![]() |
|
ПОСТЕЊЕ |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 47484950> |
Автор | |
izvoren ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Читам по форумов пишуваш доста проповеди на српски, молитви на српски а СПЦ ја негира МПЦ, да не си од бандата на Вранишковски?
|
|
![]() |
|
Miki_P ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 985 |
Јас сум верник на ЕДНАТА, СВЕТА, СОБОРНА И АПОСТОЛСКА ЦРКВА. Македонската Православна Црква е моја мајка, во името на Христа Господа. Читам богословска литература на: Македонски, српски, бугарски и руски јазик. Кога би постирал материјали на бугарски јазик, можеби би ме претставиле како Ванчо-михајловист... Шегата на страна, постирам материјали што може учесникот на Форумов да ги разбере. Поздрав. Ќе заборавев да ти одговорам за Вранишковски. Тој, за мене, како и за многумина Православни Македонци е продадена душа. Поздрав во ИМЕТО на Христа Спасителот. |
|
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.
|
|
![]() |
|
Pravoslaven ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Верувај ми, ако читаш читаш и читаш, тогаш нема да останеш само на тоа, затоа што прочитаното ќе те упати и да го исполнуваш тоа што си го прочитала. Исус рекол: "Блажени се оние кои ги слушаат Моите зборови и ги исполнуваат."
Ако сакаш да бидеш под капата на ова блаженство, потребно е прво да ги познаваш Христовите зборови, а потоа и да ги исполнуваш. Ако не ги исполнуваш, тогаш залудно и ги познаваш.
А што се однесува до вториот дел од твојот коментар, Божјото Слово има и таква димензија.
16 Целото Писмо е од Бога вдахновено и е полезно за поука, за изобличување, за поправање и за воспитување во правдата,
Потоа...
2 проповедај го словото, настојувај во време и во невреме, изобличувај, прекорувај, охрабрувај со сета трпеливост и со поука.
Значи ние сме повикани исто така и да ги изобличуваме ересите и да ги поправаме лажните учења и толкувања на Божјото Слово, било да сме на форум, било да сме на улица, било да сме на работа, било да сме во Амфитеатар... баш како што вели апостолот, во секое време и невреме.
Тоа го правеле и оние што ги нарекувате "свети отци". Можеби некое од следниве дела ќе ти биде познато: Против Маркион, Против паганите, Против аријаните, Против манихејците, Против иконоборците, Против Несторије, Против луциферијанците, Против донатистите, Против Пелагије, Против Евномије, Против, Против, Против..
А и Христос го правел истото, иако не на форуми, тој сепак во Своите проповеди во гората на блаженствата, или пак крај Галилејското езерот, или пак во Ерусалимскиот Храм, често пати разобличувал, прекорувал, воспитувал, а не ретко и дебатирал со фарисеите, закониците, свештениците итн.
Ана читај го Светото Писмо, тоа е вистински (прв) чекор што ќе те одведе во правилна насока - Божјото Царство
![]() |
|
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|
![]() |
|
ana_t ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 72 |
Dobro Pravoslaven,
Ti go citash Svetoto Pismo, go razbirash i go ispolnuvash vo najgolem del, na toj nachin shto eve na forumov me poduchuvash, me razoblichuvash,me popravsah i vospituvash mene vo verata. A kako go primenuvash tvoeto znaenje na sebe,kako ziveesh, kako svedochish deka si Hristov, se razbira ne mora da mi odgovorish, toa si e tvoe lichno. Kako shto e i moe lichno dali ke postam, kako ke se molam i se ostanato. |
|
![]() |
|
Pravoslaven ![]() Сениор ![]() Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Ана, форумов не е место каде што треба да се фалиме со нашиот христијански живот надвор од него, туку место каде што треба да ги изнесеме нашите ставови, да дискутираме, да дебатираме за нив итн.
Ако сакаш да го запознаеш мојот христијански или нехристијански живот, тоа се прави надвор од форумот.
Тука пишуваме како треба, како Бог уредил, а дали ние постапуваме така, тоа е меѓу нас и Бог и никој нема право да суди освен Бог.
|
|
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|
![]() |
|
ana_t ![]() Група ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 72 |
Zatoa i ti napivash deka toa si e TVOE,LICNO.
Jas isto go iznesov svojot stav, no zoshto ti odma se javuvash, kako nekoj shto e povikan, da me upatish, da me poduchish, da me ispravish. Jas od tebe sovet ne baram, kristalno jasno si imam postaveno kakov duhoven zivot ke se trudam da vodam, i vo toa te molam ne navleguvaj so soveti, koi bea navredlivi, kako onie od edna predhodna tema. Pozdrav |
|
![]() |
|
Ти не го започна разговорот на оваа тема со изнесување на"твојот став", туку со критика на "оние што си ја толкуваат Библијата на свој начин". Врати се 3 страни наназад и ќе видиш.
И бај д веј, зошто твоите "свети отци" не си ги изнесувале своите лични ставови, туку напишале дела како Против Маркион, Против паганите, Против аријаните, Против манихејците, Против иконоборците, Против Несторије, Против луциферијанците, Против донатистите, Против Пелагије, Против Евномије, Против, Против, Против..?
![]() И никаде не сум те наврадил, немој да л'жеш!
|
|
|
|
![]() |
|
Dobro, taka e , i vo edno prostete......
Svetite Otci, ni ostavile neprocenlivo bogatstvo, od svojot lichen opit, no za niv, da zboram i da propovedam ne mi lichi, oti sum zena. Pozdrav do site i radosni da si go docekame Bozik.... |
|
![]() |
|
THEPRINCESS ![]() Сениор ![]() Регистриран: 29.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 4676 |
Pojma neam zosto se posti ne sum navlezena u verskite rabotia, nikad do sea nemam posteno
|
|
![]() |
|
jana577 ![]() Нов член ![]() Регистриран: 05.Јануари.2009 Статус: Офлајн Поени: 1 |
Целта на постот не е со нејадење да му се посветиме на Бога, туку целта е да се исчистиме телесно и духовно за да се приближиме на Бога. Само преку пост и исповед ние можеме да да дојдеме до Светата Причест - Крвта и Телото Господови.Можеби во библијата никаде нема да сретнеме што да јадеме и што да пиеме но секако ќе сретнеме "Јадете ова е Моето Тело кое за вас се прекршува,пијте ова е Мојата крв на Новиот Завет,која се пролива за мнозина".Да се потрудиме да постиме и телесно и духовно само така можеме да разбереме колку е важен постот.
|
|
![]() |
|
Miki_P ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 29.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 985 |
|
|
|
|
![]() |
|
izvoren ![]() Сениор ![]() Регистриран: 12.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 700 |
Исаија: 58:4 Ете, вие постите за да се препирате и за да се карате и за да ги биете бедните со тупаницата. Не постете веќе како денес, и ќе ви се чуе гласот во висината!
|
|
![]() |
|
Вистински пости оној којшто го зауздал својот јазик, т.е. се воздржува од празнословие, сквернословие, од лош збор, од клевета, од осудување, од омаловажување, од осудување, од ласкање, од лаги и од секое злословие.
Ова, господине пасторе, не се однесува на вас, ова вам не ве засега, оти постот ништо не ви значи, па, се подразбира, погореизнесените забрани на вас не се однесуваат - вам ви е се дозволено. |
|
|
|
![]() |
|
Повторно се нервираш кога ке видиш некој Библиски стих(нешто во тебе се бунтува ).Ние христијаните постиме како што си е пропишано во Библијата и не викаме од покриви да не разберат сите дека постиме. |
|
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 47484950> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |