![]() |
|
Рецепти за торти и други благи работи |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4445464748 56> |
Автор | ||
Majkl ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Ве молам некој ако има рецепта за Тикварник како треба да се направи?
Изменето од Majkl - 30.Јануари.2010 во 19:35 |
||
![]() |
||
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
![]() |
||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Леле срце си, тие се да, назли-фатмите (кај најде сега да ми ги кажеш кога сум на диета, а со години ги барам ![]() Да, многу би ти била благодарна на рецептот, и ако ми успеат (знам дека тешко се прават)-ќе те поканам ![]() |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
![]() |
||
_free_ ![]() Нов член ![]() ![]() Регистриран: 12.Јануари.2010 Статус: Офлајн Поени: 22 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
ima dva vida na takvi, ednite se polnat so fil kako za grcka baklava (so seckani orevi, cimet, kora od limon) a drugite za koi velis deka se ko lisnato popareni so serbet tie gi vikaat "nazli fatma" ili konak vo drugi gradovi. Filozofijata na seto toa e deka testoto se mesi samo so mast(kravja) i za da ne se stopi masta mora da se mesi vo ladna prostorija. Dokolku navistina go sakas receptot ke se potrudam da ti go napisam narednite denovi bidejki treba od drugi da go zemam. |
||
![]() |
||
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
![]() |
||
Valeta ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 03.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 24220 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
А мора ли да се дробени ресаните, јас ги правам цели ресани залепени една со друга со крем, пудинг или марамалад,(зависи со што сакаш) а страните ги лепам со кокос,пробај вкусно е и лесно |
||
Вистината е нашата најценета сопственост. Затоа ја употребуваме толку штедливо.
|
||
![]() |
||
La Ninja ![]() Сениор ![]() ![]() She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Dechki dali vi teknuva kako se pravea kolachite so drobeni resani???
|
||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||
![]() |
||
PBaller ![]() Нов член ![]() Регистриран: 28.Септември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
||
Glenn ![]() Сениор ![]() ![]() Тата-Мата Регистриран: 14.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3166 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Ова е за Шо-Сана да не мисли дека сум ја заборавила. Знам дека сум бавна ама еве ја рецептата за
ТОРТА СО МОРКОВИ
(кафена лажичка ќе ја означам со кратенката к.л, а супена с.л)
за тестото е потребно
300 гр брашно
2 к.л цимет
1 к.л прашак за пециво
1/2 к.л сода бикарбона
200 гр мек кафеав шеќер
4 јајца
250 мл зејтин (сончогледов или растителен)
1 кора од портокал рендана
1 кора од лимон рендана
200 гр моркови, ситно рендани
150 гр ореви, сецкани (оставете малку ореви за декорација)
227 гр ананас од конзерва, сецкан на парчиња, добро исцеден
(јас го употребувам портокалот што го рендам, да не се фрла, исто ќе му дојде, мокро сочно овошје е, еднаш кајсии, еднаш праски оние големи водени имам употребено)
за Шеќерната крем глазура
125 гр несолен путер на собна температура (значи мек да биде)
50 гр прав шеќер
250 гр крем сирење несолено или Маскрапоне-италијански густ крем за готвење, несолен
(Филаделфија крем сирење несоленото е идеално )
Начин на подготовка
Се загрева рерната на 150 С.
Во сад подлабок се меша заедно брашното, циметот, прашак за пециво и сода бикарбона и се истура шеќерот. Ова со рака убаво да се измеша, да стане еднаква масата, зашто мекиот шеќер е леплив и се грутчи. Добро да се растресе.
Во друг сад се матат заедно јајцата со зејтинот и кората од лимон и портокал. Се истура во смесата од брашно.
Се додаваат и ренданите моркови. Најпосле се додава и сечканото овошје (ананас или портокал) и сечканите ореви.
Фино се заматува целата смеса,се истура во овален сад за печење торта и се пече 1 час и 20 мин. За проверка боцнете со вилушка во тестото, доколку е готово треба да излезе чиста. Се лади убаво.
На крај се нанесува Шеќерната крем глазура
Едноставно заматете со дрвена лажица заедно путерот, шеќерот во прав и крем сирењето се додека не се претвори во мазна компактна маса и нанесете врз оладената торта. Ќе добиете фин дебел слој.
Се украсува со сецканите ореви.
Се става во фрижидер да се олади фино и да се стегне за убаво да се сече.
Тортата е многу едноставна и вкусна и брзо се прави.
Наздравје
![]() Изменето од GlenKlouz - 29.Септември.2009 во 12:40 |
||
Beauty fades, dumb is forever
|
||
![]() |
||
Calipso ![]() Модератор ![]() ![]() Primarius Регистриран: 26.Мај.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 44671 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Има,има ![]() Потребно:1 маргарин,6 лаж. шекер,2 јајца,1 пециво,брачно. За шербет: 750 гр, шекер 700 гр. вода Маргаринот се топи и се додава зејтинот.кога ќе се олади(млако) се става во вангла и додава брашно по потреба(средно,не премногу меко или тврдо),се додаваат 2 јајца и 1 пециво. Се изедначува снесата и се прават топчиња или долгнавести. одозгора може да се стави орев. Се редат во подмачкан плех и се пече. Добар апетит! ![]() |
||
![]() |
||
МАРШАЛ ![]() Сениор ![]() ![]() ГРОБАР ДО ГРОБА Регистриран: 06.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 44396 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
дали некоја знае како се прават шеќер париња ?
![]() |
||
![]() |
||
Kali ![]() Сениор ![]() ![]() Storyteller Регистриран: 30.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4947 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
mmmm...Ja obozavam baklavata za Bajram, i site turski delikatesi, ama ne se osmeluvam da napravam: si kupuvam od turska carsija.
Изменето од Kali - 08.Октомври.2009 во 18:36 |
||
![]() |
||
maria_magdalena ![]() Сениор ![]() ![]() trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Јас не знам како се викаат тие за кои прашав, ама обично имаат триаголна форма, мислам дека не се полнат со ништо, а се така како лиснати ама не се, парени....ама кој ги пробал знае на кои мислам.
|
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
![]() |
||
Biba_G ![]() Сениор ![]() ![]() Непоправлив оптимист Регистриран: 18.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 13718 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
или пак од баклавата што се прави исто за Рамазани/Бајрами, со путер?
![]() |
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 4445464748 56> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |