IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

РАЗГОВОРИ ЗА РЕЛИГИИТЕ - ОПШТО И НЕВРЗАНО

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4647484950 242>
Автор
Порака
La Ninja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Регистриран: 13.Јуни.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:40
хахахах...големо%20гушкање
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:41
Ев не ме зезај па што да правам коа не знам..битно сакам да знам голема%20насмевка
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:43
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

среќа Ел кевсер-е ваш светец или?
газење%20од%20смеење Ете зошто си ја сакам мојата сина молитва големо%20гушкањеЈа предлагам за трет модератор на форумов намигнување

Како да потчув дека Месинџер ќе бидел отсатен некој ден,така да можеме твојот предлог да го активираме. Еве и јас сум за,.........другите што мислат?
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:45
Originally posted by Omer El Faruk Omer El Faruk напиша:

Originally posted by blueprayer blueprayer напиша:

среќа Ел кевсер-е ваш светец или?
газење%20од%20смеење Ете зошто си ја сакам мојата сина молитва големо%20гушкањеЈа предлагам за трет модератор на форумов намигнување

Како да потчув дека Месинџер ќе бидел отсатен некој ден,така да можеме твојот предлог да го активираме. Еве и јас сум за,.........другите што мислат?

Од мене 2 Гласа!
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:46
леееејголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 18:49
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Vidi go toj pak za jajcata .... koga ti velam deka EvAngelos vi odgvori znaci deka se sl*gam so negoviot odogovor...
Pa normalno deka ke se sl*gas! Ionaka nema ti so da kazes! More, Evangelos si dade svoe viduvanje,no bez pasus! Jas prasuvam,Dali Apostolite go praznuvale Veligddenot,i kako na Koj nacin,koj gi poducil kako da go praznuvaat??? Toa mi e celta....a za jajcata Manje vise...toa e samo NoVOTARIJA!!! Vaka i Veligdenov ke ispadne Novotarija,poso ne gledam Pasus...no,da ne brzam so zaklucoci mozebi Evangelos,ke pastirat nekoj pasus..a Evangelos..??

Халид, зарем се сомневаш во мене? среќа Зарем мислиш дека јас би напишал нешто за христијанството, а да не го подржал со Библијата? Читај ми го потписот. Тоа сум јас, тоа е моето мото. Од новотарии се ежам како еж! среќа Алергичен сум на нив!

Адје, цитирај го оној дел од мојот одговор за кој сакаш да ти наведам библиски цитат. За тебе пријателе одма го вадам, како џокер од лев ракав среќа

Токму така Евангелос,Знам дека се Ежете од Новотарии!
И знам дека не правете ништо кое не го правел Исус и неговите апостоли!
Затоа би сакал да ми дадеш пасус околу оваа работа!

Вистинското христијанско значење и суштината на Велигден е во Христовото воскресение. Ние, христијаните, на тој празник го славиме Христовото воскресение, победата над смртта, Божјата потврда за Христовата жртва итн. Тоа ни е во преден план и ФОКУСОТ на празникот. Тоа го празнуваме, на тоа му се радуваме, а не на јајца, на зајци и што ти ја знам уште што среќа

Би било добро и да даеш еден пасус,за тоа Дали Исус им рекол на неговите Апостоли,да го празнуваат денот на неговото "Vоскресение??
Благодарам Евангелос!/B]

Евангелос!

Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 20:33
Халид, никој не вели дека преку вапцаните јајца се манифестира нашата вера во Бог, ниту пак рековме дека преку баклавата се манифестира вашата...
Тоа се само обичаи, кои се убави и нема ништо лошо во нив. Тие не се манифестација на верата, а се начин на искажување на радоста и прославата на убавиот ден. Ништо повеќе. Како што рече МистерХ - од влакно ортома се прави...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 20:39
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Халид, никој не вели дека преку вапцаните јајца се манифестира нашата вера во Бог, ниту пак рековме дека преку баклавата се манифестира вашата...
Тоа се само обичаи, кои се убави и нема ништо лошо во нив. Тие не се манифестација на верата, а се начин на искажување на радоста и прославата на убавиот ден. Ништо повеќе. Како што рече МистерХ - од влакно ортома се прави...

Не знам,кој тоа го правет!?
Јас само прашав за Велигденот,да ми дадете до знаење,зошто и како??

Кој им наредил на Христијаните Велигден да го Прославуваат!?

Тоа ми беше,но со Цитат библиски!
Дали исус тоа го наредил!?
А за Јајцата, Манје Више!!

П.с.Пошо се Обичаи,Зошто не може да се поделе на Пријателите на Фамилијата НЕВАПЦАНИ ЈАЈЦА!??
Зосто мораа да се вапцаат!?
Поз...
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 20:49
Никој не им наредил да го прославуваат! Сами го прават тоа, од почит кон Исус и во знак на прослава на Воскресението, затоа што тоа е од суштинско значење за нашата вера. За вапцањето на јајцата, Темплариус имаше дадено објаснување во темата Велигден.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:32
Добра вечер на сите,
Не се сеќавам дека е зборувано за следново. Имено, ме интересира, зошто на жената муслиманка не и е дозволено да патува сама, туку со придружба од некој роднина? Во кои услови важи тоа, и кои се потенцијалните придружувачи? Исто така, дека доколку треба да патува некаде сама, или вон место на живеење, мора да има посебна писмена дозвола од сопригот/таткото...
Во право ли сум?
Сум.
Може ли нешто околу тоа, мислам дека се вика “махрам“ Благодарамсреќа
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Omer El Faruk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 31.Декември.2007
Поени: 997
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Omer El Faruk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:43
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Добра вечер на сите,
Не се сеќавам дека е зборувано за следново. Имено, ме интересира, зошто
на жената муслиманка не и е дозволено да патува сама, туку со придружба
од некој роднина? Во кои услови важи тоа, и кои се потенцијалните
придружувачи? Исто така, дека доколку треба да патува некаде сама, или
вон место на живеење, мора да има посебна писмена дозвола од
сопригот/таткото...
Во право ли сум?
Сум.
Може ли нешто околу тоа, мислам дека се вика “махрам“ Благодарамсреќа

Мислам дека на ова прашање најдобро ќе ти одговори сестрата Аиша,кога ќе има време.Јас патем само да ти кажам збор-два за Махремот.Махрем е придружник на жената во патувањата,посебно кога станува збор за петтиот исламски пропис Аџилакот,и кога таа не патува со својот маж.Махрем е личност која што според шериатот не може да стапи во брак со дотичната жена.

А за писмената дозвола од мажот или таткото не сум чул,а кога ќе можам подетално ќе проверам околу твоето прашање,во меѓу време ако некој знае убаво да ти одговори на прашањево бујрум.Некако вечерва јас не сум во топ форма,едноставно сакам само да ве читам , да ве потпрашувам и да уживам.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
She Hulk

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај La Ninja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:45
Омер а може едно мало прашање?среќа
А што ако не е мажена? ако тој што ја чува на некој начин..може да се ожени потоа со неа?
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:45
За писмената дозвола јас сум чула и сум видела.
Мехремот не е придружник само за аџилак.
Ма само ти уживај...ај тогаш ќе ја почекаме Ајша ако не е заморна да ни одговори.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2008 во 23:47
Mislam deka samo malku ja nacnav ovaa tema na Narodot koj.....
No ne e na odmet da ja prosirime malku
Tocno e deka na zenata muslimanka ne i e dozvoleno da patuva na DOLGI patista sama.
toa go crpime od hadisot na Muhamed, neka e Bozji mir nad nego: "Na zena koja veruva vo Allah i Sudniot den, ne i e dozvoleno da patuva na razdalecina kolku tri dena i tri noki."
Sega tocno ne sum sugrna vo km.kolku iznesuva, no postoi...Jas segos vakvite raboti gi citam na ang. jazik i tamu vo milji e objasneto.
Dozvoleno i e da patuva so luge koi i se mahremi (luge koi i se vo blisko srodstvo, i so koi i e zabraneto brakot), kako sto se:tatko, svekor, vujko, cicko, vnuci (od brat, sestra ....)., brat, dedo... (neznam dali izostaviv nekogo).

Znaci ne i e dozvoleno, taka da neznam toa za pismenite izjavi. Mislam deka takvo nesto nema vo islmot, a sega vo praksata na zemjite, mislam deka postoi samo ako gi nosi i decata so sebe. Slicno kako polnomosno kaj nas.

Ova e vo kratki crti.....
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4647484950 242>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,375 секунди.