![]() |
|
Омраза vs рамнодушност |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4567> |
Автор | |
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Se raboti za inhibirani luge bez obraz ili trgovski karakter ( Erih From ) koi ne reagiraat bez interes i se alienirani ( nihilizam ) do taa mera sto duri imaat dopirni tocki so nekrofilijata. Negovoto predviduvanje deka takvoto svakanje i odnesuvanje ke se siri so nezapirlivo tempo...
|
|
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Искрено, не те разбрав...
![]() Знам дека Фром објаснувајќи го потеклото на агресијата кај луѓето, разликува вродена или одбрамбена и стекната или офанзивна агресија, но тврдел дека кај човекот постои инхибиција против убивање, дека тој нагон не му е вроден, туку стекнат. Човекот во себе има психолошки потенцијал да развива во себе (и околината) деструктивност и автодеструктивност. Некрофилијата веќе е крајност...
Еден од изворите или поттикнувачи за развој на агресијата е и омразата, која може, но и не мора да води до насилство, агресија, деструкција, зависи од карактерот и околностите. Е негативна емоција, но не и нечовечка...
![]() Рамнодушноста е отсуство на било каква емоција (било позитивна или негативна) кон некоја појава или човек...
Состојба: ни те мразам - ни те сакам
![]() Види како јас не сум рамнодушна на твоите постови
![]() ![]() |
|
![]() |
|
zbunet ![]() Сениор ![]() ![]() Претседник Зеленковски Регистриран: 24.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 15549 |
Ramnodusnosta se poveke se siri i e se poveke del od sekojdnevieto ( Golemilot svetski zagovor ), sto znaci e vo interes na vladeackiot aparat koj vrsi sistematska dezorientacija na edinkata koga veke ne znae sto e dobro ili loso i ne znae veke kako da postapi koga site vrednosti se isprevrtuvaat... rezultatot e ramnodusnosta kako stoka pred kolenje...
|
|
![]() |
|
Анастеа ![]() Администратор ![]() ![]() ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Е оваа рамнодушност веќе ни стана заштитен знак и може слободно да си ја патентираме како наш изум: македонска политичка апатија.
Ај да не забегувам во други теми
![]() |
|
![]() |
|
fragola ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3829 |
Ramnodusnosta sekogas ja koristime kako odbrana od silni cuvstva,a potoa se zalime deka zivotot ni e dosaden i ednolicen.
|
|
I get enough exercise...just pushing my luck.
|
|
![]() |
|
Рокси ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 06.Септември.2008 Статус: Офлајн Поени: 101 |
Рамнодушноста повеќе боли...
Кога некој/а ме мрази (а таа личност да не ми значи ништо) дури и горда се чувствувам бидејки самата моја појава го/ја нервира... evil Но, доколку некој/а со мене рамнодушно се понаша, знам дека нема никакви чувства, дека не значам НИШТО во неговиот/нејзиниот живот... тоа боли |
|
Eternity is a mere moment.. just long enough for a joke!
|
|
![]() |
|
Lady Blue ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 12.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8431 |
Ramnodusnosta tesko se dostignuva.... da izbrises bukvalno sekakvo cuvstvo za nekoe covecko sustestvo i da go gledas samo kako obicen predmet bara mnogu trud i samokontrola .... Omrazata prevzema mnogu pobrzo od vremeto za koe bi nastapila ramnodusnosta ....
|
|
![]() |
|
fragola ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3829 |
Podobro mi e da sum ramnodusna kon sebe otkolku da se mrazam.
|
|
|
|
![]() |
|
- Ide Jovo !
- Golemo cudo! Изменето од anastea - 14.Декември.2008 во 14:26 |
|
![]() |
|
Pr:-Ke ti gi iskrasam racete da ne mozes zabite da si gi soberes! (jas) -Golemo cudo! ![]() Изменето од anastea - 14.Декември.2008 во 14:26 |
|
|
|
![]() |
|
defma ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 13.Март.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 716 |
За мене пострашно е да си рамнодушен тоа значи дека е крај на секаква комуникација, а омраза - значи дека сеуште постојат чувста кои можат и да ја сменат својата природа.
|
|
![]() |
|
pagane ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
не знам некому да е утеха фактот на рамнодушността. |
|
![]() |
|
Messenger ![]() Администратор ![]() Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Ramnodushnosta e vistinskoto nesakanje, nezainteresiranost, nevnimanie...
Omrazata e istosilna emocija kako i ljubenjeto, samo e na drugata strana od parichkata. Razlikata megju omrazata i sakanjeto e samo vo oznakata na polaritetot i vo nishto drugo. Bidejki omrazata e polna so energija taa mozhe da se transformira vo ljubov i sakanje. Ramnodushnosta e vistinskata ignorantnost. Taa e nedostatok na emocija, energija, vnimanie i intencija. Toa e vistinskoto nepostoenje. |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
![]() |
|
KINGDAVID ![]() Сениор ![]() ![]() Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9425 |
Procitav vo edna kniga sto momentalno ja citam , se vika Osnovite na Judaizmot od Rab Behor Kahlon, koja mi ja pozajmi eden prijatel Evrein. Interesno e kako vo knigata Evreite ja tolkuvaat 6-tata Bozja Zapoved: 6. Ne ubivaj! - ni so raka, ni so jazik ni so molcenje . Znaci ako si ramnodusen kon nekogo ili go ignoriras toa e kako ubistvo. Veli mozes da ubies covek i so jazik ( nepromisleno zboruvanje i navreduvanje) ili so molcenje ( lutenje i ignoriranje) . Se soglasuvam so ova glediste ! Interesno vo sekoj slucaj. Prvpat sretnav vakvo tolkuvanje ! ![]() |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4567> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |