|
Универзитетот ФОН |
Внеси реплика | страница <1 4142434445 47> |
Автор | ||
blackeye
Сениор The Body Регистриран: 24.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 4058 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Ne znam kako da pobegnem
od sna, I ne znam dal' te iko voli kao ja, Al' ne bi ova noc tako bolela, Da me nisi volela.... |
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
"А ако сакате солидни постдипломски, барајте стипендии за во странство. Има еден куп, па ако навистина вредите ќе добиете."
chovekot misli na stranski stipendii,....pa,...ako stvarno te biva,...i ke ja dobiesh,...a , ne deka nekoj taka posakal! |
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
Somnambulist
Нов член Регистриран: 17.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 23 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Без лутење! Го почитувам твојот избор, посебно зашто си на постдипломски, си повозрасна и имаш зрел поглед на реалноста, за разлика од мене, нели.
А зашто си еден академски граѓанин на Република Македонија, се подразбира дека ти е јасно дека не е сТрамота туку е СРАМОТА, и дека сигурно не е да незнаеш, туку едноставно НЕ ЗНАЕШ. Ова не се учи само од правопис, може да се сретнеш со зборови и ако прочиташ книга, нели. Битно имаш диплома и слушаш постдипломски. Јас никого не навредувам туку само ја кажувам вистината онака како што е. А ако тоа некого навредува не е моја грешка. П.С. Странските стипендии не може да се доделуваат со врски зашто чичковците и тетките од големата Европа што ги доделуваат стипендиите те познаваат единствено преку документите за аплицирање, а не преку мама и тато. Исто така со тоа знаење што се добива таму, ќе можеш многу повеќе да и помогнеш на својата држава кога ќе се вратиш, отколку да седиш дома, да имаш диплома без некоја особена вредност, и да бидеш горда на својот патриотизам. |
||
Somnambulist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А тоа со логиката, па сега видов дека не е сфатено како што треба.
Професорите на приватен студирале на државен. Државен е подобар од приватен. Следствено, професорите на приватен се добри. Значи она што сакав да кажам е дека професорите кои толку ги фалите и кои ви се по европски стандарди дипломирале на државен. И да, повеќето од нив магистрирале/докторирале во странство. Каков криминал... (ова иронично) Поздрав! |
||
stefi12
Сениор Регистриран: 05.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 113 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Drzaven i privaten toa ke bide vecna tema na forumov , no da bideme realni na drzavniot e bez pari ili se plaka mnogu malku a na privatnite se plaka od 1200 do 2000 vo zavisnost od rejtingot i kvalitetot na univerzitetot , znaci po avtomatizam pokvalitetni treba da bidat privatnite , no ne site , treba da pomine vreme od dve tri godini i se ke stane jasno koj vredi a koj ne.
|
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
...definitivno.... |
||
Somnambulist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ај да видиме како функционира "автоматизам" во Македонија:
1. По автоматизам, треба луѓе со високо образование да бидат директори/раководители итн... По автоматизам, луѓе со факултетски дипломи продаваат по пазарите, а нели, автоматски, луѓе кои едвај завршиле средно се на власт. 2. Медицина е најтешкиот факултет по сите правила и прописи. По автоматизам треба докторите да се најплатени. По автоматизам не се. Знам дека ова е многу off topic и вакви примери има уште милион. Не е место на форумов за нив, ама само сакав да кажам дека кај нас не се движат работите по нормален тек, туку по правила за на друга планета. П.С. Се воведуваат казни за прекршоци по европски стандарди. По автоматизам, треба да имаш толкава плата за да можеш да си дозволиш таква казна (пр. казната за пушење на јавни места). По автоматизам, не е така. Изменето од Somnambulist - 12.Септември.2008 во 17:31 |
||
blackeye
Сениор The Body Регистриран: 24.Август.2007 Статус: Офлајн Поени: 4058 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
navistina sum iznenadena sto se razmisluva deka po avtomatizam ako plakas povisoka skolarina ke dobies pokvalitetno obrazovanie!!!Silno sum protiv toa mislenje....Togas samo bogatite luge i samo mal del od "obicnite" koi preku stipendii ke se izborat za skolarina, imaat pravo za kvalitetno obrazovanie...
Ke ja postiram listata na magazinot Forbs, objavena na eden mak portal vo celost....zaklucete sami dali i vo svetot najsako platenata skolarina ke ve donese do najdobroto obrazovanie!!!
Најскапа високообразовна институција во САД и во светот е Универзитетот "Џорџ Вашингтон", на кој школарината за минатата академска година достигна рекордни 39.240 долари, покажува листата објавена во магазинот Форбс. Сите високообразовни институции од листата се приватни и се за деца со родители со длабок џеб, но за некој да студира таму не се доволни само парите - исклучително се селективни при упусот, а наведените цени ја опфаќаат само школарината, односно не се пресметани трошоците за сместување, учебници и останати трошоци. За разлика од САД, во Западна Европа каде универзитетите примаат големи субвенции од владите на своите земји, цените се многу пониски. Дури ни на Оксфорд и Кембриџ годишната школарина не надминува 3.070 фунти (3.800 евра) додека просечната цена на студиите на државните универзитети во Шпанија изнесува само околу 800 долари годишно. Десет најскапи универзитети 1. Џорџ Вашингтон, САД Десет најдобри универзитети 1. Харвард, САД Изменето од blackeye - 12.Септември.2008 во 18:02 |
||
Ne znam kako da pobegnem
od sna, I ne znam dal' te iko voli kao ja, Al' ne bi ova noc tako bolela, Da me nisi volela.... |
||
Somnambulist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Секоја чест, blackeye.
|
||
nikita
Сениор Регистриран: 29.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 1610 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
БЕЗ ПАРИ ИЛИ МНОГУ МАЛКУ НА ДРЖАВНИТЕ???ПА НЕ БИ РЕКЛА...ДРЖАВНА КВОТА Е 200 ЕВРА,А ПРИВАТНА НЕ СУМ БАШ ИНФОРМИРАНА АМА НЕКАДЕ ОД 500-700 ЕВРА,А КАКВА Е СОСТОЈБАВА ВО ДРЖАВАВА НЕ ЗНАМ ДАЛИ ИМААТ СТУДЕНТИТЕ ДА ПЛАТАТ!!! |
||
stefi12
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
dobro e sto imame pogolem izbor na univerziiteti jas mislam deka bese poloso koga bese samo drzavniot , so doaganje na privatnite univerziteti drzavnite se smenija za 360 stepeni vo nivniot odnos
|
||
stefi12
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
[QUOTE=blackeye] [QUOTE=mamamd] [QUOTE=stefi12]
navistina sum iznenadena sto se razmisluva deka po avtomatizam ako plakas povisoka skolarina ke dobies pokvalitetno obrazovanie!!!Silno sum protiv toa mislenje....Togas samo bogatite luge i samo mal od "obicnite" koi preku stipendii ke se izborat za artskolarina, imaat pravo za kvalitetno obrazovanie... Ke ja postiram listata na magazinot Forbs, objavena na eden mak portal vo celost....zaklucete sami dali i vo svetot najsako platenata skolarina ke ve donese do najdobroto obrazovanie!!! jas mislam deka zboruvas za totalno razlicni raboti , prvo , univerzitetite koi sto gi nabroja se univeraziteti koi sto postojat so vekovi i imaat tradicija za razlika od nasite kade doprva treba da se dokazuvaat, vtoro, tie se univerziteti vo zemji koi sto ima golem broj na ziteli odnosno studenti a kaj nas ima samo 17-18000 studenti , i na kraj tocno e toa deka site so podlabok dzeb imaat moznost za pokvalitetno obrazovanie megutoa vo tie univerziteti na MIT na primer po diplomiranjeto studentite od start dobivaat rabotno mesto so pocetna plata od 200.000 dolari, i ve molam da ne se merime so toj del od svetot , dajte na poblisku na balkanov na primer |
||
Somnambulist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
***"360" степени се полна ротација и повторно враќање на истото. Во случајов ти требаат 180 степени.***
А сега она што навистина ни е од интерес - колку се нашиве универзитети признати во светот. Државниот универзитет "Кирил и Методиј" се наоѓа на ова место: 2074 SS Cyril and Methodius University Skopje Се проценувале 14 876 универзитети од 191 држава во светот, а се издвоени 4000 најдобри. Кирил и Методиј е на 2074 место. Проценката е направена во 2008. Од ФОН или било кој друг приватен универзитет во Македонија нема ни трага ни глас. Не знам дали има поголем доказ од ова колку вреди приватното, а колку државното образование во Македонија. |
||
Somnambulist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Што се однесува на поблиската околина, подобри од нас се во:
Словенија- 324 University of Ljubljana 804 University of Maribor Хрватска- 1589 University of Zagreb Faculty of Philosophy 1907 Medical School University of Zagreb 1969 University of Zagreb Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture 2007 University of Zagreb Србија- 367 University of Belgrade 1633 University of Novi Sad Бугарија- 1035 Sofia University Saint Kliment Ohridski Факултетиве се државни. |
||
Внеси реплика | страница <1 4142434445 47> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |