|
Господ е мртов? |
Внеси реплика | страница <1 34567 8> |
Автор | |
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
translate this
|
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
ahinora
Група Регистриран: 14.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 62 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Точно това имах предвид. Съгласна.
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
obache se razbrahme u 3 posta
|
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
ahinora
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Верно. И не е чудно.
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
vinagi e cudno pone az sam tyk a ti si tam
mnogo cudno obace ponjakogas izliza duma Cglasna mnogo cudno |
|
|
|
ahinora
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Езиците са близки. Това премахва другите разстояния. И затова казвам, че не е чудно.
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
hahhahahah
ne misleh na ezicite nito na dumite tvojata duma " sglasna " e bila za drugoto |
|
|
|
ahinora
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И това е верно. Пак съгласна. Явно ми трябва още един пост понякога.
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
otidoh na rabota caooooooooooooooooooo |
|
|
|
ahinora
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Лека и плодотворна
|
|
ahinora
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Значи тука е поразот на оваа идеологија. Не толку од логичка, когнитивна смисла, каде што таа може и да звучи супер и фина, и шо ти ја знам. Поразот е во нејзината практична формулација која доведе до анихилација на се прогресивно, хумано и праведно во човекот. Дали тоа била желбата на Ниче, никој не може да знае, но ефектите зборуваат покрваво од зборовите.. [/QUOTE] Надали Ницше има заслуга за мракобесната политика на Хитлер. И отричайки фундамента на християнството : " Ако ти ударят една буза, обърни и другата", всъщност реалистично отчита психологията на индивида и посочва резонно, че неговата същност априори е в борба с християнската идея за същата тази човешка същност и природа. Според Ницше това противоречие понижава човека, прави го нишожен и неспосочен да овладява своя свят и в този смисъл да върви напред. Каквито и да са били причините за неговия нихилизъм, определено не трябва да се омаловажавт или опрощават със заболяването му. Гениалният философ е имал доста ясна представа какво говори и пропагандира. |
|
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
па токму тоа и го зборувам. Алтернативата, или спротивната страна на христијанскиот морал и етика, е токму неморалот, нехуманоста, изразена и во нацизмот. и во својата горчина против христијанството, Ниче сакаше да го создаде натчовекот, ама всушност го создаде Франкенштајн. веројатно ненамерно, но сепак логично-последнично.
|
|
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
сигурно не сум мислела на тебе кога го пишував постот, но очигледно не си ме разбрал,па дозволи ми сега да ти објаснам со мало закаснување. во моите претходни постови можете да видите дека јас не сум доволно добро информирана за Ниче и неговата идеологија и според тоа не сум доволно компетентна да пишувам за него, но од друга страна пак она што ми е добро познато е психологијата. Ако веќе ги наведов овие информации, сега можам уште да надополнам дека Ниче им дал право на многу луѓе да го наметнуваат својот став врз останатите, поготово ако веруваат во неговиот натчовек, а тоа е негативно според мене. Можеби не му било гајле што другите мислат за него, но знаејќи ја човечката природа бил повеќе од свесен какви плодови ќе се родат од неговата работа, и какви се не последици нема да се случат. Тоа може да го каже и мало дете ако ги согледа работите наједноставно без да навлегува подлабоко. Сега, кога го прочитав постот и на аџија видов дека и онака неуко од моја страна сум можела да ги согледам работите без да знам нешто повеќе. Јас на вакви генијалци не им се восхитувам, воопшто Изменето од connected - 04.Декември.2007 во 13:25 |
|
connected
Сениор Регистриран: 17.Јули.2007 Статус: Офлајн Поени: 2787 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
интересно, и потполно логично |
|
Внеси реплика | страница <1 34567 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |