![]() |
|
БИБЛИЈА - КОЈ ЈА НАПИШАЛ? |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 34567 24> |
Автор | |
rome ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 492 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
danyal 1907 izgleda si dosta studiral za Biblijata no za zalost shto si doshol do toa reshenie (deka hristianite se izlazeni)ako tolku trud dadovte za da najdete greshkli vo knigata ajde dajte isti trud za vistinata ili lagata vo ovoj svet.Nema vistina vo svetov odsvem Hristos,mnogu (scientist)probaa da najdat lagi vo Biblijata i nemozat a ti so tvoeto reshenie se gordeesh,i jas imam slushano oti gomiti Biblijata je izmeneta no shto pishi vo nea ako nekoj izvade ili priklaj 1 zbor ili crta negovite grevovi ke bidat najgolemi,toj neka se plashe koga ke bide suden ako naprajl neshto no jas ke bidam suden za toa shto imam pomisleno ili napraveno.Jas velam Gospo je tolku golem shto nebi ostail nikoj da ja promeni Biblijata.Gospo napravi sve shto postoi a kako moze da ostae nekoj daja izmeni Biblijata. A za paganskite denoj i ikoni vo toa si vo pravo oti chovekot je tolku prost shto zemva sve od drugi pagani oti neshto im fali duhovno.ako odat kaj Gospo taa praznina ke im se ispolni ama ne tie odat kaj pagani i bajachi baraat odgovori koi samo Hristos moze dagi dade.Vidov kolku ova je proshireno oti vo makedonia prodavaat ukrasi od budha i slonoj i zmii.i narodot kupuva so toa se gleda kolku lesni se shto neznaat oti so ova go pokanuvaat gavolot doma.Narodot misli oti ako zapalat sveka sve ke je vo red ili ako se pomolat na ikonite napravile neshto dobro.a koga ke ja otvorat Biblijata za da ja vidat vistinata?i vo tebe ili ima praznina ili gordlivost pokajse i priznaj shto Hristos napravi na KRSTOT i ke videsh kako ke ti se olesni.
|
|
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
|
![]() |
|
Danyal1907 ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 27.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44 |
Rome,izgleda pogresno me imas razbrano ili potpolno nemas razbrano ili citano celiot moj tekst od pocetok do kraj, Za Isus ili Hristos nema nisto protiv ,protivnik sum na Pavle kako ve ima izlazano i ve ima rastureno ,zemi citaj popoleka i sve ke ti bide jasno
|
|
Covek koj ne pravi greski obicno ne raboti nisto-Phillips
|
|
![]() |
|
rome ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 492 |
Daniel nerazbiram shto tie pointot.Velish nesi protiv Hristos ama protiv Pavel.Izvini ama ako veruvash vo Hristos (ne mislam) ke veruvash deka Biblijata je na Gospo zboro i nemozish da vervash edno a ne drugo.Nemozish da bidesh protiv shto pavle otide kaj paganite.Bog tamu go pushte i vo toa vreme.Bog odluchva koj kade ke odi i shto ke pomine vo zivotot.Da rechime falemu shto pojde kaj paganite oti i nie makedoncite bevne pagani postanavne Hristijani poslem Voskresenieto na Hristos.A za toj falchlivi pgospo ti shto pishish vo tachno si shto lugeto toa vreme go narekle bog ama toa beshe pred Hristos, i taa vera ushte postoi i ja znaeme na ime ama treba mnogu da se kazi toa drugpat.Samo edno ke recham i kabalast se narekuvaat vernici ama vo shto isto i masonite isto i tajnata organizacija.Eve ti go dadov odgovorot na kratko ako razmislish i malce studirash za poteknuvanjeto na ovie veri,A little homework for you.
|
|
|
|
![]() |
|
Danyal1907 ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 27.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44 |
Rome,kako prvo jas sum Danyal1907 ne sum daniel .Poentata prasuvas -Jas ti velam deka veruvam vo Isus ti sumnjas vo toa (tvoe pravo) i velis deka Biblijata e na Gospod ,jas so ova tema razumno ti dokazuvam ,so dokazi deka ne e Biblijata od Bog nego sprotivno deka e napisana od neznaeni junaci -so celo na Pavle toa e poentata, samo sto ne sakate vistinata da ja spoznaete i da istrazuvate.Ponatamu velis deka i nie makedoncite sme bile pagani (so toa sto se slozuvam ) i nekako se zahvaluvas sto ste stanale hristijani ,e ovde ti e greskata ne ste stanale vie sledbenici na Isus ili hristijani nego nastavuvate so paganstvoto ,ja svakas poentata treba da gi odbacite toa sto vi veli Pavle za da se oslobodite potpolno od paganstvo.
pozdrav
|
|
|
|
![]() |
|
belichka ![]() Сениор ![]() Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
A od kaj znaes za Isus i Negovoto ucenje ako biblijata ne e delo od Bog....?
Mozes malkupokonkreten da bides i NEdvosmislen, i imaj trpenie I smirenie rome ne go razbira najdobro mak.ama se trudi....
|
|
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|
![]() |
|
sega treba li od pocetok da ja postiram celava tema za da vidime deka Biblijata ne e od Bog? ili podobro odgovorimi ti togas kade vo Bibilijata Isus veli : Luge,vi ostavam edna kniga po ime Biblija ili sl.
|
|
|
|
![]() |
|
zaboraviv da ti kazuvam deka koga ke nastavam i ke ja dovrsam temata potpolno ke dobies odgovor na tvoeto prasanje ,ako imas citano do sega
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
|
|
![]() |
|
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
и јас ги чекам уште тие СИЛНИ докази дека апостолите не напишале ништо, и дека Павле не им бил по мерак...
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
Delata na Apostolite
Измегу Павле и 12 те апостоли имало многу недоразбиранја ,денешните 27 книги во новиот завет кои се про павлеистички ,недоразбиранјата мегју Павле и апостолите пишува дека се небитни.
Во- Те оне волуме Библе Коментари- пишува дека делата на апостолите го има напишано еден џентиле христијанин кој бил страшен приврзаник на Павле.
Во Делата на Апостолите интересно е фактот дека од 12 те апостоли само на 3 (три) апостоли им се споменува името и тоа многу малце ,за разлика од другите 9 мина кој воопшто не се споменати ,така да само Павле се споменува. |
|
|
|
![]() |
|
аџија ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Не си запознаен. Во Дела на Апостолите, кои ги спомна, ако барем ЕДНАШ во животот си ги прочитал, ќе знаеше дека Павле се спомнува тек во 13 глава... ЗНачи во ПОЛА КНИГА го НЕМА...
те молам не шири дезинформации, оти на СЕКОЈА ќе те ловам, и ќе испаднеш смешен, не за друго... ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
|
anakin ![]() Сениор ![]() ![]() Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
tie sto ja napisaa biblijata
ubavo se zabavuvale ps. go molam moderatorot da nebrise mojata replika i ako mu lici deka e replika na antikrist Изменето од anakin - 29.Март.2007 во 00:12 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
![]() |
|
Во делата на апостолите: Апостол Јаков 3 пати се споменува Апостол Петре 74 пати се споменува Апостол Јован 13 пати се споменува Нашиот јунак Павле чак 231 пати се споменува –пазите ;авторот; Лука во центарот на делата на апостолите требало да ги вметне 12 те апостоли со чело Јаков –нели книгата се вика делата на апостолите капираш? Во новиот завет не постои ни една книга на 12 те апостоли – интересно пошто во денешниот нов завет има чак 14 писма на јунакот Павле иако се сака да се прикаже дека се наменети за апостолите а измислени се да го величаат никого друг него самиот Павле.Разбирањето на Исусовото учење и 12 те апостоли и библијата на Павле со Исусовото учење разликите не се споменуваат
КОЈ ЈА НАПИШАЛ ДЕЛАТА НА АПОСТОЛИТЕ? |
|
|
|
![]() |
|
Делата на апостолите Лука не може да биде авторот еве зошто :
-Затоа што овде вели дека после оживувањето на Исус 40 дена после воскрсна
а во евангелието на Лука вели дека тој ден кога оживува Исус истата нок воскрсна, ако е ист авторот на
овие 2 книги нем
а да има контрадикторност.
-2 та анормалија е дека во делата на апостолите од почет ок до 16:9 баб се споменува 3 личност од 16:10 баб до крај
1 личност се објаснува.
Пр. Дела на апос. 16:6,11 гледајте и другиот дел 16:10 до крај дали е истиот автор ден денеска се расправа
-Некои во евангелието на Лука и во делата на апостолите велат дека се користело докторски речник ,дека еден приврзаник на Павле му се обракал на Павле со “сакан доктор“ (К 4:4) и со ова тврдат дека авторот е уствари ист.
Проф. Анри Кадбури го подбива ова тврдење со тоа дека во тоа време иако не биле доктори (Аритофенес и Лукиан)
го користеле иста терминологија во својата книга по име
–Те стиле литерари метод оф Лука
Во делата на апостолите зборовите на апостолот Петар толку се слични со зборовите на Павле така да се верува дека лука има измислено како дека ги има речено апостолот Петре се вели во (те оригинс оф кристианити страна 131)
-Во делата на апостолите Лука е невозможно да ги знае овие работи
пример :дела апостолски 5-34:38 Овде дека после апсењето на Петре и другите апостоли се споменува разговорот на овие мегусебно со тие што ги затвориле.
Авторот Лука ,истражувачот по име Гамелјел како знаел за разговорот кога разговорот било тајно ? Дела на аопстолите е напишана во 80-90 години ,разговорот на Гамелјал е во 36 год. Или порано
|
|
|
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 34567 24> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |