IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - ВТОР ПОГЛЕД II
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ВТОР ПОГЛЕД II

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4647484950 105>
Автор
Порака
dejan13 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Март.2007
Статус: Офлајн
Поени: 122
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejan13 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Октомври.2007 во 14:17
Кон врв
stariot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Август.2007
Локација: Macedonia
Поени: 194
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stariot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 02:40

Изменето од stariot - 05.Октомври.2007 во 02:41
Najdobro e da molcis i da te smetaat za budala, otkolku da kazes nesto i site somnezi da isceznat.
Кон врв
dejan13 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Март.2007
Поени: 122
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dejan13 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 08:38
haha me iznenadi, si vikam od kaj izleze ovaa fotografija, si ja izvadil od prasinata, dodusa ne e taka odamna, malku vreme pomina a mnogu nesta  se smenija, nema nazad.
se slozuvam so tebe i fala
Кон врв
stariot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Август.2007
Поени: 194
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stariot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 13:34
Originally posted by Dejan13 Dejan13 напиша:

haha me iznenadi, si vikam od kaj izleze ovaa fotografija, si ja izvadil od prasinata, dodusa ne e taka odamna, malku vreme pomina a mnogu nesta  se smenija, nema nazad.se slozuvam so tebe i fala

Ovaa ja imav sredeno uste koga ja objavi, ama togas seuste ne bev clen na forumot i zatoa morase da poceka.   
Najdobro e da molcis i da te smetaat za budala, otkolku da kazes nesto i site somnezi da isceznat.
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 16:14
Original:

Prva obrabotka: Krop, izostruvanje na likot i bluriranje na pozadinata. Od prva ne zabelezav, no vo obrabotuvanje, konstatirav deka fokusot e ponazad odosto treba. Morav da izostruvam selektivno:

Za kraj, BW konverzija, malku koregirana so burn i dodge tool:

Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Vojkan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Мај.2007
Поени: 387
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vojkan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 16:50

Одлично е. Мене ни на крај памет не ми беше така да кропнам. Обработката е супер. Се уште ги споредувам ЦБ и колор и некако колор повеќе ми се допаѓа. Поради очите на човекот.

Инаку, ќе со потрудам да направам и некоја фотка од билску. Плашливи се, па реагираат агресивно ако сака човек да ги слика или сними. Оваа фотка е на 300мм.

Кога велиш „поназад“ дека е фокусот, мислиш дека не е на очите или ич не е на човекот туку во грмушките?

Поздрав
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 18:43
Voko, spored mene fokusot e vo grmuskite, no nemozam da tvrdam. Moze da bide do faktot sto liceto mu e vo senka (malku go osvetliv, no zaboraviv da napisam), a grmuskite imaat kupista detali koi mnogu doadjaat do izraz.
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 19:08
Odlichno Mire! Imash pravo za back-fokusot. Voko treba da si go testira objektivot.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 20:28
Zoran so Fuji S9000 mislam deka slika Voko. Na 300mm (realni) i od podaleku, ne znam kolku e siguren toj senzor. Mozno e da ima premnogu siroko pole i da fati sto ne treba.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vojkan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Октомври.2007 во 20:59
So s6500, ama objektivot e ist kako i na s9000. E sega, i porano mi se slucuvalo da se meki fotkite (A ponekogas se ostri kako bric).
Mislam deka e zasto slikam so nesoodvetna brzina na pogolemi fokalni dolzini, pa se osekja tresenje na racete. A moze i da fakja fokusot raboti sto ne treba.
Od druga strana, ne bi bilo loso da go proveram objektivot, ama kako? Da vidam dali ima backfokus i sl. Mislev deka aparati so fiksen objektiv nemaat takvi problemi, ami samo dslr.

Pozdrav

p.s. Denes bev na world press photo 2007, ama imase guzva pa za saat i pol si izlegov. Utre ako imam vreme ke trknam pak pa ke straknam nekolku pati i ke pustam da go vidite prostorot i ostale stvari.
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
Кон врв
hypertech Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Март.2007
Поени: 600
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hypertech Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2007 во 11:02
s6500 ima tiny senzorce pa i samiot DOF (zaradi maliot circle of confusion) e skoro 3 pati pogolem od toj APS-C senzorite pri isti otvori na blenda i dolzina na objektiv.
Taka da ne e problem na backfocus nego ednostavno i grmuskite vlegle vo DOFot zatoa sto e dosta sirok.
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vojkan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2007 во 13:04
Hypertech, mislev za toa da otvoram edna diskusija.
Moe mislenje e deka otvorot na blenda moze da e ist, no ne i dolzina na objektiv.
Kaj mene pisuva raspon od 6 do 66mm (ova ne se sosema tocni brojki - ima decimali), sto znaci deka pocetna fokalna dolzina na mojot objektiv e 6 mm, pa zatoa i ima dlabok DOF, no poradi kropot ekvivalent e na 28mm na 35mm aparat.
Zatoa na 66mm (300mm na 35mm aparat) mesto da ima plitok dof , toj si ostanuva relativno dlabok zasto efektivna dolzina e 66, a ne 300. 300 e samo rezultat na krop.
Toa i e celata rabota na krop faktorot spored mene. 50mm na 1.5 krop ima samo fiktivna dolzina od 75mm zasto vsusnost se skratuva agolot so toa sto ima krop na objektivot no ne se menuva fokalnata dolzina. Taa si ostanuva 50mm, pa i DOF ke bide kako kaj 50mm iako vidnoto pole e 75mm.
Mozebi i gresam, ama logikata taka mi raboti. Uste ne sum baral na internet da procitam nesto okolu toa, pa da vidam dali sum vo pravo.

Pozdrav
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2007 во 20:04
original:

moj pogled:

1. krop od levo i malku od gore
2. new layer, so najbledata zolta boja od slikata so cetka [flow 8%, opacity 75%] pominav kaj sto e izgoreno na slikata vrz noviot layer
3. malku pwl vrz helikopterite
4. malku osvetluvanje na shadows i zatemnuvanje na highlights
5. malo desaturiranje na celata slika

Изменето од branko_k - 07.Октомври.2007 во 20:06
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Октомври.2007 во 22:15
Dobra e , samo mene poveke mi se dopaga dramatikata na celata situacija. Iskreno mislev deka ke interveniras samo vo izgoreniot del od neboto i namaluvanje na zoltata boja
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4647484950 105>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.