IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КОЈА РЕЛИГИЈА Е ВИСТИНСКА?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4243444546 55>
Автор
Порака
goran-twin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Јануари.2012
Статус: Офлајн
Поени: 385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goran-twin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2012 во 13:31
Како што беше во времето на Мојсеј кој го зеде народот и прво го водеше низ пустина за потоа да го воведе во израелските предели,во земја плодна каде што тече мед и млеко.
Така тоа се случува и на големо до свршетокот на светот.
Прво христијаните беа водени низ црните векови за потоа да бидат воведени во ренесансата и развиениот свет.
Но како што на Мојсеј му беше кажано дека само оддалеку ќе ја види земјата и нема да влезе во неа и таму ќе умре.Така и христијаните влегоа во развиениот свет за време на ренесансата и не се видоа веќе христијански водачи како во времето на црните векови.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Февруари.2012 во 16:46
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Јас не зборувам за било кои религии, зборувам за ВИСТИНСКАТА РЕЛИГИЈА која започна најпрво на небото, па после и на земјата.

Е која е таа ВИСТИНСКА РЕЛИГИЈА која започнала најпрво на небото ?  Дај малу податоци за неа... закони, догми, препораки, правила, прописи, верувања, традиции...

Можеби тоа што го напишав за тебе тоа е оскиморонство, можеби и Библијата (која го кажува тоа ) за тебе не е Света Книга

Не е можеби, туку е  според дефиницијата за религија.  намигнување
А што има сето тоа врска со тоа дали за мене Библијата е Света Книга или не ?  Колку пати ќе ми го поставуваш ова прашање и колку пати треба да го одговарам ? среќа

Патем, можеш да цитираш од Библијата каде се вели дека религијата постоела уште пред почетокот на времето ? Можеби постои, а јас не сум го видел. С'е биднува... никој не е совршен. да

но јас ти го кажав своето мислење  за кое сум убеден дека е исправно .

А, тоа е сосем друга работа. среќа

Можеби и јас мислам дека на земјава има вонземјани кои се преправаат како нас и раководат со илуминатите и зидарите за да го владеат светов и да ни го собрат златото... и можеби сум убеден дека сум во право.  голема насмевка

Не се лути пријателе, треба понекогаш да се отпуштиме и да се насмееме. Така подобро се дружи и се дискутира.  големо гушкање

Долго време пред да биде создадена планетата Земја, на небото имаше вистинска религија. Тоа се небесните духовни суштества, организирани, кои се подредени хиерархиски по чин ( архангели, серафими, херувими и ангели ) кои Го обожаваат и му служат на вистинскиот БОГ.

Имале само едно правило, како што имале и првите луѓе, а тоа е бидат во единство со Изворот на Животот, ако сакаат да останат живи.

Цитати од Библијата :

4 Каде беше кога ја основав земјата, кажувај, ако знаеш!

5 Знаеш ли кој и ги одреди мерките и кој го оптегна измерувачкото јаже над неа?

6 На што и почиваат основите? Кој и постави крајаголен камен,

7 додека воскликнуваа утринските ѕвезди и извикуваа Божјите дворјани?

( Јов 38: 4-7)

9 И кога живите суштества му воздаваат слава и чест и благодарност на Оној, Кој седи на престолот, Кој живее во вечни векови,

10 дваесет и четирите старешини паѓаат пред Оној, Кој седи на престолот, и Му се поклонуваат на Оној, Кој живее во вечни векови, и ги положуваат своите круни пред престолот, велејќи:

11 ”Достоен си, Господи и Боже наш, да ја примиш славата, и честа и силата, зашто Ти си создал сè, и заради Твојата волја суштествува сè и е создадено.”

( Откровение 4:9-11)

П.С. Не те прашав дали веруваш дека Библијата е Света Книга, види малку поубаво во мојот пост, познат ми е твојот став .среќа

И како би можел да се лутам на тебе, досега немало никаква причина за тоа , се надевам дека нема да има ни понатаму  намигнување

Треба да се опуштаме така е,  релаксацијата и смеењето е многу важна работа во живототголема насмевка

Поздрав до тебе почитуван пријателе  да

SOLI DEO GLORIA
Кон врв
zoranjanev1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 07.Септември.2011
Поени: 379
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zoranjanev1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2012 во 15:40
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Јас не зборувам за било кои религии, зборувам за ВИСТИНСКАТА РЕЛИГИЈА која започна најпрво на небото, па после и на земјата.

Е која е таа ВИСТИНСКА РЕЛИГИЈА која започнала најпрво на небото ?  Дај малу податоци за неа... закони, догми, препораки, правила, прописи, верувања, традиции...

Можеби тоа што го напишав за тебе тоа е оскиморонство, можеби и Библијата (која го кажува тоа ) за тебе не е Света Книга

Не е можеби, туку е  според дефиницијата за религија.  намигнување
А што има сето тоа врска со тоа дали за мене Библијата е Света Книга или не ?  Колку пати ќе ми го поставуваш ова прашање и колку пати треба да го одговарам ? среќа

Патем, можеш да цитираш од Библијата каде се вели дека религијата постоела уште пред почетокот на времето ? Можеби постои, а јас не сум го видел. С'е биднува... никој не е совршен. да

но јас ти го кажав своето мислење  за кое сум убеден дека е исправно .

А, тоа е сосем друга работа. среќа

Можеби и јас мислам дека на земјава има вонземјани кои се преправаат како нас и раководат со илуминатите и зидарите за да го владеат светов и да ни го собрат златото... и можеби сум убеден дека сум во право.  голема насмевка

Не се лути пријателе, треба понекогаш да се отпуштиме и да се насмееме. Така подобро се дружи и се дискутира.  големо гушкање

Точно.

Голем број на учесници на ИДИВИДИ Форумов работите ги сфаќаат многу сериозно.

Не можам да ви наредам, но ви советувам: расположете се барем малку бе луѓе !

газење од смеењеголемо гушкањеголема насмевкаљубовголема насмевкаголемо гушкањегазење од смеење 

Кон врв
FosterThePeople Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2011
Локација: Macedonia
Поени: 1147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај FosterThePeople Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Февруари.2012 во 15:43
Според мене сите религии укажуваат на едно исто,љубов,мир,почит...
Верувам во тоа дека животот е само еден тест за сите луѓе за тоа кој ке оди во пекол а кој во рај,односно кој за што ке го искористи животот.
I just wanna feel real love.
Кон врв
Zlatnik Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 23.Август.2005
Поени: 2605
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zlatnik Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2012 во 17:43
Originally posted by FosterThePeople FosterThePeople напиша:

Според мене сите религии укажуваат на едно исто,љубов,мир,почит ...

Еееххх ... кога навистина би било такааа! мечтаење
Ама за жал не е!тага

Туку, кога веќе зборуваме за тоа која е вистинската религија, да ве прашам нешто!
Дали некој од вас знае за која религија т.е. за кој бог станува збор кога ќе се наведат следниве податоци* :

- роден е од мајка девица
- роден е на 25 Декември
- имал 12 следбеници
- правел чуда
- го нарекувале „Божјо јагне“, „Светлина“, „Овчар“, „Крал над кралевите“, „Вистина“, „Светлина“
- бил жртвуван
- бил умрен 3 дена
- воскреснал

Кој ќе ми даде точен одговор, иако сум атеист, ќе ја прифатам неговата религија како вистинска.намигнување
Еве, давам чесен атеистички збор.мир

*- има уште некои податоци, но не би сакал да одземам време и простор за нивно набројување.

Р.Ѕ. Постариве членови кои добро ме познаваат, сигурно си помислуваат: „што ли сега наумил Златников, што така „лесно“ би прифатил некоја религија!“голема насмевкаплазење
Неоттуѓиво е правото на секој поединец да живее во својата заблуда!
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2012 во 17:48
"Site se vo pravo i nitu eden ne e vo pravo!"
There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
FosterThePeople Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Декември.2011
Поени: 1147
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај FosterThePeople Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Февруари.2012 во 20:52
Zlatnik-Сакаш на некој начин да ни појасниш дека не е можно воскресение?
I just wanna feel real love.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Февруари.2012 во 01:05
Originally posted by Zlatnik Zlatnik напиша:

Originally posted by FosterThePeople FosterThePeople напиша:

Според мене сите религии укажуваат на едно исто,љубов,мир,почит ...

Еееххх ... кога навистина би било такааа! мечтаење
Ама за жал не е!тага

Туку, кога веќе зборуваме за тоа која е вистинската религија, да ве прашам нешто!
Дали некој од вас знае за која религија т.е. за кој бог станува збор кога ќе се наведат следниве податоци* :

- роден е од мајка девица
- роден е на 25 Декември
- имал 12 следбеници
- правел чуда
- го нарекувале „Божјо јагне“, „Светлина“, „Овчар“, „Крал над кралевите“, „Вистина“, „Светлина“
- бил жртвуван
- бил умрен 3 дена
- воскреснал

Кој ќе ми даде точен одговор, иако сум атеист, ќе ја прифатам неговата религија како вистинска.намигнување
Еве, давам чесен атеистички збор.мир

*- има уште некои податоци, но не би сакал да одземам време и простор за нивно набројување.

Р.Ѕ. Постариве членови кои добро ме познаваат, сигурно си помислуваат: „што ли сега наумил Златников, што така „лесно“ би прифатил некоја религија!“голема насмевкаплазење

Итар си Златник, ама ќе морам да те разочарам дека сум неколку чекори пред тебе и одма знам што планираш и кон што алудираш, а тоа е она што најверојатно си го гледал во филмот Zeitgeist можеби би привлекле некој кој историја учел од филмови, но, нема да привлече некој кој малку повеќе проникнал во историјата преку читање книги, а не гледање пропагандни филмови.намигнување

Доколку навистина можеш да докажеш дека тоа што си го навел се однесува на митовите за сите оние божества ( Митра, Буда, Кришна, Дионис и останатите на кои сега не можам да се сетам ) за кои најверојатно си слушнал токму од тој филм, но, цитирајќи релеванти историски извори, а не од некои млади левичарски ентусијасти - социјалисти, јас ќе се откажам од религијата и ќе ги прифатам веднаш сите социјалистички глупости кои ненаметливо се обидува да ги протурка Peter Joseph, а како знак на тоа, веднаш ќе напишан дека се извинувам и се откажувам од се што против социјализмот сум напишал на овој форум. 

Ама пак, ако јас ги докажам  ги побијам оние твоите тврдења, ти ќе се откажеш од сите социјалистички невистини и од се што си напишал за религијата?

Нормално, останува ти да го докажуваш твоето тврдење, а јас да го негирам. 

Го прифаќаш предизвикот?

П.С. Веднаш да ти кажам дека ќе стартувам со неколку чекори пред тебе, веќе имам пишувано за тоа на овој подфорум, иако е некаде во архивата и ќе треба да гo барам, ако не бил избришан во меѓувреме. А и пред да поставуваш ваков предизвик, требаше да прочиташ повеќе за  режисерот на овој филм. Секако, за социјалистите не е грев да лажат, затоа што тие си лажеле, лажат и ќе лажат секогаш за да ги протуркаат своите идеи, затоа што друг начин немаат, ниту е прв, ниту последен пат ова. Тоа барем не треба да го докажуваме. Доволно е да се погледне како тие во минатото го убедувале народот дека е среќен и живее во најсреќното општество, истовремено уништувајќи го.

П.П.С. Никаде не се тврди дека Христос е роден токму на 25- ти Декември. Црквата е таа која определила тогаш да се празнува тој ден, најверојатно затоа што изгледало логично овој празник да биде воспоставен точно девет месеци по Благовештението, а и за полесно да го засенат идолопоклонството на сонцето, што се славело тие денови. Во првите три векови Божиќ се славел заедно со Крштевањето Господово, на 19-ти Јануари. Ако го прифатиш предизвикот, една од тезите на кои се надеваше ти пропаѓа во вода и тоа прави 1 - 0 за мене. Ти си на потег. намигнување

Изменето од Македон - 17.Февруари.2012 во 01:13
Кон врв
mkd76 Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 02.Февруари.2012
Поени: 45
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mkd76 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Февруари.2012 во 21:00
Многу луге ставаат Еднаквост помеѓу:

Верба и Религија
Правда и Право
Демократија и Избори
и уште многу други компарации

Ако тргнеш правдата да ја бараш во Правото(по Судови)биди сигурно дека нема да ја најдете.Законите се напишани да ги заштитат тие што ги напишале. Ако Јас се прашувам нивните услуги не ми се потребни.

Ако не ѕирнеш во своето срце, и душа нема да ја најдете Вистината Вербата.

Во библијата стои Осознајсе самиот себеси и ке се ослободиш.

Една стара приказна вели
Еднаш Бог се уморил од сите Човечки барања и молби. И ги свикал Ангелите да ги праша каде да се скрие.
Еден од Ангелите му одговорил скриј се во Човечкото срце и Ум таму луѓето никогаш не погледнуваат.
Така да џабе се сите постови и палење свеќи ако не се осознае Господ во своето срце.
Што се подразбира под поимот Атеист?
Да не се верува во Бога или Да не се верува во црква?
Господ му дал на Човекот ПРАВО НА ИЗБОР со Што се разликува од сите останати Битија.
Каков Избор ке направите тое е Ваше Право дадено од Бога.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Февруари.2012 во 00:21
Амин !

И за тоа нема да бидете судени, казнувани, наградувани...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Декември.2012 во 06:57
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (1) Благодарам(1)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Декември.2012 во 15:38

Originally posted by mkd76 mkd76 напиша:

...
Господ му дал на Човекот ПРАВО НА ИЗБОР со Што се разликува од сите останати Битија.
Каков Избор ке направите тое е Ваше Право дадено од Бога.

Господ му дал на Човекот ПРАВО НА ИЗБОР(!)“, но поради Неговата голема Милост, за да го спаси од грешниот изборот (кој што е повеќе од погубен за човековата душа), тој - во Христа - му Ја дарил Неговата вистинска и единствено спасителна Мудрост, чија надприрода е Љубов!

Среќен е секој кој нема да Ја одбие БОЖЈАТА понудена Љубов!

А Исус му рече: „Вистина ти велам ... со Мене ќе бидеш во рајот!”

Ев.Лука 23:43

Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
Belata Ciganka Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Декември.2012
Поени: 37
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Belata Ciganka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2012 во 17:39
Na krajot na kraishtata sekoj chovek veruva vo Gospod. Samo sekoja kultura ima svoj nacin na religija i na veruvanje. Vo svetot ima lugje koi razlicno mu se molat na Gospod i razlicno baraat pomosh, proshka i sl, no sepak site sme lugje i site veruvame vo Gospod, bezrazlika na se!
Amin
„Добрите луѓе завршуваат лошо во животот, а лошите завршуваат уште подобро“.
Кон врв
Pica pica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2010
Поени: 1488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Декември.2012 во 19:31
Originally posted by Belata Ciganka Belata Ciganka напиша:

Na krajot na kraishtata sekoj chovek veruva vo Gospod. sekoja kultura ima svoj nacin na religija i na veruvanje. Vo svetot ima lugje koi razlicno mu se molat na Gospod i razlicno baraat pomosh, proshka i sl, no sepak site sme lugje i site veruvame vo Gospod, bezrazlika na se!
Amin

Mnogu luge,a i gospod ne bi se soglasil so ova shto si go napishal

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4243444546 55>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.