IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Преговори за името
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Преговори за името

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5657585960 184>
Автор
Порака
 Оцена: Оцена на тема: 1 Гласови, Просечно 5,00  Тема Пребарувај Тема Пребарувај  Опции за темата Опции за темата
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2010 во 17:09
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Барем признаваш дека Енџи не сака да ги прекине преговорите, А кој му го дал тоа право да одлучува во името на народот, нели рече дека на референдум народот ќе одлучи.

Pa da, nikade EnDzi ( Nikola Gruevski) ne rekol deka saka da gi prekine pregovorite. No, koga ke se stavi na masa predlogot za imeto, ke ima referendum .

Можеш да се надеваш, надежта последна умира, можеби за 100, 200 години и ќе се распадне.

Ne se nadevam nitu sakam da se sluci toa, no realnosta e takva, za zal. Partijata na BiSi ( Branko Crvenkovski) ke se raspadne oti nema saglam lugje vo nea da vodat politika kako sto treba .

На ова ќе ти одговорам само со едно прашање. Дали сега имаш идентитет и каков? Дали си ти Фиромјанец? Дали зборуваш Фиромски јазик?

Sega Firomjani ne narekuvaat Grcite i jazikot ni go narekuvaat firomski.

No, ako ja smenime nacijata vo Slavomakedonska i jazikot slavomakedonski, cel svet taka ke ne narekuva i nasekade niz internet ke sretnes namesto Macedonian - Slavomacedonian.

Toa e rabotata, ako nekoj ne moze ili NE SAKA da sfati не

Кон врв
Ateist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Macedonia
Поени: 757
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2010 во 17:32
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

No, ako ja smenime nacijata vo Slavomakedonska i jazikot slavomakedonski, cel svet taka ke ne narekuva i nasekade niz internet ke sretnes namesto Macedonian - Slavomacedonian.

Грција како ќе ме нарекува ми е гајле колку и за ланскиот снег.
Факт кој ти го забораваш е дека во ОН името на државата е F.Y.R.O.M. На било која меѓународна манифестација сме ФИРОМ. Но за никого освен за грците, не сме ни фиромјани ниту зборуваме фиромски.

А изгледа живееш во некое измислено или минато време, додавката е Северна а не Славо.

Изменето од Ateist - 10.Јуни.2010 во 17:34
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
Кон врв
Античкиот Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Поглавица Тешки Очи

Регистриран: 14.Ноември.2009
Поени: 186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Античкиот Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2010 во 17:33
Чисто информативно... што пречи со славомакедонија??? или славомакедонци???
ПС. Само прашувам - бидејки сметам дека населението овде е претежно славјанско....
Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2010 во 17:38
OK, bidejki se soglasivme deka ova e gorlivo prashanje tokmu poradi seopsthiot haos vo zemjava, me interesira ova. Vo mnogu temi sme diskutirale, no nikako da prochitam odgovor na slednovo prasanje, koe kako gragjanin na ovaa zemja mi e vazhno:
Koe reshenie go predlozhuvate za ovaa situacija, za Makedonija nadvor od pregovori so Grcija i so EU?

Nekoi od odgovorite/predviduvanjata bea:
- zashto da se brza, nema potreba
- kompromisot nema da gi reshi problemite, bidi sigurna
- EU e vavilonska k*rva, EU e pred svojot kraj
- Bugarija i Romanija vlegoa vo EU, i ete kako losho zhiveat
- Grcija go gubi svojot avtoritet ( eve gledame kolku, ni go uplashila bobiii:)), itn. Grcija e losha.

Ova ne mozhe da se dobri argumenti, tuku loshi izgovori, "grozjeto e kiselo" pricha.

Znachi, vaka: dokolku Gruevski, ili koj da e, izleze pred javnosta i soopshti, "prekin na pregovorite. stop za pregovori so EU i NATO", togash so edno golemo NO na krajot na rechenicata, podobro da ponudi vizija/opcija za ponatamu. Ako se otkazheme od EU I NATO, sakam da dobijam konkretna vizija koja kje bide dovolno dobra za da me ubedi deka Makedonija kje napreduva sama. Jakite zemji napreduvale bidejki gi planiraat neshtata 100 godini odnapred.  Bidejki mozat da ponudat vizija/plan so dobro razrabotena analiza na situacijata, strategii, dobra predikcija i anticipacija na nastanite, i konkretni nachini na realizacija. Vekje predolgo plovime vo matno, ne vi se chini?
Ovie tochki mi se vazhni:
- stabilen praven sistem
- izleguvanje od sostojba na getoiziranost vo sekoja smisla
- ekonomska perspektiva i razvoj
- drzavnichka i odgovorna svesnost za kolektivnoto dobro.

No...Dokolku NG izleze i se sluchi slednoto: Ne pregovarame so Grcija ni so EU, ama barem si go sochuvavme dostoinstvoto! Nie se napravivme, ama tie se mnogu loshi!...., vo toj sluchaj, toj ne go pochituva svojot narod. Dokolku narodot toa go kupi, togash ne go biva za podobro.

Kje zhiveeme vo svojata negacija, reshavajkji go problemot so negovo ignoriranje, vo prichata "site se loshi, a nie sme ok", no so gorda ubedenost vo zhigot koj si go nosime, na napaten, no dostoinstven narod. Navistina, zvuchi herojski!

So se ova, sè povekje dostoinstvoto ne go meram so imeto na drzavata.

Изменето од Kali - 10.Јуни.2010 во 22:03
Кон врв
Ateist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Macedonia
Поени: 757
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2010 во 17:42
Originally posted by depo depo напиша:

Со среќа нека ти е подршката на Грците кои сакаат да ги уништат како народ ако не тебе (бидејќи тоа за тебе не е нешто големо) , барем твоите пријатели роднини, познати и останатите граѓани на РМ.

Не знам од кај се најде повикан ти да ми реплицираш, но можеби си адвокат на „Платеник“

Ќе се сложам дека „Полошо од незнаење е само делумно знаење.“

Изменето од Анастеа - 11.Јуни.2010 во 14:49
Да бидеш верник е исто како да си слеп, а да раскажуваш за светлината (Атеист)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2010 во 17:45
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Od moe iskustvo, obichnite gragjani niz svetot ne dozhivuvaat vaka:
Za nekogo sme mala zemja vo koja ziveat Albanci i Makedonci, t.e. za vtorite sekogash se dvoumele dali bea toa Grci ili Bugari?
Za nekogo pak, ne sme ni drzava, tuku del od Grcija.
I zboruvame bugarski jazik.

Ne e na odmet da go spodelime ova iako ne go povrzuvam so temava, no e nesto za koe golem broj lugje ne se svesni.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9425
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2010 во 17:48

Грција како ќе ме нарекува ми е гајле колку и за ланскиот снег.
Факт кој ти го забораваш е дека во ОН името на државата е F.Y.R.O.M. На било која меѓународна манифестација сме ФИРОМ. Но за никого освен за грците, не сме ни фиромјани ниту зборуваме фиромски.

А изгледа живееш во некое измислено или минато време, додавката е Северна а не Славо.

Abre prijatele, problemot e vo negiranjeto na identitetot i na jazikot od strana na Grcija.

Zemi malku vidi kakva e situacijata i razmisli pred da napises nesto. Pozdrav!

Изменето од Анастеа - 11.Јуни.2010 во 14:15
   SOLI DEO GLORIA
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2010 во 18:24
Originally posted by Kali Kali напиша:

Od moe iskustvo, obichnite gragjani niz svetot ne dozhivuvaat vaka:Za nekogo sme mala zemja vo koja ziveat Albanci i Makedonci, t.e. za vtorite sekogash se dvoumele dali bea toa Grci ili Bugari?Za nekogo pak, ne sme ni drzava, tuku del od Grcija.I zboruvame bugarski jazik.Ne e na odmet da go spodelime ova iako ne go povrzuvam so temava, no e nesto za koe golem broj lugje ne se svesni.

Искрен да бидам, искуството ти е многу скромно, лимитирано. Произволен заклучок базиран врз приложените коментари

Продолжи да пишуваш, ми се допаѓа оваа игра.

Изменето од Анастеа - 11.Јуни.2010 во 14:16
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2010 во 18:49
Originally posted by Platenik Platenik напиша:

Искрен да бидам, искуството ти е многу скромно, лимитирано. Произволен заклучок базиран врз приложените коментари

Продолжи да пишуваш, ми се допаѓа оваа игра.

Slobodno bidi iskren, mene toa voopsto ne mi prechi:)
Jas samo spodeliv moe iskustvo, koe sepak ne e skromno...a sepak, nishto ne tvrdam.

I sum sekogash otvorena da slushnam i drugi mislenja. Pobivanja bez argumenti i objasnuvanje, mi se besmisleni.
Pa, poveli.

Изменето од Kali - 10.Јуни.2010 во 18:55
Кон врв
bobiii Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 06.Јуни.2010
Поени: 22
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај bobiii Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2010 во 19:34

Кога веќе посочуваш извор наведи каде во таа вест се бараат такви промени, јас не ги видов.А како прво четиво за лектира ќе ти препорачам да го прочиташ уставот и ти да прочиташ што пишува во став 1. Ако не можеш да го најдеш, пиши слободно, ќе ти го поклонам.

Задирањето во уставот,значи и промена на уставот
Вајда можеш да прочиташ дека грчката страна бара дури и промена на името во уставот,значи бара дури и самиот внатрешно да се промениш во Северена Македонија...ти диктира ти внатре како ќе се викаш-значи се испоставува дека не е како што викаа демек меѓународна севкупна употреба...туку целосна употреба(внатре+надвор)!!!
Устав на Р.М (не на Р.С.М) ете го и прочитај го член 1,и размисли што се' значи СУВЕРЕНИТЕТ на една земја.
Не треба да ми го поклонуваш мене уставот,ете го разгледај го подробно.

Си мислам јас со своја глава,ниту партија ме интересира ниту ништо,си го бранам она што е мое,на мојот македонски народ,си го ценам државниот интерес јас лично,многу ми е гајле што став имал Грујо а што Бранко,Фрчко,ЛуБчо,Тито и остала елита!!!

Ајде наведи аргументи како со прифаќање на предлогот Р.С.М(пази не С.Р.М) би останале запишани како "macedonians" и "macedonian language".

Читам изнесуваш големи небулози,очигледно мешаш референца со име на држава...
Од референца не се изведува етникумот на еден народ,па тоа им е многу јасно на грците и гледаат што побрзо гледаат да се дојде до ново име(макар само за меѓународна употреба ерга омнес),со што би можело да се пристапи на сосема легален начин до изведување нов етникум за оваа држава,народ и јазик!!!

Пак ќе речам сакаш дебата-ќе ја добиеш со факти и аргументи стојам на располагање да ги побијам небулозите.

Изменето од Анастеа - 11.Јуни.2010 во 14:24
Кон врв
depo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 28.Февруари.2009
Поени: 501
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај depo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2010 во 20:05

Не знам од кај се најде повикан ти да ми реплицираш, но можеби си адвокат на „Платеник“
Ќе се сложам дека „Полошо од незнаење е само делумно знаење.“

Гледам за каков човек се работи, кој не се сеќава ни што му напишал само пред неколку постови на некој форумџија.

Мое демократско право е да пишувам на форумов, не ми треба твоја согласност да продолжам да го правам тоа. Сечиј коментар ќе го критикувам или поддржувам ако тоа ми се види интересно, вклучително и твоите, па ти ти се допаѓало тоа или не.
Значи за правото на реплицирање немаш ексклузивитет .

Гледам дека немаш никаква постојаност во ставовите и поради тоа сум спокоен бидејќи многумина што се за промена не знаат всушност за што се борат и во кој правец се движат. Добро е што се согласуваш со другите работи па ми одговори само за најнесуштинското и твоите тези самиот си ги закопа.

Изменето од Анастеа - 11.Јуни.2010 во 14:52
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јуни.2010 во 22:38
Изгледа  при крај се преговоритезбунетост

До призренската идеја преку ЕУ

Кон врв
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2010 во 00:26
Пред да реплицира било кој на темава, на некоја од последните реплики со лични препукувања, ќе ве замолам сите да се воздржите од понатамошни тензии.
Ќе ми треба малку време да ја средам темава и да ги избришам несоодветните коментари.

Значи продолжете на темата, без лични префрлања и навреди.
Кон врв
Platenik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Октомври.2008
Поени: 3600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Platenik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јуни.2010 во 03:02
Originally posted by Kali Kali напиша:

Od moe iskustvo, obichnite gragjani niz svetot ne dozhivuvaat vaka:Za nekogo sme mala zemja vo koja ziveat Albanci i Makedonci, t.e. za vtorite sekogash se dvoumele dali bea toa Grci ili Bugari?Za nekogo pak, ne sme ni drzava, tuku del od Grcija.I zboruvame bugarski jazik.Ne e na odmet da go spodelime ova iako ne go povrzuvam so temava, no e nesto za koe golem broj lugje ne se svesni.

Обичните граѓани ширум светот ги заболе кои сме, како се викаме и што мислиме. Игнорамуси, ифериорни и 99.9% од нив неодредени по тоа прашање. Поупатените, со сигурност можам да тврдам дека се придржуваат до современите демократски придобивки и силно се придржуваат до зацртаните човекови права. Инфериорните се под влијание на медиумите. За жал сите околу нас се обидуваат тој нивен проблем со нашето“име“ и воопшто македонскиот народ да добива соодветен медиски простор. Меѓутоа, сем заинтерсираните, а тоа се Албанците, Грците и Бугарите друг не обрнува некакво посебно внимание. Едноставно не ги засега. Како тебе што не те засега што се случува во Источен Тимор, Бангладеш, Палестина или Сомалија.

За нас тоа е болна вистина, па ни се чини дека целиот свет е фокусиран на нас.

Меѓутоа да не должам многу, иако за ова можам да пишувам романи, ќе направам мал спин;

Дали вие занете на колку универзитети се предава македонсиот јазик?

Дали занете колку земји Македонија ја имаат призането по уставно име и како таква ги гради своите односи со истите?

Дали знаете дека во англосаксонскиот свет има македонски добротоворни организации, училишта на македонски јазик, здруженија, КУД, спортски тимови, преведувачки служби кои се буџетски се поткрепени?

Дали знаете дека на тие, ќе ги наречам ентитети, никој не им прави проблеми да се претставуваат за тоа што се и згора на тоа добиваат фондови како Македонци?

Дали знаете дека во општинските совети седат Македонци и дали знаете дека во сите општини каде има поголем број на Македонци сите документи, упатства, брошури, памфлети, покрај другите јазици стои и македонскиот јазик, а не фиромскиот или салвомакедонскиот?

Дали знаете дека судовите во судските постапки може да го користат и македонскиот јазик и ангажираат официјално (од државата) цертифицирани преведувачи на македонски јазик?

Дали знаете дека во медиумите дека се помалку се употребува референцата?

Дали занете дека доколку има некој уредник во медиумските куќи кој е по потекло Грк неговите национални изливи на емоции не се добредојдени?

Дали знаете дека таквиот однос веќе не се толерира од причина што има закони кои треба да се почитуваат како законите за верската, расната, етничката толеранција, како законот за Equal opportunity....

Дали знаете дека на запалените глави во голем број прилики отворено им е кажано дека нивните политчки проблеми не се и нивен проблем и доколку сакаат да ги решат да одат таму од каде истите потекнуваат?

Дали занете дека во државните установи и корпорации Грк и Македонец ќе работат, соработуваат и ниту едниот, ниту другиот нема храброст да го покрене проблемот.

Да, има лоби групи, но нивното влијание со секој изминат ден станува се послабо, а единствени носители на таквите неприфатливи националистички идеи остануваат само на ниво на нивната етничка заедница.

Према тоа за искуствата да незборуваме, да незборуваме за тоа како нас светот не перцепира и како некој се обидува да ја пласира својата политчка агенда. Се е јасно!

Знам дека преседанот кој Грција го прави, не е причина да Република Македонија одстапи од својата црвена линија. Уште помала причина е таквиот притисок да делува врз тоа како Македонија треба да се нарекува или да пропагандите поридонесуваат кај некои да го доведуваат во прашање сопствениот национален идентитет.

Неприфатливо е да се тргува со основните постулати на македонската држава во името на некои си краткотрајни материјални и ситни политчки интереси, вклучувајќи го тука и членството во ЕУ или НАТО. Гетоизацијата е психолошка, луѓето имаат пасоши и можат да патуваат, за забава или бизнис, доколку имаат пари. Ширум светов има многу Македонци и како мигранти и како бизнисмени и како туристи.

Во Македонија политчкото милје го креираат две партии, СДСМ и ВМРО. Албанскиот блок не го земам во предви од причина што нивната визија не е Македонија туку нешто друго. Ниту СДСМ ниту ВМРО имаат добиено мандат да тргува со Македонија и нејзиниот интегритет. Затоа апелирам да се престане со меѓупартиското препукување по однос на ова прашање. За се друго може да си вадите очи.

Ниеден здрав, чесен Македонец кој си ја сака својата татковина несмее и нема да подлегне на уцени и принуди.

Таквите кои ќе ги поткрепуваат грчките инсинуации и фрустрации тие можат да бидат само добри Албанци, Срби и Бугари. Се разбира меѓу нив и добрите Србофили и Бугарофили.

Таквите на Македонија не и мислат добро. Дали е ова толку тешко да се свати?!

Затоа да не дозволуваме меѓупартиските несогласувања, пропагандистите и душегрижниците за добробитноста на Македонија, како и материјалистичките побуди да влијаат врз формирањето на нашето мнение.
Овај народ поминал многу низ вековите, ќе го помине и ова. Tреба да се истрае.

Како што веќе реков, кому не му се допаѓа, пасошoт и широко му поле, its а big world out there!

Спортивно, стегни заби, соочисе со реалноста и плуралистички обиди се да ги корегираш недостатоците. Ниту ВМРО, ниту СДСМ, а најмалку ДУИ или ПДП се единствените алтерантиви за решавањето на проблемите во македонскот општество.

Едно име имаме, и тоа најмногу ни одговара!

Изменето од Анастеа - 11.Јуни.2010 во 14:39
Гроф Игнатиев: "Ви се обрнувам Вам (г-дин Бахмачев), дека ЈАС ЈА СОЗДАДОВ ВЕЛИКА БУГАРИЈА, ЗАРАДИ РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ на исток "- (М.Цемовиќ - " Маќедонски проблеми и Маќедонци", Београд, 1913 ,33.)“

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5657585960 184>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,359 секунди.