|
ЈЕХОВИНИ СВЕДОЦИ |
Внеси реплика | страница <1 34567 32> |
Автор | |||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сакаш да кажеш дека сите Библиски цитати за Пеколот се метафорични,или вашата верзија на Библијата не е иста како Христијанската? |
|||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Дали овде негираш дека Исус е Бог? |
|||
|
|||
KGB
Сениор Регистриран: 05.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 349 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Da. Eve ti link. http://www.watchtower.org/mc/index.html |
|||
KGB
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Сакаш да кажеш дека сите Библиски цитати за Пеколот се метафорични,или вашата верзија на Библијата не е иста како Христијанската?
Biblijata e edna. Tumacenjata se razlicni. |
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Повтоно, о, Избранику Јеховин Каде ќе одат тогаш неверниците, т.е. нејеховите? [/QUOTE] |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Е ајде тогаш протолкувај ми ги овие цитати според вашиот терк: Лука 16,19:31 Не мораш веднаш,кога ќе имаш доволно време. Изменето од efendija - 22.Март.2008 во 17:07 |
|||
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ајде да ти олеснам еве ти ги цитатите:
19 „Si bese eden bogat covek koj se oblekuvase vo porfir i vo svila, i sekoj den ziveese raskosno i se vesele- se. 20 A eden siromav, po ime Lazar, lezese pred vratata negova siot pokrien so krasti, 21 koj sakase da se nahrani so tros- kite sto padjaa od trpezata na bogatiot; i kucinjata doadjaa i gi lizea ranite negovi. 22 Umre siromaviot i angelite go odnesoa vo pazuvite Avraamovi; umre i bogatiot i go pogrebaa. 23 I vo pekolot, dodeka bese vo maki, gi podigna ocite svoi i go vide oddaleku Avraam i Lazar vo negovite pazuvi. 24 Togas toj izvika i rece: ‚Oce Avraame, smiluvaj mi se i prati go Lazar da go nakvasi svojot prst vo voda i da mi go razladi jazikot, zasto mnogu stradam vo ovoj plamen!‘ 25 No Avraam rece: ‚Sinko, seti se deka ti si go dobil svoeto dobro uste dodeka bese ziv, a Lazar zloto; sega, pak, toj se utesuva, a ti se macis. 26 Osven toa, medju vas i nas ima golema provalija taka sto onie koi bi sakale da dojdat kaj vas, ne mozat; a isto taka i onie ottamu - kaj nas.‘ 27 A toj pak rece: ‚Togas, te molam, oce, prati go vo tatkovata mi kuca, 28 zasto imam petmina braca, ta da im posvedoci, za da ne dojdat i tie vo ova mesto na makite!‘ 29 Avraam mu rece: ‚Tie gi imaat Mojsej i Prorocite; niv neka gi slusaat!‘ 30 A toj rece: ‚Ne, oce Avraame, tuku, ako nekoj od mrtvite odi kaj niv, togas ce se pokaat.‘ 31 Avraam mu rece: ‚stom Mojsej i Prorocite ne gi slusaat, togas i da voskresne nekoj od mrtvite, tie nema da mu poveruvaat.‘“ |
|||
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
КГБ,мислиш ли дека погорните цитати се чиста Метафора,и немаат никаква врска со реалноста?
|
|||
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Или овие пасуси од Откровение 20,14-15:
14 A smrtta i pekolot bea frleni vo Ognenoto Ezero. Toa e vtorata smrt. 15 I koj ne bese zapisan vo knigata na zivotot, bese frlen vo Ognenoto Ezero. Дали и овде станува збор за Метафора? |
|||
|
|||
KGB
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Isus ovde go koristi bogatasot za da gi pretstavi evrejskite religiozni vodaci fariseite knizevnicite sadukeitte i svestenickite poglavari.Tie se bogati vo odnos na duhovnite prednosti i moznosti, i se odnesuvaat kako bogatasot nivnata obleka od carski purpur ja pretastavuva pravdnost koja imaat vo nivni oci.
Ovaa gordeliva klasa na bogatasot go gleda obicniot narod so prezir narekuvajki go haarec, luge od zemja.Spored toa Lazar gi pretstavuva onie luge koi bogatasite gi lisuvale od duhovnata hrana i prednostitet koi so pravo im pripagale.. Bogatasot i Lazar ne se doslovni tie se metaforicni tie simboliziraat klasa na luge taka da i nivnata smrt logicno da e simbolicna.Sto pretstavuva nivnata smrt? Isus ukazuva na promenata na okolnostite so toa sto rekol deka Zakanot i proorocite bile do Jovan Krstitel no otogash navamu se objavuva Bozjoto Carstvo. Poradi propovedanjeto na Isus i Jovan , i bogatasot i Lazar umiraat vo pogled na nivnite poranesni uslovi i okolnosti. Onie od poniznata klasa na Lazar koi se pokale umrele so ogled na nivnata poranesna sostojban na duhovna beda i doagaat vo polozba na Bozenstvana milost. Dodeka porano zavisele od ona malce sto pagalo od duhovnata trpeza na religiozanite vodaci, Bibliskite vistini sto gi daval Isus gi zadovoluva nivnite potrebi. Zatoa se dovedeni vo pregratka ili polozba na milost pred golemiot Avraam , Jehova Bog. Od druga strana onie koi ja socinuvaat klasata na bogatasot doagaat pred Bozja nemilost bidejki postojano odbivaat da ja prifatat porakata na carstvoto. Me mrzi da pisuvam. Tekstot sto go napishav e od knigata "Najgolemiot covek koj nekogash ziveel" od Jehovini Svedoci. |
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Но,зарем според ова ваше толкување,не сте самите во голема противречност со Библијата која многу јасно кажува дека ќе има Друг Свет,Судење,Пекол и Рај? Или сите овие Библиски детали за вас се само Метафори.Навистина чудно објаснување од ваша страна.Објаснување кое се коси и со Библијата и со Qur.anot.Во секој случај ти благодарам што ми го презентира вашето учење за овие работи. |
|||
|
|||
KGB
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ke odat vo tus kabinite |
|||
ShumadinChe
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 05.Март.2008 Локација: Slovenia Статус: Офлајн Поени: 365 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ako Jehovite Svedoci go Velat Toa. Deka : Hristos Ne e Bog. I Red Drugi Raboit Togash Zoshto Nemat Nitu Eden "Fodumdzija" Da Priznae. ? |
|||
Nothing Remains !!
|
|||
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Има,има тука е КГБ кој е еден од нив,така да слободно можеш да му поставиш прашање,братче. |
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <1 34567 32> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |