IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Образование
  Активни теми Активни теми RSS - Тестирања на крајот на учебната година
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Тестирања на крајот на учебната година

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 30>
Прашање: Дали ги поддржувате ваквите тестирања?
Одговор Гласови Статистика
39 [30,95%]
87 [69,05%]
Не може да гласате на оваа анкета

Автор
Порака
neo_wmaster Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Angel of Death.

Регистриран: 29.Јуни.2008
Статус: Офлајн
Поени: 660
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај neo_wmaster Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 10:56
Originally posted by BisernA BisernA напиша:

Originally posted by mamamd mamamd напиша:

...dilemi nema...kje se sprovede ...kako shto se sprovede i polaganjeto matura...<font size="2" face="Arial, Helvetica, sans-serif">Контролните тестови
се воведуваат на крајот од годината, а учениците, по случаен избор, ќе
полагаат еден од предметите кои ги учеле во текот на годината. Може да
се случи ученици од некои паралелки да бидат тестирани и по два
предмета, но тоа нема да биде повеќе од 10% од паралелките во државата.
Екстерните тестови на крајот од годината се воведуваат за да се оцени
работата на наставниците, но доколку оценката на ученикот добиена на
екстерниот тест е за две оценки различна од онаа на наставникот, ќе се
коригира.
значи на некои ,,паметни,, им текнало дека треба да го проверат професорот по ликовно и по математика... па ајде едниов клас нека полага математика... лесно е тоа ќе научат... машини сме ние... а другиов ајде нека полагаат ликовно... боите да ги мешаат....лутинаако веќе полагаме, треба сите исто да полагаат,... можеби мене ќе ми се трефне да полагам македонски, а на друг клас физика... каде е правдата ?? или ние во случајов сме само експериментални глувчиња, колку да видат како ќе оди работата ??? абе ајде... ако е за така, за само да видат што и како ќе се случи со овие тестови,... тогаш не треба оценките да ни зависат од тоа... барем не првата година...бидејќи, ни еден научник не го продава новиот лекот веднаш на болен човек... им го дава прво на глувците... плазење

Ако јас се прашувам, полесно ке ми е да полагам и физика, и математики, и електроники, и автоматики,отколку да полагам ликовно. Ликовно и Музичко сум невидена тапа. Незнам кои бои се складни или кои се мешаат за да се добие некоја друга.
I love Daphne Millbrook.
Кон врв
Zajcef Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
TOTENKOPF

Регистриран: 16.Јануари.2008
Поени: 1252
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zajcef Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 11:43
Originally posted by BisernA BisernA напиша:

Originally posted by mamamd mamamd напиша:

...dilemi nema...kje se sprovede ...kako shto se sprovede i polaganjeto matura...<font size="2" face="Arial, Helvetica, sans-serif">Контролните тестови
се воведуваат на крајот од годината, а учениците, по случаен избор, ќе
полагаат еден од предметите кои ги учеле во текот на годината. Може да
се случи ученици од некои паралелки да бидат тестирани и по два
предмета, но тоа нема да биде повеќе од 10% од паралелките во државата.
Екстерните тестови на крајот од годината се воведуваат за да се оцени
работата на наставниците, но доколку оценката на ученикот добиена на
екстерниот тест е за две оценки различна од онаа на наставникот, ќе се
коригира.
значи на некои ,,паметни,, им текнало дека треба да го проверат професорот по ликовно и по математика... па ајде едниов клас нека полага математика... лесно е тоа ќе научат... машини сме ние... а другиов ајде нека полагаат ликовно... боите да ги мешаат....лутинаако веќе полагаме, треба сите исто да полагаат,... можеби мене ќе ми се трефне да полагам македонски, а на друг клас физика... каде е правдата ?? или ние во случајов сме само експериментални глувчиња, колку да видат како ќе оди работата ??? абе ајде... ако е за така, за само да видат што и како ќе се случи со овие тестови,... тогаш не треба оценките да ни зависат од тоа... барем не првата година...бидејќи, ни еден научник не го продава новиот лекот веднаш на болен човек... им го дава прво на глувците... плазење

Нормално!Ако сакаат да проверат корумпираност ете им инспекција(зошто земаат инспекторите плата?)Па нека проверат кој е корумпиран-заради да проверат некого ние ќе полакаме 4-5 предмете на крај на година!?
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
Кон врв
Dogi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Април.2005
Поени: 3168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Dogi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Октомври.2008 во 12:07
ова е, по се изглед, најдобриот начин владата да им ја зголеми платата на некои од наставниците, а да им ја намали на други. со тоа што ќе има можност да ги отпушта, ако сака да ја намалува администрацијата.
а тоа дали ќе има ефект, кој го интересира тоа?
тоа не е ни битно.
битно е да се почне, па до кај ќе стигне ...
а дека ќе има тестирања, мора да има, ама првите секако нека бидат пробни!
Јас сум мајстор!

Кликни овде за комуникација со мене (потоа кликнете во полето 'Edit nickname' и впишете го вашето име)
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Октомври.2008 во 08:12
... zalosno e shto mladite najmalku se obuceni za baranje na svoite prava, a povekje go naucile ucenjeto na "ulicna demokratija". Ocigledno vo nash*te aktivni politicari imale dobri mentori zatoa shto mnogumina od niv doshle na deneshnite pozicii blagodarenie na ucilishnata demokratija za partiski celi. Momentalno po ucilishtata tece proekt- Obrazovanie za zivotni veshtini, kade decata se ucat kako da reagiraat vo odredena zivotna situacija. Zalosno e shto ova ne odeshe istovremeno i so srednoshkolcite pa da se stavashe rabotilnica- Spravuvanje so nametnati...zakonski ...izbrzani/neizbrzani odluki...
Ubavo kje beshe da im se kazeshe na mladite deka MORA da se "dvizat " vo ramkite na zakonot, odnosno odnosno nivnite legalno izbrani pretstavnici i roditelite- clenovi na Roditelskite soveti zaednicki da svikaa pres konferencija na koja kje informiraa deka:
- podnesuvaat  baranje vo pismena forma do ministerstvoto za preispituvanje na odlukata za testiranje na krajot na ucebnata godina i da go obvrzaa ministerstvoto da im odgovori... pa da go informiraat deka dokolku ne im se usvoi baranjeto tie kje organiziraat mirni protesti vo svoite ucilnici t.e. nema da se aktivni na nastava... ili da iznajdat drugi merki na bojkot. Nash*te ucenici, izmanipulirani garant od nekoja politicka opcija, brzo brzo izlegoa na ulica i ...mnogumina od niv dobija ukori za nedoagjanje vo ucilishte, drugi zaradi nemiri i narushuvanje na mirot bea povikuvani na informativni razgovori (taka se zboruva). ocigledno vozrasnite i sega zataija- i roditelite i obrazovnite institucii.

Изменето од mamamd - 12.Октомври.2008 во 08:13
Кон врв
Izzi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
BRAINIAC

Регистриран: 18.Септември.2007
Поени: 4475
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Izzi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2008 во 22:48

гад демит ова е една од поклошарските одлукиуствари може и вака да се заfrkne професор - цела година константно кец, дома ке си учам, на крај на тестот БАБАП петка...ем ке си имам петка, ем така три години ке се заfrkavam и ке го отпуштат profesorot од работа. свит

EDIT: NE mi gi editirajte postovite. ako neshto vi smeta vo postot, izvestete me SAM ke go editiram

Изменето од Izzie - 16.Октомври.2008 во 13:07
Кон врв
gagaDNZ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Октомври.2008
Поени: 168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gagaDNZ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2008 во 23:48
ne gi poddrzuvam ovie testovi...godinava sum maturantka,treba da se spremam za drzavna matura a toa ke mi odzeme vreme...koga jas ke se skoncentriram na tie testovi? plus ne mi trebaat a ne sakam na mene da gi merat sposobnostite na odredeni profesori...
Кон врв
Set Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 16.Октомври.2008
Поени: 3
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Set Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 00:36
Мислам дека матурантите нема да ги опфати оваа тестирање
Кон врв
gagaDNZ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Октомври.2008
Поени: 168
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gagaDNZ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 12:21
Originally posted by Set Set напиша:

Мислам дека матурантите нема да ги опфати оваа тестирање

tocno nema,megjutoa pokasno toa ni se kaza
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
TOTENKOPF

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zajcef Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 20:23
Originally posted by Izzie Izzie напиша:

гад демит ова е една од поклошарските одлукиуствари може и вака да се заfrkne професор - цела година константно кец, дома ке си учам, на крај на тестот БАБАП петка...ем ке си имам петка, ем така три години ке се заfrkavam и ке го отпуштат profesorot од работа. свит

EDIT: NE mi gi editirajte postovite. ako neshto vi smeta vo postot, izvestete me SAM ke go editiram

Да ама тоа треба да го направиме сите-тоа е начин на бојкот!Или пак да почнеме да им се закануваме или превземете нешто или ќе летате од работа!На сите професори да им се направи тоа па нека им ги штракнат платите 15%-дури ние да протестираме(па после да не претставуваат како хулигани и безделници на кои единствена цел во животот им е да бегаат од часови)нека протестираат тие секако можат да протестираат за да им ги зголемат платите...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
TOTENKOPF

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zajcef Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 20:30
А ти мамамд и твоите колеги(наставници на деца од 1-4одд како и наставниците од 5-8одд.)не се чуствувате малку себично?Поддржувате закон кој нема да се одрази(на вашата плата)и да ви направи проблеми вас-си имате по еден клас (или 4-8класа-тие што предаваат од5-8)вашите оцени ќе бидат слични со оцените на крајните тестови!Но што е со професорите во средно-свесни сте дека тие имаат само по 4-5класа во генерација?Значи повеќе од 10 класа вкупно-10те класа по 34ученици?Кој може да ја погоди точната оцена на сите?Тоа ми е ќеф-јас губам една оцена-а тие губат работно место!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 21:15
Originally posted by Zajcef Zajcef напиша:

А ти мамамд и твоите колеги(наставници на деца од 1-4одд како и наставниците од 5-8одд.)не се чуствувате малку себично?Поддржувате закон кој нема да се одрази(на вашата плата)и да ви направи проблеми вас-си имате по еден клас (или 4-8класа-тие што предаваат од5-8)вашите оцени ќе бидат слични со оцените на крајните тестови!Но што е со професорите во средно-свесни сте дека тие имаат само по 4-5класа во генерација?Значи повеќе од 10 класа вкупно-10те класа по 34ученици?Кој може да ја погоди точната оцена на сите?Тоа ми е ќеф-јас губам една оцена-а тие губат работно место!

... ako citash shto imam dosega napishano na forumot kje doznaesh deka sekogash diskutiram za opshtiot problem vo srednoto obrazovanie-golemata brojka na ucenici vo paralelka, 40 pa i povekje.Ako barame kvalitet, ako barame decata da naucat mora prvenstveno da mislime na brojot na ucenici. Koga bi bile 20-25 profesorot kje ima vreme da bide mentor koj kje nudi znaenje, sorabotnik. Vaka po logika so tolkava brojka ne moze da proveri kolku e usvoenosta pa se preminuva na testovi. I sega bez nacionalnoto testiranje ucenicite se ocenuvaat vo 90% slucai so test. Zatoa spomnav deka prvo kje odat pilot testiranja. Kje se uocat slabostite. Ako vednash se premine na test-kriterium za ocenuvanje togash celta e promashena.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
TOTENKOPF

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zajcef Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 21:53
А како си сигурна дека ќе се изведат пилот тестирања?Што ако не се направат?Што тогаш?Ќе одат к*рбан лабараториските глувци така?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2008 во 21:57
Zagarantiran neuspeh. Dosegashnata praksa beshe da se odi so pilot, pa potoa da se napravi analiza na rezultatite, da se otstranat anomaliite. Ako e celta odmazda, cistki na kadarot togash gospod neka ni e napomosh.
Кон врв
Gravedigger Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Октомври.2008
Локација: Macedonia
Поени: 49
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gravedigger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Октомври.2008 во 13:17
Originally posted by neo_wmaster neo_wmaster напиша:

Ако јас се прашувам, полесно ке ми е да полагам и физика, и математики, и електроники, и автоматики,отколку да полагам ликовно. Ликовно и Музичко сум невидена тапа. Незнам кои бои се складни или кои се мешаат за да се добие некоја друга.

Заеби ти Линковно, Музичко, техничко цртање и остали, тоа го немаме сега во втора година и нема како да ни се погоди.
Физика - да полагам не иде у обзир, затоа што немам појма... еве нео_вмастер ми ги решава задачите голема%20насмевка
Математика - до некаде може Математика да полагам, не ми е многу проблем
Електроника - и ова би го поминал, доколку се погоди на полагање
Електрични Мерења - не%20слушам
Програмирање - ова најмногу би го посакувал да ни се падне да не тестират
Автоматика - така-така
Физичко - нејќам, ради тоа што нео_вмастер ќе падне плазење среќа
Информатика - САМО НЕ ТЕОРИЈА!!
Англиски - може, само ја и нео_вмастер ја знаеме формулата за успешен тест голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
Македонски - збунетост ноу комент

Тоа што сакаш, што не сакаш никој ништо не те прашува. Мислам дека не е најдобро ова тестирање да се прави секоја година. Ако е така да не правиме тестови преку годината, па кој кога сака да одговара. И џабе не ја ставија таа државна матура на крајот од четврта година, па сега и вака на секоја завршена година. Арно ќе е да направат кој сака да иде на тоа, колку да се провери што научил од цела учебна година, а не вака задолжителна... Нема смисла тоа што го прават. „МАЛКУ“ ми се секој ден што ги имам по 7 часа, со исклучок во Петок - 6, па на крајот кога сите ќе опуштаме(освен тие што имат за поправање, али ептен што се загазени), ние да правиме тестирање од тоа што сме го училе цела година изненадување
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 30>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.