|
Историски дилеми |
Внеси реплика | страница <1 6162636465 74> |
Автор | |
д4б3
Сениор Lord OFF the topic Регистриран: 31.Јули.2013 Статус: Офлајн Поени: 2580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Немам опцесии со диктатори |
|
д4б3
Сениор Lord OFF the topic Регистриран: 31.Јули.2013 Статус: Офлајн Поени: 2580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
благодарам |
|
svetosparki
Сениор Регистриран: 27.Октомври.2013 Статус: Офлајн Поени: 694 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Primerot so Tito go navedov onaka,inace vazi za sekoja Istoriska licnost
Poentata e deka ne e se bas taka kako izgleda i kako e napisano... Ja nikogas ne se drzam slepo do nekoe pisanie,posto sum skepticen... Vo ramkite na svoite moznosti,istrazuvam i donesuvam svoj zaklucok... I si formiram moja Privatna Istorija...Zar vo dosegasnoto tvoe bavenje so istorijata ,ne si naletal na nisto,so bi ti go smenilo razmisluvanjeto ili zaklucokot so do togas si go imal za nekoj nastan ili licnost...ili si poklonik na dogmata... ISTORIJATA E NAUKA KOJA GO IZUCUVA RAZVOJOT NA COVECKOTO OPSTESTVO OD NAJSTARITE VREMINJA PA SE DO DENES... Znaes li samo Arheologijata kolku ''istoriski fakti''gi dovede pod znak prasanje...Dilemi,trilemi,skepticizam sekogas mora da postojat koga se izucuva razvojot na coveckoto opstestvo... A ne dogma...Nacionalniot dogmatizam ne dovede site do ova derege da u 21vek,go barame nacionalnoto genealosko steblo... Ali,jebi ga,toa ti e Balkanot...Bozjata Tajna soba... E,sea mozes slobodno tekstov da go prefrlis u rubrikata OFTOPIK... Tuzibaba... |
|
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Би ти признал дабе арно ама...Уште тоа му фали да оди офтопик и тука,
си се држи на темата и не мрда од дилемата. |
|
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
|
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Извадок од спомени на некој кој 100 години се чувани во Софија и се објавени пред некоја година во Македонија и Бугарија. Е се убаво само во овие исти спомени да си ги прочиташ и деловите како вие преку ноќ ги оставивте „цврстите и трудољубиви Бугари„ на трупчиња за србите да ги колат.
Како Бугарската армија преку Пепелиште и Штип избега за да си ја спасува Софија пред доаѓањето на Романците.
|
|
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
|
д4б3
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Гоце ги пофали Тиквешани дека се добри револуционери, цврсти и трудољубиви Бугари.
Зошто сте го напишале? Сакате сами да си ја уривате пропагандата? |
|
д4б3
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
http://mn.mk/istorija/9077-Protokol-na-CK-na-VMRO-za-vostanovuvanje-na-dejnosta-po-Prvata-svetska-vojna
Организацијата ќе има за главна и непосредна задача: да се зачува националната свест и името на бугарското население таму IV. Да се искористи ова лето, за да се засили Организацијата внатре, да се стегнат редовите, да се создадат врски со цела Македонија, да се создадат канали, пошта и др., внимавајќи тоа да се направи многу претпазливо, за да не им се напакости на бугарското население внатре и да не се излага Бугарија. добро де вака не е интересно се препишано без грешки и замени што ке правиме сега нема што да дискутираме |
|
svetosparki
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
poraka do moite dvajca korektori i cuvari na vistinskata tema:
D4B3 i ORKA...Vo ovaa tema,sakal -nejkel ,mora da napravis digresija, so samoto toa so e provokativna i malce sirocka... Koga nekoj ima dilemi,so se vo raspon od samo 150 godini, a dilemite se istoriski,neznam kako da ne navlezes u nekoe pole koe ke te natera da se preispitas...i toa dali si lud ili nekoj pokusava da te pravi lud...ili pa on e lud... Ona so pokusavate da go nametnete kao uvod u bukvarot e samo 150godisna prednost vo citanjeto na istorijata na Makedonija i nejzinata uloga vo toj horor-film... Vie sekogas ste partizanite,a nie sme germancite... toa go smetate za najromanticniot del vo Vasata istorija... Romantika u horor film?!Mozam da go zamislam Fredi Kruger kako ja ljubi glavnata heroina dur i stava krvavo lance okolu vratot...Sve e mozno u vasa rezija... 150 godini pagavte u sevdah poradi nasata nevozvratena ljubov... Mentalno masturbiravte dodeka vo glava vi se vrtea slikite na nasata topografija...Cekavte,cekavte i go docekavte nasiot razvod so bivsata ni...Prvi ne docekavte so cveke i bonboniera, spremajki ja taktikata na pazaci od Vodno... Pa,ajde ni dadovte i pasosi,kaoznak na dobra volja{zimi majka} pa,pocnavte da gi slavite i nasite praznici so do vcera neznaevte i deka postojat... i,se taka,do nedogled... ovoj del ke go zavrsam so dilemi: Kako nekoj mi ja negira cistotata na nacijata,koga pola od vasite carevi bea stranci,a drugata polovina melezi?! Kako nekoj moze da se baftara samo so 150 godisna istorija, koga duri ni Herodot ne cul za vas... Ni rimskite istoricari... Koga ne osloboduevte 1941,zosto mesto Srpskiot,po skolite ubacuevte jazik so go razbiravme,ko Dedo mi kineski? Idrug put,koga ke osloboduete nekoj narod i teritorija ke ja osloboduete celata,a ne samo do tamo do kaj so ste imale benzin... |
|
д4б3
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
е така е срека што Херодот е пишувал за вас |
|
svetosparki
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
E,pisuval,bratce,pisuval,posto togas nemal bas mnogu temi
i "istoriski dilemi" zada polemizira so nekogo... na prsti si mozel da gi izbrois narodite u Evropa... steta so ne ste sovremenici,duri i nego ke go staese u dilema,,, |
|
д4б3
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
http://www.mkd.mk/makedonija/svecheno-otvoranje-na-izlozhbata-na-slovenski-rakopisi-od-makedonija-od-xiii-do-xix-vek#1 20 години од воспоставување на дипломатските односи. 20 години пријателство меѓу Република Македонија и Светиот Престол
Светиот престол не беше ли Рим? Мислев Ватикана е држава на повеке од 20 години Изменето од д4б3 - 24.Мај.2014 во 03:40 |
|
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ама Омир е чувал за нас - Бугарите -Мирмидонци: И така, споменатиот Ахил заминал заедно со Атридите, како водел своја сопствена војска од три илјади луѓе, наречени тогаш Мирмидонци, а сега Бугари." Јован Малала - "Хронограф"; ГИБИ; Том II; Софија 1958г.; с. 206 Изменето од чоли - 24.Мај.2014 во 14:49 |
|
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
|
Внеси реплика | страница <1 6162636465 74> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |