|
Малтретирање на учениците |
Внеси реплика | страница <1 45678> |
Автор | |||
majstorce62
Сениор ... Регистриран: 23.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4251 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Zamisli edna vakva situacija-Ucitelkata go fatila za uvo ucenikot i go sheta po ucilnici...Gledaj te go ovoj...glup...glup...nishto ne uci, edna strofa ne moze da zapamti...videte mu ja tetratkata na alvadziski tefter mu lici...a za tepanje i trcanje po hodnici prv e...a majka mu ne go naucila ni da vrzi patiki, ni da se otkopca/zakopca...race mi opadnaa da mu vrzuvam vrci...ne sum jas neguvatelka...
Мамамд, па нели е грев спрема учителката, наместо сиромашката да си поправи на одморот муабет со својата колешка и да ја праша зошто рецептето што и го дала пред една недела не и успеал, таа треба да се малтретира со глупостите на „детиштето“ А што се однесува до оваа втората, таа безбели е проста и недомакинка жена, Абе, седни запиши некој рецепт, дознај што ново се случило, а не да му ја мислиш мнбогу околу туѓите деца! Мислам дека ја сфаќаш иронијата во мојот коментар. Добриот наставник ќе постапи како наставничката од втората ситуација. Таков избор на наставник одобрувам. Ама него го прават родителите на децата. Но и тука има неправилности. Сите родители ќе сакаат детето да го запишат во паралелката на тој наставник. А местото е ограничено. И пак ќе проработат врските, пак на директорот ќе му се даде голема важност. А за другите наставници, за оние од првата ситуација, пак ќе има работа, пак ќе осакатуваат ученици...Оти ппаралелките се тие, каде ќе одат децата? |
|||
БИДИ СИ ГОСПОДАР НА СОПСТВЕНИОТ УМ
|
|||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Значи „овде“ се однесува на ЗЕ. |
|||
|
|||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Greshkaaaa. -Prvacinja, malecki, nekoe so predznaenje,nekoe ceka da mu
objasnish,nekoe povlece edna linija pa prashuva dali e dobro... nekoe
za tri sekundi napolnilo tri strani...od ona shto si objasnuval ni edna
linija ne odgovara, edno te moli da amu vrzish patikite, drugo da mu otkopcash pantaloni oti mu se mocka, drugo so smknati, polunamesteno ti doaga da go namestish oti mockalo...i taka 25/30.
Zamisli edna vakva situacija-Ucitelkata go fatila za uvo ucenikot i go sheta po ucilnici...Gledaj te go ovoj...glup...glup...nishto ne uci, edna strofa ne moze da zapamti...videte mu ja tetratkata na alvadziski tefter mu lici...a za tepanje i trcanje po hodnici prv e...a majka mu ne go naucila ni da vrzi patiki, ni da se otkopca/zakopca...race mi opadnaa da mu vrzuvam vrci...ne sum jas neguvatelka... E sega edna druga slika: -Strplivo, poleka fati race napishi, pokazi, pa shtom se razdvizat napravi pauza, malku fiskultura, pa prikazna, pa zamoli drugarce koe postignalo da mu pomogne, pa zamoli drugarce koe znae da mu pokaze kako se vrzuvaat patiki, kako se zakopcuvaat/otkopcuvaat pantaloncinja...Pa bravo, a mozesh li ushte malku poubavo od ova.., ne mozam me boli prstot... e dobro de odmori malku...ehe kolku mozam da navedam ovdeka... Prvata pishuva petki...drugata ocenuva realno (opisno) Ova ti go kazuvaat decinjata, roditelite...kogo ke odberesh ti da ti go uci deteto? |
|||
SummerLove
Сениор verliebt Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7174 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Леле, мамамд, таа споредба не држи воопшто. Ако наставникот биде ставен во ситуација да го бираат учениците, тогаш сите наставници ќе мораат да пишуваат петки за да не останат без часови. Кога сакаат ќе влегуваат и ќе изглегуваат од час, а ти ќе им се смешкаш љубезно, па дури и со чоколадни бомбончиња ќе ги пречекуваш, небаре во гости ти идат. (замисли ваков амбиент) |
|||
|
|||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Kako i vo sekoja profesija i vo obrazovanieto ima i vakvi i takvi...Edno e zakonska odredba..drugo e zivoto:Politicarite treba da ja opraat drzavata..a tie se opravija sebe si i do petto koleno potomci... Policijata ne treba da primenuva grubost/ ama primenuva...Na doktorot pacientot treba da mu e svetinja...ama gledame shto se slucuva... vo sekoe zito ima kukul... da ne nakapish...molete boga da se ozakoni pravo na izbor... (kako so doktorite)... predmet...nastavnik/profesor...togash site ke stanat ljubezni, fini... vaka za ista plata...
|
|||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ОВДЕ!? каде? Во македонија или во твоето училиште... Сепак, се согласувам со тебе - помеѓу учениците и наставниците морада да постои однос на почитување: наставникот да го почитува ученикот како личност и довербата на родителите што му ја укажуваат препуштајќи го своето дете во негови раце, а ученикот да го почитува наставникот и неговиот труд што ги вложува во неговото воспитување и неговата едукација, со цел да му овозможи подготвен да влезе во посериозните води на животот. |
|||
|
|||
SummerLove
Сениор verliebt Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7174 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ovde ucitelite ne gi maltretirat na ucenicite sprema site ucenici se odnesuvat dobro i ednakvo no toa treba i ucenikot da go pocitava
|
|||
majstorce62
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Точно, се случуваат, за жал, и срамота за другите наставниси и такви работи. Ама има и вакви р5одители: „Не сте виновни вие, наставниците, виновенм е законот (кога ученикот има единици како куче болви) Абе, се знаеше едно време - ќотек, па ќе видиш како ќе учи! Е истите тие родители, ако неговото дете наставникот и незлонамерно го потчукне поо глава, ќе отворат после една уста па мават и викаат по се што носи предзнак педагошко лице. |
|||
|
|||
mamamd
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Gubrinja...tvda stolica da imaat od koja stalno da im bide zatnata soljata
--------------------------------------------------------------------------------------------------- E posle ti da odish po niv vo WC i kako shto go reduciraa tehnicki personal i nema koj da iscisti ke mora da se skratat casovite. Aj te molam nekoja poblaga kletva-ako ne zaradi niv, togash zaradi okolinata |
|||
orlov
Сениор army veteran 2001 Регистриран: 26.Јули.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 11342 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Учениците се малтретирани, само многу малку од нив тоа го кажуваат, затоа и понатаму ги малтретираат и уценуваат.
|
|||
,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,
|
|||
joki
Сениор Регистриран: 28.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 2548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ние дечиштата само се жалиме дека не мразат, не јаде параноја. Професорите се секогаш во право, впрочем и затоа се тоа што се така? Не е точно дека тие се фрустрирани и искомплексирани и во неможност да ги одделат домашните од училишните проблеми. Тие се супериорни, нас не мава пубертетот. Тие смеат да не нарекуваат стоки, идиоти и сл. зошто ние заслужуваме. Тие мора да љубоморат за се што е поврзано со шетање надвор, а не се вклучени во патувањето. Па ајде молимте, тие се професори, а ние среќни копилиња што не знаат да го ценат она што ќе го видат.
Тие кутрите земаат мала плата и за примањата се залагаат максимално: Не праќаат да уплатиме спортска, да им купиме за гнетење...Зошто па да се занимаваат со проблематични тинејџеришта за 13 000-рки?! Сите сме криви, ние учениците, државата, директорите, СЛАВА ПРОФЕСОРИ. |
|||
Точачиња.
|
|||
Julija
Сениор Регистриран: 02.Март.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
И уште една забелешка.
Децата знаат да ги ценат наставниците кои добро си ја работат работата... Тие веднаш проценуваат кој има знаење, а кој само се дува. |
|||
|
|||
Julija
Сениор Регистриран: 02.Март.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Има секакви наставници и секакви деца... Но, тие се сепак само деца... Наставникот е тој којшто мора да ја одржува дициплината во класот. Ако дозволи да го малтретираат учениците, ќе го изгуби авторитетот засекогаш.
Од друга страна, пак, наставникот мора да се совлада во одредени ситуации и да внимава да не се престори во деспот. За физичко малтретирање не станува збор (тоа се казнува со закон), но постојат и многу префригани наставници коишто знаат психички да ги малтретираат децата. Јас имам завршено во Корчагин и се знаеше таму кои се такви наставници (Душка и Ермина). Мене лично на таков начин, ме малтретираа Душка и Кремка во прва година. Потоа им го зедов стрваот и се реков, ама баш ми е гајле... А како наставници беа заникаде... Часовите на смрт здодевни... Можеби на тој начин компензираа за својата неспособност... |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 45678> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |