|
QUR'AN-от Е ЕДНАКОВ ЗА ДВАТА ПОЛА |
Внеси реплика | страница <1 34567> |
Автор | |
temimi
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Saudi Arabia Статус: Офлајн Поени: 325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Zosto zenive bolje pisuvaat od mazite?
Nepravda!
Ke idam da go tuzam moderatorot....
E taka zvuci i nasrnuvanjeto na orto, negovite optuzbi neosnovani, negovite zalbi i polaki.
Bravo Aisha!
|
|
Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!
|
|
Sahih Bukhari
Сениор Регистриран: 05.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 389 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Abe ORTO, navistina sega me zdrvi, neznam sto da kazam!!!! jak si nea shto!!!!
Vo tresenje Gluposti!!!!! Ajde vaka od pocetok: Zashto k*ranot dozvoluva "tepanje" na zenata??? Prvo ne pishuva tepanje vo k*ranot pishuva ....Udretegi... a pred toa I posle toa ima Kontekst neli??? A toj veli vaka: ... A ONIE CII ZENI SE NEPOSLUSHNI, OPOMENETEGI, PA POSOVETUVAJTEGI,PA AKO I NA TOA NE SE POPRAVAT; TOGASH VELI UDRETEGI!!! Iako za tebe udretegi i tepanje e edno isto, samo se prashuvam koj li profesor ti dade 2 po Makedonski jazik A kako ke postapish ti so tvojata zena, ako imash zena... vo slucaj da: porano se vratish od rabota i nikoj doma ne te ocekuva, i slushnesh kako tvojata zena i izrecuva pogrdni zborovi na Majkati????? Pr. slushash deka ja narekuva Kuc**, ili slicno???? Zoshto zenata ne e ednakva so mazot??? Ja ke ti dadam mal primer pa ti bideeki imash "odlicna"percepcija se nadevam ke svatis Spored islamot mazot e toj koj e zadolzen od Allah da ja odgleduva Familijata, dokolku raboti negovata plata treba da ja deli prvin na semejstvoto, decata, potoa zenata potoa roditelite, potoa shto ke ostane za nego!!! A dokolku zenata raboti, NE E DOLZNA NEJZINATA PLATA DA JA DELI SO SEMEJSTVOTO a sekako deka sekoja majka ke ima dade na decata toa shto baraat, no so zakon ne e dolzna kako shto e mazot!!!! i ima milion primeri deka zenata ima najgolemo pravo vo islamot od site ostanati religii, no ete ima luge koi ne svakaat, a vo konkretniov slucaj, covek koj nema poima od Islam, a zboruva za Islam. Batka za tebe privilegija e i shto go pishuvash zborot ISLAM!!!! Zoshto dve zeni nese dovolni na eden maz???? Pa miljon pati ti imaat pishuvano site na Forumov a DAIJA ti objasni detalno deka toa se raboti vo slucaj na svedocenje, ili kupoprodazba i slicno.... No ete ima i luge so gavolski idei, kolku i da mu se objasnuva neshto toj pak ke go postavuva istoto prashanje!!!! Zoshto zenata sedi zabulana???? Zashto ti nemas pocit prema Sv. Marija???? Si ja videl ti li na nekoja ikona vo bilo koja crkva da bide bez shamija, ZABULANA???? Lele kakov hristijanin i ova ima objasnuanje podolgo od edna nok, no nemame tolku vreme, a ako izrazish zelba so zadovolstvo ke ti objasnam. Od kaj go izvadi ova deka zenata sedi samo doma neznam??? Nikade vo k*ranot ne pishuva deka zenata treba da sedi doma!!!! A i Aisa ti iznakaza ubavo deka Aisa zenata na pejgamber s.a.v.s kakva uloga imala i.... Brat znam deka i ova e zaludno za tebe, znam deka nema da svatish, no nepishuvam za tebe , pishuvam za citatelive da svatat deka ovoj ORTO nema veze ni od Biblija niti od ISLAM!!!!! Изменето од Sahih Bukhari - 11.Декември.2007 во 21:16 |
|
OUR DIGNITY IS IN ISLAM!!!
|
|
Nephthys
Нов член Регистриран: 11.Декември.2007 Локација: Qatar Статус: Офлајн Поени: 21 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Овој хадис кој ти го напишав го имаш и во Бухари и во Муслим,хадисот е сахих.
Читајки ги коментарите на темава за еднаквост меѓу половите во исламот се изненадив на најнепријатен можен начин.Прво ме интересира како може да дозволите некој да ви ја брука верата и да ви кажува дека Алах создал мажите да бидат господари а жените да им бидат слуги? Следствено на тоа морам да кажам дека една од најфаталкните грешки кои муслиманите во денешно време ја прават е незнаењето во исламот и во шеријатските прописи.Верувам дека многу од тука има кои не знаат исправно ни да клањаат и не познаваат некои основни прописи и поими како што е пример нифаса или истихаза. Повеќето од нив не ни знаат шеријатски да се однесуваат со своите жени ниту пак на кој начин да ги воспитаат своите деца.Туку да не забегувам. Кога е насилството над жената во исламот може да се дадат некои хадиси со кои би се објансил горецитираниот ајет,мислам дека беше сура Ен Ниса(жена)34 стих. Според многу веродостојни хадиси се кажува дека МУхамед чуствувал силона одвратност спрема удирањето на жената,јас ке ти набројам само неколку хадиси. Зар било кој од вас може да ја удри својата жена онака како би удрил роб,а потоа навечер да легне до неа(Бухари и Муслим)Спрема еден друг хадис ,Мухамед го ЗАБРАНИЛ удирањето на било која жена со следниве зборови Никогаш не удирајте Божја робинка!(Ебу Давуд). Е сега кога бил објавен горниот к*рански ајет Мухамед рекол:Јас сакав една работа,Господ сакал друга-а тоа Бог што го сака мора да е најдобро. Сепак и покрај сето ова на својот опроштаерн хаџ,малку пред да умре УСЛОВИЛ дека кон такво казнување треба да се прибегне само и единствено ако жената е крива на очигледен начин за неморално однесување,а тоа да биде направено на таков начин за да НЕ предизвика болка(gajr muberrih). Хадиси во врска со оваа тематика можеш да најдеш кај Муслим,Термиди,Ебу Давуд,Несаија.На темели на овие хадиси сите исламски авторитети нагласуваат дека на ова УДИРАЊЕ ако воопшто се прибегне кон такво нешто,мора да биде симболично-со мисвак или со нешто слично. Табери наведува гледишта на некои од исламски авторитети од Најраното доба како на пример Еш -Шафи кои сметале дека тоа е едвај допуштено и дека е најдобро да се избегне,а они го оправдуваат ова мислење спрема личните чуства и мислења на Мухамед кога е ова во прашање. Така да мавање на жената СО МЕРКА каква што вие имате НЕ Е ДОЗВОЛЕНО во исламот! |
|
temimi
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Saudi Arabia Статус: Офлајн Поени: 325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Aj ti ne se plasi, nema da te tepa nikoj, a sigurno si e sigurno.
Nikoj od muslimanite ne si japrisposobuva verata po zelba na drugite religii i zelbi....
|
|
Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!
|
|
Nephthys
Нов член Регистриран: 11.Декември.2007 Локација: Qatar Статус: Офлајн Поени: 21 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не се плашам,а немам ни причина за плашење. Само се трудев да дадам објаснување. Ако тоа е се што имаш да кажеш во ред. |
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ocigledno deka ovoj forum ima edinstvena cela KARANJE. Ne mi e jasna diskusijata so Nephthys (neznam za koj pol se raboti) ama sepak se sogalsuvam za ona sto e momentalno predmet na diskusija "tepanje, udiranje i sl...." Jas potencirav nekoi od tie raboti no mene mi se milo sto ti gi elaborira podetlno.
Vistina e deka muslimanite denska ne se kako sto treba da bidat. No bitno e deka se trudime. Imame cel i treba da go postigneme. Islamot e cist od bilo kakov nedostatok, no muslimanite denes ne se vistinski MUSLIMANI. |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
Ebu-Hurejre
Сениор Регистриран: 03.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 667 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Milo mi e da konecno razgovaram so nekoj koj sto kolku tolku barem ima nesto poznavanje od Islamot.
Muhamed s.a.w.s rekov deka postojat 4 pricini poradi koi covek se zeni:
1. nejzinata ubavina
2. nejzinoto bogatstvo
3. nejzinata visoka polozba vo opstestvoto
4. nejziniot Islam (iskrenoto veruvanje , pocituvanje i pokoruvanje kon ALLAH s.w.t
onoj koj ke se ozeni za edna od prvite tri pricini da znaete deka toa e prolazno, a najdobar izbor e 4 ocka toa e nejziniot islam.
Islamot ne uci da za sekoj nesporazum megu zenata i mazot da istiot nesporazum da mu go predstavime na Allah s.w.t i Muhammed .a.s , so drugi zborovi odgovorot na nasite nesporazumi da gi pobarame vo k*r'an i Hadis, i toa da e meriloto megu sekoj nesporazum i onoj koj sto zgresil vo takviot slucaj bezuslovno da se pokae i da se izvini na svojot partner za nepravdata ,
Ajetot vo sura Nisa koj sto e daden ne se odnesuva za krsenje na nekoi covecki zelbi (ne se odnesuva za nepocituvanje na zelbite na Mazot ) tuku koa zenata se odnesuva nadvot od islamskiot moral , ne pocituva toa sto od nas vernicite se bara , znaci preva preventiva e da uctivo i na fin i lep nacin da i se objasni za da istata se popravi , ako ne se popravi kao vtora preventiva se odvojuva od postela , ako i posle ova ne se popravi , togas kao treta proventiva se mava lesno , i nikako ne smees da ja mavas vo lice , so mavanje ne se podrazbira tepanje do nesvest , tuku lesno , no ako i po ovaa ne se poprava , se povikuvaat nejzinite roditeli ili braka , rodnini koi sto i se najbliski , kade sto im se prenesuva problemot i na niv se so cel da mozebi i tie ke i kazat nesto pakonecno ke se poprava , no ako i posle ova ne se poprava i si resil da ja ostavis , togas od denot koa ke reces deka taa istata veke nema da ti bide zena tvoja obvrska e da taa istata zena ja cuvas doma uste 3 meseci i 10 dena kade sto ti ne smees da imas nikakov odnos so nea , ovaa vreme na cekanje e poradi toa sto ako zenata po tvoeto otpustanje i nakon sto zamine od kaj tebe , i vo slucaj da taa istata zena ostane trudna so nekoj drug , da ne moze da ti go prepise deteto kao tvoe , a vtora pricina za cekanje vo ovoj period od 3 meseci i 10 dena e , za da mozebi sepak si naogate zaednicki jazik .
toa se vo glavno principite po koi nie treba da se drzime , no ako nekoj so svoja glava gi precekori granicite , toa ne znaci deka takvoto negovo odnesuvanje ima baza vo Islamot.
|
|
Nephthys
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ебу Хурејре се согласувам со се што напиша.
Но факт е дека дури и да е со мисфак самиот чин кој што инаку треба да биде симболичен е покуден од страна на Мухамед.Исламот не пропагира насилство над жените,тоа го пропагираат недоволно едуцирани и искомплексирани суштества со коефициент на интелегенција 0,05 а нив ги има насекаде,во секоја нација,во секоја вера,во секоја земја. |
|
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A be lugje, zenata e za miluvanje, ne za tepanje so neznam sto....
Aj neka izleze nekoja muslimanka ili mazena za musliman, vernik koj go praktikuva islamot, pa nekakaze kako e....
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
Nephthys
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Даија факт е дека секоја жена која е мажена за верник кој е кој ја практикува верата никогаш не била навредувана и малтретирана,без разлика дали се работи за Христијанин,Баптист,Муслиман итн.
Изменето од Nephthys - 12.Декември.2007 во 17:48 |
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
aaa
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas pisuvav vo eden od postovite pogore,, deka ne poznavam nitu edna muslimanka koja biva maltretirna od mazot.
Najcesto nasilstvoto vrz zenata vlece koreni od nekoja devijantana pojava koja samata licnost ja ima doziveano kako mal. Denesnata psihologija tvrdi deka ona dete koe bilo svedok na maltretiranjeto na svojata majka, e potencijalen kandidat da go pravi i vrz svojata zena. Nasilstvoto vrz zenata e seriozen problem. I zalosno e sto denes kako nikogas porano toa e se pozastapeno. |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
DAIJA
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da... |
|
|
|
Aisha
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Daija go poslusa sovetot na mali simo i sega pisuvas epten kratki postovi. ama epten.
|
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
Внеси реплика | страница <1 34567> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |