IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Подобар свет
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Подобар свет

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 9>
Автор
Порака
Гостин Кликни и види ги опциите
Гостин
Гостин
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Гостин Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2007 во 01:13
ZADOVOLI SE SO OVOJ SVET,
NA MISLENJETO MU PRETHODI,SETILNOTO CUVSTVUVANJE
I ZARADI TOA,PRVO E BITIETO ,A POTOA MISLENJETO.
Кон врв
chuchuliga Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Мај.2006
Статус: Офлајн
Поени: 893
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај chuchuliga Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2007 во 10:29
Проблемот не е во светот. Светот е апсолутно прекрасен, како фотографиите на пријателот на Маркоголемо%20гушкање и уште попрекрасен, голем, широк, со светови, хоризонти, бои и за кои ние сонуваме или можеме само да сонуваме, ги гледаме на филмови, а понекогаш и навистина посетуваме....животните си живеат во хармонија, иако и меѓу нив постојат војни, борба за преживување...но кај нив тоа е екологија, и секогаш постои рамнотежа, баланс.Животното ќе ја чува својата мала територија, но никогаш едно животно нема да убива други само за да има повеќе територии, да биде господар на целиот свет....

Според мене, проблемот е во човекот. Во неговата егоцентричност, егоизам и алчност.

Но и покрај сите зла, и деструктивноста на човекот која се манифестира на различни начини локално и глобално на планетава, мислам дека сепак светот оди на подобро.
Бидејки животната енергија  е неуништива.Тоа е факт.

Пример: пред само неколку стотици години луѓето кои тврделе и имале докази дека не сме ние центар на универзумот, туку  само мал дел од него, и дека ние се движиме околу сонцето, а не тоа околу нас, таквите луѓе биле палени на сред село, бесени, измачувани на најперверзни начини... Таквите луѓе денес најчесто се почитувани научници и професори на некој добар универзитет, имаат одлични услови за работа и дури смеат да ја критикуваат власта на земјата во која живеат.

Сигурна сум дека има уште многу вакви конкретни примери. Може да продолжиме со набројувањесреќа
Кон врв
BarbB Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Октомври.2007
Поени: 149
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BarbB Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2007 во 18:14
Svetot e prekrasen! A lugjeto, toa e druga prikazna...
Кон врв
topsexy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
10-K-H-HOT

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 3022
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај topsexy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2007 во 19:28
Originally posted by chuchuliga chuchuliga напиша:

Дали мислите дека светов ваков каков што е - е ок? Дали верувате во подобра иднина? Дали мислите дека сега е подобро или полошо од пред 50, 100, 200, 2000 години? Дали имате идеја како или што би можело да се направи, да се смисли некаков систем кој би придонел да живееме помирно, поконструктивно, покреативно, поздраво и за нас и за целата мајка Природа, планета Земја?

Mislam deka ziveeme vo mnogu usrano vreme i ne e svetot kriv svetot e dobar takov kakov sto e,no lugeto denes se cisto sranje-bez dostoinstvo,moral,ljubov,pocit!!!
Sunce hvala ti sto si isashlo za mene,sunce OBECAJEM MISLI SU MI POZITIVNE!
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12852
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2007 во 20:13
ЕЕЕЕЕЈЈЈЈ...ПРОБЕРИ СЕ МАЛКУ...ИЛИ ОГРАДИ СЕ ОД НЕКОЈ...НЕ СЕ  СИТЕ VALjDA...изненадувањеизненадување
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
barmomk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2007
Поени: 111
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај barmomk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2007 во 20:15
Se e biznis. Pa taka da i zemjava ke se prokocka kako so se prokockuva se u zivotov sto e dobro.
Кон врв
becenevem Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Септември.2007
Поени: 2108
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај becenevem Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2007 во 22:35
na lugjeto tolku mnogu im dojde do pari
sto ako drvoto dobie vrednost kako sto e dijamantot
vo sostojba se i poslednoto drvo
na planetava da go iskornat
Кон врв
Lady Blue Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Октомври.2007
Поени: 8431
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lady Blue Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Ноември.2007 во 22:48
Originally posted by zagor zagor напиша:

ЕЕЕЕЕЈЈЈЈ...ПРОБЕРИ СЕ МАЛКУ...ИЛИ ОГРАДИ СЕ ОД НЕКОЈ...НЕ СЕ  СИТЕ VALjDA...изненадувањеизненадување

Ostavi Zagor , nekoi lugje od pregolemo razocaruvanje ne rasuduvaat ispravno......... jas sum vecen optimist za mene svetot e dobar
Кон врв
Neptun74 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Регистриран: 23.Октомври.2008
Поени: 2643
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 04:25
Ajde vaka... Vselenata postoi (spored necii procenki) 12 mlrd godini. Nasiot soncev sistem 4,5 mlrd godini. Prvite znaci na zivot na planetava se pojavile pred okolu 2 mlrd godini. Dinosaurusite, kako prv dominanten vid na zemjava pred okolu 250 milioni godini, a izumrele pred 63 mil... Sozdatelot na zivot (nema da navleguvam vo diskusija za toa dali e visa sila, priroda ili nesto drugo)najverojatno svatil deka moze da sozdade posovrseno bitie... Mu trebale edno 60-tina milioni godini, koi vo kosmicki ramki e samo sekunda...
Nie ziveeme vo civilizacija okolu 7000 godini. Jas vikam deka samo sto sme stapnale so nogata na zemja, uste ne sme naucile da odime. Seuste ne sme gi prelezale site detski bolesti, zatoa ni se slucuvaat greski i katastrofi.
Odime napred, kako i da vi izgleda toa. Mozebi individualno ne ni se dopagja svetot koj go gradime i razvivame (pa vo dolzinata na nasiot zivot odamna ne mozat da se smestat site zelbi i raboti do koi sakame da dojdeme so naseto momentalno znaenje), no definitivno se pozabrzano se dvizime napred.

Svest. Da, mora da se razvie. Za zal, alcnosta, zelbata za mok, potrebata da se gospodari nad drugite, nad se, e posilna od ona sto vistinski treba da ne vodi napred. Samo ke dojde i toa vreme. Pa neli koristime samo 7 % od nasiot mozok... Kolku za sporedba, naredniot "inteligenten" vid posle nas -delfinot- koristi 5%, majmunite 3%... Zamislete sto bi napravile od covekot celi 10 %...

Za zal, istorijata pokazala za da porasne nivoto na svesta kaj lugjeto, neophodno e da dobieme po eden zavratnik... Dali toa ke si go napravime sami ( so nekoja vojna), ili ke ni go smisli prirodata (povtorno kako reakcija na toa sto ne ja tretirame kako treba) mislam deka sepak ke se sluci. Obicno toa se objasnuva so onie klisea kako na pr. - postoi golem jaz megju razvieniot i nerazvieniot svet... Samo se nadevam deka po toj zavratnik ke ostanat dovolno golem broj lugje koi ke go dovedat covestvoto do ona sto jas bi sakal... Gospodar na eden dobar del od nasata galaksija :), so ogromno znaenje i poznavanje...

Podobar svet postoi. Samo, casovnikot otcukuva, a pravoto za postoenje mozebi i treba da si go zasluzime. Mozebi veke narednata godina ke bideme vo iskusenie, nekoj ili nesto ke ni smisli predizvik... kojznae? Ima veke dosta teorii, mozebi i vistini koi ni go objasnuvaat denesniov svet vo koj ziveeme. Ne sakame da veruvame, ili ne ni e bitno bidejki ne sme od onie golemi igraci koi ni ja nametnuvaat taa igra, a so toa ne mozeme da vlijaeme i da smenime nesto... Zasega seuste sme del od onaa siva masa koja moze samo da povlijae na nesto sitno vo i okolu sopstveniot zivot, koja seuste najpoveke ja vodat emociite.

Globalizacijata, sakale ili ne, mora da nastane. I jas ne se slozuvam so toa kako se odviva, bidejki mislam deka nastanuva od pateticni sitnodusni zelbi, nekoj ili nekoi da dominiraat, da gospodarat so svetot, so drugi zivoti. So toa da si go olesnat sopstveniot. Globalizacijata treba da se sluci poradi mnogu povisoki ideali, vistinski, opstocovecki.
I ke nastane, samo ako otstranat i nadminat onie pateticni isfrustrirani iskompleksirani covecki osobini, koi opstojuvaat vo dusicki koi kako po nekoe pravilo mnogu lesno se vivnuvaat vo vrvot na covestvoto...
Eden ( ne znam dali i edinstven) nacin toa da se napravi e so prosiruvanje na znaenjeto, so razbiranje na svetot. So poglednuvanje cesto vo sebe, odnosno kako sto bi sakal da kazam -so razvivanje na samosvesta. Koga sekoj od nas kako edinka bi imal dovolno golema samosvest, kolektivnata svest ke ni se izdigne za nekolku nivoa... A toa bi bila dobra podloga za sozdavanje na preduslovi za podobar svet.
Kolku za primer, edna mala digresija - videte na koe nivo e svesta kaj Grcive, so sto uste se raspravaat - a jas filozofiram za podobra idnina.

Kockickite se slozuvaat. So ideite sto gi davaat filozofite, sonuvacite, fantazerite, naucnicite ni ja razvivaat tehnikata i tehnologijata, gi razbirame pricinite se trudime da gi izbegneme posledicite... Veke ima realni idei kako da se prodolzi covekoviot zivot, da se izlecat neizlecivite raboti, da koristime pomalku trud za da opstoime, da se posvetime na ubavi, bitni raboti...
Da, ke recete - pa tokmu taa tehnika moze da ne donese do rabot. Da, no kolku ste spremni da ja koristite za vistinski celi? Na site veke vi e neophoden klimatizer vo leto, koj znaci poveke freon vo vozduhot, pogolema potrosuvacka na energija - poveke CO2 vo vozduhot od termocentralite itn. Samo vi stvaraat zavisnosti za polesno da ve kontroliraat onie sitnodusnite... Na kraj i vozduhot ke ni go prodavaat namesto da se izmisli i dozvoli koristenje na nekakva si energija za bez pari, koja nema da ni ja dovede egzistencijata na planetava do rabot... Nesto slicno e i so avtomobilite koi ne trosat gorivo za pogon...

Zatoa mislam deka prvo ke sledi zavratnikot, koj mnogu ke boli. A posle ke ima podobar svet. Za site nas, kako covestvo...
Procenete vie dali sum optimist ili pesimist, jas ne bi znael...
DeepBlue
Кон врв
Anthony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 3379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 09:18
Jas mislam deka nasheto podobro utre zavisi od voljata na edna visha sila koja najverojatno poteknuva od vonzemjanite. Kje si pomislite - shto pa sega ovoj tropa...no naslushnete podobro -otvorete gi ochite -zname deka e teshko- za zzal tokmu taka nishto ne zavisi od choveshtvoto.Ete na primer kolera vo Zimbabve...od kaj pa kolera vo ova vreme na kompjuteri, sateliti, vakov tehnoloshki napredok? kolerata bila bolest na primitivnite narodi vo sredniot vek...No ete vo Zimbabve ja ima-zoshto? Zatoa shto onie shto ne kontroliraat odluchile taka! Shto, zarem mislite deka ne se vo moznost lugjeto so seta sovremena farmakologija da ja stopiraat? Zarem mislite deka nemozat da instaliraat prechistitelni stanici i da izvrshat sanacija na dotraeniot vodovoden/kanalizacionen sistem vo Zimbabve? Zarem mislite deka lugjeto od razvienite drzzavi deka ne se humani i deka nesakaat da spasat nechii zzivoti? Edinstveno logichno objasnuvanje e deka vonzemjanite gi kontroliraat nash*te mozoci...

Изменето од Anthony - 12.Декември.2008 во 09:18
It’s nice to be important....it’s   important to be nice!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 11:17
Anthony, ili namerno me provociras ili pak fino ke si se ubeduvame...
Predizvikuvac na kolerata e bakterijata Vibrio cholerae. Zarazeniot ja dobiva preku konsumiranje voda ili hrana zarazena so istata. Znaci, sakam da kazam deka iako sme 21 vek, seuste ima nehigienski uslovi za zivot, odnosno svesta kaj nekoi lugje e niska i uslovite za zivot nekade se mizerni.
Za precistitelni stanici i slicni raboti se potrebni pari, koi bas tie zemji mislam deka ne se vo sostojba da gi oddelat, ili vladite im se totalno korumpirani.
Zatoa se sl*gam so tebe deka tie sto ne "kontroliraat" taka odlucile. Ama ne se toa nekakvi vonzemjani - toa se istite onie sitnodusni i egoisticni osobi- lugje zelni za vlast.
Na farmacevtite ne im odgovara da nema bolesti - ke im propadne industrijata. Na vladata na Zimbabve isto taka ne im odgovara da se resi problemot - nema da ima megjunarodni donacii za saniranje na katastrofata, koja ke im donese ogromen profit. Na lugjeto vo razvienite drzavi ama bas gi zabole za zarazenite vo Zimbabve, odnosno kolektivnata svest na lugjeto e seuste na katastrofalno nisko nivo... Na kraj, mozebi nekoi ludi naucnici namerno ja rasirile zarazata pa si vrsat ispituvanje vrz zivi lugje...
Se mi e poverojatno otkolku visha sila...
Ako postoi takva, zosto ne ne opsipe so znaenje i so osvestuvanje, da doziveeme fenomenalen procut kako vrsta, planeta, tuku si se krie i si igra perverzni igricki?
DeepBlue
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 11:40
Da, da , se soglasuvam- kolektivnata svest na lugjeto e seuste na katastrofalno nisko nivo.Problemot e vo toa shto onie shto ne kontroliraat ne ne' dozzivuvaat kako ramnopravni na sebe , tuku kako najobichen resurs koj e vo funkcija na nivniot interes. A nie seushte ne znaeme tochno kakov e nivniot interes? I ona so eksperimentite ima logika- no toa ne se lugje. Kako e mozzno posle petnaeset iljadi godini razvoj na chovechkata misla lugje da eksperimentiraat so lugje? Toa ne e mozzno, toa ne se lugje. A shto se ako ne se lugje? Edinstveniot razumen odgovor e deka nekoja neobjasniva sila namerno ne ni dozvoluva kako choveshtvo da evoluirame za samo malku i ne drzzi na primitivno nivo blizu do nivoto na peshterski lugje koj se ubivaat za da se izedat megju sebe vo obid da prezziveat. No deneska sovremenite agrotehnichki soznanija ovozmozzuvaat proizvodstvo na hrana povekje od dovolno za site zziteli na zemjava planeta. Pa sepak se ubivaat lugjeto. Koj ne drzzi namerno na vaka primitivno nivo-pa se znae...iluminatite
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Orbiter

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Neptun74 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 16:10
"...Koj ne drzzi namerno na vaka primitivno nivo-pa se znae...iluminatite " Nekogo ocigledno drzat... Izvini, bese pojako od mene...

Aj najdi mi logika vo ova -
"...Edinstveniot razumen odgovor e deka nekoja neobjasniva sila namerno ne ni dozvoluva kako choveshtvo da evoluirame..."

Ke prosetam po internet ako treba i ke ti najdam suma dokazi i slucai koi gi poddrzuvaat moite razmisluvanja. Ajde ako mozes najdi barem eden opipliv, veren dokaz za tvoite... Definitivno si nacitan premnogu za vakvi temi - "vishi sili"... I tvoj izbor e da veruvas vo toa. Ok.
Ama ako nekoe kutre se olesni na trotoar a jas se ucapam, sigurno ke si recam -" seljak eden, pa gledaj malku kaj odis, ne zevaj u nebo"... Nema da si recam deka toa mi bilo sudbina ili deka nekoj iluminat me turnal radi shega...
DeepBlue
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anthony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 16:38
Si go gledal Matrix? Mislish deka e sluchajno snimen?Razmisli malku...otvori gi ochite...progledaj kako sloboden chovek...trgni ja zavesta od pred tvoite ochi..koja nekoj namerno ti ja stava.
eve i sam za sebe velish -citiram--" seljak eden, pa gledaj malku kaj odis,ne zevaj u nebo "... a? a? u nebo? neli? a shto ti go odvleklo vnimanieto vo neboto? Shto e tolku neobichno vo neboto? Shto mozze da bide? Ajde sega kazzi deka e sluchajnost! Sam si prizna
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 9>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.