IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Македонска Енциклопедија
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонска Енциклопедија

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5556575859 65>
Автор
Порака
Анастеа Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Регистриран: 07.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 35441
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2009 во 00:25
И јас.
Другите грешки се корегираат и во некое следно издание, оние историските за нашето потекло се многу поважни и тие се оние кои треба да бидат со назнака “итно“, посебно во вакви одлучувачки моменти.
Инаку вака ќе остане намерно вртење вода на друга воденица!

Ако остане редакцијата во истиот состав тешко дека ќе дозволат промени во тој дел, главното внимание им е насочено кон одредниците за Албанците.
Кревањето толкава галама со овие одредници беше само фрлање прашина во очи!....

Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2009 во 01:14
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Originally posted by Buggyman Buggyman напиша:

Цел свет пишува дека Александар Македонски е Грк, Блаже го потврдува тоа со тоа што ТВРДИ дека сме Словени..

Ако сме словени како може Александар Македонски да е Македонец-словен? Дали не е контрадикторно?

Сега се прашувам, како е можно еден “академик“ да направи таква ФАТАЛНА грешка?

Дали си го прочитал ова наводно “тврдење“ на Ристовски или го има некаде кажано, цитирано од енциклопедијата?Ако го има баш би сакала да го прочитам тој дел.

No comment....

Изменето од Buggyman - 15.Октомври.2009 во 01:17
Homo homini lupus est...
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2009 во 01:32
Ех, сега... едно е да дискутираш на веќе прочитано, друго е само познавајќи ги ставовите на Блаже, нели?намигнување
Јас добро ги знам неговите ставови за нашето потекло уште од порано, и за “неколкуте капки античка крв“, и повеќе од јасно е зошто и тој и некои негови колеги се спротивставуваат на сите обиди за презентирање други аргументи, различни од нивните (кои воопшто и ги немаат за она што го тврдат), и зошто се нафрлија врз Панов и неговата Македонска историја...

Но, сакав да видам што точно стои во енциклопедијата, сепак Блаже не ја пишувал сам, тој колку што знам е филолог и книжевен историчар и неговите тврдења за потеклото се темелат врз основа на јазикот, како на основен столб.

Според досега прочитаното, се гледа кој го имал главниот збор.

Кон врв
Buggyman Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јуни.2009
Локација: Macedonia
Поени: 1308
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Buggyman Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2009 во 01:59
Еден научник кога прави конфузија во националниот состав на еден народ, не може да се нарече академик а најмалце енциклопедијата има научна вредност, кредибилитет. Енциклопедијата доби публицитет само поради ..... а не поради научен труд кој ги “руши“ сите историски докази за нешто или некого. Блаже како гладен редактор на енциклопедијата, успеа да се дискредитира пред очите на интелектуалците, не само во Македонија, и надовор од неа. Тој како интелектуалец го искористи Јанко јади “баничка“ (и спротивно, ради гледаност) да се промовира себеси како заштитник на нацијата и со политички тон ја објаснуваше енциклопедијата. Секој ималку паметен човек кој знае да ја искористи медиумската куќа, ке знае да го искористи тоа познавајки го својот народ колку е емотивен на национален план. Сепак тоа е тоа, се додека има инаетње и задоволување на “ушите“, ке имаме квалитетни академици кои ако е потребно ке си ја закопа сопствената држава само да се продаде во што поголем тираш енциклопедијата, за жал успеа самиот себе да си се омаловажи.
Homo homini lupus est...
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2009 во 02:28
Не само самиот себе, поради неговите (и на неколкумина околу него) лични идеолошки ставови, нанесен е удар и дискредитација на највисоката НАУЧНА институција во државата, чиј кредибилитет е на најниско можно ниво досега.

Прво, не смееше да се дозволи пошто-зашто објавување на ваква избрзана енциклопедија.
Второ, кога веќе беше издадена, не требаше да се дозволи нејзино повлекување ПОРАДИ ПОЛИТИЧКИ ПРИТИСОЦИ, со што академиците дополнително се девалвираа самите себеси и институцијата која ја претставуваат.
Трето, во следните чекори, ако веќе прифатија менување на спорните одредници за Албанците, да се позанимаваат и со спорните и конфузни одредници за Македонците и нивното потекло.

Од друга страна, сеуште нема одговор од академиците-Албанци на поставените прашања од Ристовски: зошто не прифатиле учество во составувањето на енциклопедијата и зошто не учествувале на контролното читање кога таа веќе била пред издавање?
Зошто чекаа да дигнат галама по нејзиното издавање, без да се вклучат во нејзиното пишување, со аргументи и издржани тези?

Дали сега со нивното учество во редакцискиот одбор, новата енциклопедија (а воедно и напишаната во неа историја) ќе ни биде скроена по рамковен терк?збунетост

Кон врв
ADVISOR Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Февруари.2009
Поени: 1026
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ADVISOR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2009 во 23:35

Videte koj e vo Makedonska enciklopedijaизненадувањеизненадувањеизненадувањеизненадувањеизненадувањеизненадување
Кон врв
Popi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Април.2009
Поени: 1664
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 03:14
Originally posted by Анастеа Анастеа напиша:

Ех, сега... едно е да дискутираш на веќе прочитано, друго е само познавајќи ги ставовите на Блаже, нели?намигнување
Јас добро ги знам неговите ставови за нашето потекло уште од порано, и за “неколкуте капки античка крв“, и повеќе од јасно е зошто и тој и некои негови колеги се спротивставуваат на сите обиди за презентирање други аргументи, различни од нивните (кои воопшто и ги немаат за она што го тврдат), и зошто се нафрлија врз Панов и неговата Македонска историја...

Но, сакав да видам што точно стои во енциклопедијата, сепак Блаже не ја пишувал сам, тој колку што знам е филолог и книжевен историчар и неговите тврдења за потеклото се темелат врз основа на јазикот, како на основен столб.

Според досега прочитаното, се гледа кој го имал главниот збор.

Vo konteks na boldiranoto. среќа

Duri i da e razgleduvano vrz osnova na jazichna determinacija, zavzemeniot stav (zakluchok) PAK ne e zasnovan vrz nikakva "nauchna osnova".  Zatoa shto;

- Jazikot nikogash nemozhe da se zeme kako osnovna determinologija na pripadnost na nekoj narod, zatoa shto i denes FORMALNO mnogumina koristat Angliski, megutoa poveketo NE se nitu ethnichki Anglichani, nitu pak pripagjaat na taa drzhava - kako primer. Ili mnogu drugi narodi go menuvale svojot jazik mnogu pati, vkluchuvajki ja i Anglija...pa sepak ostanale etnichki isti. голема%20насмевка

- Postojat zapisi koi dokazhuvaat deka jazikot koristen za vreme na osvojuvanjata na Alexandar, narechen KOINE (a ne Grchki) e kreiran, sproveden vo forma na "oficijalen jazik" od Makedoncite, za da koristi kako lungua-franca odnosno "zaednichki jazik", koj se koristel za vreme na pohodi ili so samoto zgolemuvanje na svojata imperija. Isto kakov shto bil Latinskiot za vreme na Romanskata imperija, isto kako shto beshe edno vreme predlogot za voveduvanje na Esperanto vo istata funkcija, za zamena na segashniov Angliski.

Znachi nitu jazichnata opredelba da se zeme kako osnova vrz temelenje na zakluchocite na Ristovski NE E VOOPSHTO NAUCHNO ISPRAVNA. Ima bezbroj fakti koi go potvduvaat istoto, kako i toa deka takanarecheniot "Grchki jazik" e mnogu podocna voveden, t.e. e pozajmen jazik od KOINE i preimenuvan vo Grchki.....shto voedno e i veshatchki jazik...nenaroden jazik, kakov shto e i Latinskiot. 

Spored mene, nachinot na koj Ristovski im priogja na rabotite e ODNAPRED smislen i so jasni granici do kade da odi, koi samiot ili pak nekoj drug mu gi zacrtal, shto vo NIKOJ sluchaj nemozhat da se zemat kako "nauchni" tuku kako maloumno-ogranicheni i bezobrazno-iritirachki interpretirani. Nikakvi istrazhuvanja osven povrshinski, prepishani, zastareni i rekla-kazhala sodrzhini, shto voopshto ne ostavaat vpechatok deka se napraveni od "akademci". голема%20насмевка

A toa shto toj se "vosh*tuva" so toa shto kako slikchinjata izlegle vo knigata...i na toa kolku bilo teshko seto toa da se pogodi  (газење%20од%20смеење) koe zemalo mnogu vreme (duri 5 godini) i da se vadi na faktot shto imalo samo 26 nacionalni enciklopedii vo svetot a megu niv i Makedonska, vo nikoj sluchaj NE go opravduva nenauchniot pristap na sodrzhinata na enciklopedijata voopshto a NAJVEKE za zemjata koja ja pretstavuva.

Na krajot na kraishtata shto ke mi e mene da imam nacionalna "Makedonska Enciklopedija", koga mojata nacija nekoj lazhno, iskriveno i navredlivo ja pretstavuva. изненадување

Vakvi "akademci", ne pishuvaat za "svojot narod", tuku pishuvaat za samite sebe a vakvite knigi si gi dozhivuvaat kako "svoi pilinja". A spored reakcijata za "slikichkite", podobro ke bide da pishuvaat i "kreiraat" za "DETSKA RADOST"....odkolku za Akademija na Naukite.  голема%20насмевка

Изменето од Popi - 16.Октомври.2009 во 06:40
Кон врв
ADVISOR Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Февруари.2009
Поени: 1026
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ADVISOR Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 16:25
I genetikata pokazuva 25 % Sloveniголема%20насмевка

Изменето од Анастеа - 16.Октомври.2009 во 23:11
Кон врв
Администратор
Администратор
Лик (аватар)
ПИПИ долгиот чорап

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Анастеа Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 18:07
И?
Само тоа или и нешто друго?

Изменето од Анастеа - 16.Октомври.2009 во 23:11
Кон врв
zabegan Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Регистриран: 06.Април.2007
Поени: 9774
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Октомври.2009 во 19:17
Originally posted by ADVISOR ADVISOR напиша:

Videte koj e vo Makedonska enciklopedijaизненадувањеизненадувањеизненадувањеизненадувањеизненадувањеизненадување
веќе не ви ја сфаќам поентата на дискусиите, што ако го има? што е тука проблемот?
размисли пред да напишеш глупост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2009 во 13:17
Problemot e shto OVAA Enciklopedija e Makedonska....i po "mozhnost" treba da se pishuva za Makedonija i Makedoncite...a ne za nekoi amerikanski generali. Toa shto prestojuval (na gosti) vo Makedonija ne go pravi zasluzhen za da bide tamu, ne? голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Popi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2009 во 13:19

Barem prilozhuvaj tochni informacii, so spamiranje ne se dobivaat nitu poeni a kamoli da ja prenesesh "porakata". голема%20насмевка

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2009 во 18:28
Originally posted by Popi Popi напиша:

Problemot e shto OVAA Enciklopedija e Makedonska....i po "mozhnost" treba da se pishuva za Makedonija i Makedoncite...a ne za nekoi amerikanski generali. Toa shto prestojuval (na gosti) vo Makedonija ne go pravi zasluzhen za da bide tamu, ne? голема%20насмевка
македонската енциклопедија е речник, значи ли ова дека во Британик треба да пишува само за Британија?
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Другарот на Мона Лиза

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zabegan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2009 во 18:29
Originally posted by Popi Popi напиша:

Barem prilozhuvaj tochni informacii, so spamiranje ne se dobivaat nitu poeni a kamoli da ja prenesesh "porakata". голема%20насмевка

А од кога ова не е точно? барем приложи информации кога веќе се буниш дека ги немало и тврдиш нешто плазење
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5556575859 65>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.