IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Здравје > Исхрана и кулинарство
  Активни теми Активни теми RSS - Био-динамичка храна
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Био-динамичка храна

 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 20>
Автор
Порака
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2007 во 21:17


taka e ...
mal lapsus ...
a cesto gi pravam ... thanks ...

ne e tajna ...

toa e vo Negotino ...

covekot se vika Atanas ...

                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2007 во 09:30

MOJE 25-GODIŠNJE ISKUSTVO U BIOPOVRTLARSTVU

Zlata Nanić, Zagreb, Ul. grada Vukovara 238.

Moj osnovni princip je bio: kemiji zabranjen ulaz u moj vrt.

Ali u zadnjih nekoliko godina otkako se koriste biodinamički i homeopatski pripravci i vodi računa u koje se dane prema Mjesečevom sjetvenom kalendaru obrađuje tlo i obavlja sama sjetva (kad je Mjesec ispred zviježđa Lava obrada koja potiče nicanje korova, a kad je Mjesec ispred zviježđa Jarca obrada prije same sjetve da se uspori nicanje korova, i još sjetva u odgovarajući dan ploda, lista ili korijena), rezultati su znatno bolji.

=======================

Zato se u biodinamičkoj metodi uzgoja biljaka kompostu još dodaju pripravci od ljekovitog bilja (kamilica, kopriva, stolisnik, maslačak, hrastova kora i odoljen) spravljeni na određeni način da to međudjelovanje iz Svemira biljke još jače mogu osjetiti.

=================

Sjeme uzgojeno po biodinamičkim principima ima veliku snagu u što sam se uvjerila kad smo prije 9 godina sijali 3 kg golog ječma iz biodinamičkog uzgoja iz Njemačke.

================

Od 1996. godine počinjem upoznavati i primjenjivati homeopatske biljne pripravke Enza Nastatija iz Italije. To su biljni pripravci koji se vrlo jednostavno primjenjuju. Samo se razrjeđuju u određenom omjeru i prskaju 40 do 70 litara na hektar. Nakon što sam dvije godine primjenjivala neke (od mnogih) homeopatske pripravke, prvi put otkako imam vrt izrastao je poriluk debeo više od 6 cm, i sve u vrtu je znatno bolje uspijevalo.

==================


Jednu malu parcelu sam u jesen 1998. zasijala biodinamičkom pšenicom Goldkorn (zlatno zrno) koju sam donijela iz Italije kad smo s Nastatijem posjetili tri biodinamičke farme u Italiji.

Na ovom primjeru se još bolje vidi snaga biodinamičke poljoprivrede.

=======================

Bolesti i štetočine prisutne su i kod ovakvog uzgoja, ali u znatno blažem obliku. Nikad se još nije dogodilo da bi šteta bila veća od dvadesetak posto, čak i kod lukove muhe. Dok su konvencionalni povrtlari zaoravali cijele njive luka, ja sam tri puta prskala čajem od preslice (što je ojačalo prirodnu otpornost luka) i luk se oporavio, bio je krupniji, jer ga je muha prorijedila.

Kad u vrtu nastane prirodna ravnoteža, tada ni jedna gljivična bolest niti štetnik ne mogu nanijeti pretjeranu štetu.

====================

Biološka raznovrsnost također doprinosi tome da se bolesti i štetnici ne mogu masovno razmnožiti. Na imanju se uzgajaju brojne naše autohtone sorte žitarica, mahunarki, povrća, voća, cvijeća i začinskog bilja. "ZRNO" je imanje sa vrlo velikom biološkom raznolikošću. Na površini od 6 ha uzgaja se više od 100 vrsta i sorata.

===============

U malom "botaničkom" vrtu posebno je bogatstvo začinskog i ljekovitog bilja. Tu se mogu naći zajedno majčina dušica, kaloper (božja plahtica), vrsta sljeza u narodu zvanog "trandovlo", te plava tradescantia koju sam donijela iz bakinog vrta, a tamo smo ju zvali "ciganka". U rano proljeće roza srčeka "zazvone" i probude usnule ljiljane, perunike, i ino šareno cvijeće i mirisno bilje. U zajednici rastu uzgajane i samonikle biljke. Uz posađene kadulje, šparoge, origano, matičnjak, rutu, boreč, pelin, vlasac, korijander, rabarbaru, odoljen (valerijanu) i "vegetu" (ljupčac – Levisticum officinale) koče se gospina trava – kantarion, trputac – bokvica (muška i ženska), stolisnik, kamilica i mnoge druge. Za jednu izložbu u dvorcu Bežanec povodom Američkog dana zahvalnosti ubrala sam u "hipu" mirišljavi buket od 25 različitih biljaka koje rastu zajedno na prostoru od cca 100 m2.

==============

Od 1995. na ZRNU djeluje i udruga "ŽIVA ZEMLJA" koja okuplja danas više od 400 članova iz cijele Hrvatske. Počinje sustavno učenje i prakticiranje biodinamičkog načina rada na brojnim seminarima i radionicama na ZRNU i diljem Hrvatske. Dolaze nam predavači iz Italije, Njemačke, Australije, Slovenije, a i mi "hodočastimo" na skupove i seminare drugih udruga.

===============

Od 1996. sustavno radimo na podizanju svijesti i znanja o uzgoju bez "kemije" diljem Hrvatske. Osobno sam održala više od 60 predavanja i tridesetak seminara i radionica za prirodnu prehranu. Najčešće teme mojih predavanja su: "Od zdravog uzgoja do zdravlja u tanjuru". Suautorica sam u knjizi "Slušaj kako zemlja diše" (dio koji se odnosi na povrtnjak), te autorica nekoliko priručnika:

─ "Jela od ljekovitog bilja",
─ "Naša tradicijska jela na zdraviji način",
─ "Prirodna zimnica",
─ "Kolači za zdravlje – bez, šećera, jaja, mlijeka i čokolade",
─ Video kasete "Prirodna zimnica".

Literatura:

Darko Znaor: Ekološka poljoprivreda, poljoprivreda budućnosti
Dr. Pavao Krišković: Bioagrikultura
M. Thun: Praktično vrtlarenje
I.Bašić: Ekološki pristup u uzgoju voćaka
I.Bašić: Ekološki pristup u zaštiti voćaka
Dubravka Malić, Sonja Karoglan : Osnove biovrta i biopoljoprivrede
Sonja i Jasminka Karoglan; Ekološko vinogradarstvo
M. Thun: Mjesečev sjetveni kalendar za 2001
M. i Mathias. Thun: Vinogradarstvo po bio-dinam. metodi
M. Thun: Prirodno pčelarenje
L. Komes, Z. Nanić, B.P. Mokos, M. Fazinić: Slušaj kako zemlja diše
P. Tompkins, C. Bird: Tajni život tla
P. Tompkins, C. Bird: Tajni život biljaka
R. Steiner: Poljoprivredni tečaj

Autor:
Zlata Nanić, Zagreb, Ul. grada Vukovara 238

tel. 01/615-30-37, na imanju "Zrno" 01 2728-173, fax 01 2727-196

e-mail: zlata.nanic@zg.tel.hr ili biozrno@bio-zrno.hr

                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2007 во 09:44


eve eden link na edna firma koja
proizveduva ekoloska hrana:

http://www.bio-zrno.hr/
                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2007 во 11:58


          
Literatura koja se preporacuva:


     Jela od ljkovitog bilja
          
Kuharica za početnike na putu zdravijeg življenja.
Ovaj praktični priručnik o prirodnoj prehrani opisuje ljekovita i hranidbena svojstva pojedinih više ili manje poznatih biljaka: sve žitarice, azuki, soju i crnu soju, čičak, daikon, maslačak... Tu su
Iz recenzije Jadranke Boban Pejić . «Priprema namirnica prilagođena je našoj tradiciji i načinima pripreme, pa nas knjiga vraća našim korijenima, «bakinoj kuhinji». Posebnost ove knjige je u činjenici što autorica sama uzgaja sve navedene biljke.


     PRIRODNA ZIMNICA
          
Knjiga i video kaseta
U ovom priručniku su recepti za spravljanje zimnice bez octa (mliječno-kiselim vrenjem) te pekmezi i marmelade bez šećera. Svi recepti su nastali vlastitim istraživanjem i pokusima na imanju «Zrno» i već su višekratno provjeren.


     KOLAČI ZA ZDRAVLJE
          
Recepti su prikladni i za osobe narušenog zdravlja, a i za dijabetičare… Suautorica u ovoj knjizi je Mirjana Neduhal, svestrana suradnica Zlate Nanić, čije kreacije kolača i torti se nalaze na fotografijama u knjizi.
113 recepata, 30 fotografija u boji.


                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2007 во 14:03


Nekolku vazni prasanja ...

Vo kolata dali imate voda ili antifriz ?
VO kolata dali imate glicerin, kolkavo nivo ?
Vo kolata dali imate maslo, koj kvalitet ?
Vo kolata dali imate benzin ?

Vo Vas dali imate voda ? (kolku voda ispivte denes)
VO Vas dali imate glicerin ? (kolku kocevte denes)
Vo Vas dali imate maslo ? (svinsko jadevte)
Vo Vas dali imate benzin ? (sto jadevte)

Ako se grizite za Vas,
kolku za Vasata kola ...

ke bide dobro za Vas i Vasata familija ... !!!

                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
MX-8441 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Септември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 69
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MX-8441 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2007 во 22:10
Секако.
,,NEMA MIR DODEKA TERORISTITE SE SHEETAAT SLOBODNO,,
Кон врв
MX-8441 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Септември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 69
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MX-8441 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2007 во 22:11
Само динамично и биолошки.
,,NEMA MIR DODEKA TERORISTITE SE SHEETAAT SLOBODNO,,
Кон врв
MX-8441 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Септември.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 69
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MX-8441 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2007 во 22:12
Но, пред динамиката и биологијата е Екологијата.
,,NEMA MIR DODEKA TERORISTITE SE SHEETAAT SLOBODNO,,
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2007 во 07:03
Originally posted by MX-8441 MX-8441 напиша:

Но, пред динамиката и биологијата е Екологијата.




tokmu taka bio_dinamickoto proizvodstvo na hrana
e kako da ziveeme vo eko-sredina ...

treba poveke da ne interesira sto jademe ...
otkolku da ne interesira fudbalot ...

kupuvame hrana so prasanje:
- kolku e kiloto?

a treba:
- od kade e proizvodot ?
- kakvo djubrivo se koristi ?
- dali ima pesticidi ?

ama toa da ne bide prasanje - odgovor
tuku sertifikat ...
za da znaeme sto kupuvame ...

nie plakame za razni otrovi ...


dobro utro na cel svet ...
pa i na nas !!!

                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2007 во 11:43


Denovive gledame na televizija ...
ludjeto gi prodavaat kravite zatoa sto nema hrana za niv ...

edna od najvaznite raboti e da ne se koristat vestacki gubriva ...

a prirodno djubre najdobro se dobiva od kravite ...
tie imaat takov sistem na varenje ...
so dva zeludnici ...
da moze i celuloza da ja varat ... (vesnicite) ...

bukvalno kravata moze se da jade ...

barem kaj nas imame ogromni prostranstva so pasista ...
i moze da se proizveduva prirodno gubrivo ...

toa e vo lanecot za proizvodstvo na hrana neophodno ...

zemja - prirodno gubrivo - voda - semenski materijal ...

vestacki gubriva - NE,
pesticidi - NE

edno od pojavata na razni alergii e vinovna hranata
koja poveke ima otrovi otkolku hranlivi materii ...

                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Септември.2007 во 14:49






Sojata po poteklo e od azija i vo ishranata se koristi 5000 godini.

Vo evropa se pojavuva 1740 godina ...

Sojata e kako grasakot ...
mahunarka ...

Sojata sadrži:
- 36 do 40 procenti proteini,
- 15 do 23 % masti,
- blizu 34 % jagleni hidrati,
- 3 do 6 % mineralni materiii
- i golem broj na vitamini

a bilo koj covek se sostoi od:
1. minerali
2. vitamini
3. proteini
4. jaglenohidrati i
5. masti

Sojata gi ima esencijalnite aminokiselini ...
i toa recisi golem broj na esencijalni aminokiselini ...
edinstveno rastenie koe toa go poseduva ...

a esencijalnite aminokiselini ...
nasiot organizam nemoze da gi stvori...
mora da se vnesat preku ustata ...

prijaten tek ....

prijatno popladne ..



http://www.yu-fitness.com/ishrana/soja.php

Изменето од marco_antony - 12.Септември.2007 во 06:55
                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Септември.2007 во 08:14


Dobro utro na cel svet ...

kolku si obrativme vnimanie samo za sebe utrovo ...

nabrzina stanuvanje ...
oblekuvanje ...
patuvanje na rabota ...
utrinsko kafe ...

za sebe sme potrosile 15 - 20 minuti ...

obicno malku vreme si obrnuvame vnimanie ...


                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Септември.2007 во 08:29


zamislete ...

ako nekoj kolega vi dojde vo kancelarija ...
i vi ja otprevrti kantata za djubre ...

odma ke reagirate ...

ke se ocisti ...!!!

a ako ni frli djubre vo mozokot ...

se smeskame ... ne reagirame !!!

Isto taka e koga se raboti za kolata ...

ako se dupni gumata ...
odma reagirame ...
ne ja vozime so skinata guma ...
ne sme cuknati ...

odma ja vadime rezervnata ...
dizalicata ...
i ja menuvame ...

A ako se raboti za nas ...

ako ne boli nogata ...
nema problem ... so kuckanje ke odime

ako ne boli uvoto ...
so drugoto ke slusame ...

ako imame nach-mich na okoto ...
so drugoto ke namigame ...

ako ne boli polovinata ...
toa e od "vremeto" ...

ako ne boli prstot ...
ami imame uste devet ...

i voopsto ne reagirame ...


                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
marco_antony Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2006
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 11062
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај marco_antony Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Септември.2007 во 08:37


I Make Milk What's Your Super Power Tee
                             PARADISE MACEDONIA
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 20>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,391 секунди.