IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Гагаузите вистински Бугари
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Гагаузите вистински Бугари

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678>
Автор
Порака
alexanderbg Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 11.Февруари.2007
Локација: Canada
Статус: Офлајн
Поени: 0
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај alexanderbg Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2007 во 09:30
Boogie не чувстваш ли че ставаш смешен татари,гагаузи и какви ли още не ще ни изкараш питал съм те няколко пъти защо само вие ни наричате така нещо не ми отговаряш,мисля че се опитваш умишлено да ни обиждаш,много жалък пич си.Между другото светът не само не ни смята за татари,а ни смята без съмнения за славяни поразрових няколко енциклопедии и на всякаде като част от славяните са посочени и българите ето ти и един линк да си го имаш че нали си много "любознателен"
http://www.balkan-archive.org.yu/kosta/history/slaveni/slaveni.jpg

Изменето од alexanderbg - 07.Април.2007 во 09:31
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Април.2007 во 12:04
Јас не кажав дека сте татари и гагаузи туку само ви покажувам други луѓе што тврдат фека сте такви како например овој виден жител на Бугарија
http://www.duma.bg
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Април.2007 во 17:19
А има доста такви видни жители во Бугарија
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов
Кон врв
predavatel Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Март.2006
Поени: 13
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај predavatel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2007 во 05:19
Originally posted by Boogie Boogie напиша:

Јас не кажав дека сте татари и гагаузи туку само ви покажувам други луѓе што тврдат фека сте такви како например овој виден жител на Бугарија
http://www.duma.bg

Генерала не твърди, че българите са гагаузи, а по-скоро, че гагаузите са част от българската нация, което са две съвсем различни неща! Също казва, че българската наука и държава до ден-днешен не са си казали думата за произхода и потеклото на гагаузите, но той се чувства българин повече от всички. За татари не се споменава.

Изменето од predavatel - 12.Април.2007 во 05:23
www.predavatel.com - Сајт за радио и телевизија во Бугарија и Македонија - Твоето радио е тук!
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2007 во 11:10
Точно така тој тврди дека Гагаузите се вистинските предци на Бугарите а не татарите
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај predavatel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2007 во 07:33
Цитирај - Според вас гагузите какви са- прабългари, българи или турци?
- Откровено казано винаги ме е огорчавал този факт, че българската наука и държава до ден-днешен не са поставили точка над и-то и не са си казали думата за произхода и потеклото на гагаузите. Има десетки теории и хипотези. Една от тях твърди, че гагаузите са потомци на аспаруховите българи (които са също от тюркско потекло). Друга, че те са племе, което принадлежи към тюркската огузка група. Трета, че гагаузите са българи, които по време на османското иго са приели турския език, като са запазили православната си вяра. Може би последната версия е най-близо до истината. Това поне потвърждават всички факти, свързани с принадлежността на гагаузите.
Ще преразкажа горното:
Иван Добрев казва, че има няколко основни теории за произхода на гагаузите. Той мисли, че може би гагаузите са българи, които по време на османското иго са приели турския език, като са запазили православната си вяра.

Между другото, в Родопите има има и такива българи, които насилствено са приели мюсулманската вяра, но говорят на български. Тези хора се наричат помаци, а заедно с гагаузите и други верски, етнически, исторически и езикови групи, са част от съвременната българска нация.

Важно е да се отбележи, че не татарите са прадеди на българите, а по-скоро обратното - българите са една от културите и народи, от които произлизат самите татари:
Цитирај The Tatars are descended from a variety of people and cultures ranging from the Huns, the Bulgars and the Mongols including Turkic peoples such as the Kypchaks. The Bulgars however, are the direct ancestors of the Tatars and the founders of both the Bulgar states Great Bulgaria and Volga-Bulgaria, but also the now-Slavic state of Bulgaria which carries their name.
Иначе, поздравления за интереса ви към произхода и историята на българския народ! Clap
www.predavatel.com - Сајт за радио и телевизија во Бугарија и Македонија - Твоето радио е тук!
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2007 во 11:52
Да добро е што барем некој не се срами да зборува за потеклото мна Бугарите него не објасни од каде потекнуваат навистина Бугарите ако не се Гагаузи
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај predavatel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2007 во 22:18
Ето кратка история на българския народ, от това, дето вие му викате пропаганда, а ние - наука:

Од каде навистина потекнуваат Бугарите аз признавам, не знам точно, а учените си блъскат главите от много години по този въпрос. Има много и различни хипотези за произхода на прабългарите. Според една от теориите, описана още в края на 19-ти век, древните българи произлизат от хуните, живели в планината Алтай (днес в Монголия, Китай, Казахстан и Русия), после преселили се около планината Урал. Според същата теория те са и прародители на уйгурите и древните тюрки. Другата, по-нова и по-защитена с лингвистични и антропологически свидетества хипотеза, посочва като произход на прабългарите племената от иранския кръг, населявали областта Балкхар (от индийски), Бакхтар (от персийски), описана след походите на Александър Македонски като Бактрия, в планините Памир и Хиндукуш - в днешните Таджикистан, Афганистан, Пакистан, Индия. Така или иначе, иде реч за период от преди 20-25 века назад, а региона, в който трябва да се търси - планините в Средна Азия, не е сериозно изследван от български (или други) учени, и затова никоя от горните теории не е напълно доказана.

След 2-3-ти век сл.хр. старите българи се преселват през земите около Каспийско, Азовско и Черно море на юг до Казказ. И до днес, в тези земи съществува република Кабардино-Балкария, която е част от Руската Федерация. Днешните балкари говорят език от тюркската езикова група и изповядват ислям, след като областта им е завзета от монголо-татарските нашественици през 13-ти век. През 5-6 век прабългарите водят войни с аварите, основали Аварския хаганат.

Част от прабългарите се засеселват отиват на север при реките реките Волга и Кама и основават Волска България. През 13-ти век държавата е превзета от монголо-татарите, които основават Булгар улус - княжество, част от Златната орда. През 16-ти век, Татарстан става част от Руската империя, а днес е република в състава на Руската Федерация. Населението се самоопределя като татари, говори език от тюркската езикова група и изповядва исляма. Според една от теориите, татарите всъщност са наследници на прабългарите, ако произхода на последните е Алтай, но предвид завземането им от Златната орда през 13-ти век е много по-вероятно днешните татари да са преки наследници именно на монголо-татарите, а прабългарите са били асимилирани.

През 5-6-ти век, друга част от българите продължава на запад и достига региона на Северното черноморие до устието на Дунав, където е основана държавата Стара Велика България. При разкопки в Украйна, Бесарабия и Крим са открити множество паметници на българската култура. Тук започват и преките отошение на българите с Византия.

Основаната на юг от Дунав Българска държава, обединява старите българи (прабългари), с други народи - славяни дошли от Север и местно население - траки, гети, даки, илири - племена от елинската култура. Това едва ли някой може да го оспорва, защото е многократно описано от Византийските летописци. Би следвало да се отчете още влиянието на големите по онова време ромеи (гърци), римляни и преминаващите авари, хуни, готи, скити, келти, викинги и т. н. Новата държава България приема езика на славяните, а в следващите векове и Християнската вяра; първа приема богослужение на различен език освен каноничните дотогава гръцки и латински, както и собствена писменост - кирилицата. Тук са и едни първите университети по тогавашните стандарти - Охридската и Преславска книжовни школи. Така, със собствена култура и разположена между три морета, през средновековието страната се утвърждава като една от значимите европейските империи. В по-късното средновековие, със сигурност имат влияние и влизащи в тогавашната територия или съседни на страната народи - кумани, печенеги, маджари, сърби, хървати, власи, дошлите тук цигани, павликяни, както и преминаващите западно-европейци от кръстоносните походи.

Както знаете, през 14-15-ти век османците (турци) превземат Византия и България. Тяхната култура, вяра и език са налагани тук в продължение на векове. Резултат от това са ислямизиране на част от българското население, няколко въстанията и преселнически вълни към Банат и Бесарабия, където и до днес живеят българи. И все пак, през 18-те век започва Възраждане, благодарение на което е разрешено създаването на Българската екзархия. Тя е призната за официален представител на българската нация, което означава, че по това време нейната територия е населяване предимно от българи-християни, но също и етнически групи от сърби, румънци, гърци, турци, гагаузи, цигани, евреи, говорещи на различни езици и с различни вероизповедания. След Освобождението, много етнически българи остават извън границите на новата страна. През миналия век, въпреки постоянния си стремежи, България не успява да постигне обединение на етническите си територии. Водените с тази цел войни предизвикват няколко национални катастрофи, а най-големите празници и герои на страната са свързани с този стремеж, отразен и в националния девиз: "Съединението прави силата".

Сегашната българска нация носи наследството на всички тези народи, с които са срещали българите, или тези, които са били, минали или останали тук - хуни, перси, тюрки, монголо-татари, авари, славяни, траки, гети, даки, илири, елини, римляни, ромеи, гърци, авари, хуни, готи, скити, келти, викинги, кумани, печенеги, маджари, сърби, хървати, власи, румънци, цигани, павликяни, османци, турци, гагаузи, евреи, арменци, руснаци ... и съм сигурен, че това не са всички. Доказателствата за гореизброеното според мен са много - в България са открити множество археологични и сторически паметници, говорещи за присъствието на тези народи, в съвременния език и всички негови разновидности е пълно с думи, лични имена, имена на градове и села, произхождащи от горните влияния. Така че, ако не на друго, българите са богат на история народ.

А относно вас, македонците като народ или нация, е ясно, че няма как да сглобите логичен исторически разказ като този по-горе и именно оттук произхождат всички спорове, включително и в този форум. Непризнаването ви като държава от страна на гърците и на етнос и език от страна на българите, се дължи именно на факта, че крадете пачета от чужди истории. Няма кой да повярва на версията, че световната конспирация ;) векове наред крие съществуването ви като етнос и език чак до 1945 г. и като отделна държава до 1991 година.

И накрая само искам да те уверя, че не пиша преднамерено, а с единствената цел да има повече обективност и разбирателство. Произхода ми не е съвсем български, баща ми е руснак, заради което и не съм български националист. За българската си половина пък не мисля, че е същата като на тези българи в Азия преди 2000 години, а е далеч по-сложна, както описах по-горе. Затова не е редно да ме наричате татаро-монгол, защото колкото и аз, толкова и вие не сме такива.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2007 во 22:28
Е ова е до сега најсмешната теорија од почеток до крај за Бугарите,уствари како така Гагаузите се тврдат себеси за вистинските прабугари а ти ставаш се у едно кесе.
Според тебе се е Бугарско,хуни, перси, тюрки, монголо-татари, авари, славяни, траки, гети, даки, илири, елини, римляни, ромеи, гърци, авари, хуни, готи, скити, келти, викинги, кумани, печенеги, маджари, сърби, хървати, власи, румънци, цигани, павликяни, османци, турци, гагаузи, евреи, арменци, руснаци или Бугарите тогаш воопшто не постоеле туку постоеле хуни, перси, тюрки, монголо-татари, авари, славяни, траки, гети, даки, илири, елини, римляни, ромеи, гърци, авари, хуни, готи, скити, келти, викинги, кумани, печенеги, маджари, сърби, хървати, власи, румънци, цигани, павликяни, османци, турци, гагаузи, евреи, арменци, руснаци кои во никој случај не останале свој народ туку сите тие се Бугаризирале иако Бугари не постоеле
Абе циркус сте со вашето незнаење за самите себеси а уствари се ви е како калабал`к во историјата,кумунистите ве истрењирале да се викате како што ке кажат они,сега си рус,утре татарин па монгол и турчин и после збунка епа збунка
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај predavatel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2007 во 22:39
Какво незнание, нещо май не четеш внимателно? Относно гагаузите, горе генерала ясно изказва мнението, че те са българи, които през османското робство започват да говорят на турски, но въпреки това, са истински наследници на българите.

В интерес на истината, отчитам фактите, че гореизброените народи имат влияние върху българите в историческият им път. Колкото монголо-татарите, толкова и хазари, авари и други народи са им повлияли. България и българи има от много отдавна и доказателства за това са държавите Стара Велика България, Волжска България и тази тук хилядолетна България.

Вие сте били част от този народ, а това е и вашата история, имате същите корени. Нищо, че от почти 16 години живеете в непризната Република, с непризната история и непризнат език.

Односно това:
Цитирај кумунистите ве истрењирале да се викате како што ке кажат они,сега си рус,утре татарин па монгол и турчин и после збунка епа збунка
Първо, не обичам комунистите и хич не ме интересува те какво казват. При вас обаче, май още почитате Тито, затова не ми разправяй ... А пък мен няма да ме обидиш, ако щеш ми викай чилиец, аз си знам кой съм и имам по-важни неща в живота. Тук пиша, щото се интересуваше от къде произлизат българите, това разказвах горе.

Embarrassed

Изменето од predavatel - 13.Април.2007 во 23:05
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2007 во 23:19
Па по ова што си напишал изгледа не те научиле како да читаш кирилица,генералот тврди дека Гагаузите се вистинските ПротоБугари или предците на Бугарите и исто тврди дека сите други се Бугаризирале а Гагаузите останале тие што биле                                                                                                             Инаку ние Тито не сме го славеле никогаш освен како Југословенски празник но секако и Тито како и Махатма Ганди имаат приврзаници во Македонија како и истомисленици додека вие у Бугарија Комуњарите уште ги третирате како власт и уште нивните академици и професори ви кажуваат дека сте руси,татари,монголи,турци,хуни и персијци
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај predavatel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2007 во 23:35
Originally posted by predavatel predavatel напиша:

[quote]- Според вас гагузите какви са- прабългари, българи или турци?
- Откровено казано винаги ме е огорчавал този факт, че българската наука и държава до ден-днешен не са поставили точка над и-то и не са си казали думата за произхода и потеклото на гагаузите. Има десетки теории и хипотези. Една от тях твърди, че гагаузите са потомци на аспаруховите българи (които са също от тюркско потекло). Друга, че те са племе, което принадлежи към тюркската огузка група. Трета, че гагаузите са българи, които по време на османското иго са приели турския език, като са запазили православната си вяра. Може би последната версия е най-близо до истината. Това поне потвърждават всички факти, свързани с принадлежността на гагаузите.
Я пак? Потретвам цитата: "гагаузите са българи, които по време на османското иго са приели турския език, като са запазили православната си вяра", демек, българи, говорещи на турски език.

За Тито: Google показва
10,500 резултата за "улица Тито" в .mk и моля ти се, не ми го сравнявай с Ганди. Тито е комунистически диктатор, а Ганди - пацифист, борец за човешка свобода и мир. Това, че сега бившите компартии управляват и при вас и при нас, е съвсем друга тема.

Конкретно, не съм чул "академици и професори ви кажуваат дека сте руси, татари, монголи, турци, хуни и персијци". Вече обясних в каква връзка посочвам различни народи, българите са си българи
.
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2007 во 23:54
Ја не сум политичар јас само читам што е напишано а тебе ако ти е криво пак нека ти биде така
- Значи ли това, че те са турци?
- В никакъв случай. Самите българи-гагаузи, които неизвестно от кога живеят с българско самосъзнание и православната вяра, приемат само тази истина, че са истински българи (аслъ булгар),т.е.чисти българи, прабългари и тежко томува, който ги нарече турци.

А улиците се сменети не се секирај тоа е старо постаро здравје ти што си го прочитал и друг еден податок Ганди исто како и Тито се водачи на неврзаните земји Нешто што во Варшавскиот пакт сигурно не ви кажале дека постои
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај predavatel Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2007 во 00:09
Значи генерала, който цитираме, в два отговора, казва едно и също нещо, българи, аслъ-булгар, чисти българи, прабългари, с което твърдо отрича, че не са турци, а са наследници на прабългарите и чисти българи. Не виждам по какво да спорим, в две думи една след друга казва "българи, прабългари", защото едните са наследници на другите.

Става ясно, че гагаузите са вистински българи, прабългари. От това не може да следва, че и българите са гагаузи или помаци, шопи, македонци итн. За последните, пояснявам, че тук има много македонци, които също казват "Ние сме истински българи" Embarrassed

Ха-ха-ха неврзаните земји ... значи ти все пак си почитател на Тито, политиката му и още живееш в любимата СФРJ? Неврзана страна, ама с компартия на върха и култ към личността - диктатура се вика - Титов Велес, Титов врв ...

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,375 секунди.