IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ВЕРСКИ ФАНАТИЦИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ВЕРСКИ ФАНАТИЦИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
Автор
Порака
temimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Saudi Arabia
Статус: Офлајн
Поени: 325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 12:08
Dali e verodostojno - znaeme.
Dali e fanaticno - i toa znaeme.

Zamisli ako site risjani stanat dosledni?
Za maksimum 100 godini kje izumrat!!!
Zosto?
Pa nema priroda, nema razmnozuvanje, nema tatkovski i majcinski cuvstva i dela....

Sto e selefiite?

Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!
Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 12:21
Naprotiv nasata religija dopusta semejstvo samo ne dopusta toa semejstvo da ni e povazno od Boga ili prosto kazano,-deteto mi bese gladno pa zatoa morav da kradam ili ubivam.,a koga na toa ke se dodade i ne ubivaj neprijateli, a kamo li prijateli Hristijani, togas svetot navistina ne mora da se grizi za svojata idnina, toa e bozja rabota.
od druga strana Islamot vi vika da gi ubivate nevernicite, i sega ako si siit udri po sunitite, ako si sunit ubi se i ponesi sto mozes povekje siiti so sebe, ili ubratno. pa ne znam koj se osuduva na istrebuvanje, - i toa brutalno.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Nephthys Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Декември.2007
Локација: Qatar
Поени: 21
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nephthys Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 12:22
Знае кој?
Знаеш ти?
Кога бе ке се научите да го почитувате туѓото мислење и верување.Да имаше малце повеќе во главата ке сватеше дека од правоверни христијани нема да имаш никаков проблем.
А и се гледа дека појма немаш од основи на христијанството!
А ако веке збориме кој е прав и кој е крив,и ако претпоставам дека исламот е вистинската неосквернавена вера и дека Мухамед е последен Божји пророк,според к*ранот и неговиот сунет ке знаеше дека со негирање на еден негов Божји пророк,ги негираш сите и моментално излегуваш од верата!
Што бил бе Јахја односно Јован Крстител во Христијанството?
Дали некогаш воопшто имаш разговарано со некој монах за смислата на неговиот ќивот и практикувањето на неговата вера која за нас е можеби сувише екстремна?
Дали денеска секој има право да ја практикува својата вера?Дали монасите одат од куќа до куќа да конвертираат луѓе?
Или сакаш да ми кажеш дека ти се одвратни баш поради твојата загриженост за опстанокот на христијанството?
Има луѓе кои како есените и како Јован Кристетл сакаат исклучиво да го посветат својот живот на сиромаштија,понизност и молитва и јас не гледам ништо лошо во тоа,ако во исламот е тоа покудено во христоијанството е дозволено.
И прекини да плукаш по туѓата вера а да бараш некој да ја почитува твојата!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 12:40
Ne e plukanje, tuku praime mubet neli?
Sto tolku se palis, osven ako nesto ne e v red.....
Sekoj musliman go pocituva Isus kako Bozji pratenik, koj ne bil zatvoren vo manastir, koj ne palel svekji, koj ne bil Bozji sin ili bog, tuku ednostavno Bozji glasnik na odmetnatite sinovi izrailevi.

Sum zboruval i toa mnogu. Zaklucok e samo toa dekoj uziva vo samotijata, bega od socijalizacijata, od problemite, od grevovite. Nemoj da mi kazes deka hristijanstvoto poucuva sozdavanje semejstvo. Ete Pavle kogo mnogu go sledite ukazuva mnogu pati na toa deka brakot e teret za coveka....
Jahja e isto taka pratenik, kako i tatko mu Zekerija ili Zaharije, koj bil ubien po predavstvoto na Evreite....

Nemoj, dzabe skokas, jasno ni e nam....
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nephthys Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 12:58
Чуј тоа не е правење моабет туку вреѓање.
Дали јас се палам или не воопшто не треба да те занима.
Да, ако си правоверен муслиман треба да го почитуваш Исус,а треба да го почитуваш и сунетот на Мухамед и да прочиташ нешто за животот на Омер и за 4 најправедни калифи во исламот.Ако си го имал сето тоа направено немаше да се однесуваш вака и немаше да пишуваш за монасите вакви гнасни работи,поенатат ми е ќе знаеше како да се однесуваш на цивилизиран начин со луѓе кои не се муслимани!
Мислам дека е банално воопшто да се дебатира со тебе.
Си зборувал со монасите?Си ги прашал за нив?
Јас познавам муслимани кои важат за водечки исламски авотритети во својата земја а кои имаат поминато барем еден месец во језуитски манастир каде што го изучувале таквиот живот,и можам да ти гарантирам дека ниеден од нив немал еден навредлив збор за самите монаси и начинот на живеење без разлика што не се согласуваат и во целост не ја прифаќаат нивната филозофија.
А каков тоа живот живеел Јахја?
Сакаш да кажеш дека и он бил несоцијализиран,бегал од реланоста ,од проблемите,ужива во самотијата и сл?
И послем тоа ке ми кажеш дека го почитуваш...ма носи се!

Изменето од Nephthys - 12.Декември.2007 во 13:01
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 13:06
Nosi se ti ako ne mozes da odis....

Tie vodecki islamski avtoriteti jas ne gi poznavam, daj kazi ni da zaeme, oti muabetov ako ne go prifakjas, i taka se navreduvas ze nesto sto e vistina vo ocite na lugjeto, pa izvini, no vo pravo sum.A sto gi mesas Muhammed i Omer vo muabetov?

Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nephthys Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 13:24
Неписмен!
Како се однесувал Омер кон немуслиманите ?
Дали знаеш дека не сакал да клања во црквата во Ерусалим иако имал дозволи дури и бил замолен и одбил да го направи тоа бидејки муслиманите ке видат и подоцна ке речат Омер клањаше овде и ке ја направат црквата во џамија.
Самиот Мухамед им нудел заштита на христијаните и на евреите кои плаќале данок за да не одат во војна и за да бидат под нивна заштита.Зборам за етика и морал ко ги имале тие Божји робови кои ти НАВОДНО ги следиш.Ги спомнав бидејќи сакав да ти го посочам начинот на кој пто тие се однесувале кон се што е немуслиманско.Ако биле вакви каков што си ти денеска еден човек немаше да биде муслиман во светот.
Да се објаснува човек со тебе е исто како да му се објаснува теорија за релативитет на двегодишно дете.
Да не се носам јас сосе Јахја а?
Ај мрш во библиотека да се едуцираш малце па послем дојди и пишувај по форуми.

Изменето од Nephthys - 12.Декември.2007 во 13:25
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 13:31
Nitu Muhammed, nitu nekoj drug musliman ne zastanal zastitnicki kon nivnata (ne)vera.
Da, jas ne negiram deka gi stitele zivotite i ietocite na nemuslimanite vo svoite drzavi....

Ne znam zosto se vozbuduvas? Nesto ne ti e jasno, izgleda....
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nephthys Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 13:43
Чуј,јас гарантирам дека христијаните и евреите во времето на Мухамед ИМАЛЕ право кое никој не смеел да им го негира СЛОБОДНО да ја практикуваат својата вера!!!
Мухамед не одел над глава да им се дере Неверници..ке горите во пеколот!!!
Сети се дека и неговиот комшија кој бил евреин и кој што константно имал несогласици со Мухамед,кога паднал болен Мухамед бил првиот кој што отишол да го посети,да му понуди помош и да се моли за него.
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 16:05
Ona sto nie muslimanite go pisuvame na forumov se fakti od islamot. Nacinot na koj se pisuva e refleks na karakterot.
Islamot ne uci "na nas nasata vera na vas vasata." da vie imate pravo na svoe veruvanje, duri i vo islamska drzava toa ne moze nikoj da vi go zabrani,naprotiv imate sloboda na veroispovest.
Vo drug k*ranski ajet stoi "....i so niv na najubav nacin diskutiraj. " e sega nie kako muslimani sme dolzni da ja sirime univerzalnata poraka na Islamnot. Zatoa sto i toa go pravel Muhmmed, neka e Bozji mir nad nego. Zarem pismata koi mu gi prakal na Perikle i na site ostanati lideri vo toa vreme, velejki im deka on e Pratenikot od Allah za celocovestvo. Nie toa ne mozeme da go zanemarim a ona sto treba da go prifatime nacinot na Muhammed, neka e Bozji mir nad nego, vo metodot na povikuvanjeto na lugeto vo islam.
Koga stanuva zbor za monasite i sl. i jas sum imala prilika da zboram so niv. Monahinjite ne se mazat zosto se mazeni za Isus? Vozvisen neka e Bog od ona sto mu pripisuvaat. Kako mozes da smetas nekogo za bozenstvo a pritoa da bides mazena za nego. Ova ama epten ne mi e prifatlivo. Kaj nas Isus e eden od pett odabrani pratenici vo Islamot. k*ranot ima poglavja vo koi nosat naziv po negovata majka i nejzinoto semejstvo.
Nie Bog go obozuvame onaka kako sto Mu dolikuva na Negovata Velicina. Toj ne rodil i ne e roden i nisto ne e slicno so Nego. A Negovite Pratenici bili samo luge koi imale prekrasen moral i karakter nakoj nie denes se trudime da go imame. Jas kako vrv na mojata pokornost ne treba da se omazam za Nego (estagfirullah). Ne treba da ja pottisnuvam svojata priroda. Islamot e vera koja doaga od Nasiot Sozdavatel, koj najdobro japoznava nasata priroda. Ne ni propisal nisto sto se kosi so nea i ne ni oteznal. Naprotiv Muhamed, neka e Bozji mir nad nego, bil praten da im olesni na lugeto.
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 16:11
Videte, fanatizmot e vo gledanjeto na eden pravec, vo nespremnosta za zapoznaavanje, za mesanje so narodite, kulturite, religiite - odnosno da vidime koj sto zbori i veruva.
E ima lugje koi nikako ne gledaat na drugata strana, pa valjada za niv stanuva zbor.
Ne zaboravajte deka muslimanite vo Makedonija znaat mnogu za islamot, i toa preku sosedite, no i preku mediumite, za razlika od hristijanite koi mnogu raboti ne znaat.... ni za niv ni za nas....
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nephthys Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 17:15
Аиша кој тебе те тера да се мажиш за Бог?И што тоа тебе ти сметаат калуѓерките кои го посветиле животот на она во што веруваат?
Треба да се научиш да ги почитуваш другите верувањата и личните убедувања на луѓето ако не сакаш и тебе да те гледа некој попреку пошто шеташ забулена.
Баш тие калуѓерки кои според тебе се толку огрешени од Бог и неговите закони никогаш не би те погледнале и исплукале само затоа што си муслиманка и носиш хиџаб.Тоа можеш да го доживееш од недоволно образовани и нецивилизирани националисти кои за жал кај нас ги има еден куп.
Не знам јас со кој тоа ред ти си зборела,мислев монашки,но ако одиме според твојава логика дека калуѓерките се жени на Бог тогаш што се калуѓерите.Апсурдно е тоа што го пиша до бесвест.

Изменето од Nephthys - 12.Декември.2007 во 17:20
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај temimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 17:22
Toa sto go pisala, nie sme go cule od niv!
Nea nikoj ne ja tera, tuku zboruva za niv, zasto realno e....
E, a nie ne gi gledame popreku i ne gi plukame, samo ete gi zalime sto svojata poboznost tolku nedosledno i neispravno.

Кон врв
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Nephthys Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Декември.2007 во 17:32
Од кои нив:?
Кажи ми од ко монашки ред го имаш слушнато тоа,кој Манастир и на кое место во МКД ако е во МКД.
Исто ако знаеш кажи ми дали е тоа католички или православен.
И дај,нема потреба да ги жалиш ако тоа што го прават нив ги исполнува и не штети на никој..мислам дај...исто како што они би требале да плачат над вас и да ве жалат зашто во нивните очи сте ништо друго сем неверници.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3456>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.