IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Господ е мртов?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Господ е мртов?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 8>
Автор
Порака
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 07:43
translate this
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
ahinora Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2007
Поени: 62
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahinora Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 07:44
Точно това имах предвид. Съгласна.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 07:45
obache se razbrahme u 3 postaголема%20насмевка
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahinora Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 07:47
Верно. И не е чудно.голема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 07:49
vinagi e cudno pone az sam tyk a ti si tam
mnogo cudno
obace ponjakogas izliza duma Cglasna изненадување
mnogo cudno

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahinora Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 07:51
Езиците са близки. Това премахва другите разстояния. И затова казвам, че не е чудно.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 07:53
hahhahahah
ne misleh na ezicite nito na dumite
tvojata duma " sglasna " e bila za drugoto
голема%20насмевка

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahinora Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 07:55
И това е верно. Пак съгласна. Явно ми трябва още един пост понякога.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 07:55
голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
otidoh na rabota caooooooooooooooooooo

Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahinora Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 07:58
Лека и плодотворна
Кон врв
Група
Група
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ahinora Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 08:09

Значи тука е поразот на оваа идеологија. Не толку од логичка, когнитивна смисла, каде што таа може и да звучи супер и фина, и шо ти ја знам. Поразот е во нејзината практична формулација која доведе до анихилација на се прогресивно, хумано и праведно во човекот. Дали тоа била желбата на Ниче, никој не може да знае, но ефектите зборуваат покрваво од зборовите..
[/QUOTE]

Надали Ницше има заслуга за мракобесната политика на Хитлер.
И отричайки фундамента на християнството : " Ако ти ударят една буза, обърни и другата", всъщност реалистично отчита психологията на индивида и посочва резонно, че неговата същност априори е в борба с християнската идея за същата тази човешка същност и природа. Според Ницше това противоречие понижава човека, прави го нишожен и неспосочен да овладява своя свят и в този смисъл да върви напред.
Каквито и да са били причините за неговия нихилизъм, определено не трябва да се омаловажавт или опрощават със заболяването му.
Гениалният философ е имал доста ясна представа какво говори и пропагандира.
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 11:30
па токму тоа и го зборувам. Алтернативата, или спротивната страна на христијанскиот морал и етика, е токму неморалот, нехуманоста, изразена и во нацизмот. и во својата горчина против христијанството, Ниче сакаше да го создаде натчовекот, ама всушност го создаде Франкенштајн. веројатно  ненамерно, но сепак логично-последнично.
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 13:16
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ne mi e jasna poentata na tvojov komentar. Dali se odnesuva na Nitche ili na mene. Za Nitche ne mozham da zboruvam iako spored site knigi sto gi imam prochitano od nego znam deka sigurno ne bil konformista, deka bil bezkompromisen i ne go interesiralo sto mislat drugite.

Ako se odnesuva do mene, jas samo gi prenesuvam faktite koi ochigledno ne se poznati megju chlenovive, pa toa ne go smetam za mislenje koe go nametnuvam. Moeto mislenje go kazhav ushte so prviot komentar.

Inaku se slozhuvam so opshtata konstatacija deka "sekoj ima pravo na svoe mislenje i ne e ubavo da go nametnuva". Se izvinuvam ako moeto komentiranje zazvuchilo tokmu taka.

сигурно не сум мислела на тебе кога го пишував постот, но очигледно не си ме разбрал,па дозволи ми сега да ти објаснам со мало закаснување.
во моите претходни постови можете да видите дека јас не сум доволно добро информирана за Ниче и неговата идеологија и според тоа не сум доволно компетентна да пишувам за него, но од друга страна пак она што ми е добро познато е психологијата.
Ако веќе ги наведов овие информации, сега можам уште да надополнам дека Ниче им дал право на многу луѓе да го наметнуваат својот став врз останатите, поготово ако веруваат во неговиот натчовек, а тоа е негативно според мене.
Можеби не му било гајле што другите мислат за него, но знаејќи ја човечката природа бил повеќе од свесен какви плодови ќе се родат од неговата работа, и какви се не последици нема да се случат.
Тоа може да го каже и мало дете ако ги согледа работите наједноставно без да навлегува подлабоко.
Сега, кога го прочитав постот и на аџија видов дека и онака неуко од моја страна сум можела да ги согледам работите без да знам нешто повеќе.
Јас на вакви генијалци не им се восхитувам, воопшто

Изменето од connected - 04.Декември.2007 во 13:25
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Декември.2007 во 13:21
Originally posted by аџија аџија напиша:

па токму тоа и го зборувам. Алтернативата, или спротивната страна на христијанскиот морал и етика, е токму неморалот, нехуманоста, изразена и во нацизмот. и во својата горчина против христијанството, Ниче сакаше да го создаде натчовекот, ама всушност го создаде Франкенштајн. веројатно  ненамерно, но сепак логично-последнично.

интересно, и потполно логично
аплауз
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 34567 8>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.