IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ИСЛАМОТ И BELLY-DANCE
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ИСЛАМОТ И BELLY-DANCE

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 11>
Автор
Порака
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 23:07
Zaboraviv da dodadam - konkretno vo Turcija zapoznav chovek koj negovata zhena ja terashe taka da se oblekuva, a potoa ne odnese celo drushtvo na orientalski tanci... mnogu dvoen moral e toa...

Spored mene, pricinata za toa e nedovolnoto obrazovanie (kako islamsko taka i opsto) na muslimanite, a vo toj kontekst i nepravilno ili nikakvo prakticiranje na verata
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 23:08
e taka de eden pasa minderluci i zeni arno ne mu e dosadno sam i onaka e popameten od zenite pa so niv ne mu odi muabetot .mozebi ne e tocno no imam vpecatoe deka muhamedancite imaat stav deka se popametni od zenite zosto koga setaa mazot odi 4 , 5 koraka pred zenata mnogu retko zaedno odat ali ne sum videl ni komunikacija
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 23:12
Originally posted by Pustinski-Lav Pustinski-Lav напиша:

Shegata nastrana - i ednoto i drugoto se pojavi koi ne se vo soglasnost so verata. Sepak, moeto mislenje e - toj shto saka da uzhiva vo toa, negovo pravo si e toa, ne gledam nishto losho. Kako shto rekov vo eden drug post - samo Bog e sudija na nash*te dushi. Inaku - Messenger beshe vo pravo za edna rabota - ne mozhe da se tvrdi deka ako edna zhena ne odi pokriena nadvor na ulica toa vsushnost nejze ja shtiti, a od druga strana da se dozvoluva polu-goli zheni da igraat erotski tanci.

Sekoj si pravi svoj izbor, sekako negovo pravo,, i poveco od jasno e toa deka Bog ce sudi... ama kako pojava koja sto go degradira opstestvoto.. ja osuduvam.. isto kako i igranjeto erotski tanci, koe sto e nadvor od islamski propisi(vo kontekstot so prasanjeto), nema dilema vo toa deka i dvete vo islam se zabraneti

Pustinski-Lav, ako se zabraneti, kako sto velish, zoshto togash ne se navistina zabraneti? Zabraneto e nekakvo oblekuvanje i pienje alkohol i toa se pochituva i se sankcionira. Toa znachi navistina deka e zabraneto. Ama kako velish deka tancuvanjeto e zabraneto koga vsushnost praktichno ne e voopshto zabraneto! Koj go sprechuva, koj go sankcionira ???

Zabranuvanje na zbor, a ne na delo, ne e zabrana.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 23:13
Muhammedanci za nas e navreduvacki izraz,otsega pa natamu koristi Muslimani.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 23:15
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Shegata nastrana - i ednoto i drugoto se pojavi koi ne se vo soglasnost so verata. Sepak, moeto mislenje e - toj shto saka da uzhiva vo toa, negovo pravo si e toa, ne gledam nishto losho. Kako shto rekov vo eden drug post - samo Bog e sudija na nash*te dushi. Inaku - Messenger beshe vo pravo za edna rabota - ne mozhe da se tvrdi deka ako edna zhena ne odi pokriena nadvor na ulica toa vsushnost nejze ja shtiti, a od druga strana da se dozvoluva polu-goli zheni da igraat erotski tanci.

Sekoj si pravi svoj izbor, sekako negovo pravo,, i poveco od jasno e toa deka Bog ce sudi... ama kako pojava koja sto go degradira opstestvoto.. ja osuduvam.. isto kako i igranjeto erotski tanci, koe sto e nadvor od islamski propisi(vo kontekstot so prasanjeto), nema dilema vo toa deka i dvete vo islam se zabraneti

Pustinski-Lav, ako se zabraneti, kako sto velish, zoshto togash ne se navistina zabraneti? Zabraneto e nekakvo oblekuvanje i pienje alkohol i toa se pochituva i se sankcionira. Toa znachi navistina deka e zabraneto. Ama kako velish deka tancuvanjeto e zabraneto koga vsushnost praktichno ne e voopshto zabraneto! Koj go sprechuva, koj go sankcionira ???

Messenger:za koi zemji zboruvas be ti,za Saudiska Arabija,Iran ili nekoi drugi.Za koi islamski zemji se odnesuva tvoevo tvrdenje?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 23:25
kako sto ce reces efendija so pocit muslimani.samo ako moze malo objasnuvanje okolu toa nikogas na primer ne mi bilo jasno zosto albancite se navreduvaat koga gi uslovuvvat so schiptar a med'u sebe samite taka se narekuvaat kako sto i sega ne mi e jasno zosto e navreduvacki muhamedanci koga go sledite negovoto? nie na primer ne se navreduvame ni koga ne vikaat kauri.ako moze malo objasnuvanje molam.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 23:32
Originally posted by hr.lucky hr.lucky напиша:

kako sto ce reces efendija so pocit muslimani.samo ako moze malo objasnuvanje okolu toa nikogas na primer ne mi bilo jasno zosto albancite se navreduvaat koga gi uslovuvvat so schiptar a med'u sebe samite taka se narekuvaat kako sto i sega ne mi e jasno zosto e navreduvacki muhamedanci koga go sledite negovoto? nie na primer ne se navreduvame ni koga ne vikaat kauri.ako moze malo objasnuvanje molam.

So zadovolstvo ce ti objasnam.Nie se vikame muslimani zatoa sto nasata vera se vika Islam.

Sekoj sledbenik na Islamot se vika musliman.
Za da ti bide pojasno,Islamot e vera koja ja objavil Bog-Allah dz.s. do ludjeto preku svojot pratenik Muhammed a.s.

Mnogu zapadni orientalisti Islamot go pripisuvaat deka e Muhammedova tvorevina ,odnosno deka toj go napisal k*r,anot,i ne slucajno gi koristat terminite:Muhammedanizam i Muhammedanci,sto e sosema pogresno.
Za nas e sosema jasno deka k*r,anot e Allahov zbor dostaven do Pejgamberot,i zatoa terminite Muhammedanizam i Muhammedanci nas ne navreduvaat.

Zatoa ti apelirav da go koristis terminot muslimani,a ne Muhammedanci.

Mislam deka bev jasen.

P.S. a za zborot shiptari,prasaj nekoj albanec na podforumot Politika,sigurno ce ti objasni zosto toj zbor gi vredza.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 23:40
Originally posted by efendija efendija напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Messenger:za koi zemji zboruvas be ti,za Saudiska Arabija,Iran ili nekoi drugi.Za koi islamski zemji se odnesuva tvoevo tvrdenje?

AJdeee...povtorno pochnuvame so demagogii... de bilo sekularno, de ne bilo, pa mozhelo porano ama ne mozhelo sega, de ovie se muslimani ama ne se bash asli mulimani, pa za ova pishuva vo Knigata, a za onoa ne pishuva ama isto kako da pishuva samo sto nikoj nemozhe da prochita bidejki ne e napishano... pa na koja zemja mislish ti, pa ne treba da mislish na nea tuku misli sega na druga... a sega ne misli na drugata bidejki taa vo ovaa rabota ne e navistina muslimanska i vrati se da mislish na prvata... sega ne misli na dvete oti toa e idalno ama go nema nikade... e sega misli na dvete oti go ima itamu i tamu...

Da ni bide polesno za site ovde efendija, za kakva toa idelno-utopistichka islamska zemja ti mislish koga zboruvash za islamot i muslimanskite drzhavi, koja e tolku ponapredna i podobra od site drugi?
Mozhesh ednash da zastanesh na crvsti noze i da zborime otvoreno kako praktichno se zhivee, a ne kako ti si ja zamisluvash islamskata utopija?

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 23:47
Utopija si ti so celoto tvoe bitie.Tie raboti sto gi spomna se samo isklucok a ne primena od site ludje vo tie islamski zemji koi gi spomnuvas.Ako zememe procentualno samo tvojata zemja USA pravi najpovece grevovi od bilo koj kalibar od celiot islamski svet(a kade se ostanatite zemji),vtora rabota e sto ti tolku gi izdramatizira ovie raboti kako tie da se zastapeni kaj 99% od muslimanite,sto apsolutno ne e taka,zatoa jas edno ce ti recam:BILO KOJA ISLAMSKA ZEMJA ZEMIJA,A OD DRUGA STRANA BILO KOJA NEISLAMSKA I POCNI DA ANALIZIRAS BILO KOE ZLO,CE VIDIS DEKA ZLOTO DALEKU POVECE E ZASTAPENO KAJ NEISLAMSKATA ZEMJA!-Bilo da se raboti za:

-ubistva
-samoubistva
-alkohol
-droga
-prostitucija
-maloletnicka delikvencija
-razved na brakovi
-kradenje
itn...itn....

Napravi analiza na ovie raboti ,pa posle javi mi se i zboruvaj mi za utopija,vo ovoj slucaj pak ce povtoram TVOITE POSTOVI SE CISTA UTOPIJA,a ne moite!

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 23:53
Originally posted by efendija efendija напиша:

Utopija si ti so celoto tvoe bitie.Tie raboti sto gi spomna se samo isklucok a ne primena od site ludje vo tie islamski zemji koi gi spomnuvas.Ako zememe procentualno samo tvojata zemja USA pravi najpovece grevovi od bilo koj kalibar od celiot islamski svet(a kade se ostanatite zemji),vtora rabota e sto ti tolku gi izdramatizira ovie raboti kako tie da se zastapeni kaj 99% od muslimanite,sto apsolutno ne e taka,zatoa jas edno ce ti recam:BILO KOJA ISLAMSKA ZEMJA ZEMIJA,A OD DRUGA STRANA BILO KOJA NEISLAMSKA I POCNI DA ANALIZIRAS BILO KOE ZLO,CE VIDIS DEKA ZLOTO DALEKU POVECE E ZASTAPENO KAJ NEISLAMSKATA ZEMJA!-Bilo da se raboti za:

-ubistva
-samoubistva
-alkohol
-droga
-prostitucija
-maloletnicka delikvencija
-razved na brakovi
-kradenje
itn...itn....

Napravi analiza na ovie raboti ,pa posle javi mi se i zboruvaj mi za utopija,vo ovoj slucaj pak ce povtoram TVOITE POSTOVI SE CISTA UTOPIJA,a ne moite!

Efendija sto e ova? Povtorno off-topic?

Koj zboruva tuka za USA, za kriminal vo drugi zemji... kade otide? Mozhebi ja pogreshi temava?

Da te potsetam, temata e stomachnoto tancuvanje i islamskiot nachin na zhiveenje vo muslimanskite zemji.

Vrati se na temata.

Edinstveno sto mozham da zaklucham od toj off-topik komentar e deka vo USA ima poveke krimnal bidejki nema belly-dance, a vo muslimanskite zemji ima pomalu kriminal bidejki ima stomachen tanc.

Vo toj sluchaj znachi lekot za namaluvanje kriminal e stomachen tanc !
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јануари.2008 во 23:57
a ne ne suntetickata droga heroinot ili surovini za drugi sinteticki drogi na baza na opijumot se proizveduvaat vo islamskite zemji i toa 80%
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2008 во 00:00
Ova sega ne ti se dopadja,zosto ne odi vo tvoj prilog,i sega sme off topic,vrati se nanazad vo temive pa vidi se samiot kolku pati navleze vo off topic,bez oko da ti trepne.
A za stomacniot tanc uste vo prviot post ti odgovoriv deka e Islamski neprifatliv i osuden,a toa sto go ima vo nekoi zemji so mnozinstvo na muslimani e ISKLUCOK a ne praksa na sekoj musliman.Celo vreme se obiduvam ova da ti go stavam vo tvoite usi,samo izgleda ne sakas da gi otvoris.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2008 во 00:01
Efendija... da se vratime togash malku nazad...
Realno, edinstven primer za vistinski sherijat bi bil Kalifatot, neli? Onoj period od 2-3 veka po objavuvanjeto na k*ranot.
Ako toa bil vistinski sherijat, zoshto togash ne gi iskorenil tie pojavi? Imale sosema dovolno vreme... Istotaka - islamskata vlast prodolzhuva vo tie regioni, praktichno do denes, no ete, da zememe deka sherijatot bil prekinat so Osmanliite... Toa znachi deka imale vreme od rechisi 5 veka za da gi ischistat tie pojavi... Dali tie pojavi se posilni od slovoto na k*ranot?!
Кон врв
Pustinski-Lav Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pustinski-Lav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јануари.2008 во 00:02
a ne ne suntetickata droga heroinot ili surovini za drugi sinteticki drogi na baza na opijumot se proizveduvaat vo islamskite zemji i toa 80%
 Batka da ne ti se spie? Neznaes sto zboruvas.

Juzna Amerika muslimanska e, Meksiko muslimansko e.. idi vidi procitkaj si mal od kade e najgolemata droga.. A ako mslis na Afganistan, pa tamu neli (za zal) momentalno hristijanik vladeat, i toa od cel svetтага
NEMOZETE DA GO NAUCITE NA DRUGI SO NISTO; MOZE SAMO DA MU POMOGNETE SOZNANIETO DA GO SPOZNAE VO SEBE
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,422 секунди.