|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика | страница <1 53545556> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ТОРТА СО ПОРТОКАЛ И ЧОКОЛАДОИзменето од Valerija - 29.Март.2017 во 20:55 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dave’s Kitchen: Чоколаден тартОваа недела заедно со Давор приготвуваме вкусен чоколаден тарт. Потребни состојки:
За филот:
Начин на подготовка: Изменето од Valerija - 03.Април.2017 во 13:30 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
БЕЛА ТОРТА СО КИКИРИКИПотребни состојки за пандишпанот:
Начин на готвење:
Потребни состојки за филот:
Начин на подготовка:
Изменето од Valerija - 04.Април.2017 во 21:26 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Чоколадна торта Прекрасната чоколадна торта ќе ја направите на следниот начин:
Начин на подготовка: Потребни состојки за филот:
Начин на подготовка:
Начин на подготвка: |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Брз колач со шумско овошјеСо оглед на нашите обврски немаме многу време да ги правиме „старинските“ рецепти од нашите баби и го бараме оној рецепт кој може да го направиме за мошне брзо време. Ви предлагаме да направите вкусен колач од шумско овошје за кој не ви треба да имате некое големо искуство во кујната за да го подготвите. Потребни состојки:
Начин на подготовка: Ставете ја смесата во калап по ваша желба, а на крај истурете го овошјето рамномерно низ целиот колач. Печете го 20-на минути во рерна. Кога ќе се испече, посипете со шеќер во прав. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dave’s Kitchen: Чоколадна мус тортаЗа оваа недела од кујната на Давор ви нудиме рецепт за лесна и превкусна торта со чоколаден мус. Потребни состојки:
За филот
Начин на подготовка: |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dave’s Kitchen: 3-слоен колач за со кафеОва е идеалниот рецепт за сите оние кои сакаат утринското кафе да го надополнат со вкусен колач. Потребни состојки:
За фил:
За крцкава кора:
Шеќер во прав за декорација Печете на 160 степени околу 1 час и 10 минути и декорирајте со шеќер во прав. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Dave’s Kitchen: Бисквит чоко триаголнициСовршен брз десерт за летниот период, што се подготвува за помалку од 25 минути. Потребни состојки:
Потребни состојки: |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Десерт на денот: Куглов торта од која тече чоколадоНа љубителите на благо, никогаш не им е доста од нови вкусни десерти. Дел од нив сакаат само да го вкусат тоа слатко задоволство, но има и голем дел кои сами сакаат да си го приготват. За оние вторите, нудиме плус рецепт кој ќе го вметнете во вашата колекција, а наликува на огромен топло-ладен колач. Најверојатно, ќе посакате да го направите уште денес и да уживате во овој куглов колач со растопено чоколадо. Потребни состојки:
Начин на подготовка:Прво загрејте ја рерната на 175⁰С. Потоа во голем сад ставете ја мешавината за торта и измешајте со вода, масло и јајца. Мешајте додека смесата целосно не се соедини. Префрлете ја мешавината во подмачкан калап за куглов и печете 35-45 минути. Загрејте ја хоплата во мало тавче додека не почне да врие. Префрлете во сад со средна големина заедно со темного чоколадо и мешајте додека не се соединат. Префрлете го колачот од калапот во сад за сервирање и во дупката истурајте од чоколадната смеса овозможувајќи да претече од сите страни. Посипете какао одозгора и оставете ја 30 минути настрана. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Лесен десерт дури и за почетници во кујна: Трослојна Милка тортаДва слоја крем и плус слој чоколаден бисквит – кој би одбил? Сигурно веќе замислувате како се топи во уста, па не се двоумете дали да одвоите малку време и да ја направите. Рецептот е едноставен и лесен дури и за не многу вешти почетници, бидејќи е невозможно да згрешите. Само внимателно следете ја постапката: Бисквит
Изматете ги јајцата со шеќерот. Измешајте ги брашното, какаото и прашокот за печиво во посебен сад, па потоа додадете ги во миксот од јајца и шеќер. Додадете ја водата. Повторно измешајте. Распоредете ја смесата во малечок калап за печење (околу 20cm дијаметар) и печете на 180 степени 15 минути. Кога ќе се оладат бисквитите, пресечете ги на половина за да добиете 2 слоја за тортата. Млечен крем
Промешајте 100ml од млекото со шеќерот и густинот. Додадете во преостанатото млеко и загревајте. Додадете го и белото чоколадо. Мешајте додека не зоврие и не добиете густ крем. Измешајте го маргаринот со шеќерот во прав и додадете во изладениот крем. Милка чоколаден слој
Ставете ги сите состојки во еден сад и топете ги на пареа додека не добиете еднаков крем. Изладете добро. Тортата наредете ја по следниов редослед: бисквит, бел крем, чоколаден слој. Повторете двапати. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Десерт на денот: Колаче кое крие изненадување кога ќе го пресечетеСекоја вложена минута ќе се исплати уште од првото залче. Потребни состојки:
Подготовка:Прво направете ги топчињата. Измешајте ги сите состојки додека не добиете тврда смеса. Ако има потреба, додадете уште кокосово брашно. Наредете ги на послужавник и замрзнете ги половина час. Потоа мекиот маргарин измешајте го со шеќерот, додадете ги јајцата и белката, киселата павлака, прашокот за печиво, па на крај млекото. Измешајте и полека додавајте го брашното. Мешајте со миксер додека не добиете мазна смеса. Половина од тестото ставете го во калап за печење, а во другата половина ставете какао. Измешајте додека не се соедини и темниот дел прелијте го преку светлиот. Топчињата кои ги замрзнавте потиснете ги во тестото со еднакво растојание. Печете на 180 степени 40-45 минути. Изладете добро. Додека колачот се пече направете го кремот. Измешајте ги шеќерот и брашното, додајте ја ванилата и полека додавајте го млекото со постојано мешање. Ставете на средно топла рингла и варете додека грутките не исчезнат. Кремот оладете го и додајте 100g маргарин. Измешајте со миксер. Намачкајте го колачот и украсете со рендано чоколадо или какао. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кора: • 2 шолји брашно • ½ лажичка сода бикарбона • ½ лажичка сол • ¾ шолја растопен путер • ½ шолја шеќер • 2 лажички екстракт од ванила • 4 јајца • 115 грама црно чоколадо • 2 лажички растително масло Фил: • ½ шолја Нутела • ½ шолја исецкани лешници Глазура: • 225 грама чоколадо • 1 шолја слатка павлака Чоколадна торта со Нутела 1. Загрејте ја рерната на 160 степени Целзиусови. Земете две тави со пречник од 23 центиметри и обложете ги со хартија за печење. 2. Во еден сад, помешајте го брашното, сода бикарбоната и солта. Во друг сад, помешајте го путерот со шеќерот и матете околу 2 минути. Додајте го екстрактот од ванила и едно по едно јајце. 3. Ставете го чоколадото и маслото на тивок оган. Мешајте додека чоколадото не се растопи, а потоа додадете ја смесата со путерот. Додадете ја смесата со брашното и добро промешајте. 4. Поделете го тестото во двете тави и печете околу 35 минути. 5. Загрејте ја слатката павлака и додадете го чоколадото. Мешајте додека чоколадото не се растопи, а потоа почекајте да се излади. 6. Земете го едното тесто, премачкајте го со филот и ставете ги исецканите лешници. Потоа додадете го и другото тесто одозгора и премачкајте со глазура. Изменето од Valerija - 09.Декември.2017 во 10:17 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Рецепт за вашиот омилен десерт – макаронс со малиниЗатоа, за вас припремивме одличен рецепт со кој би можеле и сами да уживате во вкусните колачиња кога и да посакате. • 2 белки • 80 гр. мелени бадеми • 120 гр. шеќер во прав • 50 гр. ситен кристал шеќер • прехранбена боја или малку какао Ганаж од бела чоколада со лимон и портокал • 100 гр. бела чоколада • 30 мл. слатка павлака • малку сок од лимон • прстофат изрендана кора од лимон или портокал 1. Два часа пред почетокот на припремата извадете ги белките од фрижидер. Во блендер, сомелете ги бадемите заедно со шеќерот во прав. 2. Изматете ги белките, додадете го шеќерот и продолжете да матите сè додека не добиете цврста смеса. 3. Во изматената смеса, додадете ги бадемите и шеќерот и лесно соединете ги. Потоа, додадете малку црвена прехранбена боја или сок од малини. 4. Смесата ставете ја во кујнски шприц и во тава обложена со хартија направете мали кружни форми со пречник од 3 центиметри. 6. Пред печењето, оставете ги на собна температура околу половина час, а потоа печете 15 минути на 150 степени Целзиусови. 7. Испечените колачите наполнете ги со фил по желба: ганаж од бело чоколадо, карамел, фил од лимон – спојте два кекси со малку крем, но немојте силно да притискате. Ганаж со лимон и портокал: Загрејте ја слатката павлака, додадете бело чоколадо и мешајте сè додека не се истопи. Потоа, додадете сок од лимон и изрендана кора од лимон и портокал. Оставете да се излади а потоа намачкајте ги макаронсите со филот. Изменето од Valerija - 16.Март.2018 во 09:15 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Магичен рецепт за топло-ладноКога се двоумите дали е подобро да подготвите топол или ладен десерт, можете да направите комбинација и од двете. Магијата на чоколадна лава што тече кога ќе се отвори топлото колаче буди сензуални чувства, а нема да останете рамнодушни и на неодоливиот вкус кој го има. Потребни состојки: Начин на подготовка: Откако ќе бидат готови само извадете ги од калапчето и послужете ги со топка сладолед со вкус по ваш избор. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница <1 53545556> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |