|
МОЈ ПРЕДЛОГ ЗА ГРБ |
Внеси реплика | страница <1 45678> |
Автор | |
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mojot predlog za grb e da si ostane stariot. Ne treba da gazime na koskite na partizanite koi go dadoa svojot zivot za da go imame ova parce zemja. Posle nie se bunime zosto okolnite narodi ja negiraat nasata istorija koga nie sami se otkazuvame od nea i sakame da ja falsifikuvame i da negirame. Petokrakata treba da ja sfatime kako simbol na partizanite, koi i donesoa sloboda na nasata tatkovina . Изменето од KINGDAVID - 19.Октомври.2009 во 16:00 |
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
де бе де, што сте запнале со партизаните, многу луѓе гинеле и пред нив, не се посебни
|
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Треба да энаеме дека Партиэаните не донеле само слобода - и на тоа ке симболиэира петокраката
|
|
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zborot mi bese deka vekovniot son za svoja drzava so svoj jazik, so svoja himna, so svoj grb i so svoe zname(za zal go smenivme dvapati) i so svoe ime ( koe e na pat da go smenime po tretpat) , go ostvarija tokmu partizanite. Tie se najdoa vo toa vreme na branikot na tatkovinata i ucestvuvaa vo kreiranjeto na ovaa nasa Makedonija. Ne treba da ja menuvame istorijata. Za razlika od drugite republiki vo poranesna Jugoslavija, Makedonija nemase svoja drzava. Tocno e deka treba da se cenat site sto se borele i zalagale za Makedonija, i tokmu od taa pricina treba da ne gi briseme partizanite od istorijata na Makedonija, a toa go pravime ako ja izbrisime petokrakata od grbot. Toa e falsifikuvanje na istorijata. Zatoa treba da se zanimavame so povazni raboti kako sto se podobruvanje na meguetnickite odnosi, ekonomijata, nadvoresnite odnosi itn. Ako nekoj od nasite vnuci i pravnuci ne prasa zosto imame petokraka na drzavniot grb i sto znaci taa, treba da im kazeme za partizanite i za NOB . Nema zosto da krieme i da se sramuvame. |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бришењето на петокраката од грбот не значи и бришење од историјата, не го гледајте тоа така.
Тие луѓе и тој период сеуште си стојат и ќе си стојат во книгите и учебниците по историја, никој не ги негира. |
|
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ama zosto da go menuvame grbot? Za znameto razbiram, za imeto ajde, nema logika, ama ete sme pod pritisok, no , na kogo mu preci petokrakata? Moram da kazam deka jas sum vernik i ne sum komunist, no sakam da im ukazam cest na golemata uloga na partizanite koi ucestvuvaa vo 2 svetska vojna i ucestvuvaa vo vojna protiv fasizmot. Sto mu fali na segasniot grb? Da ja trgneme samo petokrakata? Nemojte , vi se molam... Nema izgovor za takvo nesto. |
|
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Многу сме дискутирале на темава, има уште две за грбот и не сакам пак да се повторувам.
Единствен изговор е што Македонија има постар грб од овој, а овој според хералдичарите не е ниту грб туку амблем. Македонија има и многу други јунаци, пред НОБ, и ако се дава некому значење со ставање симбол на грб, не сметаш дека е неправедно спрема другите? Најправедно решение (според мене) е лавот, оној стариот грб од времето кога се создавале сите грбови на овие простори, и кој е неутрален спрема личности, а е симбол на територијата на Македонија. |
|
depo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Асном е вториот Илинден а да го немале идеалот Македонија и грбот под кој се бореле тие од првиот ќе сме го немале можеби она што го имаме денес. Значи тој идеал е од многу одамна. Партизаните се само последната нишка од синџирот за независна држава. Сите имале еден ист мотив од порано. |
|
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Draga Anastea, sekoj ima pravo na svoe mislenje i jas go cenam tvoeto mislenje. Isto taka, cvrsto sum ubeden deka ne treba da se menuva nasiot grb i petokrakata treba da ostane poradi site gorenavedeni pricini. Imame povazni raboti od menuvanjeto na grbot. Mene mi precat pricinite poradi koi se pravi toa, i nacinot na koj se pravi toa, demek za raskrstuvanje so naseto komunisticko minato, zabaroavajki deka petokrakata ni ja donese ovaa sloboda i ovaa drzava sto ja imame denes. Da rezimiram: Da ostane stariot grb za navek! |
|
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Го почитувам и јас твоето мислење, иако не се сложувам
|
|
KINGDAVID
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
I jas istoto go mislam . Pozdrav do tebe Mozebi i ke te ubedam vo ispravnosta na moeto mislenje. Изменето од KINGDAVID - 20.Октомври.2009 во 01:15 |
|
Анастеа
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Тешка работа, како што гледам и двајцата сме “тврди ореви“
Поздрав |
|
depo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Само да констатирам. Отстранувањето на ѕвездата од стариот грб е завршена работа. Се чека подобро време за целосна замена и враќање на земскиот грб на Македонија и веројатно прашање на месеци е кога ќе се случи тоа.
|
|
Внеси реплика | страница <1 45678> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |