IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Омраза vs рамнодушност
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Омраза vs рамнодушност

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4567>
Автор
Порака
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 16:43
Se raboti za inhibirani luge bez obraz ili trgovski karakter ( Erih From ) koi ne reagiraat bez interes i se alienirani ( nihilizam ) do taa mera sto duri imaat dopirni tocki so nekrofilijata. Negovoto predviduvanje deka takvoto svakanje i odnesuvanje ke se siri so nezapirlivo tempo...
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 18:11
Искрено, не те разбрав...размислување
Знам дека Фром објаснувајќи го потеклото на агресијата кај луѓето, разликува вродена или одбрамбена и стекната или офанзивна агресија, но тврдел дека кај човекот постои инхибиција против убивање, дека тој нагон не му е вроден, туку стекнат. Човекот во себе има психолошки потенцијал да развива во себе (и околината) деструктивност и автодеструктивност. Некрофилијата веќе е крајност...
Еден од изворите или поттикнувачи за развој на агресијата е и омразата, која може, но и не мора да води до насилство, агресија, деструкција, зависи од карактерот и околностите. Е негативна емоција, но не и нечовечка...намигнување
Рамнодушноста е отсуство на било каква емоција (било позитивна или негативна) кон некоја појава или човек... 
Состојба: ни те мразам - ни те сакамголема%20насмевка

Види како јас не сум рамнодушна на твоите постовиплазењеголемо%20гушкање

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2008 во 19:54
Ramnodusnosta se poveke se siri i e se poveke del od sekojdnevieto ( Golemilot svetski zagovor ), sto znaci e vo interes na vladeackiot aparat koj vrsi sistematska dezorientacija na edinkata koga veke ne znae sto e dobro ili loso i ne znae veke kako da postapi koga site vrednosti se isprevrtuvaat... rezultatot e ramnodusnosta kako stoka pred kolenje...
Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2008 во 11:22
Е оваа рамнодушност веќе ни стана заштитен знак и може слободно да си ја патентираме како наш изум: македонска политичка апатија.
Ај да не забегувам во други теминамигнување 
Кон врв
fragola Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Февруари.2008
Поени: 3829
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2008 во 13:56
Ramnodusnosta sekogas ja koristime kako odbrana od silni cuvstva,a potoa se zalime deka zivotot ni e dosaden i ednolicen.
I get enough exercise...just pushing my luck.
Кон врв
Рокси Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Септември.2008
Поени: 101
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Рокси Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Декември.2008 во 15:20
Рамнодушноста повеќе боли...

Кога некој/а ме мрази (а таа личност да не ми значи ништо) дури и горда се чувствувам бидејки самата моја појава го/ја нервира... evil

Но, доколку некој/а со мене рамнодушно се понаша, знам дека нема никакви чувства, дека не значам НИШТО во неговиот/нејзиниот живот... тоа боли
Eternity is a mere moment.. just long enough for a joke!
Кон врв
Lady Blue Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Октомври.2007
Поени: 8431
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lady Blue Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2008 во 03:15
Ramnodusnosta tesko se dostignuva.... da izbrises bukvalno sekakvo cuvstvo za nekoe covecko sustestvo i da go gledas samo kako obicen predmet bara mnogu trud i samokontrola  .... Omrazata prevzema mnogu pobrzo od vremeto za koe bi nastapila ramnodusnosta ....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2008 во 13:21
Podobro mi e da sum ramnodusna kon sebe otkolku da se mrazam.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2008 во 13:31
 - Ide Jovo !
 - Golemo cudo!

Изменето од anastea - 14.Декември.2008 во 14:26
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fragola Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Декември.2008 во 13:40
Originally posted by fragola fragola напиша:

Podobro mi e da sum ramnodusna kon sebe otkolku da se mrazam.

Pr:-Ke ti gi iskrasam racete da ne mozes zabite da si gi soberes!
(jas) -Golemo cudo!

Изменето од anastea - 14.Декември.2008 во 14:26
Кон врв
defma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Март.2008
Локација: Macedonia
Поени: 716
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај defma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2008 во 18:58
За мене пострашно е да си рамнодушен тоа значи дека е крај на секаква комуникација, а омраза - значи дека сеуште постојат чувста кои можат и да ја сменат својата природа.
Кон врв
pagane Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Февруари.2007
Поени: 13044
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај pagane Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Август.2010 во 22:38
Originally posted by batt's batt's напиша:

sto e postrashno?
sto e ona sto ve povreduva poveke?

не знам некому да е утеха фактот на рамнодушността.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Август.2010 во 23:06
Ramnodushnosta e vistinskoto nesakanje, nezainteresiranost, nevnimanie...

Omrazata e istosilna emocija kako i ljubenjeto, samo e na drugata strana od parichkata. Razlikata megju omrazata i sakanjeto e samo vo oznakata na polaritetot i vo nishto drugo. Bidejki omrazata e polna so energija taa mozhe da se transformira vo ljubov i sakanje.

Ramnodushnosta e vistinskata ignorantnost. Taa e nedostatok na emocija, energija, vnimanie i intencija. Toa e vistinskoto nepostoenje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Август.2010 во 23:17

Procitav vo edna kniga sto momentalno ja citam , se vika Osnovite na Judaizmot od Rab Behor Kahlon, koja mi ja pozajmi eden prijatel Evrein.

Interesno e kako vo knigata Evreite ja tolkuvaat  6-tata Bozja Zapoved:

6. Ne ubivaj! - ni so raka, ni so jazik ni so molcenje .

Znaci ako si ramnodusen kon nekogo ili go ignoriras toa e kako ubistvo.

Veli mozes da ubies covek i so jazik ( nepromisleno zboruvanje i navreduvanje)  ili so molcenje ( lutenje i ignoriranje) .

Se soglasuvam so ova glediste !

Interesno  vo sekoj slucaj. Prvpat sretnav vakvo tolkuvanje !среќа
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4567>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,266 секунди.