IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Народот кој ја ослободува жената
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Народот кој ја ослободува жената

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4748495051 53>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 02:08
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

E pa zatoa sto nema sekoj hrabrost prv da prijde!
Kolku e toa retko zar ne....
Ova go govoram opsto, bidejki pogolemiot del od mojot zivot sum bila opkolena so nemuslimani i znam kako idat tie raboti.

I ako vi se dopaga nekoj, sepak barate drugar ili drugarka da ve zapoznae.
Eh ne se pravete na toso ko prv pat da slusate za ova .
No da se vratime na temata.....

Pa ne e bas isto drugar ili drugarka da te zapoznae i dogovoreni brakovi....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 02:11
Никако не е исто.
Како може да се договара некој за мене?лутина
Чинам, тоа е поврзано и со....купување невеста нели? Мислам, се дава паричен надомест за тоа, или грешам?

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 02:13
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Никако не е исто.Како може да се договара некој за мене?лутинаЧинам, тоа е поврзано и со....купување невеста нели? Мислам, се дава паричен надомест за тоа, или грешам?

Da ne mora da se pari vo prasanje moze i so kravi ovci i sto jas znam da se plati....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
*moon* Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јануари.2008
Поени: 7657
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 02:16
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Никако не е исто.Како може да се договара некој за мене?лутинаЧинам, тоа е поврзано и со....купување невеста нели? Мислам, се дава паричен надомест за тоа, или грешам?

Da ne mora da se pari vo prasanje moze i so kravi ovci i sto jas znam da se plati....

ZAVISI OD KAJ JA KUPUVAS
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 02:17
Да, сум видела такви случаи...
Обично е со злато, пари, но некаде сеуште во оптек се и камили....Се дава на родителите но и на невестата, или се лажам?
Убаво е да дознаеме и за к*ранската поткрепа на овој обичај.
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 02:18
Па вака ...... ве читам и гледам дека тешко идете до взаемни сфаќања.....
Во исламот,односно во муслиманските семејства во Македонија(не во сите не би можел отприлика процентуално да ви кажам)...кога се работи за брак таму е слично како она - принцеза за принц.......уште од рана возраст машкото и девојчето се "капарени" односно посвршени и само се чека да ги навршат годините.....не знам точно до колку години се чека......но тие веќе од нивна 10-та годишна возраст веќе ја знаат нивната друга половина.....а дали имало љубов или не.....тоа не се зема во предвид....никакви односи не се дозволени....а мислам дека и видување помеѓу нив исто така......се до денот на свадбата

Изменето од $BlackDevil$ - 20.Април.2008 во 02:21
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 02:18
E pa gresite.
DOGOVREN BRAK E ZABRANET VO ISLAMOT.
Brakot e dogovor, pomegu dve strani. Dvete strani mora da bidat soglasni za istiot.
Nema nesto kako, stanuvas edno utro i tatko ti ti veli: Kerko zapoznaj go tvojot maz!
Nema nesto takvo.
E sega ima nesto kako, toj doaga kaj tvoite doma i gi iznesuva svite nameri i sega devojkata ako saka da se vkluci vo toj proces, se vklucuva ako ne nemora. Znaci ne se mazi odma, vednas brakot ne se dogovara.
Ima zbor, pa veridba, pa svadba ehehehehe zavisi od narodot, no vo islamot, ima samo edno go zemas, te zema i taka toa.

kaj edno moja prijatelka se slucilo toa. Tatko i poznaval eden decko mnogu mu se dopadanal i go pokanil vo svoajta kuka da se zapoznaat so kerka mu. No na nea ne i se dopadnal voopsto, i na izleguvanje mu rekla: NEmoj veke da sum te videla kaj nas.
A i toj istoto i go rekol.
Znaci nema prisila!!!
A Marija za parite gresisi epten.
No druga pat ke pisuvam za SVADEBNIOT DAR - MEHR.
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 02:20
Originally posted by $BlackDevil$ $BlackDevil$ напиша:

Па вака ...... ве читам и гледам дека тешко идете до взаемни сфаќања.....
Во исламот,односно во муслиманските семејства во Македонија(не во сите не би можел отприлика процентуално да ви кажам)...кога се работи за брак таму е слично како она - принцеза за принц.......уште од рана возраст машкото и девојчето се "капарени" односно посвршени и само се чека да ги навршат годините.....не знам точно до колку години се чека......но тие веќе од нивна 10-та годишна возраст веќе ја знаат нивната друга половина.....а дали имало љубов или не.....тоа не се зема во предвид....никакви односи не се дозволени....а мислам дека и видување помеѓу нив исто така......

TAKA E A NAJBITNO E OD KOJ KRAJ JA KUPUVAS,YES DA NEA NISTO I NE JA PRASUVAAT AMA JBG,MOZE KE VI SE POGODI
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 02:21
Originally posted by *moon* *moon* напиша:

ZAVISI OD KAJ JA KUPUVAS

Zenata ne e stoka da se kupuva ili nasleduva.
procitaj go priviot tekst od temava.
PARI NE SE DAVAAT I SL NA RODITELI I TAKVI GLUPI NARODSKI OBICAI,
posto samo svadben dar koj i se dava na nevestata i tolku,
A devel tie prikaski koga bile mali gi vetile i sl. ne se dozvoleni vo islmot, i nemaat nikava potkrea kaj istiot,
No postojat kaj odredeni narodi.
Kaj mojot narod nema, i zatoa neznam mnogu za toa.

Изменето од Aisha - 20.Април.2008 во 02:22
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 02:25
Originally posted by Aisha Aisha напиша:

E pa gresite.
DOGOVREN BRAK E ZABRANET VO ISLAMOT.
Brakot e dogovor, pomegu dve strani. Dvete strani mora da bidat soglasni za istiot.
Nema nesto kako, stanuvas edno utro i tatko ti ti veli: Kerko zapoznaj go tvojot maz!
Nema nesto takvo.
E sega ima nesto kako, toj doaga kaj tvoite doma i gi iznesuva svite nameri i sega devojkata ako saka da se vkluci vo toj proces, se vklucuva ako ne nemora. Znaci ne se mazi odma, vednas brakot ne se dogovara.
Ima zbor, pa veridba, pa svadba ehehehehe zavisi od narodot, no vo islamot, ima samo edno go zemas, te zema i taka toa.

kaj edno moja prijatelka se slucilo toa. Tatko i poznaval eden decko mnogu mu se dopadanal i go pokanil vo svoajta kuka da se zapoznaat so kerka mu. No na nea ne i se dopadnal voopsto, i na izleguvanje mu rekla: NEmoj veke da sum te videla kaj nas.
A i toj istoto i go rekol.
Znaci nema prisila!!!
A Marija za parite gresisi epten.
No druga pat ke pisuvam za SVADEBNIOT DAR - MEHR.

Важи бе Ајша, ако не напишеш, како ќе знамсреќа
А дека не постои таков брак-не е точно. Постои. И постои и таков кога ептен од мали ги капарисуваат.
Е сега кога ќе имаш време, објасни ни за тоа но и за мехрот, убаво е да знаемеголемо%20гушкање

Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 02:27
Aisha, ti kazha deka spored k*ranot "ZABRANETA E I DRUZBA IAKO DVAJCATA SE SINGLE - NE SE VO BRACNA SOSTOJBA.
ZNACI ZABRANATA E OPSTA."

Togash kako e mozhno da nauchuvate poveke eden za drug, kako se zaljubuvate i kako se reshavate da pochnete zaednichki zhivot?

Eve, ti objasna deka tvoeto momche si go zapoznala na fakultet, znachi onamu kade sto si mozhela da go vidish i da da naprasvish muabet so nego, iako i dvajcata ne ste omazheni/ozheneti ste proveduvale vreme zaedno za da se zapoznaete podobro i da vidite dali delite ista vera, razmisluvanja, interesi, vrednosti i t.n., pa toa ve dovelo do ushte poblisok odnos, izlaganje zaedno, romantika, vljubiuvanje...

Sto toa znachi bilo sprotivno od k*ranskite odredbi!

P.S. Ne me razbiraj pogreshno, ne sakam da te obvinuvam,. nitu da napagjam bilo kakvi zakoni i normi na odnesuvanje, no samo zabelezhuvam razlika vo pishanoto i sluchenoto. Patem, jas sum za shirenje poznanstva, a ne za izolacija samo zatoa sto nekade pishuva takvo neshto.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 02:36
Ne te razbrav pogresno Mess.
Kako sto kazav se zapoznavme na faklutet, no nikako ne sme se osamuvale. Sekoga toa bilo vo javni prostorii. Znaes kako e na fakultet. A mnogu cesto bevme i pridruzuvani so drugi luge.
Kako sto kazav toj period na zapoznavanje i druzenje bese kratok.
ista vera, isti razmisluvanja, taka da dilemi okolu razmisluvanjata nemalo.
No ete odluka na Boga....Ispadna deka karakterno sosema si odgovarame. nacinot na razmisluvanje i sl.
A za romantika, eh Mess znaes deka vo tie vrski ima poveke romantika. Se e nekako misteriozno, mectaes da zapoznaes.
Pa ima i pisma i cveke....
baras nacin da ja iskazes ljubovta i simpatijata koja ja cuvstvuvas kon drugiot.

A marija super koga prasuvas, sekogas imam vreme za tebe...
A za takvi brakovi, jas ne negiram deka postojat, samo rekov deka toa e del od tradicijata na nekoi narodi, a ne obelezje na islamot.
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Santijago Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
PubLiCenEmY LatInoLoVerBoY YNWA-LF

Регистриран: 17.Јануари.2008
Локација: Tuka be ...
Поени: 21002
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Santijago Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 02:38

Zenata ne e stoka da se kupuva ili nasleduva.
procitaj go priviot tekst od temava.
PARI NE SE DAVAAT I SL NA RODITELI I TAKVI GLUPI NARODSKI OBICAI,
posto samo svadben dar koj i se dava na nevestata i tolku,
A devel tie prikaski koga bile mali gi vetile i sl. ne se dozvoleni vo islmot, i nemaat nikava potkrea kaj istiot,
No postojat kaj odredeni narodi.
Kaj mojot narod nema, i zatoa neznam mnogu za toa.[/QUOTE]
Aisha не знам точно кај кои народи.....но лично муслимани ми кажувале за тоа.....и тоа еве еден личен пример:
-човекот е околку 40-години муслиман , во брак скоро 14 години....што ми кажа тој.....па вака вика.....цитирам "ја мојата жена ја знам од мојата 10-та година....тогаш татко ми ми кажа дека бил кај еден пријател и дека тој имал ќерка и дека таа ќе биде жена кога ќе дојде време."
Јас го прашувам....а добро ти ја знаеше која е каква е?
Тој ми вели дека од кога му кажал неговиот татко па се до свадбата тој не ја имал видено па нити имал зборувано со неа....
И добро му велам на која основа тоа така?
тој ми одговара....таков е законот кај нас....старите ни ја одредуваат судбината а ние мора да ја почитуваме нивната одлука.....
И само тоа реков како ќе ви кажат старите така? А дали ја сакаш или не ја сакаш???
Нема ми вели тоа сакам не сакам....како што е кажано , така мора и да биде...
И навистина баш ама не го сватив како може така????
I'm out bcz of pathetic around here
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај *moon* Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2008 во 02:39
DEL OD TRADICIJATA,NE DEL OD NECII MALOUMNI SVAKANJA SO KOI SAKAAT SVOJOT ZIVOT DA GO STAVAT PRED DRUGIOT.TAKVO NESTO NEPRIFAKAM NIKAKO
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4748495051 53>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,154 секунди.