IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Вистина или фарса - Реформите во здравството
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Вистина или фарса - Реформите во здравството

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4142434445 55>
Автор
Порака
Andjelina Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Miss High Hill’s

Регистриран: 07.Ноември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 14129
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Andjelina Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Септември.2011 во 23:50
reformi vo zdravstvoto...abe ajde...preku glava mi e od reformi
edna nedela na relacija Skopje-Bitola,oti kaj ednive ima eden aparat ama nema reagensi,a kaj drugive istiot aparat ama bas denes im donesle nekoja kapka od reagensite...a vo Prilep...eeeeeeeee...denes si na red za kompjuterska,ama snema struja...e jbg...ti propadna redot...i sega???...nisto,ke prezakazeme za po 2 meseci...abe alooooo...2 meseci...pa ne zakazuvam godisen odmor be lugje,snimanje zakazuvam...i kakva e taa bolest koja ne e hitna?
elem,ovie vo Skopje ke napravat snimka,ama ako ti hitno ke platis privatno...a za taka i reagensi imale,zamisli!!!
i posle ke izleze Latas nakezen ko idiot i ke mi raskazuva bajki za reformite vo zdravstvo...aj so toj ke mi raskazuva,tuku sto i pola narod me ubeduva deka reformi navistina ima...jas gi slusam i si mislam-abe daj boze nikad da ne vi zatreba da se akate po vratite na Drzavna klinika..a moze pa i treba da pojdat,bar edna snimka da napravat,pa da vidam posle dali tolku orno ke me ubeduvaat vo reformite i tolku ke se gordeat so spomenicite i muzeite
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2011 во 16:18
газење%20од%20смеење

....iako e ...epten zalosno !
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Локација: Macedonia
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2011 во 17:43
Nikolgash Samostojna Makedonija ne imala nikakvi reformi. Ne samo vo Zdravstvoto nego i vo site drugi segmenti na opshtestveno- politichkoto zjiveenje. Site REFORMI koi se uslovno kazjano napraveni se samo so edna edinstvena CEL i se vodeni od motivacijata kako vo kratkiot mandat politicharite da stanat magnati. Znachi za svoi lichni materjalni celi.
Neka go prochitaat Magnat od Teodor Drajzer a bi im preporachal i site negovi knigi za da vidat i nauchat kako se stanuva Magnat. No na takov nachin kako vistinskite Magnati treba da go zamorat hipotalamusot i vo toa kratko vreme kje im ostane samo zamorot.
Zatoa i zjivotot koj go zjiveeme ni e naporen, makotrpen/tezjok. No, shtom molchime neka ni E.

,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
annaja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Април.2010
Поени: 531
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај annaja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Септември.2011 во 21:39
Ма какви реформи,какво здравство.За неполни 3 год. ги изгубив родителите,татко ми па мајка ми....тие реформи умираат лиѓе...колку луѓе треба да го платат цехот за реформите...
Доста со експерименти
Кон врв
orlov Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
army veteran 2001

Регистриран: 26.Јули.2007
Поени: 11342
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај orlov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Септември.2011 во 23:36
Originally posted by annaja annaja напиша:

Ма какви реформи,какво здравство.За неполни 3 год. ги изгубив родителите,татко ми па мајка ми....тие реформи умираат лиѓе...колку луѓе треба да го платат цехот за реформите...
Доста со експерименти

Zjalno e toa shto ti se sluchilo.
No, za neshatata vozdravstvoto (potoa znaj deka vo celiot sistem toa se sluchuva) da ti bidat pojasni pochni od pochetok da ja chitash temata koja ja otvoriv na 04.09.2008 godina i mnogu ne morash da chitash , chitaj tamu kade postiram jas poshto seto e argumentovano.
Ovaa drzjava nema reformi i reformatori, ovaa drzjava ima samo pechalbari vo fotelja koi za samo chetiri godini stanuvaat pobogati od SVTSKITE MAGNATI  koi so devenii go stavaraat svojot kapital i go troshat svoj um.
Ete shto ima nasha tadrzjava.
A tie reformi vo zdravstvoto odnesoa zjivot na moj drugar ,,drzjaven sluzjbenik vo Ministerstvo za Nauka vo oddelot za ,,Megjunarodna sorabotka i razmena na sruchni kadri i studenti i slichno,,.
Vo 1985 godina ovie segashnive i togash bea tie i go dzemaa zjivotot na mojata sestra sudijka koja gi sudeshe lekarite- hirurzi od veleshkata bolnica Lazr Vanchov i Nikola Nacev- Pishijata. Prviot e vekje pokoen odkako gospod bog mu go odzema deteto a ovoj vtoriov koj nema shto da mu odzeme poshto nema deca povtorno e vo Shutka i toa za istata rabota.
Zatoa bidi spokojna i chuvajse.
Jas sum sosema neshto drugo.

,,СЕКОГАШ ВО СЛУЖБА НА ТАТКОВИНАТА,,              
Кон врв
mamamd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Регистриран: 02.Ноември.2007
Поени: 25679
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Септември.2011 во 23:26
Е многу си го сакав ова младо и зелено мисистерче и мнооогу ми е криво што ми го земааголема%20насмевка Алал му вера, прв почна да казнува директори па биле они ВМРОовцида

Тодоров дециден: Кога ФЗОМ ќе казни здравствена установа, ќе следува казна и за директорот!

Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2011 во 00:23
kamo da e samo  zdravstvoto farsa tuka!изненадување

...e farsa vo zemjava!
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Renatax Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Декември.2008
Поени: 11613
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Renatax Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Септември.2011 во 10:52
Originally posted by mamamd mamamd напиша:

Е многу си го сакав ова младо и зелено мисистерче и мнооогу ми е криво што ми го земааголема%20насмевка Алал му вера, прв почна да казнува директори па биле они ВМРОовцида

Тодоров дециден: Кога ФЗОМ ќе казни здравствена установа, ќе следува казна и за директорот!

Е сега мамичке јас ти го земав министерчето во пакет со докторчето позади негоголема%20насмевка ,па нека казнува во мој ресор,шест клиники веќе заработија казни.да
Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Септември.2011 во 23:51
Море молчење, море мажишта!изненадување Е пуста фотеља што не прави?!

Кон врв
којсумјас Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Ноември.2007
Поени: 4543
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај којсумјас Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Октомври.2011 во 10:34
Од реформите во здравството...
знам само дека им го накршија на матичните лекари...
кои сега земаат 5 пати и повеќе од претходно...
знам дека на клиника е истиот хаос кој си беше, ама сега докторите си работат и приватно...
и дека се отворија бааѓи приватни клиники, каде пак си работат истите доктори од државна...
а имаме и некој увезен...

да се разбереме...
не може хирург кој спасува животи да биде платен...
500 еура...
и 5000 се малку, нема збор...
владата, министерството, министерот, државата, Цацко...
не е битно кој, треба да најде начин како реално да им го вреднува знаењето и работата...
ебате, еден водоводџија за обичен вентил да смени зема 1500 денари...

но тоа е проблем општо во нашата оаза на Балканот...
нема поставени вредности на пазарот на трудот...
државата во своите институции нема вреднување на тоа што е стандард...
каубојци на сите страни, фушерај, лаици, полуписмени приучени типови поставуваат вредносен систем...
и јебига тоа е нели друга тема, ама здравството е дел од таа приказна...

или ако сакате, во некои сфери сеуште постои социјалистичкиот дух...
чуварот кажува како директорот е глуп и нема поим бре...
чистачката му објаснува на правникот дека има свои права според законот...
општиот работник го тупи шефот затоа што како што ги поставува темелите на зградата, не е по проект и може да се стркала како крушка...

ама пазете...
не е тоа чудно...
бидејќи чуварот е дипломиран економист, а директорот има завршено хемиски техничар и моментално студира на шумарски...
чистачката е дипломиран правник а правничката сеуште студира на ФОН, има уште 3,4,5,6,7, испити...
општиот работник е градежен инжењер а шефот завршил трговско...
и тоа четири години бе брат, има школо...

и што кој бре ако некој има факултет, знаење, диплома, кога ништо не знае додека не фати лопата у рака...
нели така...
и што кој ако е некој доктор, за тоа учел да лечи луѓе...
ако му се свиѓа добро, ако не ги има пун к*рац кои чекаат да дојдат на негово место...

и затоа јас реформикте во здравството ги сфаќам во еден поширок контекст...
ќе бидат тогаш кога ќе се реформира и нашиот систем на вредности...
што би рекле, никогаш...
а можеби ни тогаш...

Изменето од којсумјас - 02.Октомври.2011 во 10:36
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Октомври.2011 во 19:51
Originally posted by којсумјас којсумјас напиша:

Од реформите во здравството...
знам само дека им го накршија на матичните лекари...
кои сега земаат 5 пати и повеќе од претходно...
знам дека на клиника е истиот хаос кој си беше, ама сега докторите си работат и приватно...
и дека се отворија бааѓи приватни клиники, каде пак си работат истите доктори од државна...
а имаме и некој увезен...

да се разбереме...
не може хирург кој спасува животи да биде платен...
500 еура...
и 5000 се малку, нема збор...
владата, министерството, министерот, државата, Цацко...
не е битно кој, треба да најде начин како реално да им го вреднува знаењето и работата...
ебате, еден водоводџија за обичен вентил да смени зема 1500 денари...

Нашето здравство боледува од бољка- покрај сувото гори и суровото. Се согласувам дека вистинскио лекар-лекар треба да има солидна плата оти живот спасува, ама за жал како и секаде иста плата-солидна ќе добие и оној кој не само што не работи туку е поарно што не работи оти од неговото работење болните само зијан може да имаат.
Среќавам комшика ифрит љута.Ама каписла пред летање- само што ја поздравив рафално женава почна
- Каков добар ден комшивке, ова е лдило бре, лудило. Трет пат -трет  месец по ред одам по упут за мала хируршка корекција на пластична хирургија. За беља надевајки се дека ќе  биде побрзо работа (има жената некое масно ткиво на главата-тртка) ѓоамити фатив и врска. Абе ќе ми јави врската-земи упут-јас земи, ај ќе те викнат, немааа, докторот/докторката не можел/а оваа недела, па не наредната, па ај ов упат, па пак нов упат. ..Мау п***у материну!!!!!
И си заминаголема%20насмевка
И си резонирам јас, има женава мака. Чекај ваму, чекај онаму, дај СИНО картонче еднаш за џабе, дај уште еднаш за џабе. А докторчињата- демек презафатени за една обична интервенција.
Си одам на кај дома и си викам- Чувај боже да не мора да одиш на лекар- ама на кај лекар нелекар-кај оние на кои е грев и 5 евра да им дадеш плата, кај оние кои ги валкаат со своето неработење и оние кои заслужуваат и 5000 евра плата.
Ќе ја опраи ли министерот мој (бивш) она ршомојадија во здравството?збунетост
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Почесна конзулка

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mamamd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2011 во 22:50
Знаеле директорите да си ги зачуваат фотеличките. Ама требало Тодоров да им стане министерголема%20насмевка

Скопските клиники светнаа поради контролите, бубачките пропаднаа во земја

газење%20од%20смеење
Бубашвабите се исплашија од заканите на министерот за здравство.
По најавите дека ќе фрчат казни и ќе летаат директори, скопските клиники преку ноќ светнаа.
Кон врв
zagor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Уникатен песимист

Регистриран: 27.Септември.2007
Локација: Congo
Поени: 12850
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zagor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Ноември.2011 во 18:36
....еее,сега на ваков начин никој не сака да биде ..директор!.
..15% од директорска плата,па јавно линчување,па назад во шок соба...налет таква кариера.
...zagor e ziv,se drugo e laga.
Кон врв
fichot Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Ноември.2007
Поени: 783
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај fichot Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Ноември.2011 во 23:47
„Браво“ за министеро што конечно сфати дека здравството ни е крш, и сопственото мислење го смени од позитивно во негативно. Само кај му беа очите до сега???

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4142434445 55>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.