IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Самоубиство
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Самоубиство

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5253545556 84>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 22:42
Originally posted by gazela gazela напиша:

Mene lichno ovaa tema mi e mnogu bolna poradi toa shto  moj blizok rodnina  se obide da izvrshi samoubistvo."Ne sakam poveke da ziveam" ---ete toa bea negovite zborovi.Cela familija bevme iznenadeni bidejki ni vo eden moment ne primetuvavme deka ima takvi misli...Deka depresijata go dotolchi do tolku da neznael veke kako da izleze od toj za nego zatvoren krug a ne sakal da pobara nikakva soodvetna pomosh.I go odbra najloshoto reshenie za zal no  koe za sreka ne zavrshi tragichno.No on veke ednostavno ne e on.

I tokmu toa e onoa shto sakam da kazham vo vrska so tie lugje. Toa e i moeto iskustvo so niv. Nekoi mislat deka samoubistvenata misla bi ja opravdale samo pri fizichki maki, no ne razbiraat deka duhovnite se ushte pogolemi. Lugje minale preku sekakvi fizichki turturi i patenja zatoa shto imale nedopirnat duh i istovremeno potkleknale i najsilnite na najmalite fizichki maki poradi potkleknuvanjeto na duhot.

Изменето од Messenger - 14.Јули.2010 во 22:49
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 22:48

Ako neshto e dar, togash mozhesh da go primish, mozhesh da go uzhivash, no i ne mora. Zavisi od prirodata na darot.

Jas ednostavno ne sum dostoen da sudam nikogo... ostavam sekoj da reshava za sebe. Odnapred prigotvenite odgovori od opshtestvoto, filozofite i teolozite mozhat samo da bidat pojdovna tochka za nekakva konteplacija, no nikako definitivno reshenie za sekoj chovek posebno.

Потегот за посегање по сопсвениот живот,не е оправдан од ниеден аспект.
Еве во христијанството,некој што се самоубил свештеникот не го испраќа,значи и од религиски аспект овој чин е неоправдан.
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Феникс Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
http://www.youtube.com/watch?v=mTCmVSp46

Регистриран: 12.Март.2010
Поени: 8143
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 22:50
Originally posted by Marko Polo 1 Marko Polo 1 напиша:

Mene lichno ovaa tema mi e mnogu bolna poradi toa shto  moj blizok rodnina  se obide da izvrshi samoubistvo."Ne sakam poveke da ziveam" ---ete toa bea negovite zborovi.Cela familija bevme iznenadeni bidejki ni vo eden moment ne primetuvavme deka ima takvi misli...Deka depresijata go dotolchi do tolku da neznael veke kako da izleze od toj za nego zatvoren krug a ne sakal da pobara nikakva soodvetna pomosh.I go odbra najloshoto reshenie za zal no  koe za sreka ne zavrshi tragichno.No on veke ednostavno ne e on.

E tokmu sega vie ste mu potrebni da mu pruzite poddrska. Da mu prostite za toa, da ne go osuduvate, da mu pokazete povekje ljubov i razbiranje.
Da mu prostite - ne deka napravil greska sto posegnal po svojot zivot, tuku deka zgresil sto pomislil deka ne ste so nego... nekako

Da marko,  sega ja ima podrshkata isto kako i od sekogash, problemot e shto on ne sakashe pomosh odbivashe sekakov vid na sovet .Stalno veleshe ma nishto ne mi e shto vi e na vam vi se prichinuva. Odbivanje da si priznaesh deka imash problem te vodi kon uhste pogolem no ne e lesno da go sfatish toa koga imash takvi misli .
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 22:53
Da ti kazham pravo, sveshtenikot e releventen samo za samiot sebe si. Dali kje go "isprati" ili nema da go "isprati" pochinatiot nema nikakva vrska, oti ovoj vekje stignal onamu kade shto trebalo da stigne.

Popovoto chatenje nema nikakva relevantnost okolu toa.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Marko Polo 1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Регистриран: 20.Ноември.2008
Поени: 9693
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 22:55
mozebi, ne znam kako e da cekoris po tie mracni hodnici na svesta...

No sepak mislam deka moze preventivno da se deluva kaj sekoj...
Eve Ren nacna za religijata nesto. I religijata e filozofija, i toa mozebi najcovecna od site. Zosto na primer svestenicite malku povekje ne se zanimavaat so "vsaduvanje" pozitivni misli za vreme na nivnite misi, na primer... Moze da se najdat i drugi nacini i mesta, siguren sum.
Da, mozebi ne se site duhovno jaki, no barem za ovoj "del" od psihata moze site da stanat...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 22:55
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

I tokmu toa e onoa shto sakam da kazham vo vrska so tie lugje. Toa e i moeto iskustvo so niv. Nekoi mislat deka samoubistvenata misla bi ja opravdale samo pri fizichki maki, no ne razbiraat deka duhovnite se ushte pogolemi. Lugje minale preku sekakvi fizichki turturi i patenja zatoa shto imale nedopirnat duh i istovremeno potkleknale i najsilnite na najmalite fizichki maki poradi potkleknuvanjeto na duhot.

Da Messinger  potkleknuvanje na duhot se vistinskite zborovi nemanjeto zelba za podobro utre i beganjeto od realnosta,i na kraj nemanje sjaj vo ochite .... za zivot .
...Ne gledaj nazad so gnev, nitu napred so strav, gledaj naokolu so razbiranje. ...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 22:57
Сакав да кажам и од религиски аспект самоубијците се грешници.
Не мислиш ти така.....да го тргнеме настрана ова со поповите?голема%20насмевка
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 22:59

E tokmu sega vie ste mu potrebni da mu pruzite poddrska. Da mu prostite za toa, da ne go osuduvate, da mu pokazete povekje ljubov i razbiranje.
Da mu prostite - ne deka napravil greska sto posegnal po svojot zivot, tuku deka zgresil sto pomislil deka ne ste so nego... nekako
Da marko,  sega ja ima podrshkata isto kako i od sekogash, problemot e shto on ne sakashe pomosh odbivashe sekakov vid na sovet .Stalno veleshe ma nishto ne mi e shto vi e na vam vi se prichinuva. Odbivanje da si priznaesh deka imash problem te vodi kon uhste pogolem no ne e lesno da go sfatish toa koga imash takvi misli .

Toa e apsolutno istoto iskustvo shto go imav i jas so onie dve lichnosti.

Tie taka se odnesuvaat zatoa shto veruvaat deka korenot na nivniot problem e vo sushtina megju nivnite najbliski. Vo sluchaevite so koi sum zapoznaen toa beshe navistina tokmu taka.

I sega, kako da ochekuvame nekoj da bara pomosh tokmu od onoj za koj e ubeden deka e prichinitelot za negovata depresija?

Zatoa treba da se bara pomosh od profesionalni lugje i istovremeno da se ohrabruva i da se ochekuva od chovekot da bide potpolno otvoren i iskren vo razgovorot so niv bidejki znam deka od sram ili nekoja druga prichina tie toa ne go pravat.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 23:01
Tuka vekje stigame do edno drugo prasanje, koe site go znaeme i koe moze da e za druga tema... samo kje go posocam...

Zosto kaj nas se misli deka ako covek pobara pomos od psihijatar e nenormalen?

dajte da ja zaziveeme ekonomijata, da im dademe povekje rabota na nasive "psihici"...

Изменето од Marko Polo 1 - 14.Јули.2010 во 23:02
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Феникс Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 23:04
E bash taka Messenger .Od pochetok probavme i so struchno lice koe ni e rodnina i e psihijatar, no ne dade  nikakvi rezultati.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 23:06

Tuka vekje stigame do edno drugo prasanje, koe site go znaeme i koe moze da e za druga tema... samo kje go posocam...

Zosto kaj nas se misli deka ako covek pobara pomos od psihijatar e nenormalen?

Ехх зошто...па како да не ти е познат нашиот менталитет.....стравот или срамот од она '' што ќе кажат потоа луѓето за мене''?голема%20насмевка

И секако мешањето на вокациите  психолог,психијатар,невролог.....опасно звучат изгледа.голема%20насмевка

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 23:07
Originally posted by renatax renatax напиша:

Сакав да кажам и од религиски аспект самоубијците се грешници.Не мислиш ти така.....да го тргнеме настрана ова со поповите?голема%20насмевка

Jas mislam da ja ostavime religijata kompletno nadvor od muabetov.

Dali za nea nekoj e greshnik ili ne, ne mu pomaga nikomu koj kje se najde vo depresivna sostojba. Naprotiv, takviot chovek prvo shto pomisluva e deka Bog krenal race od nego.

Kako shto rekov pethodno, odnapred prigotvenite folozofsko-teoloshko-socijalni odgovori ne znachat apsolutno nishto za onoj koj padnal vo takva teshka depresivna sostojba. Na takviot chovek mu treba edinstveno struchna pomosh od dobar psihijatar koj NE MU E RODNINA ILI PRIJATEL.

P.S. Vo Ohrid, pred tri godini, sretnav eden mlad chovek koj beshe depresiven tokmu poradi popuvanjata na nekoj sveshtenik koj mu ja polnel glavata so chatenja deka zhivotot sme go dobile pod kazna poradi grevot na Adam i Eva, deka se rodil greshen i deka zhivee greshno i t.n. Mi trebashe eden chas da go reprogramiram negoviot um i da go napravam da se smee i da bide radosen shto e zhiv i shto ja ima devojkata do nego, koja s'e ushte ne se okazhala od veruvanjeto deka zhivotot im e podaren za srekja, radost i ljubov, a ne za otkazhuvanje od nego.

Изменето од Messenger - 14.Јули.2010 во 23:10
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 23:09

E bash taka Messenger .Od pochetok probavme i so struchno lice koe ni e rodnina i e psihijatar, no ne dade  nikakvi rezultati.

Epa zatoa nemalo nikakov rezultat! Kako mozhe ovoj da mu se otvori na rodnina ???

Lugje, sakale prifatete, skale ne... korenite na site problemi, a osobeno na onie najgolemite, lezhat vo semejstvoto.

Ako s'e ushte nemate oformeno svoi semejstva zapomnete go ova i vnimavajte kako kje s edonesuvate kon sopruzhnicite i svoite deca. Mnogu vnimavajte.

Изменето од Messenger - 14.Јули.2010 во 23:13
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
venecijaner

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko Polo 1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јули.2010 во 23:10
Messi, jas imam edna golema maana, sekoj muabet go vrtam na zezanje... izvini, ama...

Ne se somevam vo tvoite mentalno-duhovni sposobnosti za ubeduvanje, no ako tipot si go reprogramiral za samo 1 cas, kojznae do sega kolku stavovi i misli smenil... A moze i bas fino da mu e, sekoj den so nova filozofija si zivee covekot...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 5253545556 84>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,500 секунди.