|
СЛИКИ на БАДНИКАРСКИ ОГАН |
Внеси реплика | страница <1 4567> |
Автор | |||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
МПЦ е поделена со ставовите за бадник. Поголемиот број владици/попови велат дека тоа е пагански обичаи и не треба да се поврзуваат со христијанството, а помалиот број од нив велат дека тоа е христијански обичај и секој од нив изнесува различна симболика на огнот, на ракијата, на бадниковите гранчиња, лепчето со паричка итн.
|
|||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
taka se pravi teoloshkoto filigranstvo i se povekje zazhivuva samoto za sebe.
Taka od religijata na Hristos se sozdava religija za Hristijanstvoto. |
|||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
mesi go napisav pred da procitam tvoj odgovor no kade e tuka , razbiranjeto za obicaite nikade samo da mi ja irasipat temata mnogu ubavo kristijansko odnesuvanje brej od kade znaete sto e ispravno, pa tuka sotrevte se zivo i divo |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Христос не создаде религија. Религија создаде Константин. Овие двајца немаат ништо заедничко.
|
|||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
|
|||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|||
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
emi milichko ne e do ognot do lugjeto e |
|||
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
so stana so prasanjeto za tri pati vrtenje okolu crkvata
ima li razlika?????????? heeeeeeej |
|||
|
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ke ti odgovoram jas: Badnikarskite praznuvanja se paganski praznuvanja, dodeka vrtenjeto na crkvata tri pati e postaveno od Pravoslavnata Crkva, toa se pravi na Veligden i ne poteknuva od paganstvoto,tuku od crkvata. Toa e razlikata |
|||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
mesi ti me znaes
jas doagjam tuka ednas za pola godina, koga kje primetam deka mnogumina zaboravile na eden fakt prvo si covek vtoro si del od narod treto si vernik cetvrto si stalez , status vo opstestoto se dodeka gi mesate ovie raboti, kje ima kavgi, nejmalku e vazno ako e na forum poloso e ako e vo zivotot realen Изменето од anakin - 06.Јануари.2009 во 01:40 |
|||
|
|||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
odgovori mi sega vaka pobitno e toa sto doagja od crkvata ili od narodot????? |
|||
|
|||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
a toa lugje li se be src
|
|||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|||
KINGDAVID
Сениор Solomon's father Регистриран: 09.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 9420 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Za mene kako vernik , pobitno i od dvete e ona sto doaga od Biblijata , kako Rec Bozja i sto taa veli za zivotot. Inaku, na ova prasanje mozes da dobies mnogu razlicni odgovori, zavisi kogo ke prasas i vo sto toj veruva. Jas ti dadov odgovor spored moeto veruvanje |
|||
Miki_P
Сениор Регистриран: 29.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 985 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Овде тоа не е тема, но еве, да се обидам. Вечерва побарав одговор за твојата дилема од компетентен (од мојот духовен отец) и добив. Значи, станува збор за трикратно опколување на храмот на Воскресение Христово - Велигден, кое, пак, го симболизира Неговото (Христовото) тридневно претстојување во гробот. И ова во голема мерка се разликува од твојот став во врска со топлите ракии покрај огновите. Јас го почитувам тоа што на нив гледаш само како на обичај. Некои, велат дека луѓето околу огновите ги симболизираат пастирите што си ги чувале стадата кога им се јавиле ангели да ги известат за големата радост, дека им се родил Богомладенецот Христос, но, тоа што сега тука се прави, нема ништо заедничко со учењето на Црквата Христова. Поздрав. |
|||
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
|
|||
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
i ednoto i drugoto e koreografija
eden den kje vi kazam zasto e potrebna ova koreografijata za crkvata no ne sega i ne tuka kje dojdam jas eden den na nekojasi tema KOREOGRAFIJA - zapanti go terminot |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 4567> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |