|
Чаеви |
Внеси реплика | страница <1 45678 10> |
Автор | ||||||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Сега за времево како создаден за разладување е чај од нане изладен во фрижидер.........
Или било каков чај (помешан со нане заради подобар вкус) разладен во фрижидер.......Си вариш секој ден по 2 литра и цело семејство си лади жедна душичка... |
||||||
МИР со сите
|
||||||
pane_juventus
Сениор Регистриран: 07.Јуни.2009 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1048 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Letno vreme pijam mnogu retko skoro nikogas,a zimoska pijam redovno i toa:zelen caj,nane,planinski i nekoj drugi pomalku.
|
||||||
Командантица
Сениор Регистриран: 27.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2129 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
пијам и обожавам чаеви,...летно време ладни...
највеќе зелен чај, и овошен.. |
||||||
..Живеам за да умрам..!
|
||||||
Evenstar
Сениор Вечен оптимист Регистриран: 09.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 3388 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
назад на тема: пијам најмногу чај од нане, домашно, потоа планински чај, а во последно време и зелен чај со лимон... сум читала и слушала дека зелениот чај е добар во борбата против целулитот, па препорачливо е да се пијат околу литар и пол до два дневно - па тоа и го правам... наутро го варам, го оставам да се олади, му ставам лимон и во фрижидер - екстра е!
|
||||||
It is our choices who show what we truly are, far more than our abilities.
|
||||||
ana sk
Сениор Регистриран: 03.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2278 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
caj samo koga sum nastinata
|
||||||
...moze ne sum sovrsena ama sekogas sum jas...
|
||||||
Enigma
Сениор Регистриран: 11.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 9984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
samo shto se napiv edna solja zelen caj
|
||||||
Mojata dusha ne e pateka,da minesh i da zaminesh,mojata dusha ne e kamin da se zgreesh i da zaminesh,mojata dusha e bozji hram-vleguvash i ostanuvash tamu
|
||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Samo lipa i eventualno chaj od nane
|
||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
|
||||||
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
||||||
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Во домашни услови најмогу ми оди планинскиот чај.Но најубавиот чај кој го имам пиено е оној што го послужуваат во планинарскиот дом на Водно,кој исто така е прекрасна мешавина на повеќе планински чаеви.
|
||||||
sneska_v
Сениор Регистриран: 05.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 3455 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
kombinacija za caj spred mene najdobra=sipka+menta vkus fenomenalen
|
||||||
ema emce
Нов член Регистриран: 12.Јули.2010 Статус: Офлајн Поени: 2 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
ima li nekoj iskustvo so caevite od rusa treva(chelidonium majus).ovaa bilka bila dobra da ja procistuva krvta i da stvara krvni zrnca.so uspeh gi lecela i bubrezite i zolckata. mene konkretno me interesira zosto sokot od ovaa bilka bil i dobar za ocite.dali nekoj ima iskustvo ili pak znae nesto poveke za ova neka pise:))
|
||||||
BellaGrandma
Сениор Game over Регистриран: 10.Јуни.2010 Статус: Офлајн Поени: 20029 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Чај.....
Чајот е еден од најпопуларните пијалaци во многу делови од светот и неговото консумирање е навика која сè повеќе се шири и опстојува, дури и во услови на современото живеење. Значењето на чаевите за здравјето на луѓето е сè попопуларно денес. Според историските податоци, уживањето во пиење чај датира уште далеку пред 5000 години, во Кина. Чаевите како стимулативни напитоци станале традиција кај Кинезите и Јапонците илјадници години наназад, но постои сознание дека и кај европските народи, навиката да се пие чај е стара можеби повеќе од 1500 години. Постојат четири вида на чаеви кои се сметаат како главни групи на чаеви, а се направени од исти видови на тревки, односно растенија.
ЧАЕВИТЕ ПОМАГААТ ПРИ ДИЈАБЕТЕС
Многу истражувања потврдуваат дека луѓето кои имаат навика да пијат чаеви, живеат подолго од оние кои не пијат. Ако го додадете чајот како пијалок на вашето дневно мени кое е составено од здрава, немрсна, претежно растителна храна, вие ќе ја имате најдобрата одбрана која ја познава денешната наука, која ќе ги држи тешките болести далеку од вашето тело. 8ka |
||||||
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
|
||||||
sneska_v
Сениор Регистриран: 05.Јуни.2009 Статус: Офлајн Поени: 3455 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
ЛЕКОВИТИ ЧАЕВИЛековитите билки се богатство кое ни го дал Бог. Познато е дека на нашето поднебје растат 300 до 400 видови драгоцени билки. За жал, со децении моќта која што и ја дал Бог на природната медицина неоправдано е запоставувана. Чаевите можат да ја подобрат вкупната состојба на организмот и да го спречат настанувањето на многу болести.
Кората од врба замена за аспиринот Младата врбова кора од поодамна е позната како одлично средство за снижување на температурата. Аспиринот е настанат така што на синтетички начин е добиено она својство кое што го има кората на младата врба. Чајот се подготвува така што исушената млада врбова кора се вари десетина минути и чајот треба се пие што потопол. Се користи во сите случаеви кога е зголемена температурата како и кај инфективните болести проследени со висока температура. Чајот од врбова кора помага за исфрлање на штетните токсини од организмот, помага болниот да се препоти и организмот да закрепне.
Камилица Камилицата е исклучиво лековита билка и помага кај многу заболувања. Може да се подготвува како чај, но помага и кај физички повреди, воспалителни процеси, отоци, кога се користи како облога. Капки чај од камилица може да се стават на воспалено око. Чајот од камилица дејствува лековито кај подуеност на стомакот, жолчните тегоби а помага и во работата на бубрезите. Може да се препорача и за подобрување на циркулацијата, а благотворно дејствува врз крвотокот, срцето и внатрешните органи. Чајот се подготвува така што исушениот цвет од камилица се прелива со зовриена вода, се поклопува и се остава да опстои. Камилицата не смее да се остава да врие заедно со водата, бидеќи се губат етерските масла кои се исклучително лековити. Потребно е пет до седум грама цвет да се прелијат со 200 ml зовриена вода.
Нане Еден од чаевите кој што се дава и на бебињата за да се спречат непријатните грчеви содржи нане. Тоа е благо и има голема примена кај сите воспалителни процеси во организмот. При подготвување на тешки јадења, посебно на гравот, доволно е да се додадат неколку ливчиња нане за да се избегнат сите тегоби со дуењето на стомакот. Чајот се подготвува од ливчината кои се прелеваат со зовриена вода и се остава да опстои 15 минути.
Слез Слезот се користи при кашлица, бронхитис и отежнато дишење. Помага кога се создава густ шлаем. Веќе час-два по употребата почнува неговото благотворно дејство. Се смирува воспалителниот процес и истиот ден ќе почне искашлувањето. Од слезот се користи само неговиот корен. Се прелива со ладна вода, која претходно е провриена и се остава да отстои два часа. Слезот се пие во мали голтки, неколку пати дневно.
За разлика од чаевите за уживање, чаевите од лековити билки, по правило, не се заблажуваат и не треба да им се додава лимон или други состојки. |
||||||
Македон
Сениор Caesar Constantinus Регистриран: 20.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 9928 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Имам едно прашање во однос на зелениот чај.
Пијам зелен чај од оној во филтер кесички, а слушам дека го имало и рефус. Дали има некаква голема разлика меѓу оној во филтер кесичките и рефусот? |
||||||
Внеси реплика | страница <1 45678 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |