vlezat vo eu(a toa znaci dokolku ne bea vo vojna so cel svet) ke go izgubea Kosovo? Sigurno deka nemase da dozvolat zatoa sto ke imaa pojaki pozicii. I makedonija nema nikakvi pozicii vo svetot. Se plasam deka golemite sili ke ne izdadat a nie ke ostaneme obikoleni od drzavi koi sakaat po uste edno parce od Makedonija. Site go slusate srceto no ako prodolzime vaka,naskoro ke ne zaboli i dusata.
Pozdrav i se nadevam deka dobro ke se zurkame vo Skopje i posle samitot vo Rumunija.

Што е премногу, премногу е. Каде ти е машкоста. Достоинството. ГОРДОСТА МАКЕДОНСКА.
Вака и со овакви ,,патриоти,, се губи идентитетот.
Немој со такви црни мисли.

Кон врв
tofu Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Февруари.2008
Поени: 328
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2008 во 10:09
Многу повеќе го ценам животот отколку било какво име. Сакам да имам добар живот, сакам моите деца да имаат добар живот, а дали ќе ме викаат Македонка или што и да е не ми е важно. Зарем на крајот на краиштата не сме сите Земјани? Заборавете на вашиот тврдоглав национализам. Македонија верувам дека ќе остане дел од името, но сите придавки што би можело да ги содржи името навистина не се важни. Во врска со Демократска и вашиот страв дека ќе бидеме во рангот на оние земји, не е името што ја прави државата лоша. Национализмот што владее во државата прави таа да биде изолирана од светот, да живее во свој среден век, без никаков просперитет.
Треба да се договориме за името и да продолжиме да се развиваме!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2008 во 10:10
И не си голем партиот ако водиш инат! Патриот си ако знаеш по мирен пат да направиш нешто добро за државата.
Кон врв
Dejan] Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2007
Поени: 23
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dejan] Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2008 во 10:44
За душегрижниците на нашето име

Како никогаш, македонскиот народ е под перфиден притисок за неговото име, но и решен да си го зачува.Се е обединето - Премиерот и Претседателот, позицијата и опозицијата, Македонците и заедниците, власта и граѓаните (НВО-секторот уште со илјадниците писма до Брисел).
Но еве некакви осамени “спасители”, еден новинар и еден политичар кои и отворено се на грчки позиции – смена на името (зошто ли, може само да претпоставуваме ?!). Логиката за компромис,им е оти носел “сигурна” иднина ! А знаат дека “сигурно” нема ништо :
- “сигурна” беше СФР Југославија и ЈНА, во чии граници бевме “непобедливи”- но не било така !
- “сигурен” беше и Варшавскиот пакт – но не бил !
- “сигурен” светски процес беше комунизмот – но не бил!
- “сигурни” беа империите, алијансите и сојузите, кои ја парчосуваа Македонија и и го менуваа името – но не биле, Македонија ги надживеа ?!
Двајцава, говорат за “сигурноста” на децата, но не и колку контигенти денешни деца, допрва ќе треба да испраќаме за да носат “сигурност” по светот, откога ќе влеземе обезличени во ЕУ и НАТО !.
Што ќе ни се таквите ЕУ и НАТО кои не ни го почитуваат основното – името.Растурајќи нации и држави, со компромисната логика, ќе може да ни се нудат нови “придобивки” (отстапки!) заради “сигурното” а тогашно утре !
Оти Грција била помоќна ! Што требало тогаш да прават нашите предци во моќната турска империја, требало ли сите да се испотурчат во името на “посигурната” иднина ?! На што ќе бевме Премиери, Претседатели, Министри, пратеници, директори, новинари, НВО-и и граѓани – ако предците не се бореа за нашето име и беа за компромиси при ропствата.
За крај, на господава “компромисливи” им посочуваме на делот од книгата “И каменот е земја” од Петре Наковски, кога грчката полиција го апси Кољо Шурдов и го носи во Костур пред Началникот, оти не научил грчки и оти не сакал името да му е Кољос Сурдос. Началникот го прашал : “Човеку, па што ти пречи едно “с“ на крајот од името и по едно “с“ на почетокот и крајот од презимето ?“
Грков не сфаќал зошто Кољо не е за компромис со своето македонско име а бидејќи и овие наши господа не сфаќаат, нека си стават по едно “с” во имињата и презимињата, кога имаат храброст нам, на цел народ, да ни предлагаат компромис со националното и државно име ? Нека видат како звучат а потоа пак нека пишуваат бесмислици и “петоколонашки” писанија.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2008 во 11:19
И Дејан ќе дојдеш ли на протест??
Ја обавезно идам
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај tofu Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2008 во 11:44
А бре луѓе, името ќе биде сменето затоа што земјава се обврза на тоа кога седна да преговара! Џабе вие сега ќе протестирате! Доцна е! Предоцна е! Што е сега ли ви светна сијаличката во главите големи Македонски?! ДОЦНА Е! Не се буневте толку за ФИРОМ, не се буневте толку за знамето, а сега ќе се буните за некоја придавка на Македонија, за она што ќе биде најбезболно? Зошто? Ви се зголеми патриотизмот нели? Кај бевте патриоти на време да проговорите? ДОЦНА Е!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
"Arbeit macht frei"

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vladimir88 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2008 во 11:46
Originally posted by tofu tofu напиша:

А бре луѓе, името ќе биде сменето затоа што земјава се обврза на тоа кога седна да преговара! Џабе вие сега ќе протестирате! Доцна е! Предоцна е! Што е сега ли ви светна сијаличката во главите големи Македонски?! ДОЦНА Е! Не се буневте толку за ФИРОМ, не се буневте толку за знамето, а сега ќе се буните за некоја придавка на Македонија, за она што ќе биде најбезболно? Зошто? Ви се зголеми патриотизмот нели? Кај бевте патриоти на време да проговорите? ДОЦНА Е!

А што губиш ако излезеш на протест??
Ништо!!!
Ја колку што се сеќавам во 94 немаше ниту еден македонец на протест...
Каде бевте тогаш???
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2008 во 12:37

Originally posted by tofu tofu напиша:

А што губиш ако излезеш на протест??
Ништо!!!
Ја колку што се сеќавам во 94 немаше ниту еден македонец на протест...
Каде бевте тогаш???

Па човекот не сака да се замара. Самобендисан си е, пуштен е од некого да види кој, што, каде и како. Да достави информации и  за него се е  совршено добро.
Точно е дека и во  94 немаше- односно имаше тука и таму по некој македонец. Имаше и такви кои  работеа  на истото поле но  под други оклности. Но сепак беа малку.
Сега имаме многу кои само сакаат- само најавуваат, односно се пратени да го опипаат пулсот на народот, посебно на релеција помлади и постари, а најмногу што работат невладините- они правите невладини.
Се најајавува голема цифра, но ќе видиме.
Ако секој македонец излезе на протест не губи ништо, а додека во спротивно сите заедички може да изгубиме и тоа многу од причина што со губењето на Уставно Име го губиме и идентитетот. Некој за да ни ги уништи корењата дебело плаќа.
Па господа повеле.
Или ќе си го задржиме името, или ќе имаме нов КУМ.
Но новит кум ќе ни даде и ново име.

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Февруари.2008 во 12:44
da,...imash pravo,....malku si star,голема%20насмевка....za sega da se prekrstuvash,....
inache ,...onoj tofu e potpolno vo pravo,..
..samo toj rezonira so ladna glava,....koga bi bilo se tuka ,..med i mleko,....mozebi i ti bi imal  pravo,...ama,koga edvaj vrzuvash kraj so kraj,......imeto ne mozesh da si go machkash na leb,....pa ,bilo staro ili novo,....pogotovo shto i nema nekoja bitna  promena,....osven za vzeshtenite glavi,...koi nemaat kako da se istaknat,...pa,tuka mi propovedaat nekoj si,....energichen patriotizam,...
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 45>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,359 секунди.