IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Бизнис и економија
  Активни теми Активни теми RSS - ЕВН-Македонија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЕВН-Македонија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 11>
Автор
Порака Обратен редослед
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Статус: Офлајн
Поени: 12852
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 15:40
и јас мислам дека треба да се поскапе струјата.....
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
fiks Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПРАВДОЉУБЕЦ

Регистриран: 18.Април.2005
Локација: Македонија
Поени: 24000
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fiks Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 15:35
Мислам дека gOJDO  е во право со напомената дека во една просечна фамилија месечно се троши многу повеќе за сметки и кредит на мобилни телефони отколку на електрична енергија.

Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 15:21
...да бе,па да ми ја исклучат струјата. не зезај ,каква адреса... какви екипи... супер е струјата..а и не е скапа.

сакаш топ тема да бидам по ТВ и форуми..

Изменето од zagor - 21.Јули.2010 во 15:24
Кон врв
gOJDO Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 01.Јули.2010
Локација: Eritrea
Поени: 115
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gOJDO Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 15:18
Originally posted by ФорумскаБаба ФорумскаБаба напиша:

Originally posted by gOJDO gOJDO напиша:

1) Не ми одговори на прашањето, во која земја електричната енергија е поевтина? (зборувам за крајна цена со сите давачки)

Морав само на ова да пишам....иако е наменето за загор

А во која земја платите се помали од нашите Па струјата да биде...поевтина
Нашата ниска плата не ја намалува цената на производство на електричната енергија, инфраструктурата за нејзиниот пренос и дистрибуција и цената на одржување на таа инфраструктура. Исто како што не ја намалува и цената на фосилните горива. Затоа е смешно ниската плата да се споменува како аргумент за цената на електричната енергија во било кој контекст.

Патем, во која земја има поскапа телефонија, интернет и останати медиуми за комуникација?
Во која земја има поскапа и понеквалитетна техничка роба и текстил?
И да не набројувам...Цената на електричната енергија во земјава е багателна, споредена со цената на се останато! Ќе ве прашам само колку пари плаќате за телефони и интернет во семејството, а колку за електрична енергија?

@zagor
Како што кажав немам намера да се расправам со тебе, а очигледно е дека измислуваш некакви сценарија со цел да се расправаш. Или ако не измислуваш, кажи ми каде имаш напон од 185V, дали имаш електро-енергетска согласност и договори за снабдување и приклучок на електродистрибутивната мрежа, за да пратам екипа да ја разгледаат ситуацијата.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 15:01

Околу моторите, 230V e номинален напон на монофазните нисконапонски мотори, додека пак 230V +-10% (207-253V) е нинвиот работен напон. Точно е дека на понизок напон коефициентот на полезно дејство е понизок. Но не е точно дека најголема ефикасност имаат на 230V! Покрај ова, кривата на коефициентот на полезно дејство и максималната снага зависат и од оптеретувањето.
Моќноста со која моторот ќе влече енергија од системот зависи речиси во целост од оптоварувањето.

Освен машината за перење алишта, во кој друг уред во домаќинствното имаш мотор кој е реално потрошувач? (само немој да ме насмееш со електричната врата од гаража)

"современите апарати имаат таква конструкција која и при помал напон дава иста моќност, но влече повеќе струја во единица време..
дигиталните струјомери се ѕверови за оваа аномалија. "

Скар - скар си со електротехниката, а?

бауууу..интересни сте ми Вие од ЕСМ..оп..EVN....сакате да го пуштам моторот на празно да врти?..или сакате цел ден да дремам околу него пошто е слаба струјата и нема сила да заврти?..не ме зезај човече,не сум астронаут ама ова со струјата не е така како што кажуваш...
не свети сијалицата исто со 185 и со 230 волти.осветлена е просторијата,ама како..?

и што е важно дали е дома потрошувачот или е некаде во некој погон?моторот го ставив како случаен потрошувач ,а може да биде било кој друг.
а ако вие имате различни аршини, или по друга жица ја транспортирате струјата,тоа е друго..
може е и чипувана,што Ве знам...
Кон врв
BellaGrandma Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Game over

Регистриран: 10.Јуни.2010
Поени: 20029
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај BellaGrandma Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 13:53

1) Не ми одговори на прашањето, во која земја електричната енергија е поевтина? (зборувам за крајна цена со сите давачки)

Морав само на ова да пишам....иако е наменето за загор

А во која земја платите се помали од нашите Па струјата да биде...поевтина

Изменето од ФорумскаБаба - 21.Јули.2010 во 13:53
Можат се да ти земат - богатството, најубавите години, радоста и сите заслуги, но секогаш ќе ти останат соништата за одново да го создадеш светот кој ти го украле.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gOJDO Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 13:50
Околу моторите, 230V e номинален напон на монофазните нисконапонски мотори, додека пак 230V +-10% (207-253V) е нинвиот работен напон. Точно е дека на понизок напон коефициентот на полезно дејство е понизок. Но не е точно дека најголема ефикасност имаат на 230V! Покрај ова, кривата на коефициентот на полезно дејство и максималната снага зависат и од оптеретувањето.
Моќноста со која моторот ќе влече енергија од системот зависи речиси во целост од оптоварувањето.

Освен машината за перење алишта, во кој друг уред во домаќинствното имаш мотор кој е реално потрошувач? (само немој да ме насмееш со електричната врата од гаража)

"современите апарати имаат таква конструкција која и при помал напон дава иста моќност, но влече повеќе струја во единица време..
дигиталните струјомери се ѕверови за оваа аномалија. "

Скар - скар си со електротехниката, а?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 12:02
ма немој за Танзанија да ми кажуваш...овде секоја колиба има струја ...а не село да се електрифицира ќе треба 50 мил.евра.како на Алпите да качуваме струја.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 11:57
конструкциите на моторите се такви што треба да работат на 230V,и тогаш нивната крива на полезно дејство е на максимално ниво што пак значи за кратко време испорачано максимално количество на снага т.е. ефективно искористување.
со пад на напон се зголемува времето кое е потребно за истата моќност да се испорача,и која се мери кај вас пр.во часови ..па сега рачунај.не е иста количината на добиена снага при различен напон(види ја формулата).

современите апарати имаат таква конструкција која и при помал напон дава иста моќност ,но влече повеќе струја во единица време..
дигиталните струјомери се ѕверови за оваа аномалија.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gOJDO Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 11:18
Ако ги знаеш како оче ваш тогаш нема да треснеш ваква зелена: "поради малиот мрежен напон плаќаме повеќе kWh"

Броилата во домаќинствата, т.е. броилата за директно мерење, ја мерат само активната енергија, односно само активната моќност, па така:

P = S = U * I = I^2 * R = U^2 / R

Потрошената енергија во одреден временски интервал е:
E = интеграл ( P(t) * dt), се интегрира по t од почетното до крајното време.

Како што се гледа од формулите, потрошената енергија зависи директно од напонот на квадрат. Значи ако напонот е помал за x% тогаш потрошената енергија е при исто оптеретување (исто R) за истото време ќе биде помала за (x^2)%

BTW, поскапа е електричната енергија во Танзанија.

Изменето од gOJDO - 21.Јули.2010 во 11:21
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 11:00

2) Незнам што ти значи тоа цена на kV, но баш ме интересира каде имаш напон од 190-215V?
3) Повтори ги лекциите за електрификација од учебникот по физика за седмо одделение. Таму е објаснето што е kWh, што е напон, а што струја.

во Танзанија... на пример.

kV ..стварно јас не знам што значи..така лупетам.еве ти кажи ,пошто читам таму работиш..на крај краева и можеш да прашаш од колегите...инаку не е kW или kVA ,не е грешно напишано..

седмо,не знам дали беше баш во средно..ама овие ознаки ги знам како "оче наш"

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gOJDO Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 10:50
2) Незнам што ти значи тоа цена на kV, но баш ме интересира каде имаш напон од 190-215V?
3) Повтори ги лекциите за електрификација од учебникот по физика за седмо одделение. Таму е објаснето што е kWh, што е напон, а што струја.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 10:26
не бе кај нас е најефтина цена на kWh,ама потоа кога ке додадеш 33% анг.моќност па на таа сума плус улично за некаде...па 18% ддв...колку испаѓа тогаш еден kWh...

среќа што ни испаѓа како да плаќаме цена на kV напон 190-215V...

и ова,пошто се разбираш од струја,кажи го и ова или демантирај ме дека... поради малиот мрежен напон плаќаме повеќе kWh...т.е демек повеќе трошиме.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gOJDO Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Јули.2010 во 10:12
A во која земја е поевтина електричната енергија?
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.